Tujina

VIDEO: Politik, zaznamovan z nacizmom?

Dunaj, 11. 10. 2008 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./L.H.
Komentarji
71

Haider je bil naklonjen skrajnim ukrepom, od poveličevanja nacizma do ostre politike do manjšin in tujcev. Nekateri ga vidijo kot uspešnega politika, drugi kot oportunista.

Jörg Haider, ki je bil dolgoletni deželni glavar Avstrijske Koroške, se je rodil leta 1950 v mestu Bad Goiser. Študiral je pravo, politično pa se je udejstvoval že kot študent.

Leta 2002 je Evropska unija zaradi Haiderjeve vloge v okviru tedanje vlade uvedla sankcije proti Avstriji.
Leta 2002 je Evropska unija zaradi Haiderjeve vloge v okviru tedanje vlade uvedla sankcije proti Avstriji. FOTO: Reuters
Haider je večkrat zanikal, da bi bil 'ekstremistični politik' in se je celo primerjal z nekdanjim britanskim premierjem Tonyjem Blairom.

Kritiki so Haiderja videli predvsem kot ambicioznega človeka, oportunista, ki je v svojih političnih nastopih izrabljal nacistično retoriko in problematiko azilantov. Haiderjevi starši so bili podporniki nacistične stranke. Po vojni so bili zaradi sodelovanja z nacisti tudi kaznovani, preživljati pa so se morali s priložnostnim delom.

Tuji komentatorji so večkrat zapisali, da je njegove politične poglede zagotovo zaznamovala nacistična preteklost, čeprav o tem v družini niso razpravljali. Haider je opisal koncentracijska taborišča kot "taborišča za kaznovanje“, večkrat pa je tudi poudaril, da je potrebno enote SS "kot del nemške vojske spoštovati“. Deportacijo Judov pa je tudi primerjal z izgonom Sudetskih Nemcev iz Češkoslovaške po vojni. Pozneje se je za te izjave sicer opravičil, vendar svojega splošnega mnenja glede druge svetovne vojne ni spremenil.

Potek politične kariere

Njegova politična kariera se je začela leta 1977 v desničarski svobodnjaški stranki (FPÖ), ki je leta 2000 sestavljala vladno koalicijo skupaj s krščanskimi demokrati Wolfganga Schüssla. Pomembnejša osebnost je postal že leta 1986, ko je postal vodja Svobodnjaške stranke (FPÖ ). Leta 1991 je njegov mandat guvernerja bil prekinjen, saj je javno pohvalil nacistično politiko zaposlovanja.

"Resnično, povem vam: Pred 2000 leti je nekdo vstal in premaknil kamen pred grobom. Danes pa je deželni glavar, ki premika krajevne table," je glede dvojezičnih tabel dejal Haider.

Leta 2002 je Evropska unija zaradi Haiderjeve vloge v okviru tedanje vlade, ko je njegova stranka vstopila v vlado, uvedla sankcije proti Avstriji. Sankcije so veljale pol leta. Leta 2005 je ustanovil novo stranko, Zavezništvo za prihodnost Avstrije ( BZÖ), ki je na letošnjih parlamentarnih volitvah 28. septembra, v boju za poslanska mesta v 183-članskem parlamentu, dosegla precejšen uspeh.

Na predčasnih volitvah sta desničarski stranki, ki sta svojo kampanjo gradili na stališčih, usmerjenih proti priseljencem in Evropski uniji, s približno 29 odstotki glasov postali druga najbolj priljubljena naveza.

Svobodnjaška stranka (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheja, obtožena ksenofobije in promoviranja sovražnosti proti muslimanom, je osvojila 18 odstotkov, kar je 7 odstotkov več kot na prejšnjih volitvah. Jörg Haider pa je s svojim Zavezništvom za prihodnost Avstrije (BZÖ) dobil 11 odstotkov glasov.

Haiderjevi politični pogledi in škandali

Že pred nekaj meseci je Haider razburil evropsko javnost, ko je predlagal, da bi elektronske zapestnice uporabili za nadzor prosilcev za azil. Haider je prepričan, da si takšno zapestnico okrog gležnja zasluži "vsaj vsak kriminalec, lahko pa si predstavljam, da bi to veljalo prav za vsakega prosilca za azil". Dejal je, da se s takimi zapestnicami prosilci "ne bi mogli skriti, kar se zdaj pogosto dogaja".

Kot je znano, je Deželna vlada Avstrijske Koroške z glasovi Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) deželnega glavarja Jörga Haiderja in ljudske stranke (ÖVP) sprejela spremembo zakona o podobi naselij, ki naj bi preprečila gradnjo mošej in pripadajočih minaretov. Haider je februrja dejal, da je Koroška s tem postala "kažipot za Evropo."

Neizprosen do slovenske manjšine

Odstranjevanje dvojezičnih tabel.
Odstranjevanje dvojezičnih tabel. FOTO: Reuters

Haider pa je bil neizprosen tudi do slovenske manjšine. Na osrednji proslavi leta 2007 ob 87. obletnici koroškega plebiscita je kritiziral avstrijsko ustavno sodišče zaradi odločb o dodatnih dvojezičnih topografskih napisih. Zaradi preprečevanja postavitve dvojezičnih napisov je državno tožilstvo v Celovcu na osnovi ovadb uvedlo proti Jörgu Haiderju in njegovemu namestniku Gerhardu Dörflerju preiskavo zaradi suma zlorabe uradnega položaja. Haider je tudi 3. septembra 2006 v koroških časnikih objavil oglas z naslovom Koroška bo enojezična.

Haider je bil nastrojen tudi proti Evropski uniji. Leta 1995 je hotel preprečiti vstop Avstrije v EU in izsiliti referendum o uvedbi evra, a njegovi poskusi niso bili uspešni.

Zapletlo pa se je tudi takrat, ko je Haider nastopil proti upodobitvi knežjega kamna na slovenskem kovancu za dva centa. Koroška deželna vlada je zaradi tega sprejela tudi resolucijo, v kateri je pozvala avstrijsko zvezno vlado, naj v dvostranskih pogovorih poskrbi, "da se Republika Slovenija odpove temu, da uporabi osrednji simbol koroške deželne zgodovine, kakor je knežji kamen, na plačilnem sredstvu, ki ga izdaja Republika Slovenija in je uporabno po vsej Evropi".

Haider je leta 2006 na novoletnem srečanju Zavezništva za prihodnost Avstrije (BZÖ) dejal: "Resnično, povem vam: Pred 2000 leti je nekdo vstal in premaknil kamen pred grobom. Danes pa je deželni glavar, ki premika krajevne table."

Med temami, s katerimi se je avstrijski populist ukvarjal vso svojo kariero, so bili tujci, glede katerih je bil zelo oster. V zadnjih tednih je tako med drugim razburil avstrijsko in tujo javnost s predlogom, da bi prosilce za azil opremili z elektronskimi zapestnicami in vzpostavitvijo posebnega zavoda za prosilce za azil.

Jörg Haider
Jörg Haider FOTO: Reuters

V zadnjih letih je bil še posebej v Sloveniji znan po nasprotovanju dvojezičnim krajevnim napisom na avstrijskem Koroškem. Ignoriral je odločitve ustavnega sodišča ter zavrnil več kompromisnih predlogov za rešitev tega problema.

Ključne letnice v Haiderjevem političnem življenju:

1950: Haider je rojen 26. januarja v Bad Goisenu.

1976: Pridruži se Svobodnjaški stranki.

1986: Izvoljen kot vodja Svobodnjaške stranke.

1989: Izvoljen kot deželni glavar Koroške.

2000: Zapusti vodstvo stranke.

2005: Ustanovi Zavezništvo za prihodnost Avstrije.

2008: Tragična smrt.


KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
01. 08. 2010 10.47
Tako je Mladen meki Ć kaj si pa mislu.
roko511
13. 10. 2008 22.46
ko berem komentarje za videt je da slovenija ma kar dosti Hajderjev
brada88
13. 10. 2008 08.38
se popravljam, ga že zdaj...
brada88
13. 10. 2008 08.37
Ni vsak, ki mu ni vseeno za svoj narod, po vaše povedano, \"nacist\". Sej boste vidl kako bo cez 20-30 let v SLoveniji,bomo tud enega takega slovenskega politika rabli...
Magdalena Mitrovic
12. 10. 2008 21.07
dd a turki so sorta katere odpadek si
dr.psiho
12. 10. 2008 20.47
kekec kar pojdi mi bomo že prišli po vojvodino! ve se čigave je! pa se tam vidimo.en namig drži se beogradskega pašaluka ,le tam boste lahko obstali. to je če vam turki oprostijo! ha ha ha
hanse
12. 10. 2008 20.47
Nikoli več ne bo, kot je nekdaj bilo..........
E-OL
12. 10. 2008 18.21
lucpos...bolje kot odrešenik...v tiste čase nočem več.
nerabimga
12. 10. 2008 17.41
najvecji krivec za razpad bivse juge,
Magdalena Mitrovic
12. 10. 2008 16.41
d.d. ko se bom jaz odpravil v BG vedi da bom zagotovo prišel po tebe in te odpeljal kot vojni plen
MiKe_Si
12. 10. 2008 14.53
kosir_maks12.10.2008, 10:56A, da je poveličeval nacional SOCIALIZEM. ja pol je bil pa skrajni levičar , ne desničar !!! Nič mi ni več jasno . Če mogoče gdo ve , a se V Avstriji , Nemčiji tudi delijo stranke levo in desno in kam pripada stranka če poveličuje nacional SOCIALIZEM. levo ali desno ??? Nacizem je nasmreč skrajšana varianta besede nacional socializem - nazional socialismus To je skoraj tako kot pri nas, največji \"tycooni\" oziroma nosilci kapitala se gredo levico in narod plahtajo s kvazi socializmom, medtem ko pa \"reveži\" (socialci ki ne premorejo več kot stanovanja) se gredo pa neko desnico (pa še sami ne vedo kaj to sploh je)..., narobe svet! Kriv je pa narod, ki tega ne spregleda in zgolj verjame lažnivi propagandi, tako raznoraznim medijem kot tudi udbovski tovarišiji za vsakim vogalom. ;-)
dr.psiho
12. 10. 2008 14.28
1098 raje se ti odpravi v beograd z jugičem ,pa tam ceste ravnaj! nevem kaj misliš da mene zanima kaj ima orto za povedat o KOROŠKI!! ne ni to velika (mala)srbija!!
direktorica
12. 10. 2008 13.46
ste Hitlerjivi družini tudi pošiljali sožalja???ne vem zakaj sedaj...
hakihak
12. 10. 2008 13.24
pa še polovica slovenije!!!!!!!!!
hakihak
12. 10. 2008 13.24
Dolgimost 12.10.2008, 11:50 Nasvidenje mali Hitler! Mogoče se bo južna Avstrija brez njega počasi premaknila na demokratično pot. V ponovitvi sem si ogledal Dnevnik iz leta 1990 in si videl nazzi predstavo na čelu s predsednikom Kurtom ( ki je imel prepoved vstopa v ZDA) in mladim Hitlarčkom! Neverjetno - vredno ogleda! Ja, žal Avstrija, ki je bila na strani nacistične Nemčije, prav tako kot Italija, ni nikoli doživela svoje katarze. pozabu si povedat, da tudi hrvaška, pa tudi madžarska!! vse okoli nas so bile na strani nacistične nemčije!!!!!!!
Magdalena Mitrovic
12. 10. 2008 13.14
zdaj ste me tako razpizdili da se bom kar odpravil na avstrijsko koroško ,popipal bom vse dvojezične table in ponovno zasadil samo slovenske ,dobro zalil (cviček)da bodo v bodoče začele kar same rast , jugeca45 pa tako zmotal v ovinek da se bo ovinek od sile zravnal.
slov1ija
12. 10. 2008 12.50
rest in pieces ;)
Dolgimost
12. 10. 2008 11.50
Nasvidenje mali Hitler! Mogoče se bo južna Avstrija brez njega počasi premaknila na demokratično pot. V ponovitvi sem si ogledal Dnevnik iz leta 1990 in si videl nazzi predstavo na čelu s predsednikom Kurtom ( ki je imel prepoved vstopa v ZDA) in mladim Hitlarčkom! Neverjetno - vredno ogleda! Ja, žal Avstrija, ki je bila na strani nacistične Nemčije, prav tako kot Italija, ni nikoli doživela svoje katarze.
kosir_maks
12. 10. 2008 10.58
hanse : mogoče lahko ti kaj več poveš , o delitvah levo ,desno v Avstriji !! za odgovor se najlepše zahvaljujem !!
kosir_maks
12. 10. 2008 10.56
A, da je poveličeval nacional SOCIALIZEM. ja pol je bil pa skrajni levičar , ne desničar !!! Nič mi ni več jasno . Če mogoče gdo ve , a se V Avstriji , Nemčiji tudi delijo stranke levo in desno in kam pripada stranka če poveličuje nacional SOCIALIZEM. levo ali desno ??? Nacizem je nasmreč skrajšana varianta besede nacional socializem - nazional socialismus !!