Črna kronika

Preiskava zaključena, obtožnica pripravljena

Krško, 26. 10. 2009 17.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Obtožnica zoper hrvaškega državljana Zagajskega, ki naj bi načrtoval atentat na slovenskega premierja Pahorja, bo vložena v naslednjih dneh.

Josip Zagajski
Josip Zagajski FOTO: POP TV

Na okrožnem sodišču v Krškem končujejo preiskavo proti Josipu Zagajskemu, ki je zaradi domnevnega načrta atentata na premierja Boruta Pahorja od 10. julija v priporu. Krško okrožno državno tožilstvo bo v naslednjih dneh zaradi več kaznivih dejanj zoper obdolženca na okrožno sodišče v Krškem vložilo obtožnico, so danes potrdili na tožilstvu.

Kaj mu očitajo?

Zoper obdolženega Zagajskega poteka preiskava zaradi poskusa kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, za katerega je predpisana zaporna kazen od treh mesecev do dveh let, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, s predpisano zaporno kaznijo od šestih mesecev do petih let, in zaradi kaznivega dejanja terorizma, za katerega je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let, so pojasnili na okrožnem državnem tožilstvu v Krškem.

Na krškem okrožnem sodišču so minuli teden zaključili preiskavo in spis poslali na okrožno državno tožilstvo. V preiskavi sodišča so zaslišali priče, pridobili sodbo nemškega sodišča in izvedensko mnenje, okrožno državno tožilstvo v Krškem pa bo na osnovi naštetega v naslednjih dneh zoper obdolženca vložilo obtožnico, so še povedali na krškem tožilstvu.

Spomnimo

Akcija na železniški postaji v Ljubljani
Akcija na železniški postaji v Ljubljani FOTO: 24ur.com

Kot je znano, naj bi se 60-letni hrvaški državljan Zagajski z bombnimi napadi na nekatere državotvorne ustanove nameraval maščevati Sloveniji. Ko je z mednarodnim vlakom potoval iz Zagreba proti Ljubljani, pa je imel pri sebi pet ročnih bomb.

Pri rutinskem mejnem pregledu njegovega potnega lista je policist ugotovil, da ima Zagajski zaradi kaznivih dejanj, ki jih je storil v Nemčiji, prepoved vstopa v države schengenskega informacijskega sistema. Ko so ga policisti odpeljali z vlaka, pa je iz žepa potegnil eno izmed bomb in iztaknil varovalo.

Njegovo nakano so preprečili policisti policijske uprave v Krškem, vse od opisanega dejanja pa je Zagajski v priporu.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

milimix
26. 10. 2009 22.55
TEGA JE TREBA ISPUSTIT PA MU DAT ŠE ENO PRILOŽNOST.
jamajaka
26. 10. 2009 19.03
ma kakšen napad lepo vas prosim izigravanje davko plačevalcev
Tony Yeyo
26. 10. 2009 18.35
samo res ej!!!! kaj so čakali??? očitno se jim ne mudi! lepo ga hranijo in plačujejo prenočišče iz davkoplačevalskega denarja!!!! kr počasi,da se nebo kdo pretegnu, al pa kile dobu!!!!