Črna kronika

Primer pod lupo vzeli kriminalisti in sodni izvedenci

Ljubljana, 30. 10. 2010 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./B.S./V.L./STA
Komentarji
33

Štirje otroci, ki so jih zaradi vdihavanja klora v bazenu prepeljali v dve bolnišnici, so zunaj smrtne nevarnosti. Iz podjetja Thermana so sporočili, da so tehnično napako že odpravili. Policija dogodek še preiskuje.

Zdravilišče v Laškem
Zdravilišče v Laškem FOTO: POP TV

Vodja tehničnih služb v okviru podjetja Thermana Irenca Ocvirk je sporočila, da je bila danes zaključena interna preiskava v zvezi s previsokimi izpusti klora v bazen. Tehnično napako so odpravili, kar pomeni, da bo termalni center od jutri naprej spet normalno obratoval.

Eden izmed otrok v domačo oskrbo

Iz Splošne bolnišnice Celje so medtem sporočili, da so v petek na zdravljenje sprejeli štiri otroke, pri katerih je med kopanjem v bazenih Zdravilišča Laško prišlo do inhalacijske zastrupitve s klorom.

Enega otroka so že zjutraj odpustili v domačo oskrbo, dva bosta predvidoma odpuščena še danes ali najkasneje jutri. Četrti otrok, ki je bil kasneje prepeljan na ljubljansko pediatrično kliniko, je stabilen in bi lahko že jutri zapustil bolnišnico. V vsakem primeru trajnih posledic ne bo imel.

Namestnik tiskovne predstavnice Policijske uprave Celje Dušan Marat je ob tem dejal, da preiskava o zastrupitvi otrok v zdravilišču Thermana Laško še poteka, rezultati bodo najbrž znani že v torek. S primerom se sicer ukvarjajo tudi sodni izvedenci.

Ocvirkova je sicer na kritike, da naj bi v termalnem centru za napako izvedeli že v petek zjutraj in prepozno zaprli bazen za obiskovalce, odgovorila, da ta informacija ne drži.

Na pomoč priskočili reševalci

Kot je znano, so trije dečki in deklica, stari štiri, pet, devet in 15 let, plavali v zunanjem bazenu, kjer so tobogani in ostala otroška igrala. Iz vode se je kar naenkrat začela dvigati megla. Začeli so kašljati, na pomoč pa so jim prihiteli reševalci, ki so poklicali zdravnike.

 

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
01. 11. 2010 08.50
Sem izračunal, da je 14 dnevno letovanje v Egiptu v hotelu 5* all inclusive cenovno enakovredno tistemu v Laškem na polpenzionu, pa še brez klora in na toplem soncu si.
tron3
31. 10. 2010 09.04
Lepo in prav ažurnost je vrlina, vendar to ne velja za vse
b77
31. 10. 2010 07.47
mi nismo imeli nobenih problemov na dopustu! NO JA ŽE LETA NE DOPUSTUJEMO VEČ V SLOVENIJI! JE VSE PREDRAGO IN ZANIČ!
sundancer
31. 10. 2010 06.49
+1
Že parkrat sem napisal.. Roman seje veter, Roman žanje vihar.. Samo,da to imenuje "novodobna ekonomija".
goso
30. 10. 2010 23.54
Plin klor je bil prvi bojni strup... . Z vodo tvori več drugih snovi, ki so tudi strupene. Nevaren za sluznice: oči, grlo. Seveda pobija bakterije. Treba je imet senzor v bazenu, da javi, če je preveč klora. Obenem avtomatika zmanjša vnos klora. Možno je naredit tudi mehansko zaporo, poleg elektronske. Skratka, zdaj bodo vse to nabavili. Kapitalisti šparajo na napačnem koncu - na ljudeh. Ampak saj to je ravno značilno za kapitalizem. SD, kje ste? Pahor ,kje si?
carpe_diem_
30. 10. 2010 22.33
če bi bil v udbo mafiji al pa še kje drugje, kakor bluzi komentarx, vse tole najbrž ne bi bilo v medijih, kaj pravite? nekateri preveč gledate filme. in verjamete v pravljice.
ognjenorezilo
30. 10. 2010 21.26
čudno da obstajajo zakonske podlage za policijo in sodstvo, da se loti preizkav. aja.. mogoče direktor term ni v udbo mafiji....
izzy63
30. 10. 2010 21.21
sosed9 poplava in da je še vse novo ni izgovor, res pa je da prihaja do malih napak in se s to trditvijo popolnoma strinjam naš zakonodajalec bi moral te stvari kar se tiče kopališč enkrat za vselej urediti z zakonom in ne s priporočili in pravilniki ki si jih razlagajo vsak po svoje, kako se lahko gradijo in predvsem kakšna oprema se lahko vgrajuje, ne pa da se privleče orpema z vseh vetrov hvala bogu da se je vse dobro končalo
sosed9
30. 10. 2010 21.11
kako samo 14 dni. Ker jim je prejšnje zalila poplava so sedaj dobili nove. In tuki je problem ker je vse preveč novo in še ni po mojem mnenju 100% usklajeno. Na začetku pri takih in podobnih projektih vedno prihaja do malih napak. Trenutno je pri njih to velika napaka, * zgodi se. Važno da so otroci živi in brez posledic. Odškodnina tukaj nima teže. važno je zdravje in življenje ljudi. lp
WikiX
30. 10. 2010 20.42
Kako so lahko bile naprave stare 14 dni, če je objekt star šele nekaj let. Thermana je delno v občinski lasti, vodi jo direktor, tajni policaj Roman Matek (Udba.net), ki ga je tja postavila pivovarniška oligarhija ter nihovi (hrvaški) managerji leta. To je tudi eno najdražjih zdravilišč v Sloveniji, zahvaljujoč njegovim prijateljem iz Zdravstvene zavarovalnice in bolnice Valdoltra, ki mu pošilja paciente, da sploh kdo pride. Čeprav ga dobesedno zalivajo z opranim denarjem, že razpadajo tudi povsem novi objekti, kar preprosto še enkrat zaračunajo podvrženi občini, ki ji vlada košarkaški klub Zlatorog. Odkar je Pivovarna v rudniku Barbara, med trupli uredila vodovod, teče klorirana mlečna brozga, polna apnenca tudi v pipah, za kar so bile podane številne ovadbe, vendar Šrotov institut za nadzor vode iz Maribora vse zavrača, da je ta ščavnica neoporečna. To lahko skrijejo, ne pa čedalje več odpovedi organov med revnejšimi prebivalci, oligarhija ima svojo vodo. So tudi v Barbari ti isti ljudje, ki še danes vodijo mesto, med zaplinjanjem žrtev uporabljali klorove spojine, je podobna voda tekla med deževjem, ki še zdaj izpira trupla? Klor v vodi je brez barve, vonja in okusa... Zagotovo ne bodo ničesar ugotovili laška policija in celjski kriminalisti, še nikoli niso in ne smejo, saj so njegovi sodelavci in prijatelji. Tudi če bi odkrili odgovornost za kloriranje otrok, ne bodo nikogar obsodili ali da bi odgovarjal, ker so pri nas policaji nekaznovalni in nesposobni prevzeti odgovornost, tudi če kak otrok umre ali bo moral živeti s trajnimi posledicami, kar se je v Laškem že dogajalo. Tudi ta objekt je gradil Vegrad, vendar o tem verjetno ne bomo nič slišali, saj se tam dogajajo bistveno večje afere, pa še Tovšakovi nič ne morejo.
Tonček Balonček
30. 10. 2010 20.22
zlatkozavrsnik, pa kakšen ph, vsebnost prostega klora v vodi se ne določa s pH metrom, običajne so kolorimetrične metode, recimo z ortotolidinom ali DPD reagentom.
komarec
30. 10. 2010 20.12
Strinjam se , takoj je treba raziskati primer in poizkati morebitne krivce. To je treba delati povsod gospoda kriminalisti. Primer Vegrad ste začeli raziskovati ko je šlo že vse skupaj po gobe
izzy63
30. 10. 2010 20.11
ja za takšno zastrupitev pa je potrebno malo več kot 2x koncentracija
beri66
30. 10. 2010 19.34
Odškodnine ljudje bodo pele, in prav je tako....
PREDSIGNAL69
30. 10. 2010 19.27
@davlov32, to ne drži. obstajajo strojelomi, pregoretja elementov, ..., ki NISO posledica slabega, površnega vzdrževanja. tehnika ni bila, ni in nikoli ne bo popolna. zato posledično ne moremo doseči 100%-ne varnosti. očitno je, da nisi tehniško "prosvetljen".
sundancer
30. 10. 2010 18.50
+1
Roman seje veter. Roman žanje vihar.
LXG
30. 10. 2010 17.52
Tehnične napake in posledično nesreče so vedno posledica malomarnega vzdrževanja z napravami in nepravilnega ravnanja. Nesreče se ne dogajajo same od sebe.
hrcekmuri
30. 10. 2010 16.18
BIL SE REŠEVALEC NA BAZENU -VSAKA ČAST REŠEVALCEM-VEM KAKO SE DOZIRA KLOR KAKŠNA JE LAHKO KONCETRTRACIJA-KAKO SE DOZIRA -PRAVLJICA ZA LAHKONOČ-KAR SE MENE TIČE -LEPDAN ŽELIM
carpe_diem_
30. 10. 2010 16.09
igor.gojcic, res si strokovnjak. bom predlagal v thermani, da te zaposlijo, da boš takšne zadeve predvidel. če bi bil vsaj malo tehnično podkovan, bi vedel, da zadeve, ki se je zgodila, ni možno napovedati. zlatkozavrsnik, grda je tale tvoja obtožba o lenobah - ne bi raje izpostavil tega, da so reševalci poskrbeli za to, da so otroci ostali živi? najlažje je nekoga obrekovati. pohvalimo jih raje, da so reagirali pravilno.
hrcekmuri
30. 10. 2010 15.19
STAŠI TOŽITE JH ZA ZNESEK ZA TAKŠNO ŠTEVILKO KI JO SPLOH NE POZNAJO