Črna kronika

Pripornik prodajal droge

Maribor, 16. 01. 2007 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V mariborskih zaporih se je povečalo število drog. V mreži preprodajalcev naj bi bil tudi uslužbenec zapora.

Kriminalisti so ugotovili, da preprodajalci zapornikom zagotavljajo vse vrste drog - kokain, heroin, marihuano in hašiš.

Kriminalisti Policijske uprave Maribor (PUM) so že v začetku leta 2006 pridobili podatke, da se je v mariborskih zaporih povečalo povpraševanje obsojencev po prepovedanih drogah. Z nadaljnjim zbiranjem obvestil so ugotovili, da v zaporih deluje dobro organizirana kriminalna združba, ki jo vodi 37-letni pripornik iz Maribora, je povedal vodja sektorja kriminalistične policije PUM Marjan Fank.

Preprodajo drog v mariborskih zaporih je vodil 37-letni pripornik (simbolična fotografija).
Preprodajo drog v mariborskih zaporih je vodil 37-letni pripornik (simbolična fotografija). FOTO: Reuters
Kriminalisti so lani v mariborskem zaporu obravnavali tudi dva smrtna primera zapornikov zaradi intoksikacije.

Po Fankovih besedah je omenjeni Mariborčan v pripornem oddelku in v oddelku za prestajanje zaporne kazni organiziral mrežo preprodajalcev, ki so pripornikom in zapornikom ponujali različne vrste prepovedanih drog. V mrežo naj bi bil povezan tudi uslužbenec zapora.

Zaključno akcijo so kriminalisti PUM izvedli minuli teden, ko so opravili 21 hišnih preiskav na območju Maribora in Ptuja, od tega štiri v mariborskih zaporih. Pri tem so med drugim zasegli okoli 30 gramov heroina, 45 gramov kokaina in 300 gramov marihuane.

Ovadili bodo 10 oseb

Kot je napovedal Fank, bodo kriminalisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ovadili 10 oseb. Od teh so štiri osebe privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njih odredil pripor. Po njegovih besedah je pri tihotapljenju prepovedanih drog sodeloval tudi delavec, ki je bil kot inštruktor zaposlen v delavnici mariborskih zaporov.

Predmeti, ki so jih zasegli v mariborskih zaporih
Predmeti, ki so jih zasegli v mariborskih zaporih FOTO: POP TV
Droge so tihotapili v koših za smeti, v paketih za zapornike, v teniških žogicah, ki so jih metali čez obzidje, v orehih ... Za delovanje združbe so uporabljali tudi mobilne telefone, ki so jih našli v štrucah kruha.

Kriminalisti so ugotovili, da so se preprodajalci posluževali različnih načinov vnosa prepovedanih drog v zapore: s tihotapljenjem v koših za smeti, z metanjem droge v različnih predmetih prek zaporniškega zidu in s pomočjo omenjenega inštruktorja. Cena prepovedanih drog je bila v zaporih za 30 do 40 odstotkov dražja kot na prostem. Poleg klasičnih metod dela so kriminalisti izvajali tudi prikrite preiskovalne ukrepe nad posamezniki v mariborskih zaporih in zunaj njih.

Med hišnimi preiskavami so kriminalisti zasegli tudi štiri tehtnice, mlinček za mešanje drog, večje število mobilnih telefonov, pištolo in večje število nabojev zanjo ter okoli 10.000 evrov gotovine, ki so jo osumljenci pridobili s preprodajo prepovedanih drog, je pojasnil Fank. Ob tem se je zahvalil za sodelovanje Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij in še posebej zaposlenim v mariborskih zaporih.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xes
17. 01. 2007 10.24
doki0007: Sssshh... tiho, da te kak hanzek ne slisi, ker te bo krizal :) ... ves da kriminalcem je treba scitit pravice!
Tonček Balonček
17. 01. 2007 09.35
Količine zaseženih opojnih substanc so smešne, kot da bi pisali, da so "z obsežno akcijo, koordinirano med raznimi ministrstvi, uporabo specialnih metod in vztrajnostjo" razbili mrežo preprodajalcev sadjevca in zasegli 5 flaš slivovke, dve gajbi piva, sodček ruma in kanister jabolčnika.... Našli so še eno fračo ter šop bankovcev ter tri mobilne aparate, od tega dva predplačniška, tretji je bil pa ukraden.
doki007@email.si
17. 01. 2007 08.21
kako morajo v zaporih dobivat pakete ,....to je kot pri norcih ,...zaprti so zato ker so hudodelci in nimajo kej dobivat pakete pa darila saj niso na kmečkem turizmu,....vse kar lahko imas je njegova celica,.....samo naši državi se taki kriminalci preveč smiljo,....da ne razmišljam o vislicah za take.