Črna kronika

Prijave beračenja na Goriškem: neznanci zbirali prispevke za gluhoneme

Nova Gorica, 08. 10. 2024 14.18 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novogoriški policisti so v ponedeljek prejeli obvestilo o dveh osebah, ki beračita pred trgovino v Šempetru pri Gorici in se predstavljata za gluhonemi. Prijavljenih oseb sicer ob prihodu policistov ni bilo več na kraju. A Policija je podobno prijavo prejela že nekaj dni pred tem, ko je moški pred eno od trgovin v Rožni Dolini zbiral podpise in prostovoljne prispevke za gluhoneme. Moški je pozneje sedel v vozilo tujih registrskih številk ter se s sopotnikom odpeljal. O podobnem primeru poročajo tudi iz Ajdovščine.

S Policijske uprave (PU) Nova Gorica so sporočili, da so v ponedeljek okoli 17.20 prejeli obvestilo, da pred večjo trgovino v Šempetru pri Gorici beračita dve osebi, ki se predstavljata za gluhonemi. Po prihodu policistov na kraj omenjenih oseb ni bilo več.

Podobno prijavo je Policija sicer prejela že pred nekaj dnevi oz. v začetku oktobra letos, ko je moški pred trgovino v Rožni Dolini zbiral podpise in prostovoljne prispevke za gluhoneme. Ko mu občanka ni izročila gotovine, se je moški usedel v osebno vozilo tujih (romunskih) registrskih številk in se s sopotnikom v vozilu odpeljal neznano kam.

Policija
Policija FOTO: Aljoša Kravanja

Podoben primer so istega dne obravnavali policisti pred večjo trgovino v Ajdovščini, kjer je moški zbiral podpise za gluhoneme oz. beračil ter nadlegoval mimoidoče.

"Že v preteklem obdobju so se na različnih območjih Severne Primorske pojavljali posamezniki oz. skupine (predvsem tujcev), ki so nedovoljeno zbirali prostovoljne prispevke v gotovini (pogosto s pretvezo zbiranja za gluhoneme osebe). Policisti PU Nova Gorica zato znova opozarjamo vse občane, da so v takšnih primerih izredno previdni in zavrnejo plačilo humanitarnega prispevka," so sporočili.

Posamezniki ali pravne osebe lahko zbirajo prispevke v humanitarne namene (npr. elementarne in druge nesreče) po pridobitvi dovoljenja, ki ga izdajo pristojne upravne enote. Višina globe za tovrstno kršitev je določena v 17. členu omenjenega zakona. V primeru ugotovljenih kršitev se v skladu s 24. členom zakona o varstvu javnega reda in miru tako pridobljeni denar odvzame.

Opozarjajo tudi, da je zbiranje prostovoljnih prispevkov brez ustreznega dovoljenja prekršek po določilu 17. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. "Zato občanom svetujemo, naj bodo v primerih pobiranja prostovoljnih prispevkov pozorni na to, ali imajo osebe, ki pobirajo prispevke, ustrezno dovoljenje." Način zbiranja prostovoljnih prispevkov je namreč opredeljen v določilih zakona o varstvu javnega reda in miru.

Občanom ob tem svetujejo še, naj neznanih oseb ne spuščajo v stanovanja, saj so v podobnih primerih pogoste tudi priložnostne tatvine. Če upravičenost pobiranja prispevkov ni upravičena ali izkazana, naj konkretno zadevo preverijo pri organizaciji, za predstavnike katere se osebe izkazujejo, oziroma obvestijo policiste najbližje policijske postaje ali Policijo na znano interventno številko 113.

Sicer pa Zakon o varstvu javnega reda in miru opredeljuje beračenje na javnem kraju kot prekršek zgolj, če je storjeno na vsiljiv ali žaljiv način.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

konc
08. 10. 2024 18.27
Je res tak problem razgonit to lopovsko in lažnjivo ga.mad? Pobrat denar in sterati iz države za vedno. Naslednjič ponoviš vajo in jim daš še ogromno denarno kazen zraven, zasežeš vozilo, vržeš v čuzo čez noč in potem steraš in države... Drugače pa, kdo sploh še verjame tem zažgancem in njihovi gluhonemosti?!
zmerni pesimist
08. 10. 2024 17.54
Jaz malo obvladam kretnjo zato nimam problemov
Sulica 81
08. 10. 2024 16.41
to jih je po celi sloveniji dost zadnjic prideta do mene dva tacrna jast parkiran na invalickem parkingu pa mi molita tist papir za podpisat pa seveda na papirju invalicki znak in jest nima pokazem na avtu znak tako sta se hitr pobrala ,da je blo kj.
zhadum
08. 10. 2024 15.46
+1
to je pred vsakmu merkatrojem v drzavi. 10000 jih je.
boris c
08. 10. 2024 15.44
+7
Spet bodo romuni užaljni, da se spravljamo samo na njih.