Črna kronika

Posnetki nedeljskega incidenta razkrivajo brutalen napad na policiste

Kočevje, 14. 08. 2024 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.K., Marko Gregorc
Komentarji
0

V nedeljo se je več pripadnikov romske skupnosti spravilo nad policiste, ki so aretirali mladoletnega voznika. Romi so nato skušali z udarci, odrivanjem in grožnjami policistom preprečiti aretacijo. Dva policista sta bila lažje poškodovana. V uredništvo 24UR smo prejeli posnetek napada, naš novinar pa je govoril tudi s predstavniki ene od romskih skupnosti z območja Kočevja, ki so ogorčeni, da se jih "vse meče v isti koš", pri čemer trdijo, da se nekateri trudijo pošteno živeti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Romska problematika
    06:55
    Iz 24UR ZVEČER: Romska problematika
  • Iz 24UR: Med Romi in domačini vre
    04:30
    Iz 24UR: Med Romi in domačini vre

Kot smo že poročali, so policisti v nedeljo okoli 20. ure zvečer v Kočevju med kontrolo prometa ustavljali osebno vozilo. A namesto da bi voznik ob znakih policistov ustavil, je z vožnjo nadaljeval. Policisti so se pognali za pobeglim vozilom, voznik in njegov sopotnik pa sta vozilo po krajši vožnji ustavila na travniku in s kraja zbežala.

Policisti so nato mladoletnega voznika skušali aretirati, a je nenadoma na kraj prihitelo več pripadnikov romske skupnosti in jih napadlo. Skupina je z udarci, odrivanjem in grožnjami policistom želela preprečiti aretacijo. Dva policista sta v napadu utrpela lažje telesne poškodbe.

Romi medtem pravijo, da je za incidente kriva država, ki da jih sili v konflikte z domačini. Ob poletni pripeki naj bi jih pestilo predvsem pomanjkanje vode. V dveh od treh romskih zaselkov s kočevskega za ponedeljek napovedujejo celo protestno kampiranje pred ribniško občino. 

Zaostrene razmere med Romi, policisti in domačini na kočevskem so tako očitno daleč od pomiritve. Medtem ko ekskluzivni posnetki poizkusa aretacije najstnika, na katerih so se kočevski Romi nad policiste spravili s palicami in pestmi, govorijo sami zase, ribniški Romi na incidente gledajo drugače.  

"Policija ne ravna, kot bi mogla," je povedala Đina Veselić in dodala, da bi morala policija stopiti do njegovih staršev, jim dati opozorilo in zaseči avtomobil. "Ne pa fanta tepst. Tako so ga pretepli. Njegov oče ni pustil fantka tepst, potem pa je prišlo do težav," je povedala. 

Policisti očitke Romov o nesorazmerni uporabi sile zavračajo. "Policija deluje v skladu z zakonodajo ter v luči varovanja človekovih pravic in tako zagotavlja enakopravno obravnavo vsem. Zaradi ohranjanja visoke integritete in strokovnosti vse osebe obravnava na enak način - s skrbnostjo ter poudarkom na varovanju človekovega dostojanstva," sporočajo. 

In zakaj je Romom zavrelo sredi vročega poletja? Med obiskom naselja Otavce pri Ribnici nam pokažejo, da jih pesti predvsem dejstvo, da nimajo vode. Vodo so jim včasih dostavljali gasilci. Od marca pa si jo morajo priskrbeti sami, pravijo. "Občina je rekla, da kršimo pogodbe, da imamo preveč odpadkov, da se ne držimo reda," je povedal eden od Romov.   

Konflikti z občani naj bi izvirali prav iz težav z iskanjem vode, pravijo. "Mi gremo po vodo na kopališče, pa na s zmerjajo, moramo biti tiho," pojasnjuje Rom, Romka pa dodaja, da imajo še mrtvi na pokopališču vodo, medtem ko je oni nimajo. "Sama država, kot lokalna skupnost sili nas Rome v kriminal. Mi moramo k vodi, ker nimamo vode. Pride do pretepa, pride do konflikta, kdo je kriv? Mi Romi? Naj vidijo Slovenci, naj se dajo v našo kožo, da je kriva država ne mi," je poudaril Danilo Hudorovič.

Ribniški Romi, ki se sicer distancirajo od nasilnih incidentov kočevskih Romov, zato za ponedeljek napovedujejo protest. Do izpolnitve obljub ravno tako, pravijo, otrok ne bodo pustili v šolo.  

Policisti po napadu prostost odvzeli trem osumljencem

Kasneje so policisti v postopku za nujno potreben čas odvzeli prostost trem osumljencem, ki so sodelovali pri izvršitvi kaznivega dejanja. Ena od osumljenih pa je med postopkom v službeno vozilo policije zalučala kamen in ga poškodovala.

Zoper vse štiri osumljence bo podana kazenska ovadba zaradi suma izvršitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi in poškodovanja tuje stvari. Policisti so ob tem mladoletnemu vozniku zasegli tudi vozilo, zoper njega pa bodo na pristojno sodišče podali obdolžilni predlog in kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

Policisti nadaljujejo z  zbiranjem obvestil in ugotavljanjem identitete drugih oseb, ki so bile udeležene pri izvršitvi kaznivega dejanja.