Črna kronika

Policisti ujeli policista

Ljubljana, 11. 09. 2007 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kriminalist naj bi osumljencem skušal prodati podatke o poteku preiskave zoper njih. Grozi mu petletna zaporna kazen.

Možje v modrem so ujeli policista, ki naj bi osumljencem izdajal podrobnosti o preiskavi (simbolična fotografija).
Možje v modrem so ujeli policista, ki naj bi osumljencem izdajal podrobnosti o preiskavi (simbolična fotografija). FOTO: Jani Dolinšek
Prijetje je bilo posledica kombinacije izvajanja ukrepov v okviru notranjih preiskav in policijskih dejavnosti za razkritje kriminalne dejavnosti z mednarodnimi razsežnostmi. Generalna policijska uprava

V nedeljo, 9. septembra, so policisti izvedli zaključno akcijo na območju Ljubljane in odvzeli prostost dvema osebama, ki sta osumljena storitve kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti. Osumljenca, ki so ju prijeli pri samem dejanju, naj bi iz koristoljubnosti razkrila tajne podatke policije. Eden izmed prijetih je policist, nazadnje zaposlen v upravi kriminalistične policije Generalne policijske uprave.

Policist je do podatkov prišel v okviru službenih nalog in bi jih moral varovati kot tajne. Podatki so se nanašali na načrte, dovoljenja in aktivnosti policije pri preiskovanju konkretnega kaznivega dejanja, kjer so se uporabljali tudi prikriti preiskovalni ukrepi. Policist je ob pomoči drugega osumljenca zaupne informacije razkril in jih poskušal ''prodati'' osebam, zoper katere se je izvajal predkazenski postopek, zato je bila otežena oziroma onemogočena izvedba posameznih nalog policije.

Policija je v prvem polletju 2007 vodila predkazenski postopek zoper 214 delavcev policije zaradi razlogov za sum storitve 157 kaznivih dejanj. Zoper 28 delavcev policije so bile vložene kazenske ovadbe za 25 kaznivih dejanj. Najpogostejša kazniva dejanja, ki naj bi jih zagrešili delavci policije, so goljufija, zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic, nevestno delo v službi, kršitev človeškega dostojanstva z zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic.

Osumljenca bosta privedena preiskovalnemu sodniku, policija pa bo nadaljevala z zbiranjem obvestil o morebitnih še drugih kaznivih dejanjih in s postopki s področja delovno pravne zakonodaje.

Kazenski zakonik predvideva, da se ''uradna oseba ali druga oseba, ki v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja uradne tajnosti sporoči ali izroči komu podatke, ki so uradna tajnost, ali mu kako drugače omogoči, da pride do njih, ali zbira take podatke z namenom, da jih izroči nepoklicani osebi, kaznuje z zaporom do treh let''. Če je dejanje storjeno iz koristoljubnosti, kot v tem primeru, pa se storilec kaznuje z zaporom do petih let.

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kriss714@amis.net
13. 09. 2007 21.47
Korupcija kamorkoli pogledaš. Za tak kriminal so kazni odločno prenizke, pa ljudje reskirajo.
kromos
12. 09. 2007 15.41
Trdim samo, da je Policija vedno ogledalo družbe. In policaji delajo samo tisto kar vidijo pri drugih. Pa poglejte sodnike, tožilce ali odvetnike. Za moje pojme so to tri interesno zelo ločene službe, pa se dogaja, da se skorumpirani tožilec proda za par žetonov v igralnici, ko ga dobijo, da odpoved in gre za odvetnika. Kje je pa tukaj logika. Ali pa primer Gorenjske odvetnice, ki je bila odvetnica, tožilka in odvetnica in vse to v letu in pol. A tukaj pa ni konflika interesov ?
lenchi@klepetulja.com
12. 09. 2007 11.02
Še en dokaz več da so policaji podkupljivi. Pa lažejo tud, v svojo korist seveda! Takim bi moral prepovedat kakršnokoli delo v javni upravi, za kazen pa naj gre v zapor, kjer bo lahko 'suženj' ostalim kriminalcem ki jih je spravil za zapahe...
Dom Pérignon
12. 09. 2007 08.23
To je samo en primer take zlorabe položaja. Poznamo jih še mnogo več ....
bonsai9@email.si
12. 09. 2007 08.08
zok popolnoma se strinjam s tabo.
frutko
11. 09. 2007 20.58
@zok: ta ni bil policaj, ampak kriminalist! gorenjec btw, k smo že pr teh mednarodnih narko združbah in podobno :D
civitasstain@gmail.com
11. 09. 2007 18.26
Za nobeno izdajstvo ni opravičilo, pomanjkanje denarja. Dosledno kaznovat izdajalce, ne glede na njihovo službo!!! Tako lahko državljani zaupamo taki državi in njihovim zakonom.
pionircekMirko
11. 09. 2007 17.22
lynx01: Kako pa bi naj jaz vedel, kako je tja prišlo? Mogoče bom to prebral v kakšnem časopisu in potem bom pač vedel. Lahko pa mi ti poveš, če res veš, samo ne si prosim izmišljati, ker potem ni več ne bom verjel, tudi če boš morebiti kdaj napisal, kar je res. Tudi ostale odgovore, ki te mučijo, sam zvem ponavadi v časopisju. Tudi glede tvoje obtožbe, da branim svoje neglede na vse, a, ne morem reči kaj drugega. Povej kakšno dejstvo, ki si ga nisi sam izmislil, recimo napoti me na to in to spletno stran, povej, datum, uro, kaj je kdo povedal in komu, da bom(o) lahko šli tja še sami in preverili tvoje trditve, da je bilo nekaj prej in nekaj kasneje. Zakaj tako trmasto vztrajaš, da si nekakšen Bog ali od Boga poslan, in jaz bi ti naj kar vse verjel na besedo? neti: Pozdrav tudi tebi!
neti
11. 09. 2007 17.03
lyinx01@volja.net
11. 09. 2007 16.55
pionircek.mirko obramba svojih neglede na vse a? A je pisalo v časopisu a res heh in kako je tja prišlo ?! Kdo je že lomastil po SOVI?? In veleuno odkrival črne fonde ki so za obveščevalno po celem svetu normalni
pionircekMirko
11. 09. 2007 16.33
zok: Če poveš v javnosti nekaj, o čemer je prejšni dan pisalo v časopisu, pa menda že ne moreš obtožen kakšne izdaje tajnosti? No, mogoče se tudi motim..
indefinable.motiv@gmail.com
11. 09. 2007 16.25
Ja res je da plača ne more biti opravičilo za takšno dejanje. Zagotovo pa je zelo veliko (ali v celoti) pripomogla k temu. Je pa pohvalno da je vseeno notranji nadzor in da takšne ljudi izsledijo, ker takšni zagotovo nimajo kaj iskat v takšnih službah.
kromos
11. 09. 2007 15.59
Kaka država taki policaji. A je ta policaj boljši kot so poslanci SDS-a Petan, Jerovšek, Petek..., ki na enak način javno z namenom pridobivanja zapravljenega ugleda kršijo vse zakone in izdajajo državne tajne vesolnjem svetu ? S tem, da bodo tega policaja ovadili, Petan, Jerovšek in Petek pa se še vedno prosto sprehajajo po Sloveniji z zaščito policije. Kdo je zdaj tule nor...
Jožajoža
11. 09. 2007 15.08
boljše bi bilo, če bi naša policija in tožilstvo urejala parke in pometala ulice.spet boste davkoplačevalci plačevali odškodnine TEMU POLICAJU.. 2
kritika@email.si
11. 09. 2007 14.59
noben ni imun pred kriminalom. in čeprav so plače v policiji res nizke, to še vedno ni opravičilo za takšne stvari.
violaMB
11. 09. 2007 14.56
To je pa to sranje, ko majo policaji 600€ plače in morejo še nekje nekaj drugega zaslužit.
limonca4
11. 09. 2007 14.43
No, tudi policisti niso "imuni" pred kriminalom ...
kritika@email.si
11. 09. 2007 14.38
GROZLJIVO!!! Očitno v zadevi Popovič nekatere navedbe le niso tako neverjetne kot lahko vidimo v temu primeru. Takšnega bi moralo sodišče dati za zgled vsem ostalim pokvarjenim državnim uslužbencem!!!