Črna kronika

Potrč: Mate si je premislil

Ljubljana, 17. 10. 2007 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.K./B.K./V.L./STA
Komentarji
133

Smrt mladeniča pred Globalom dobiva politične razsežnosti. Poslanec Potrč ministru Mateju očita, da se želi z neresnicami otresti krivde.

Smrt 20-letnika v bližini diskoteke Global je sprožila premike v pripravi zakona o zasebnem varovanju.
Smrt 20-letnika v bližini diskoteke Global je sprožila premike v pripravi zakona o zasebnem varovanju. FOTO: Dare Čekeliš

Potem ko je policija v petek vložila zahtevo za preiskavo v zvezi z osumljencem S. S., ki naj bi bil odgovoren za smrt 20-letnika v bližini diskoteke Global, je Okrožno sodišče v Ljubljani danes odločilo, vendar pa v skladu s Sodnim redom odločitve še ne morejo posredovati, ker še ni bila vročena obdolžencu. O odločitvi sodišča bo javnosti predvidoma obveščena v četrtek.

Da je Kot je za 24ur.com povedala tiskovna predstavnica PU Ljubljana Martina Gramec, je policija za državljana BiH, ki je na begu - policija še vedno ne ve, ali je osumljenec v Sloveniji ali je že pobegnil iz države -, v kazenski ovadbi, ki jo je podala v petek, podala tudi predlog za razpis tiralice.

Kot je sicer pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi pri Okrožnem sodišču v Ljubljani Maša Kociper, mora biti za odreditev tiralice uveden kazenski postopek za ustrezno kaznivo dejanje (npr. s sklepom o preiskavi, ki ga izda sodišče), izdana pa mora biti tudi odredba o privedbi obdolženca ali sklep o priporu. Oboje sodišče izda na predlog tožilstva. Potem ko sodišče odredi pripor, policija izvrši tiralico, ministrstvo pristojno za notranje zadeve pa razpiše mednarodno tiralico.

Vodja sektorja kriminalistične policije policijske postaje Ljubljana Branko Japelj je že v torek povedal, da so predlagali mednarodno tiralico za državljanom BiH, ki naj bi v bližini Globala do smrti pretepel 20-letnega Gorazda. Dodal je tudi, da osumljenca iščejo ne glede na to, da mednarodna tiralica še ni bila razpisana, vendar jim ga zaenkrat še ni uspelo najti.

Medtem drugi osumljenec, 53-letni varnostnik družbe VIP, ostaja v priporu, saj mu je Okrožno sodišče v Ljubljani včeraj zavrnilo pritožbo zoper odreditev pripora.

Potrč: Mate se želi otresti krivde

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate nikoli ni krivil državnega sveta za neustreznost zakona o zasebnem varovanju, na katerega je DS vložil odložilni veto, se je notranje ministrstvo odzvalo na današnjo izjavo državnega sveta. Podpredsednik odbora DZ za notranjo politiko Srečko Hvauc (SDS) je za ponedeljek sklical izredno sejo odbora v zvezi z dogajanjem, povezanim s tragično nesrečo pred Globalom.

Mate meni, da je k tragičnemu dogodku prispeval tudi veto državnega sveta na predlog zakona o zasebnem varovanju.
Mate meni, da je k tragičnemu dogodku prispeval tudi veto državnega sveta na predlog zakona o zasebnem varovanju. FOTO: POP TV

Minister je na novinarski konferenci predstavil "gola dejstva" in ni šlo za določanje krivca. Pojasnil je kronologijo postopka pri sprejemanju novele omenjenega zakona. Povedal je, da je ministrstvo za notranje zadeve že pred tragičnim dogodkom pred Globalom vložilo novelo zakona, ki je doživela odložilni veto, pri ponovnem glasovanju v državnem zboru pa je bil izid glasovanja zelo tesen, saj je za sprejem novele manjkal en glas, so sporočili z notranjega ministrstva.

Sklic izredne seje

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je na Hvauca kot podpredsednika odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje naslovil zahtevo za sklic za izredne seje. "Sejo sklicujem v najkrajšem možnem roku, in sicer za ponedeljek ob 8. uri zjutraj," je zapisal poslanec SDS v izjavi za javnost.
Potrč je tudi danes kot zavajajoče in neresnične trditve notranjega ministra Mateja in vladajoče koalicije, češ da bi sprejem sprememb zakona o zasebnem varovanju, ki ga julija 2007 državni zbor ni sprejel, lahko preprečil smrt mladega obiskovalca pred Globalom. Potrč je prepričan, da se minister Mate in koalicija želijo z neresnicami otresti svoje krivde.

Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je prepričan, da se minister Mate in koalicija želijo z neresnicami otresti krivde.
Vodja poslanske skupine SD Miran Potrč je prepričan, da se minister Mate in koalicija želijo z neresnicami otresti krivde. FOTO: POP TV

"Računajoč s tem, da pač javnost ne pozna vsebine rešitev, ki jih je spomladi in ki jih sedaj predlaga vlada. Resnica pa je, da je v nesprejetem zakonu vlada predlagala celo črtanje vsake možnosti začasnega odvzema licence in še bolj določno zahtevala za trajen odvzem licence vsaj dve pravnomočni odločbi o prekršku. Če bi torej bila sprejeta predlagana novela, vlada res ne bi mogla pravočasno ukrepati," je opozoril Potrč.

Global: Medijski linč

Diskoteka Global pa je zaradi vpletenosti družbe za varovanje z njo prekinila sodelovanje. Kot je za 24ur.com povedal najemnik Globala Tugo Stary, so že našli novo varnostno službo, in sicer diskoteko nad mestom po novem varuje BBR Security.

Nismo na strani nepridipravov, saj nismo mogli predvideti, da bo nekdo iz varnostne službe, ki varuje naš lokal, vpleten v pretep s smrtnim izidom. Tugo Stary

Global tako nemoteno obratuje naprej, vendar pa se v Globalu zelo bojijo majhnega obiska in posledično izpada dohodka. "Ta diskoteka daje kruh 50 ljudem. Njihovo usodo imajo na vesti vsi, tudi mediji, ki nekorektno poročajo," je dejal Stary. Kot pravi, Global mediji prikazujejo kot krivca za tragedijo, nihče pa ne omeni, da vse od pretepa sodelujejo s policijo. "Kriminalistični službi je prav Global posredoval posnetke nadzorne kamere, na podlagi katerih je policija potem identificirala osumljenca," je dejal Stary.

Global je zaradi vpletenosti podjetja VIP varovanje prekinil sodelovanje z njim.
Global je zaradi vpletenosti podjetja VIP varovanje prekinil sodelovanje z njim. FOTO: POP TV

Stary je sicer policiji tudi predlagal, da bi varovanje pred nočnimi klubi prevzeli kar policisti sami, saj bi tako po njegovem mnenju zagotovili največjo varnost.

Sindikat: Dogodek posledica neurejenih razmer

Sindikat varnostnikov, receptorjev ter drugih, ki delajo v varnostnih službah in imajo pridobljeno licenco za zasebno varovanje v Sloveniji je prepričan, da je dogodek posledica neurejenih razmer, na kar že več let opozarjajo ministrstvo za notranje zadeve.

V soboto, na dan protesta pod Globalom, je diskoteko obiskalo le nekaj deset ljudi, med njimi povečini tujci. Stary pravi, da je zmanjšan obisk pričakoval, vendar pa diskoteke ni hotel zapreti zaradi pritiska javnosti, ki se mu ni hotel ukloniti.

Kot pravijo v sindikatu, bi morali dvigniti kriterij za zaposlovanje. Nezaslišano se jim zdi, da lahko nekdo že po 40 urah dobi licenco za varnostnika, in predlagajo, da bi zanje uvedli redno šolanje.

Tudi da je v stroki toliko dela na črno, je po mnenju sindikata posledica neurejenih razmer in izkoriščanja varnostnikov. Kot pojasnjujejo, dobiva varnostnik povprečno 500 evrov plače neto, pogosto pa tudi niso plačani za nadure. Zato se v sindikatu zavzemajo za to, da bi se uredila plačna politika, delovni pogoji, poskrbeti pa bi morali tudi za ustrezno šolanje.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
20. 10. 2007 02.03
Hm, pred kratkim je bila oddaja o Huverju, najboj znanemu vodji ameriške preiskovalne agencije fbi. Tekst je šel takole: pod njegovim vodenjem se je razpasel kriminal. Prav vsak policaj je vedel, da mafija obstaja. Ljudje so začeli ugotavljati, da je nekaj resno narobe z zveznim preiskovalnim uradom. Seveda se je na koncu izkazalo, da je sodeloval s kriminalci. Ali kdo opazi podobnost? :) Plevel lahko uspeva samo tak, kjer je vrtnar nesposoben oz. kjer vrtnar preferira plevel..Zdej a ma vrtnar rdečo al črno majco, čist nepomembno. Štejejo dejstva..Zdej na Drnovška pa ne morejo računat, namreč predn bo tole se premlelo bo imel že konec mandata... Sami problemi...
ibr.pacient@gmail.com
19. 10. 2007 16.25
ej alo čeferin! suljo te išče, rabi tvojo pomoč. vsi ga sedaj neupravičeno napadajo, on pa se je samo malo zabaval in sproščal.... sedaj se mora revež skrivati v tujini. upam, da ni preveč užaljen in nam bo oprostil. ja res, zelo smo nekulturni, nesramni in nestrpni do tujcev. sicer pa čeferin, če pa tebi ne bo uspelo, brez skrbi, ga bo pa drnovšek pomilostil.
Frijolica
19. 10. 2007 06.25
You're right GenT :)) Saj sem itak nevtralna, v nobeni politični skupini, sem bila pa tudi zato popljuvana v bivšem režimu, ker nisem tulila s čredo... tko kot zdaj ne tulim... Imam pač svojo hrbtenico. Lep dan GenT.
DarthRevan
18. 10. 2007 19.09
Teta Mici, samo komunajzarjem je bilo v prejšnjem sistemu bolje, pošteni pridni in delavni Slovenci pa so vsi po vrsti trpeli Tantalove muke, če gre verjeti trenutnim vladnim jurišnikom. Jaz jim ne verjamem. Samo seznanil sem te s tem, kako bo tvoje sodelovanje tukaj izgledalo ;)
Frijolica
18. 10. 2007 19.06
Sorry, ampak članek je poln napak, zmedeno napisan, manjkajo glagoli...." Računajoč s tem, da pač javnost ne pozna vsebine rešitev, ki jih je spomladi in ki jih sedaj predlaga vlada. " Ne vem, kaj so novinarji hoteli povedati s tem stavkom. A Stary bi pa rad, da mu policija zagotavlja varnost na vratih in v lokalu? Pa kje človek živi???? A ne ve, da še za osnovno policijsko delo krvavo primanjkuje policistov, npr. samo letos je 15 policistov odšlo iz neke ljubljanske PP, dobii pa niso nobenega nadomestila. Se pravi, da delo teh 15-ih sedaj opravljajo tisti, ki so še ostali. Pa verjemite, še ti ne bodo dolgo, če so pametni. Ja, imaš kar prav darjaclara - ČE bi bila mladina lepše vzgojena, bolj strpna in tolerantna, z manj psihoaktivnih substanc v riti, potem do marsikaterega konflikta sploh ne bi prišlo. Jaz grem vedno z glavo na zabavo, tud do jutra ga lahko žuramo brez alkota in ostalih nepotrebnih substanc. Živel juice :)))) Sdrago - vse se začne v družini, družina pa je osnovna celica družbe, družba pa itak hlepi, da ima več kot sosedovi, zato pa so otroci vedno več prepuščeni sami sebi, na žalost. Nekateri starši so pogoltni na denar, nekateri pa morajo delati po 12 ur, da pač preživijo iz meseca v mesec. To nam je pa dala teta demokracija. Pa nisem noben zadrt komunajzer ali pa klerikalec - nevtralni član naše družbe sem, ampak še vedno bom trdila, da se je v bivšem režimu, katerega se zdaj tko pljuva, bolje živelo, starši so bili več časa na razpolago otrokom kot pa zdaj. Eh... še pomnite tovariši hehe.....
sdrago@siol.net
18. 10. 2007 15.32
Pridružujem se dosedanjim ugotovitvam in dodajam, da bolj ko politika, ta žalostni primer zlorabljajo mediji. Izgleda, kot da bi bilo vse strah spregovoriti resnico, ki zelo jasno postavlja pod vprašaj večinske splošne poglede na družino, skupnost ter vzgojo in izobraževanje. Manj pomemben zunanji dokaz za to je že površnost pri pisanju priimka in področja od koder je nesrečni fant doma. To postavlja dvom v vse nadaljnje informacije, ki jih mediji le še podpihujejo z namenom, da bi bili bolj popularni. Nihče ne postavi vprašanja zakaj so varnostniki po šolah in lokalih sploh potrebni? Koga pred kom varujejo? Zakaj so otroci in pozneje mladstniki tako nesamostojni, da jih je potrebno varovati? Če je potrebno otroke stražiti z varnostniki to verjetno pomeni, da niti učitelji in ne starši otrok ne znajo vzgajati lastnih otrok v normalne člane širše skupnosti. Verjetno tudi sami niso bili pravilno vzgojeni in česar nimaš ne moreš privzgojiti svojim otrokom ali učencem. Enako so vzgojeni seveda tudi policaji in redarji. Zato jim je potrebno odvzeti pooblastila, da bodo podobno, kot so že policaji maškare in ne varuhi reda. Če je potrebno mladostnike stražiti z varnostniki to verjetno pomeni, da niti profesorji in ne starši otrok ne znajo usmerjati v normalne oblike zabave širše skupnosti. Verjetno so tudi sami ponočevali in se niso znali zabavati brez alkohola in mladostnikom ali učencem daš tisto, kar nosiš v sebi. Očitno javnost pozablja na pregovor, da ima tudi noč svojo moč. Zato ponovno spominjam, da sem že pred leti predlagal odgovornim v državi in Evropi projekt Rana ura zlata ura, ki bi si prizadeval za hitrejšo zaključitev dneva in zgodnejše vstajanje. Država ni zainteresirana, saj zvečer prodajo največ alkohola in se tako državni proračun najbolje polni. Za postopno umiranje na obroke naše mladine in družine pa se (še) ne zmenijo, kot se ne bodo zmenili za tovrstno razmišljanje. LP
darcs
18. 10. 2007 15.00
robirustja | 18.10.2007 | 08:49 Jaz bi uvedel smrtno kazen in nanjo obsodil vsakega varnosnika in policista z IQjem pod 100. J*** ga. Tako bi naredil. Robi, kot kaže ti še dolgo ne boš ne policist ne varnostnik, saj po tvojem postu sodeč je tvoj IQ daleč daleč pod 100 (med 2 in 8)
Darja Clara
18. 10. 2007 14.34
Če bi bila današnja mladina vsaj malo bolje vzgojena in nebi zmerjala in pluvala varnostnikom v obraz (na nekem forumu sem prebrala da je fant naredil prav to), verjetno ne bi izzvala takšne reakcije. Uboj je res neopravičljiv, ampak bodimo realni. Koliko vas bi mirno sprejelo, da vas nekdo zmerja in celo pljuva zato, ker opravljate svoje delo?
pahor?ek
18. 10. 2007 14.06
Potrč se enostavno spreneveda in po nedolžnem obtožuje Mateja. Zakaj? Navajam dejstva, ki so dokazljiva. 1. Iz magnetograma na 27, seji DZ, dne 25, aprila 2007 (prva obravnava) Zakona o zasebnem varovanju, je razvidno, da je glavni problem v tem, da se Zbornici Republike Slovenije za zasebno varovanje v celoti odvzema sistem usposabljanja in izpopolnjevanja in se ga prenaša na Ministrstvo za notranje zadeve. Zaradi tega je Miran Potrč (SD), po intervenciji Zbornice, zahteval splošno razpravo! 2. med člani upravnega odbora Zbornice, sedi Marjan Cerar, nekdanji direktor Belinke, ki je namreč v strankarsko politiko vstopil skozi vrata demokratske stranke, potem je bil blizu LDS. Mimogrede, njegov brat Vasilij ostaja zvest Združeni listi oz. SD. Gre za očiten lobij Zbornice preko SD, ki je upočasnila sprejetje zakona, samo zaradi velikih zaslužkov.
Darja Clara
18. 10. 2007 13.59
ibr.pacient - ne zagovarjam sumljivih varnostnih služb, kar se tiče VIP-a vam dam popolnoma prav, za njih mi ni jasno, kako so licenco sploh dobili in kako so že nekaj let prej lahko varovali lokale (Global, Tramontana...) predno so dobili licenco. Tukaj je nedvomno krivda na strani ministrstva, saj so bili problemi z njimi in ovadbe že predno so jim podelili licenco pa tega niso upoštevali. Pri BBr pa teh problemov (vsaj kolikor jaz vem) ni in so se že dokazali s svojim delom, ali pa ti veš kaj drugega. Bi bili vsi verjetno zelo veseli, če nas razsvetliš s kakšnim konkretnim primerom neprofesionalnosti BBR-a.
Darja Clara
18. 10. 2007 13.47
xyz123 - človeka sploh ne poznam, tako da bi težko kaj ometal, mi pa ni prav, da zdaj vse mečete v isti koš. BBR varujejo že veliko lokalov pa nikjer ni težav.Samo ta podatek mi je pomemben in nič drugega.
nutrispirit
18. 10. 2007 13.45
strelka, jaz vem kako izgleda lopata, ker sem želel videti kako dela in kako razmišlja najnižji sloj - fizični delavec. ker vem kako zgleda lopata, s katero si služi denar veliko ljudi in kot vodja razumem potrebe in želje le teh, smo vsi skupaj bolj zadovoljni. to kar se lopate tiče. in en potrč, anderlič in podobna banda ne bo srala po slovencih, kateri so jih izvolili. potrebno se je zamisliti!!!
pahor?ek
18. 10. 2007 12.55
Katere poslanke in poslance je vprašanje? Da ni prišlo do sprejtja dopolnitve zakona je glavni razlo lobranje zbornice, preko PS SD oz. Potrča! Z uveljavitvijo omenjene novele bi se usposabljanje in izpopolnjevanja varnostnega osebja prevzelo MNZ oz. policija, ostali pa bi lahko participirali samo preko razpisov, če bi izpolnjevali določene pogoje.
doki007@email.si
18. 10. 2007 12.11
minister mate je sigurn brez grehov ,...???????? ha ha ,....potrč je pa neumn komunajzar ker nič ne ve ,.... očitno spet ne bo nič ,...!!!! kaj je tle v ozadju ?????? TKO BOM POVEDU TU JE POLICIJA NESPOSOBNA MISLM NA PODROČJU KRIMINALA IN UBOJEV ,...MAFIJE ,.....!!!! MAM OBČUTEK DABO TA TIP ŠE KOGA UBIL NEKJE ,......!!?
Mawsyy
18. 10. 2007 10.42
Jst mislim, da bi morali v Sloveniji uzakoniti pravilo, da si lahko poslanec le dva mandata. Tako... da se malo premesa. Da dobijo tudi novi obrazi priloznost. In da ne stalno eni in isti pametujejo pri skledi in podtikajo svoje grehe drugim. Menda naj bi se to v Italiji zgodilo v kratkem.
strelka23
18. 10. 2007 09.55
Kako zgleda lopata mu ni potrebno vedet,ker zato da ni "fizični delavec"je končal šolo in delal kot pravnik.Če mu zamerite pamet in šolo je to vaš problem.Če ne bi bil zabit bi tudi ti lahko sedel v pisarni pravne službe.V MLM pa je delal približno pet let.
izotop
18. 10. 2007 09.42
" Nismo na strani nepridipravov, saj nismo mogli predvideti, da bo nekdo iz varnostne službe, ki varuje naš lokal, vpleten v pretep s smrtnim izidom." Tugo je vedno bil blefer. Dobro so vedeli, kaj se tam dogaja. Seveda, kar se je zgodilo res ne moreš napovedat. Na začetku so pa celo zanikali kakeršnokoli povezavo in so se ZGRAŽALI, kako VEDNO dogodke v bližini povezujejo z Globelijo. Ja, zanimivo ne?
nutrispirit
18. 10. 2007 09.33
strelka, to govoriš o potrču? ma on niti ne ve kako lopata zgleda, pa so ga volilci volili u DZ. sramota za tiste ki so mu dali glas. že pred tremi mandati je dišal po zemlji, pa še vedno se klati po DZ!
bluzer
18. 10. 2007 09.27
@strelka: kaj je že MLM ? Mariborska livarna maribor? phahahaha!
strelka23
18. 10. 2007 09.22
Tomi v meglo strelaš ti.Dolga leta je bil moj sodelavec v MLM zato ne bluzi.Bil je tudi vodja kovinarskega sindikata.