Črna kronika

Policija še preiskuje krvavo dramo

Krško, 05. 03. 2007 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Š.Z./M.K./T.V./I.Z./B.J./M.R.
Komentarji
48

Dva dneva po krvavi drami v okolici Brežic policija preiskuje ozadje. Zaradi eksplozije je soseda še vedno v KC.

Policija stop
Policija stop FOTO: Kanal A

Dva dni po krvavi drami v vasi Velika Dolina v bližini Brežic, ko je 44-letni občan sovaščanom grozil z ročno bombo in eksplozivom, policisti in kriminalisti še vedno preiskujejo ozadje dogodkov, zato so tudi zelo skopi z izjavami in se sklicujejo na to, da bo jutri novinarska konferenca.

Je pa generalni direktor policije, Jože Romšek, po dogodku imenoval posebno komisijo, ki bo vodila preiskavo. Sicer prve ugotovitve ne kažejo na prekomerno uporabo sile s strani policije, je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik na Policijski upravi Kranj, Štefan Hren. Gre za redno preiskavo. Policijski pravilnik namreč predvideva preiskavo ob vsakršni uporabi strelnega orožja s strani policistov, je za 24ur.com pojasnila predstavnica za stike z javnostjo na Generalni policijski upravi, Nuška Tavčar.

Nikoli nisem bil bandit, vedno sem želel dobro in sem jim tudi pomagal. Izsek iz poslovilnega pisma Hermana Smrečnika

Kot je znano, je 44-letni Herman Smrečnik v poznih sobotnih večernih urah z razstrelivom vstopil v hišo soseda, sicer policista Stanka Fakina. Kot talca je zadržal policista in njegovo ženo, ki sta sta mu uspela pobegniti. Smrečnik je nato na silo vstopil v hišo Hostnikovih, za lase ven privlekel drugo talko, sosedo Marjano, medtem ko je gospodar Jože pobegnil. Na kraj sta prispela policista, ki sta zaradi zavarovanja življenja uporabila strelno orožje. Napadalca sta ustrelila, ob tem pa se je sprožila ročna bomba. Ta je huje poškodovala tudi Marjano Hostnik. Lažje poškodovan je bil tudi policist, ki je posredoval.

Policisti so posredovali, pri čemer je bil ubit napadalec.
Policisti so posredovali, pri čemer je bil ubit napadalec. FOTO: POP TV

Domači verjamejo v teorijo zarote in trdijo, da so jim prisluškovali po telefonu ter da so Hermana do dejanja pripeljali sosedi. Medtem pa po vasi krožijo drugačne neuradne razlage. Po eni naj bi skušal umrli napadalec odpreti gostinski lokal, za katerega pa od sosedov ni uspel dobiti soglasja in se jima je zato maščeval, po drugi razlagi pa naj bi bil zadolžen.

Poškodovanka hitro okreva

42-letna Marjana Hostnik, ki je bila ob eksploziji huje ranjena, so prepeljali v Klinični center Ljubljana, kjer so jo operirali. Kot je povedal travmatolog dr. Andrej Baraga, so bile življenjske funkcije Hostnikove ob sprejetju v KC dobre, niso pa vedeli, kaj se bo razvilo. A kot je za SVET povedal primarij dr. Ivan Aleks Jošt, ponesrečenka hitro okreva, saj bomba ni zadela njenih vitalnih organov, eksplozivne poškodbe pa so večinoma prizadele hrbtno stran.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
06. 03. 2007 20.01
+0
Menim,da je policija ravnala pravilno in legitimno.Kako le bi policija vedela kaj ima tako oborožen človek v glavi?Kako naj policija v naprej predvideva,da nekdo namerava storiti,nekaj,kar ni zakonito.V Postojni so bili prisotni,da se ja nebi kaj nepredvidenega zgodilo,pa tudi ni bilo prav.Če jioh nebi bilo tam,pa bi se kaj zgodilo,bi bili spet krivi. Nikoli ni prav.Policija res ne more reševati nečesa kar se še ne zgodi.Postavlja pa se vprašanje pravne države,če ta ni uvidela,da se dogajajo nezakonitosti,še zlast,če so pristojni bili obveščeni o nezakonitosti. Dram,ki se je zgodila bi bila lahko tudi krepko drugačna,še zlasti,če bi policija predolgo razmišljala,kaj storiti.Vsak dan so torej slovenski policaji na udaru raznih skupin ljudi,ki hodijo po robu ali pa so ga že prestopili. Torej slovenska policija je dobra,zatika ser nekje drugje,verjetno v pravni državi! Nekoč je neki visok svetovno zani voditelj na vprašanje,kaj misli o demokraciji dejal:demokracija je za tiste,ki jo spoštujejo,za ostale je pa ni.
Dušan Djogi?
06. 03. 2007 18.50
Jaz pa se sprašujem, kaj so v tem času, ko se je odvijala ta drama, počeli sorodniki pokojnega napadalca? V TV prispevkih so namreč povedali, da jim je pokojni povedal, da bo naredil konec in da se zadnjič vidijo. Zakaj niso ničesar ukrenili, da bi opozorili sosede, da jim grozi nevarnost? Še najmanj kar je, pa bi lahko takoj poklicali policijo in povedali, da se je oče opremil z orožjem in eksplozivom. (glede na to, da so v hiši kasneje našli še orožje, je moč sklepati, da je imel tudi tistega, s katerim se je opremil, doma oziroma v hiši in so torej svojci to morali videti) V medijih namreč do sedaj nisem zasledil, da bi svoci poskušali kaj storiti, da bi to preprečili. Sedaj se pa govori o neki zaroti in za vse so sedaj krivi drugi...
civitasstain@gmail.com
06. 03. 2007 16.20
+1
Si lahko predstavljam, da je bila radi fovšije vsa vas proti njemu in da, če imaš še pametnega policista za soseda, ki mu je še delal težje življenje. Resnica ne bo nikdar prišla na dan, saj:"vrana vrani ne izkoplje oči"!
brankob@avtomatika.com
06. 03. 2007 15.51
In kje v tej basni nastopa tip z bombami ?
markoskace@yahoo.com
06. 03. 2007 15.45
Reklakazala ni primerjave z plutom to je prvo,če se spomnete ni še dolgo tega nazaj na primorskem,če se ne motim,ko je deček streljal na policaja ga je ranil,v tem primeru ga bi lahko policist brez pardona ustrelil pa ga ni......Človeško zivljenje je neprecenljivo bodisi,da gre za posameznika ali pa za skupino ljudi......V 134.členu 1.odstavek jasno piše "Policist sme uporabiti strelno orožje, če je v neposredni nevarnosti življenje ene ali več oseb, da odvrne ali prepreči začeti protipravni napad napadalca"V tem primeru sta ga policista kršila,ker sta s tem ko sta ustrelila napadalca z bombo neposredno ugrozila zivljenje talke,ki je pa na sreco prezivela.Še malo in naši zapori bodo prazni :)))Mislim,da je življenje človeka malo več vredno,kot pa samo,da nekdo,ki izvaja zakone reče 3krat npr.policija spusti orozje......in odvzame človeku zivljenje.V takem primiru mislim,da je bilo bolje da sta se malo povlekla nazaj in pocakala naslednje patrulje,da pridejo na kraj ne pa sama odreagirala tako kot pač sta in se očitno ta dva,ki sta opravljala postopek na kraju nesreče nista zavedala sitnosti ki bodo nastale sedaj.Lahko samo ugibamo kako in kaj.....bomo videli kaj bo rekla pravna država.
Jožajoža
06. 03. 2007 15.25
+1
zveni kot basen o policaju, ki se je izšolal za poklic policaja v enem popoldnevu.
reklakazala
06. 03. 2007 13.47
-1
Hmmm, je kdo pomislil, da je bil tudi Plut na robu obupa? Danes vas 95 podpiše, da bi ga morali policaji ustreliti ob prvi priliki in ne čakati, da je dobil še eno bejbo pod nož. Torej, policaji so fuj in fej, ker ne ukrepajo... Meni na misel ne pride imet orožja doma, pa dinamita in bomb. Se pa zavedam, da če pomerim na policaja, ki ima orožje, bo pomeril nazaj in če ne bom nekje skrit s talci, me bo snajper snel. Se pa možje v modrem dobro zavedajo sitnosti, ki jih imajo ob uporabi srelnega orožja in ne pritisnejo na petelina kar tako. Jebiga, meni je jasno, da s ni za špilat in jim dam načeloma kar prav. Stoj, policija, odloži orožje, dvigni roke! Ne? OK, bum... Če pa ugrabi razred otrok, pol pa pogajalca, jasno.
markoskace@yahoo.com
06. 03. 2007 13.32
Dejstvo je,da bi lahko policija prej ukrepala,da do taksnih dogotkov ne pride.Ocitno je da je bil ubiti na robu obupa in vsi,ki gledate tv vam je jasno,da ubiti kot je bilo receno ni bil nikoli kazensko ovaden,tako da je to dejanje nacrtoval in,da tisto orozje,ki so ga nasli je bilo nabavljeno vrjetno v kratkem vsaj po mojem mnenju,zakaj?????To je vedel on,policist sosed in sosed,ki se ukvarja z lesom.Zanimivo bo spremljat ta razaplet...POMI kaj se tice pa psihologov pa menim,da nerabi iz lj hodit na krizno obmocje kot je bilo tam,vendar bi lahko imela vsaka policijska postaja enega psihologa za taksne zadeve.Ocitno je,da je smrecnik dreznil v osje gnezdo....in si pridobil neprave ljudi za vrat.V celoti se strinjam z tistimi,ki pravite,da je policija reagirala mogoce malo prehitro,kajti negdo,ki pride na rob obupa in ne vidi izhoda zaradi tega,ki nasa pravna drzava ne funkcionira in je skrumpirana se mi zdi absurd nekoga kr ustrelit,žal se pa v naši državi dela vse po kavbojsko.
moris22
06. 03. 2007 13.29
Pozdravljeni, kot prvo naj povem da je policija upravičeno uporabila prisilna sredstva v nadaljevanju strelno orožje,za vse tiste ki trdite da je bila uporaba nedovoljena , prilagam pravilnik iz "URADNEGA LISTA RS". IV . PRISILNA SREDSTVA 108. člen Policisti imajo pri opravljanju nalog pravico uporabiti zakonsko določena prisilna sredstva, če v zakonsko določenih primerih ne morejo drugače obvladati upiranja osebe, vzpostaviti javni red, ki je huje ali množično kršen, ali odvrniti napada. 109. člen Upiranje je vsako ravnanje, s katerim določena oseba policistu onemogoča izvršitev zakonite policijske naloge. Upiranje je lahko pasivno ali aktivno. Za pasivno upiranje gre, kadar kdo ne upošteva policistovega poziva ali njegovega zakonitega ukaza ali pa s svojim ravnanjem onemogoča izvršitev policijske naloge. Za pasivno upiranje se šteje tudi beg osebe. Aktivno upiranje je upiranje z orožjem, orodjem in drugimi predmeti ali s fizično silo, pri čemer ima oseba, ki se upira, namen policistu preprečiti izvršitev policijske naloge. Za aktivno upiranje se šteje tudi pozivanje k upiranju. 6. Uporaba strelnega orožja 134. člen Pri opravljanju nalog sme policist, skladno z določili zakona, uporabiti strelno orožje samo, če ne more drugače: 1. Zavarovati življenja ljudi; Policist sme uporabiti strelno orožje, če je v neposredni nevarnosti življenje ene ali več oseb, da odvrne ali prepreči začeti protipravni napad napadalca. Neposredna nevarnost se presoja po načinu in sredstvu napada ter po fizični moči in številu napadalcev. 2. Preprečiti bega osebi, ki je zalotena pri kaznivem dejanju, za katero je po zakonu mogoče izreči kazen zapora 8 let ali več; Zalotitev pri kaznivem dejanju po tem pravilniku je zalotitev osebe na kraju kaznivega dejanja ali v njegovi neposredni bližini ob storitvi ali takoj po storitvi kaznivega dejanja. 3. Preprečiti bega osebi, ki ji je vzeta prostost ali osebi, za katero je izdan nalog za odvzem prostosti, ker je storila kaznivo dejanje iz druge točke, če je v nalogu za prijetje, privedbo oziroma spremljanje osebe izrecno določeno, da sme policist uporabiti strelno orožje, če bi taka oseba skušala pobegniti; V primerih, ko sme policist uporabiti strelno orožje proti osebi, ki jo vodi ali spremlja, če ta poskuša pobegniti, jo mora pred privedbo oziroma spremljanjem opozoriti, da bo v takem primeru uporabil orožje. 4. Odvrniti napada na varovano osebo ali varovani objekt; Napad na varovano osebo je vsak neposreden napad s strelnim orožjem, nevarnim orodjem ali drugimi sredstvi, s katerimi se spravi v nevarnost življenje te osebe, ali pa napad več napadalcev oziroma enega napadalca, ki je močnejši ali uporablja pri napadu posebne spretnosti. Napad na varovani objekt je vsako dejanje, ki ima namen huje poškodovati ali uničiti objekt, njegov posamezni del ali pa huje poškodovati ali uničiti naprave v objektu. 5. Odvrniti od sebe neposredni protipravni napad, s katerim je ogroženo njegovo življenje; Neposreden napad, s katerim je ogroženo policistovo življenje, je napad s strelnim orožjem, nevarnim orodjem ali drugimi predmeti, s katerimi se lahko ogrozi njegovo življenje, ali napad dveh ali več napadalcev, napad na kraju in v času, ko policist ne more pričakovati pomoči, ter napad fizično močnejšega ali koga, ki uporablja pri napadu posebne spretnosti. Za napad s strelnim orožjem se šteje tudi poteg ali poskus potega strelnega orožja. 136. člen Preden policist izstreli strel proti osebi, zoper kate
pomi@auspuh.com
06. 03. 2007 13.13
Kakšen psiholog neki?!!!! Kakšen pogajalec, pravna država? Kdo bo pa čakal 3 ure, da pride iz Ljubljane? In kam pa pridemo, če bi imeli za policaje samo psihologe??? Vsem bi moralo biti jasno, da se orožje odloži, če policija to zahteva. V nasprotnem primeru mora imeti policija pravico tudi streljati!!! Brez pardona. Pri orožju se namreč zajebancija neha. To je edini način, da bo dobila policija vsaj malo avtoritete in bodo podobni bombaši premislili, kaj se v bodoče gredo.
kritika@email.si
06. 03. 2007 13.02
akeem, ali si sploh prebral moj post?! kje pa krivim policijo?! groza kakšne bralno-sporazumevalne sposobnosti imajo danes ljudje. in nazadnje, ko sem pogledal NAJ bi bila Slovenija pravna država.
asd345
06. 03. 2007 12.43
-1
To ja... Še bolj dajmo zaščiti takšne psihopate.... Še dobro, da nista čakala, da njima ustavo prebere in razloži svoje pravice.... Dajmo policiji malo večja pooblastila pa nebo več prihajalo do takšnih primerov...
pomi@auspuh.com
06. 03. 2007 12.11
Kakšen psiholog neki?!!!! Kakšen pogajalec? Kdo bo pa čakal 3 ure, da pride iz Ljubljane? In kam pa pridemo, če bi imeli za policaje samo psihologe??? Vsem bi moralo biti jasno, da se orožje odloži, če policija to zahteva. V nasprotnem primeru mora imeti policija pravico tudi streljati!!! Brez pardona. Pri orožju se namreč zajebancija neha. To je edini način, da bo dobila policija vsaj malo avtoritete in bodo podobni bombaši premislili, kaj se v bodoče gredo.
pomi@auspuh.com
06. 03. 2007 12.03
Kakšen psiholog neki?!!!! Kakšen pogajalec? Kdo bo pa čakal 3 ure, da pride iz Ljubljane? In kam pa pridemo, če bi imeli za policaje samo psihologe??? Vsem bi moralo biti jasno, da se orožje odloži, če policija to zahteva. V nasprotnem primeru mora imeti policija pravico tudi streljati!!! Brez pardona. Pri orožju se namreč zajebancija neha. To je edini način, da bo dobila policija vsaj malo avtoritete in bodo podobni bombaši premislili, kaj se v bodoče gredo.
Andrej Kova? 1
06. 03. 2007 11.58
-1
Kritika, najlažje je vso krivdo zvrnit na policaje, prave "lopove" pa zagovarjat! Čisto prav, da sta ga poknila. S kriminalci je treba grobo ne pa da jih v tej državi ujčkamo. V drugih državah ga ne bi samo enkrat vstrelili ampak bi ga prerešetali, pa se noben ne sekira.
civitasstain@gmail.com
06. 03. 2007 11.44
+1
Policista sta streljala, sem prepričan, ker je bil policist talec, torej kolega. Poklicana policista sta bila neprofesionalca, ki sta po svoje hotela rešiti ta problem. Verjetno tudi nešolana za take primere. Moral bi biti navzoč še psiholog, ki bi nasilneža pregovoril h predaji. Torej nazadnje je bila kavbojska rešitev problema.
kritika@email.si
06. 03. 2007 10.28
+1
akeem975, sploh se ne gre za etična vprašanja ampak za PRAVNA. Ali je Policija ravnala po ustavi in zakonih, to je pravo vprašanje.
Andrej Kova? 1
06. 03. 2007 10.08
-2
POŠTENI ljudje NIMAJO doma BOMB in ostalega PREPOVEDANEGA OROŽJA!!!!!!!!!!
pomi@auspuh.com
06. 03. 2007 09.19
-1
Načeloma sem proti vsakršnem državnem nasilju. Ampak v tej državi že vsakdo maha z orožjem, kriminal narašča. Policija je nemočna, vsi to vemo, vključno s kriminalci. Pri orožju pa se vse hitro naha. Policija bi morala imeti jasna navodila, da na orožje odgovori z orožjem. Tako kot to dela ameriška, nemška in še katera policija. Čeprav bo moja izjava marsikoga zmotila pa naj bo jasno, da v najbolj demokratičnih državah policija, npr nemška, ob vsakem malo večjem problemu najprej uporabi silo in šele nato vpraša kdo si! Navkljub človekovim pravicam ipd. Policija je po mojem ravnala edino pravilno. Z orožjem nima kdo kaj mahat. Če pa že se mora zavedat posledic.
zupancicevajama@email.si
06. 03. 2007 09.12
+0
Kako ste pametni!!! Drugace imate pa polne hlace ce vas kdo grdo pogleda..ali ne? Ce je grozil z aktivirano bombo, ga je treba likvidirat in pika. Ce bi meni nekdo grozil in bi imel moznost, da ga nevtraliziram..hehehe (lepa beseda), bi za razmislek porabil 0.001 sekunde.In mi je vseeno ali ga je mama tepla ko je bil majhen, ali ga je zupnik spolno izkoriscal, ali mu je propadel posel ali je slabo jedel zjutraj ali...