Črna kronika

Pozor, ponarejeni evri!

Ljubljana/Novo mesto, 22. 05. 2007 13.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najprej so se ponarejeni evri pojavili v Mariboru, nato pa še v Ljubljani in Novem mestu. Policisti pozivajo k previdnosti.

V sredo, 16. maja, okoli 18.45 ure so iz trgovine ne Šmartinski cesti v Ljubljani na Policijsko postajo Ljubljana Moste sporočili, da so zadržali moškega, ki je skušal plačati s ponarejenim bankovcem. Policisti so na kraju ugotovili, da gre za 24-letnega Bolgara. Zasegli so ponarejen bankovec za 200 evrov, s katerim je želel plačati, bolgarskega državljana pa pridržali.

V Sloveniji je vse več ponarejenih evrov.
V Sloveniji je vse več ponarejenih evrov. FOTO: Reuters

Kasneje so policisti ugotovili, da je osumljenec istega dne v popoldanskem času v petih trgovinah na območju Ljubljane kupljene artikle plačal s ponarejenimi bankovci za 200 evrov. V nadaljnji preiskavi se je izkazalo, da je Bolgar v začetku maja s ponaredki kupoval tudi v štirih trgovinah v Mariboru.

Osumljenec je sicer kupoval manj vredne artikle, za katere je povprečno odštel okoli 10 evrov, pri delu pa je imel po vsej verjetnosti pomočnika.

Možje postave so Bolgara privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor. Tu pa se delo policistov še ne konča, saj sumijo, da je 24-letnik v Sloveniji vnovčil več ponarejenih bankovcev. Zato nadaljujejo z zbiranjem obvestil, državljane pa opozarjajo, naj bodo pri sprejemanju in menjavi denarja previdni. Če sumite, da ste prejeli ponarejen bankovec, pa takoj obvestite policijo, še pozivajo.

Tudi v Novem mestu imajo težave s ponarejenimi evri. V petek, 18. maja, je delavka v trezorju SKB banke med štetjem denarja odkrila ponarejen bankovec za 200 evrov. Policisti so ponaredek zasegli in ga poslali v ljubljanski forenzični center. Policisti Policijske uprave Novo mesto so sicer v zadnjem času prijeli kar nekaj prijav o ponarejenih evrih. Pričakujejo, da se bodo taki primeri pojavljali tudi v prihodnje, zato opozarjajo občane na skrajno previdnost pri poslovanju z denarjem. Občanom svetujejo, da v primerih, ko sumijo, da so prejeli ponarejen bankovec ali kovanec, o tem obvestijo policijo, v nobenem primeru pa ponaredka ne vračajo osebi, ki je ponaredek unovčila.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
23. 05. 2007 19.22
PA SAJ SO GA ŽE BOLGARI SAMI KAZNOVALI IN GA PRETEPLI DO SMRTI.