Črna kronika

Plačevali s ponarejenimi evri

Ljubljana, 15. 09. 2008 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Devet Celjanov, starih od 19 do 25 let, naj bi unovčevalo ponarejene evre predvsem pri nakupu avtomobilov, delov vozil in drugih artiklov.

Celjani so unovčevali ponarejene 50-evrske bankovce.
Celjani so unovčevali ponarejene 50-evrske bankovce. FOTO: Policija


Celjski kriminalisti in policisti so zaključili večmesečno preiskavo kaznivega dejanja ponarejanja denarja. V okviru preiskave je bilo kazensko ovadenih devet oseb, starih od 19 do 25 let. Opravljenih je bilo pet hišnih preiskav na območju Policijske uprave Celje. Zoper pet osumljenih je bilo odrejeno pridržanje. Dva od osumljenih sta bila privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je zanju odredil pridržanje, vendar so ju že izpustili na prostost.

Celjski kriminalisti so z obsežno preiskavo začeli v aprilu 2008, ko so na območju PU Celje zaznali porast unovčitev ponarejenih bankovcev v apoenski vrednosti 50 evrov.

Osumljeni so ponaredke unovčevali v času, ko različna podjetja in prodajalne niso imeli možnosti preverjanja pristnosti bankovcev, ker so bili na primer zaradi prenavljanja prostorov brez naprav za preverjanje. Bankovce so unovčevali tudi v času, ko uslužbenci zaradi velikega števila strank niso utegnili preverjati pristnosti bankovcev.

Z zbiranjem obvestil so policisti in kriminalisti pridobili podatke o dveh unovčiteljih, ki sta na območju PU Celje v dveh primerih, in sicer ob registraciji vozila in pri nakupu avtomobilskih delov, unovčila po pet in enajst ponarejenih bankovcev za 50 evrov. Zatem sta ponarejene 50-evrske bankovce unovčila v raznih trgovinah in gostinskih lokalih.

V Centru za forenzične preiskave na Generalni policijski upravi so ugotovili, da so se na ponarejenih bankovcih serijske številke večkrat ponavljale, ne glede na to, kdo in kdaj jih je unovčeval. Vsi bankovci so imeli enako številko tiskarske plošče, kar je pomenilo, da so istega izvora.

Nadalje so kriminalisti ugotovili, da je ponarejene bankovce iz tujine priskrbel 22-letnik iz Celja, ki je ponarejene bankovce prodajal posameznikom na območju PU Celje, le ti so mu zanje plačevali 50 odstotkov apoenske vrednosti bankovca.

Unovčevali so jih tudi na Hrvaškem.
Unovčevali so jih tudi na Hrvaškem. FOTO: Policija

Unovčevali v Sloveniji in na Hrvaškem

Posamezniki so ponarejene bankovce unovčevali pretežno v Sloveniji, in sicer pri nakupih avtomobilov, delov vozil ter raznih drugih artiklov, unovčevali pa so jih tudi na Hrvaškem. V enem primeru so bili bankovci zaseženi osumljenim na mejnem prehodu Dragonja, ko so jih tihotapili na Hrvaško.


KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MILEVOLLIDISCO
15. 09. 2008 19.06
Bankovce so unovčevali tudi u času , ko uslužbenci niso imeli časa za preverjanje pristnosti bankovcev, zaradi VELIKEGA ŠTEVILA STRANK !!!!!!?????????????? Ha,ha,ha !!!!!! Se to ne moreš verjet. Kakšen prepričljiv razlog!!!!! v mojih časih, koliko se spomnim, BLAGAJNIK KI JE SPREJEL PONAREJEN BANKOVC,IN DA GA NI TAKOJ NA LICU MESTA PREPOZNAL ZA PONAREDEK, ga je mogo sam plačat iz lastnega žepa .O manjku denarja na blagajni niti da ne govorim.Ampak zanimljivo, takrat skoraj da ni bilo v časopisih slišat da je bila kakšna kraja pošte, banke, benzinskega servisa in tako naprej. Danes , ko je vsa ta tehnika prisotna, pa skoraj ne mine dan , da se ne sliši o ponarejanju, ropih in razno raznih napadih.Malo čudno?
billnebill
15. 09. 2008 16.37
tudi jaz bi jih imel nekaj z ana hrvaško!!!
Hrvat2
15. 09. 2008 12.03
Ah.Slovenija je majhna,revna drzavica in prebivalci se znajdejo kakor znajo! :)
23
15. 09. 2008 11.55
sam da ste jih na hrvaškem vnovčevali. še premal ste jih;) (Y)
srecnii
15. 09. 2008 11.34