Črna kronika

Prijeli 34-letnika, ki naj bi v Ljubljani spolno napadel mladoletnico

Ljubljana, 06. 08. 2024 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanski policisti so prijeli 34-letnega moškega, ki je osumljen spolnega napada na mladoletno osebo. Po trenutnih informacijah se je dogodek zgodil v soboto v enem izmed zasebnih prostorov na območju ljubljanskega Bežigrada. V ponedeljek so osumljenca privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor.

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so v soboto dopoldne prijeli prijavo suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost. Slednje je bilo po do sedaj zbranih obvestili storjeno istega dne v enem izmed zasebnih prostorov na območju Bežigrada v Ljubljani.

"Po prijavi oškodovane mladoletne osebe so policisti s takojšnjim intenzivnim zbiranjem obvestil in kriminalistično preiskavo ugotovili identiteto osumljenca," so sporočili s PU Ljubljana. Gre za 34-letnega državljana Burundija, ki ima na območju Slovenije urejeno stalno bivanje.

Osumljencu so odvzeli prostost, v ponedeljek pa so ga zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja s poglavja zoper spolno nedotakljivost privedli k preiskovalnemu sodniku, ki mu je odredil pripor.

'Žrtev je treba zaščititi tudi pred ponovno viktimizacijo'

Zaradi zaščite žrtve in zaradi interesa preiskave ostalih informacij ne morejo posredovati, so pa še sporočili, da v Policiji ostro obsojajo "vsakršna nasilna dejanja, ki so nedopustna in zavržna". Zagotovili so tudi, da kazniva ravnanja zoper spolno nedotakljivost v Policiji preiskujejo z vso resnostjo in odgovorno s ciljem, da se storilci teh dejanj izsledijo in ustrezno procesirajo ter da se zaščitijo žrtve teh dejanj. Velika večina teh dejanj je tudi sicer uspešno preiskana, so dodali.

Spolna zloraba
Spolna zloraba FOTO: Shutterstock

"Razumeti je treba, da teh dejanj in okoliščin, ki so pomembne za preiskavo, ne moremo pojasnjevati javnosti tudi zaradi zaščite žrtev, posebej zaradi zaščite pred ponovno viktimizacijo. Ne le da lahko razgrnitev teh dejanj ogrozi preiskavo, temveč lahko za žrtve pomeni ponovno podoživljanje dogodkov takšnih nedopustnih ravnanj, povzroči občutek sramu in na splošno negativno vpliva na žrtve," so poudarili na ljubljanski policijski upravi.

Policija: Ne širite netočnih in nepreverjenih informacij, ne posplošujte

Žrtve, njihove svojce, prijatelje in vse druge, ki imajo o takšnih ravnanjih kakršne koli informacije pozivajo, naj takšna dejanja prijavijo Policiji. Prav tako pozivajo, da naj o tovrstnih dogodkih ne razširjajo netočnih in nepreverjenih informacij, dejanj pa naj ne posplošujejo ter za odgovorne ne izpostavljajo posamezne skupine oseb.

"Zavedati pa se je treba, da za varnost in preprečitev kaznivih dejanj lahko veliko naredimo tudi sami," so še izpostavili. Občanom tako ponovno svetujejo, naj v primeru, da postanejo žrtve, o tem takoj obvestijo Policijo. Pomembno je tudi takojšnje obveščanje Policije že ob sumu, da bi se lahko izvršilo kaznivo dejanje. "To pa pomeni sodelovanje vseh, denimo tudi prič ali drugih, ki bi o teh kaznivih ravnanjih kaj vedeli, da o tem Policiji podajo informacije."

Kot dodajajo, bodo namreč s tem tovrstna kazniva dejanja preprečena ali v največji možni meri zaznana in preiskana, storilci pa bodo ustrezno procesirani.

Zato ob tej priložnosti pozivajo vse, tako žrtve kot priče morebitnih kaznivih ravnanj, naj o tem takoj obvestijo Policijo na telefonsko številko 113 ali na anonimno številko 080 1200.