Črna kronika

Pijan prevozil rdečo luč in zbil pešca, ki je prečkal cestišče

Ljubljana, 16. 08. 2024 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V četrtek so policisti PU Ljubljana obravnavali več pijanih voznikov, ki so povzročili prometno nesrečo. Med drugim tudi voznika, ki je na prehodu zbil pešca, ki je bil huje poškodovan, voznik pa je s kraja nesreče odpeljal. Ob tem opozarjajo, kako nevarno je sesti za volan pod vplivom alkohola in pozivajo, naj vozniki vozijo le trezni.

Kot so sporočili s PU Ljubljana, so bili okoli 18. ure policisti obveščeni o prometni nesreči v Sodražici, v kateri je bil udeležen motorist. Zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo je v ovinku padel in se huje poškodoval. Ker so policisti ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola, so zoper njega uvedli prekrškovni postopek. Ob istem času so policisti posredovali še na eni prometni nesreči, in sicer na Finžgarjevi ulici v Ljubljani, kjer je kolesar pri zavijanju trčil v prometni znak in padel. V nesreči se je lažje poškodoval, policisti pa so ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola, saj je preizkus pokazal 0,67 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Zoper njega bo uveden prekrškovni postopek.

Uro in pol pozneje so bili policisti napoteni na prometno nesrečo v Logatcu. V nesreči sta bila udeležena voznik osebnega vozila in pešec. Voznik avtomobila je pri rdeči luči zapeljal v križišče, kjer je zavijal levo, tam pa je trčil v pešca, ki je prečkal cesto. Pešec je bil v nesreči huje poškodovan. Povzročitelj prometne nesreče je odpeljal in se pozneje vrnil na kraj, kjer so policisti ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola, preizkus alkoholiziranosti je namreč pokazal, 0,96 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Vozniku je bil odrejen strokovnim pregled, policisti pa zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje in bodo o vseh okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.
Kasneje, okoli 20. ure, se je v Logatcu zgodila še ena prometna nesreča, kjer je voznik električnega skiroja vozil po klancu navzdol in v ovinku zapeljal na nasprotno smerno vozišče, kjer je trčil v nasproti vozeč avtomobil. V nesreči se je lažje poškodoval, policisti pa so ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola. Imel je 0,42 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Zoper njega bodo uvedli prekrškovni postopek.

Ker je vožnja pod vplivom alkohola še vedno eden izmed glavnih dejavnikov za tveganje za nastanek prometne nesreče, so policisti v sporočilu za javnost zapisali, kako se zaradi alkohola zmanjšujejo naše sposobnosti in kaj določena stopnja opitosti pomeni za naše dojemanje in zaznavanje med vožnjo.

Pri 0,2 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,09 miligrama v litru izdihanega zraka je sposobnost opazovanja premikajočih se luči poslabšana. To na primer pomeni, da ponoči niste več sposobni pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohitevate.


Pri 0,3 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,14 miligrama v litru izdihanega zraka se zmanjša sposobnost globinskega opazovanja. To pomeni, da razdalje ne morete več pravilno oceniti. Posledici sta tvegano prehitevanje in prekratka varnostna razdalja v gostejšem prometu. Možnost za povzročitev prometne nesreče se poveča za petkrat.


Pri 0,5 grama alkohola na kilogram krvi ali 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka se vam zdijo opazovani objekti bolj oddaljeni, kot so v resnici. To pomeni, da v ovinek pripeljete s preveliko hitrostjo in zamujate s spreminjanjem smeri, zato lahko vozilo zanese. Pojavi se tako imenovana rdeča slepota. Čedalje težje zaznate rdečo luč na semaforju, luči za označevanje vozila, zavorne luči, označbe za oviro na cesti itd. Zmanjševati se začne sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega. Prilagajanje naglim svetlobnim spremembam je čedalje težje. To pomeni, da vas lahko zasenčene luči vozila, ki pripelje nasproti, začasno oslepijo. Bistveno sta zmanjšani pozornost in zmožnost pravočasnega odzivanja. To pomeni, da je pot ustavljanja daljša. Če pri hitrosti 50 km na uro pritisnete na zavoro sekundo pozneje, se pot ustavljanja vozila podaljša za 14 metrov. Pojavijo se motnje ravnotežja, kar je nevarno zlasti za tiste, ki se vozijo z vozili z dvema kolesoma.


Pri 1,0 gramu alkohola na kilogram krvi ali 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka je bistveno moten odziv oči na svetlobo. To pomeni, da se težko prilagajate hitrim svetlobnim spremembam. Bistveno je zožan zorni kot oči. To pomeni, da ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne strani, kar je lahko usodno zlasti v križiščih. Zaznavanje in ocenjevanje globine prostora in pozornost se zmanjšata za polovico. To pomeni, da praviloma vozite s premajhno varnostno razdaljo, da so vaši odzivi prepozni in večinoma napačni in da se na določene nevarnosti sploh ne odzivate več. Posledice so naleti. Odzivni čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta. Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat.

"Neustrezno psihofizično stanje voznikov ima še vedno najpomembnejši posredni vpliv na nastanek prometnih nesreč. Še vedno velja, da je okrog 10 odstotkov prometnih nesreč povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola, v zadnjih letih pa se policisti vse večkrat srečujejo tudi z vozniki, ki povzročijo prometne nesreče pod vplivom prepovedanih droge ali drugih psihoaktivnih snovi," so še zapisali na PU Ljubljana in pozvali voznike, naj za volan sedejo le trezni.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Doberman10
18. 08. 2024 19.58
+0
To je v sloveniji kot dober dan,klasični pijančki.Mislijo da so sami,i da si lahko vse privoščijo.
Hugh_Mungus
17. 08. 2024 08.29
+2
Folk je še vedno v prometu pijan... To je noro
aezakmi
16. 08. 2024 21.35
-2
Za pijano stanje za volanom 10 let čuze...za povzročitev prometne nesreče v pijanem stanju 20 let čuze...za povzročitev prometne nesreče s smrtnim izidom v pijanem stanju 30 let čuze...za povzročitev prometne s smrtnim izidom in pobegom 40 let čuze...samo to bo dalo rezultate...neko obveščanje in opozarjanje policije pelje še samo na slabše. Velika večina je itak že drogiranih za volanom, potem so pijani in potem še pijani in drogirani.
Hugh_Mungus
17. 08. 2024 08.30
+2
Drakonske kazni žal ne pripomorejo k bistvenemu zmanjšanju kršitev. Bolj učinkovit je dosleden in reden nadzor skupaj s spremembo mentalitete (kulture), to pa se doseže z osveščanjem
UsliŠana
16. 08. 2024 16.28
-1
Tudi za vaš praznik niso nič šparali trovinske reklame kljub taprtim trgovinam, Marija je bila zelo žalostna na poti v nebo...
March
16. 08. 2024 16.18
+2
Izjemno čudno...reklame za alkohol ne vsakem koraku, ljudje pa pijani na cestah...🤔
Resnico ti povem
16. 08. 2024 13.08
+0
Alhokol zakaj nekateri ne morejo brez njega??? Greste sedaj povedati tem staršem in njihovem sorodnikom, da bo trajen invalid zaradi vas... - Imam prijatelje, znance, ki vidim, da z leti postajajo to, kar so bili njihovi očetje, mame, ja ALOKOHOLIKI! - Prosim nehajte zaradi sebe, za svoje partnerje in svoje otroke, da se vzorec ne ponovi in ste vi tisti, ki ga prekinete v družinskem drevesu! - Nekateri se hvalijo, koliko so bili včeraj pijani, kot klada, kot koma, itd..... Nehajte, lepo vas prosim. Alkohol povzroča samo stiske, razdore v familji, družbi, pretepe, nesreče, umrle in invalide, samomore, itd.. Deci pri kosilu je drugače, kot pijan v nulo....... Sam ne pijem že 22 let in zato, lahko rečem in vem, kakšna je razlike med stanjem alkoholiziranosti in ne. Manjka mi pa nič.🙏
prince of persia
16. 08. 2024 13.05
+0
Za pijano stanje za volanom 10 let čuze...za povzročitev prometne nesreče v pijanem stanju 20 let čuze...za povzročitev prometne nesreče s smrtnim izidom v pijanem stanju 30 let čuze...za povzročitev prometne s smrtnim izidom in pobegom 40 let čuze...samo to bo dalo rezultate...neko obveščanje in opozarjanje policije pelje še samo na slabše. Velika večina je itak že drogiranih za volanom, potem so pijani in potem še pijani in drogirani.
Hugh_Mungus
17. 08. 2024 08.31
+2
A ti imaš dva nickname-a pod katerima spamaš komentarje? 😅 Kopriva si to ti?
Xyz2023
16. 08. 2024 12.57
+6
ko tole človek prebere dobi občutek da so vsa ta vozila na alkohol, ne glede ali se poganjajo na brncin, dizel elektriko sli pedala…
cefre
18. 08. 2024 12.26
+1
Policija opozarja da samo 10%, to je bistveno manj kot v preteklosti!
Magic-G-spot
16. 08. 2024 12.48
+0
Vse štima. Blaginja.
SDS_je_poden
16. 08. 2024 11.33
+0
Ampak važno, da so se dva dni nazaj spravljali nad skiroje, kako zelo nevarni so. A razumete, da se bo neumni voznik skiroja razbil sam, medtem, ko pijani voznik avta še koga ubije.
ipissimus
16. 08. 2024 12.58
+5
Problem pri nas glede eskirojev je v tem ker je še vedno vozilo v povojih in ni tako razširjeno kot ( zahodna evropa ) ali kolesa in motorji zato takšen kaos glede tega.Čez kakšne 10 let sploh nihče več ne bo opazil da se je kdo mimo njega peljal z skirojem.Vsaka nova stvar je na začetku tabu
ivan z Doba
16. 08. 2024 11.22
+5
Vsi,ki jih ujamejo vinjene za volanom, bi morali na večmesečno delo v katerega od rehabilitacijskih centrov za poškodovane v prometnih nesrečah. Poškodovanim bi morali pomagati pri vsakdanjih opravilih, hranjenju, osebni higieni, sprehodih.....To bi bila, poleg visoke finančne kazni, vzgojna kazen. Verjamem, da bi jim tako delo pomagalo do "streznitve"!
Sulica 81
16. 08. 2024 10.21
+13
velik je takih na skirojih pridejo pred kafič se ga naluckajo in potem odrinejo naprej cez par dni pa pravijo ,da so se zvrnili ala živa meja ala grmovje i.t.d.
Hugh_Mungus
17. 08. 2024 08.32
+0
Še vedno bolje kot za volan. S skirojem poškodujejo kvečjemu sebe
Chrome
16. 08. 2024 10.18
+14
Pijan, rdeča luč, huje poškodoval človeka na prehodu, pobeg… Stanovanje pod hipoteko, če se pa še pešec odloči tožiti je pa zaključil z vsem.
facasplaca
16. 08. 2024 10.16
+21
Vsak ki prevozi rdečo luč in nekoga povozi bi mu morali odvzeti avto in ga poslati malo sedet.
iziizi
16. 08. 2024 10.01
+20
Alkohol in volan ne gresta skupaj
old skul
16. 08. 2024 09.49
+8
Človek spije dva pira po šihtu in se celo življenje prebije brez najmanjše nesreče. Pol pa imaš te id i o t e, ki se ga nažrejo in zaletavajo en čez druzga. Sicer, pa - če je samo 10% nesreč zaradi alkohola - mene bi bolj skrbelo tistih 90%.
Hugh_Mungus
17. 08. 2024 08.35
+0
Haha ti bi rad zdaj opravičil svojo pijano vožnjo z argumentom, da po dveh pirih nisi pijan? 🤦 Model, upravljaš s tono in več težkim strojem s katerim lahko nekoga ubiješ! Vožnja ni hec, zato je vsaka opojna substanca nevarna in nesopustna. A res rabiš pir pit? Najdi si pomoč.
cefre
18. 08. 2024 12.29
+1
Če ni zraven alkohola, potem novinarji niti ne objavljajo, saj potem ni kaj komentirat za ozdravljene!
Antena
16. 08. 2024 09.43
+3
Sodniki mu bodo dalo opomin.
Watcherman
16. 08. 2024 09.38
+13
Butasti vozniki kje se vi jemljete divjate kot nori vozite po sredini ceste in sekate ovinke amaterji nesposobni speljati ovinka po svoji strani lenobe ene amaterske.
Ici
16. 08. 2024 09.34
+23
Dokler bo v Sloveniji alkohol za volanom obravnavan kpt prekršek in ne kot kaznivo dejanje, tako dolgo bodo ljudje pili in vozili. Če poslanci Državnega zbora RS že 30 let nasprotujejo testiranju na alkohol in droge v slovenskem Parlamentu, potem vemo, kdaj bomo uredili zakonodajo v zvezi z alkoholom v prometu. Nikoli. Nikoli. Nikoli.
Opazujemvas
16. 08. 2024 09.11
+15
Takoj odvzeti vozniško za nedoločen čas, avto in kazensko ovadbo za poizkus uboja.