Črna kronika

Picasso spet doma

Sao Paulo, 09. 01. 2008 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brazilska policija je odkrila dragoceno Picassovo sliko, ki so jo pred tremi tedni ukradli iz muzeja v Sao Paulu.

Umetniški muzej predsednika Julia Nevesa velja za najpomembnejšega v Latinski Ameriki. V svoji zbirki hrani dela Picassa, Velazqueza, Dalija in drugih. Kljub temu umetnine niso bile zavarovane, močno pa je škripala tudi varnost v muzeju.

Decembra so tatovi iz muzeja v Sao Paulu odnesli umetnini, vredni kar 55 milijonov dolarjev. Tri tedne kasneje pa se brazilski policisti že lahko pohvalijo, da so nepridiprave razkrili, sliki pa bosta v kratkem spet na ogled. Aretirali so tudi dva domnevna storilca.

Pred desetimi dnevi jih je preiskava privedla do prvega osumljenca, včeraj pa se je za zapahi znašel še drugi. Oba sta stara znanca policije, v preteklosti pa sta že poskušala oropati omenjeni muzej.

Ukradeni umetnini bosta v kratkem spet v muzeju
Ukradeni umetnini bosta v kratkem spet v muzeju FOTO: Reuters
Portret pevke Suzanne Bloch je Pablo Picasso naslikal leta 1904 ob koncu svojega t. i. modrega obdobja. Poznavalci njegovo vrednost ocenjujejo na 50 milijonov dolarjev. Obdelovalec kave Candida Portinarija pa velja za eno najpomembnejših del brazilskih avtorjev.

Še pomembneje pa je, da so našli tudi obe pogrešani umetnini. Dragoceni deli sta bili skriti v hiši v predmestju Sao Paula. Gre za stvaritev Pabla Picassa „Portret Suzanne Bloch“ ter delo brazilskega slikarja Candida Portinarija „Obdelovalec kave“. Dobra novica je, da so tatovi z njima ravnali previdno. Obe sta namreč nepoškodovani.

Preiskava še ni končana, poudarja šef policije Mauricio Freire. S posnetkov varnostnih kamer je namreč razvidno, da so bili tatovi trije, imeli pa naj bi tudi pajdaša. Še vedno tudi ugotavljajo, kdo je bil naročnik. V muzeju so namreč prepričani, da storilci niso delali na lastno pest. Jasno je namreč, da so točno vedeli, po kaj so prišli. Vzeli so sliki, ki sploh nista viseli v istem prostoru, ostalih pa se niso niti dotaknili. Opravili so v vsega treh minutah.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.