Črna kronika

Padec tako silovit, da je iztrgalo varovala. Alpinista ustavil šele soplezalec

Prisojnik, 25. 08. 2024 11.31 | Posodobljeno pred 18 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kljub opozorilom se število reševanj v gorah ne zmanjšuje, opozarjajo na ljubljanski policijski postaji. Poleg reševanja psa pri Bivaku pod Skuto, okoliščine kažejo na toplotni udar, a možen je tudi pik kače, je policijski helikopter z dežurno ekipo v gore v zadnjih dveh dneh poletel še osemkrat. Med drugim so reševanje opravili tudi v Prisojniku, kjer se je zaradi padca iz stene pri alpinističnem vzponu huje poškodoval alpinist. Okoliščine kažejo, da je padel zaradi odloma skale, padec pa je bil tako silovit, da je ob njem iz stene iztrgalo več varoval. Padanje je ustavil šele njegov soplezalec.

Policijski helikopter je z dežurno ekipo v zadnjih dveh dneh v gore poletel že devetkrat, zgolj v soboto so v gorah opravili šest reševanj. Na Raduhi in Ojstrici sta se poškodovala pohodnika, na Rjavini in Begunjščici pa je policijski helikopter z dežurno ekipo reševal onemogle pohodnike.

V soboto zjutraj so gorski reševalci pomagali 30-letnemu pohodniku, ki je med hojo proti Triglavu zdrsnil, padel in se pri tem poškodoval. Pomoč na kraju mu je nudila dežurna ekipa GRSZ z Brnika in ga s policijskim helikopterjem prepeljala v zdravstveno ustanovo, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Na Begunjščici sta na primer zaradi neprimerne opreme in popolne nepripravljenosti onemogla dva slovenska pohodnika s supergami in malo vode. Po okoli šestih urah hoje sta onemogla pred vrhom gore.

Padel 30 metrov v globino

V Triglavski severni steni in v Prisojniku sta se medtem zaradi padca iz stene pri alpinističnem vzponu poškodovala alpinista. "Okoliščine kažejo, da je v Prisojniku alpinist padel zaradi odloma skale. Med padanjem je zaradi silovitosti padca iz stene iztrgal več varoval, pri tem padel celo mimo soplezalca ter obvisel na vrvi. Padanje je ustavil soplezalec, ki ga na vrvi je zadržal pod sabo," so sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Plezanje v gorah (slika je simbolična)
Plezanje v gorah (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

S kranjske policijske uprave s sporočili, da se je dogodek zgodil okoli 17. ure. Pojasnili so, da se je plezalcu v navezi odlomil oprimek, zaradi česar je omahnil 30 metrov proti varovališču, na katerem ga je varoval soplezalec.

Pomoč na kraju jima je nudila dežurna ekipa GRSZ z Brnika, ki je huje poškodovanega alpinista s policijskim helikopterjem prepeljala v zdravstveno ustanovo. Policisti bodo o dogodku obveščali pristojno državno tožilstvo.

'Če je vroče človeku, je živali še bolj'

V petek so medtem zaradi prijave bolezenskega stanja pri pohodnici poleteli na Planiko, zaradi izgubljenih pohodnikov pa še na Golarjevo peč. Isti dan pa so prejeli tudi klic na pomoč zaradi obnemoglega psa.

Letalska policijska enota je z dežurno GRZS ekipo za reševanje v gorah v petek pri Bivaku pod Skuto s helikopterjem poskušala pomagati kosmatincu, ki je bil življenjsko ogrožen. A pes je kljub hitri pomoči in podanim navodilom veterinarja poginil. "Okoliščine kažejo na toplotni udar (možen je tudi ugriz kače)," so sporočili.

Na Policijski upravi Ljubljana ob tem opozarjajo, da so psi bistveno bolj občutljivi na vročino kot ljudje, kadar temperatura okolja preseže kompenzatorne meje pasjega hladilnega mehanizma, pa lahko pride do pregrevanja in toplotnega udara. Prav zato jih morajo lastniki v vročini še toliko bolj varovati, posebej v gorah nad gozdno mejo, kjer ni sence in možnosti ohladitve in kjer so dodaten vir vročine tudi pregrete skale.

"Če je vroče človeku, je živali še bolj. Izogibajte se temu in obvarujte živali, ki so odvisne od vas in vaših odločitev," so poudarili.

'Tako kot pri vseh stvareh, ki se jih učimo, je tudi za gore potrebna postopnost'

Ob tem so ljubljanski policisti znova opozorili na nevarne razmere v gorah ter pozvali k večji previdnosti in odgovornosti. "Da se nekdo izgubi, je onemogel, izčrpan ali pa ga je strah, pomeni, da se ni pripravil na turo, je ni načrtoval in je nikakor ni prilagodil svojim psihofizičnih sposobnostim," so poudarili.

"Tako kot pri vseh stvareh, ki se jih učimo, je tudi za gore potrebna postopnost," so dodali. Začeti je torej treba s preprostimi turami, težavnost pa nato postopoma stopnjevati in nabirati kondicijo.

Prav tako morajo pohodniki pri izletih v gore upoštevati tudi vreme. "Vroče je, možni so hitri vremenski preobrati. Bodite opremljeni, v gore hodite zgodaj, vsaj v dvoje in turo prilagajajte dejavnikom na poti. Če imate s sabo otroke in živali, turo obvezno prilagajajte njim in zmanjšujte tveganje za nesreče ter ogrožajoča stanja," so še svetovali.

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sir Oliver
25. 08. 2024 20.29
+3
Samo i d i ot v tej vročini pelje psa na Skuto.
mmickica
25. 08. 2024 21.54
+1
Res je. Ubogi pes, ki ima tako but...ega lastnika.
Sir Oliver
25. 08. 2024 20.28
+3
Samo i diot lahko v tej vročini pelje psa na Skuto.
Bagzii
25. 08. 2024 20.20
+1
Fizika 1... padec je padec torej potencialna in kinetična energija...ni bilo okej varovano o razliki med padcem in "silovitim" padcem bi bila, ali je padel 70kg človek 3m nad zadnjim varovalom ali 700kg človek 30m-takrat bi bil padec "silovit". Niti v gimnaziji nisem najboljši prida fizik, na faksu samo matematika, ampak tole je 7.razred Fizike v OŠ, avtor-toliko vem da razložim mali sestrični. Na Kot napisano, modernejša varovala-pravilno vpeta delujajo kontra, večja sila močnejša vpetost varovala...zanimivo bi bilo vedet ali sta varovala sama vprnjala v neprimerno razpoko ali je bila pot že varovala(kar dvomim). No hvala (ne bom rekel bogu, bo šlo še komu v nos) da je fant preživel, 30m prostega, četudi v steni je groza.
pingvinislo5
25. 08. 2024 20.49
+5
Premična varovala (npr frendi) v apnencu niso najboljša. Apnenec je gladek in hkrati se lahko zdrobi, tako da ni tako redko, ko odleti frend ven iz poke. Mislim da je nekaj let nazaj bila nesreča v Rjavini, ko je štant bil narjen na frende in se je cel štant se izruval... Plezala sta verjetno Hudičev steber v Prisojniku. Tako da sta vpenjala v obstoječe kline v smeri (nekateri so stari in zarjaveli, tako da se lahko spulijo ali odlomijo), kar ni klinov jih zabijaš oz vstavljaš v razpoke premična varovala. Sami štriki pa so dinamični, če ne bi bil, bi mu takoj zlomilo hrbet. Štrik se lahko raztegne ob padcu tudi za 30% in tako absorbira veliko energije. 30m padec bi v neki previsni smeri prestal brez posledic, a v smeri, ki sta jo plezala, ni previsa in zmeraj obstaja možnost, da priletiš ob steno ali kakšno polico. Žal se veliko takih padcev pri nas konča tragično (nedolgo nazaj v Loški steni). V tem primeru je imel plezalec srečo, tako da upam, da je čim manj polomljen in da bo kmalu nazaj v hribih.
tornadotex
25. 08. 2024 19.37
+6
Butelni, z psim lezejo v gore, ko še sami ne morejo dosežti vrha...
Bagzii
25. 08. 2024 20.23
-1
Eni pišejo in pišejo pa v enem stavku ne znajo 3 besed zapisati pravilno (pa nismem vejica, pika policija niti tiskarski škrat) *butelni, z psim ne morejo? dosežti .. Morda tvoj pes zna pravilneje?
PoldeVeliki
25. 08. 2024 18.51
+10
Bravo sopleezalec. To ni uspelo niti Silvestru Stalonu v filmu plezalec.
Victoria13
25. 08. 2024 18.20
+2
A smo res tako bogata država, da opravljamo reševanje v gorah zastonj? Cena ene ure reševanja stane več 1000 eur? Čas bi že bil, da se ta znesek zaračuna ljudem, če niso zavarovani ali zavarovalnicam!!
pingvinislo5
25. 08. 2024 19.09
+9
Ja, država je bogata. 13 tisoč računalnikov v skladišču nas stane 6 milijonov - 3x več, kot reševanja s helikopterji po gorah letno. Propadajoča bajta na Litijski nas je stala skoraj 8 milijonov. Dokapitalizacija NLB 1.5 milijarde eur. Itd itd. Lepo, da smo država, ki pomaga ne glede kdo in zakaj potrebuje pomoč in upam, da tako tudi ostane. Sem ti pa naštel samo nekaj bistveno večjih problemov, kam gre davkoplačevalski denar.
Bagzii
25. 08. 2024 20.32
+4
Tebi res NI JASNO kolko davkov ti in tvoja firma oz firma delodajalca plačata tej državi, še preden si prvi € plačal za RTV prispevek😂... komot me pridejo iskat, 3x na sezono pa ne bomo niti bliz.... zdej druga je če socialno tolčeš pa še to jim z DDV vse prinašaš nazaj, pa menda nisi 10 let na socialni, če pa pa razumem da ne veš kakšna davčna bremena so pri nas. Obvezno pa si zavarovan, po zakonu obvezno in dopolnino na socialni ali ne...sjaši s takimi... 3.4MILIJARDE VEČ v davkih 2023 kot 2022 ti pa se žališ za reševanje, kljub temu da plačujemo več kot polovico vsega državi še preden kupujemo po 22% davčni stopnji. Sebi, prek nas zavarovani otroci..bod raje tiho, če si pač zafural da še v hribe nekorš poleti in ti je edini oddih po forumih pljuvat vse, ki so nekam šli pa četudi je kdo umrl (privoščljivi komentarji ob smrti 18 letne punce na jadrnici..ljudje to je dekle rojeno leta 2006-mala deklica pred par leti, slabo mi je brat včasih, kakšni ljudje ga**th se zbira..sama bagra
Victoria13
25. 08. 2024 18.00
+6
Kmalu bomo morali kupit nove helikopterje...pa dober no, a v hribe hodijo ljudje, ki ne znajo pazit na sebe in niti na svoje živali ne!
Wortex2
25. 08. 2024 17.47
+11
Danes na veliki planini nizozemski par z otroškim vozičkom po skalah 🤣
daiči
25. 08. 2024 19.01
+5
Arguss
25. 08. 2024 17.38
+3
V priviligirani mestni mladeži je veliko nespoštovanja do gora in hribovitih delov Slovenije.Očitno so jih očetje in dedje v proračunu dobro navadili.Gor pa še zmeraj ne pride.Vsaj tako ,kot mi.
Exiip
25. 08. 2024 17.24
+7
Sam hodim v hribe...5 l tekocine imam vedno z seboj v taki vročini...res ne razumem nekatere kako grejo lahko z 1 l vode v gore...pa še teniskah...res takim bi pa zaračunav...a nasplošno vem da tapravi hribovci imajo vse kar morejo imeti...nesreče se pa itak dogajajo....kot v hribih kot povsod drugje...ta k se mu je skala odlomila je mogu res imet smolo...upam da bo vse ok z njim..
pingvinislo5
25. 08. 2024 18.07
-2
5 L je pa malo pretiravanje... :) jst ko vlačim okoli 2.5 L za cel dan sem običajno med tistimi, ki ima največ vode...
Haloška ikebana
25. 08. 2024 18.53
+4
Kakor za koga, jaz tudi zmeraj nesem s sabo najmanj 5l, pa mi včasih zmanjka. Ne znojimo se vsi isto, zato imamo tudi drugačne potrbe po količini tekočine. Vzameš kolikor potrebuješ plus malo rezerve..
Exiip
25. 08. 2024 19.00
+5
Zakaj pretiravanje...ne pomen da jo jz spijem 5l...mam jo zmer več z sabo..ker nikol ne veš...mogoce nekoga srečaš k potrebuje vodo in mu jo ponudis
pingvinislo5
25. 08. 2024 19.15
+3
ena od pomembnih stvari je tudi priprava na turo. da neseš bistvene stvari + nekaj železne rezerve. to, da nosiš nepotrebne litre s sabo, pa folk srečavam s tok opreme, kot da gre kampirat, nevem no. (pre)težak ruzak je lahko tudi problem. švicaš več, utrujen si prej, napreduješ počasneje, do zvina gležnja lahko pride prej, itd...
Exiip
25. 08. 2024 20.48
+0
Ja glej..vsak ve zase najbolje...je pa res da ni sm voda...da te reši...rabis tudi cukr sol pa itd..to so glavne stvari ki jih potrebuješ za hribe...oziroma potem je kle se oprema pa itd...
jedupančpil
25. 08. 2024 21.37
+2
že da rineš pri teh temperaturah v gore pove, da si vol
medŠihtom
25. 08. 2024 17.22
-1
spet sreča večja kot pamet. spet brihtn amaterji nedorasli zahtevnosti terena na delu. gorsko reševanje bi blo treba ukinit oziroma se plača 1 mio eur če rabiš helikoptersko pomoč. če se polomiš se sam znajdi, zavarovanja za te primere ni. ker, dokler vsi vejo da te lahko mrtvo pijanega prie iskat helikopter na triglav ni nobene odgovornosti pri hoji v gore.
SEHE
25. 08. 2024 21.23
+0
ti se razumeš, v te zadeve? plezanje pa to?
Predlagatelj
25. 08. 2024 17.21
+0
Prav bi bilo, da bi smeli v višje gore (nad 1800 m) samo člani PZS. V članarino naj bilo vključeno zavarovanje in ob vpisu dajanje napotkov ter kategorizacija. Enako naj bi veljalo za tujce. Na poteh po gorah bi morali preverjati članstvo in upoštevanje napotkov.
Uporabnik1558623
25. 08. 2024 19.15
+2
Predlagatelj 17.21. Strinjam se, da bi bili zavarovani za primer reševanja. Ostalo pa jas si še predlagal je pa nonsens.
milan12
26. 08. 2024 09.46
In ti bi stal na Kališču in bi mi prepovedal iti na Storžič, ker nisem član PZS?
AVTOHTONsLOVEnc
25. 08. 2024 17.17
+5
Zaradi raznoraznih bedakov k gredo v gore v copatih in zaradi bedakov, ki v gore vlačijo psa, nekdo drug potreben nujne pomoči s helikopterjem ne bo deležen, ker bo ta reševal idiote k gredo brezglavo v hribe namesto da bi bil prost za nesreče v dolini ipd...
zajfa
25. 08. 2024 17.14
+8
Tem je treba prepovedat instagram in facebook, pa bo 90% manj nesreč.
fljfo
25. 08. 2024 17.17
+2
Amenhotep
25. 08. 2024 17.02
-1
Kaksna kozlarija pa je to, da grejo resevat psa ??? In to s helikopterjem! Upam da so lastniku to vse zaračunali
mmickica
25. 08. 2024 17.18
+9
Slabo opremljeni pohodniki so si sami krivi, ce se jim kaj zgodi. Pes gotovo ni sel sam rad v gore in ja, prav je, da so ga resevali, prav bi pa tudi bilo, da bi to resevabje bilo placljivo, tako za zivali, kot za ljudi.
Ročak
25. 08. 2024 16.55
+1
"soplezalec, ki ga na vrvi je zadržal pod sabo". Očitno bil je Yoda.
Robi nima jajc.
25. 08. 2024 19.02
+1
Uporabnik1558623
25. 08. 2024 19.17
+1
Ročak 16.55. Je normalno, da je varovališče narejeno tako, da zadrži padec soplezalca. Je pa članek napisal nekdo, ki se na plezanje ne spozna.
daiči
25. 08. 2024 16.15
+5
djte ob nedelah zvecer se objalvlat kok benzina so helikoptrji požgal za vikend, da bomo vedl kok ddv-ja odteka za neumnosti.
daiči
25. 08. 2024 16.16
+2
enota nj bo pa kr u tonah, da vam stevilka ne bo prevec mesta zavzela
pingvinislo5
25. 08. 2024 16.18
+8
koliko bencina so skurili šele rešilci, ki imajo zaradi predebelih ljudi tudi do 300 izvozov dnevno
daiči
25. 08. 2024 16.21
-3
daiči
25. 08. 2024 16.25
+0
pa nemors primerjat resilcov pa helikopterjev, prvi resujejo zivljenja, drugi pa neumnosti.
pingvinislo5
25. 08. 2024 16.28
+2
jp, imajo. od vseh dnevnih izvozov jih je kar 80% zaradi poslabšanja kroničnih bolezni.
pingvinislo5
25. 08. 2024 16.39
+5
debeli ljudje so si v veliko primerih (ne vseh) sami krivi za svoje stanje: alkohol, kajenje, prenažiranje, negibanje.... vsa ta reševanja in izvozi rešilcev zanje so zame neumnost.
Exiip
25. 08. 2024 17.20
-1
Victoria13
25. 08. 2024 18.05
+3
Zakaj pa reševalna vozila vozijo tudi suhe???
daiči
25. 08. 2024 16.13
+5
u supergah pa z mal vode? mal vode? mal vode rabš če prehodš u tej vročin en kilometr po ravnm. ne pa u hrib da hodš u takm. drgač pa kr se tiče hoje u hribh u supergah eni to narobe tolmačjo. namreč ludje k so u dobri kondiciji in so lahki do 80 kg, v glavnem vsi hodjo u supergah u hribe ker majo noge in gležnje dobr ojačane od hoje, sam k pa vidš ludi k so zadnh 30 let presedel na kavcu pa grejo u sopergah u hribe, tist pa mors vedt da bo prslo do felrjev hudih
fljfo
25. 08. 2024 16.17
+1
pingvinislo5
25. 08. 2024 16.19
+7
to s temi supergami je precej zlajnano. npr lani je bilo reševanj 685, od tega zaradi slabe obutve 24 in zaradi slabe opreme 46.
Gutenberg
25. 08. 2024 18.39
-1
Če ma mlad človk, ki zna hodit po hribih po uhojenib poteh dobre superge, ni nič narobe. Fajn ni, ampak ok.
Alex33
25. 08. 2024 16.13
+5
Ah nima smisla sploh več to kaj komentirati. Zmeraj iste zgodbe in zmeraj bo tako. In nič se ne bo spremenilo...pa lahko vi tisoč in eno opozorilo daste, pa ne bo pomagalo
SEHE
25. 08. 2024 16.12
+13
spet helikopter po psa? a jst mojga lahko na ZZZS kartico peljem k veterinarju?
fljfo
25. 08. 2024 16.13
+8
No, tale je res zrel za plačilo stroškov...