Črna kronika

Od sredine meseca helikopter na reševanje ni poletel le en dan

Kranj, 29. 06. 2024 20.17 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
9

Število nesreč v gorah narašča. Policisti zato znova opozarjajo na previdnost ter poudarjajo pomen ustrezne informiranosti in opremljenosti. Poleg snega tveganje v gorah močno povečuje tudi vročina, zato k previdnosti pozivajo tudi pohodnike z različnimi bolezenskimi stanji in tiste, ki so slabše pripravljeni.

Policijski helikopter je z dežurno ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije danes do 18. ure v gore poletel že šestkrat. V juniju je bilo helikopterskih reševanj že 33, od sredine meseca je samo en dan minil brez vključitve helikopterja v reševalne akcije. 

Kot so sporočili iz kranjske policijske uprave, so bila danes tri reševanja s policijskim helikopterjem opravljena zjutraj, eno opoldne, dve pa popoldne. Zjutraj so se reševanja serijsko zvrstila na Kamniškem sedlu zaradi bolezenskega stanja pri pohodniku, na Kredarici zaradi slabosti in na Sedmerih jezerih zaradi poškodbe noge.

Opoldne je helikopter z dežurno ekipo na območju Krna znova pomagal zaradi bolezenskega stanja pri pohodniku. Popoldne pa še na Viševniku in še drugič na območju Kredarice. Na Viševniku je pohodnik padel na poti in se poškodoval po glavi, na Kredarici pa reševanje otežujejo slabše vremenske razmere in močnejši veter. Zato so v reševanje vključeni tudi gorski reševalci na tleh.

V juniju je bilo največ helikopterskih posredovanj v Julijskih Alpah, in sicer 19, in na zahtevnih ali zelo zahtevnih planinskih poteh, in sicer 11. V šestih primerih - v vseh gre za tujce - je nesrečam in posledično reševanjem botrovala tudi neustrezna oprema in slaba priprava na turo, saj so se tujci v nevarnih situacijah znašli predvsem zaradi stika s snegom, ki v visokogorju še vztraja.

Policisti zato znova opozarjajo na previdnost ter poudarjajo pomen ustrezne informiranosti in opremljenosti. Poleg snega tveganje v gorah močno povečuje tudi vročina, zato k previdnosti pozivajo tudi pohodnike z različnimi bolezenskimi stanji in tiste, ki so slabše pripravljeni.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr nekdo
01. 07. 2024 11.02
to bo denarja v blagajni. Aja vlada ni sposobna napisat zakona, da bi zaračunali.
yugo13
30. 06. 2024 08.25
+1
A se samo men zdi, al je res več nesreč v gorah kot na cestah??? Če na cesti povzročiš nesrečo, dobiš kazen... Zakaj še v gorah ni tako?
anonimcek
29. 06. 2024 21.52
+1
Drag špas za Slo davkoplačevalce. Welcome to SLOVEnia na helicopter free ride…
srecnii
29. 06. 2024 21.37
+1
3/4 jih danes po hribih sploh ni planincev, ampak všečkarjev ki si nabirajo lajke na instagramu in FB, itak imajo sledilce samo take, ki jih hvaljo, in všečkajo, ostale pa itak blokirajo. Tako da POTREBNO BO UKINIT BREZPLAČNO REŠEVANJE in naj imajo še 5000 evrov na računu za reševanje
PetindvajsetUR
29. 06. 2024 21.12
+3
Racun za vsako nepotrebno resevanje! Vsak ceh, madzar.....se resuje na moje stroske! Kje je problem, da se ne izstavi racun?
fronc
29. 06. 2024 21.35
+2
Bo v kratkem, društvo več ne more tolko keširat...
Rde?a pesa in hren
29. 06. 2024 21.08
+4
Tako kot pravi kolega Brus 1213. Poslište bizgeci državni ... lahko je opletat z nečim, ko ni iz tvojga žepa . te helkoptere nismo kupli zato da bomo tujce taxirali gori in dol na triglav. lepo zakasirat, ura stane 4000€za tak helko. Kapito? Vsaj nekaj od teh par dest miljnov teurov ki so šli iz davčnega gnara naj s evrne nazaj če ndruzaga za vzdrževanje... aja seveda, da ne pozabim. nekomu to stanje fajn ustreza, ker sicer ne bi mogel obnavlati pilotkse licence.... tako da sta tle dva kaveljca, ki preprečujeta da bi končno začeli kaserat unim naročnikom taxeja iz vin v hribe.
Brus123
29. 06. 2024 20.53
+6
Vsem tujcen zaračunajte heikoptersko reševanje tako kot ga zaračunajo oni nam. Mi smo pa tekoče stopnice za na Triglav v opankah.
melhijad1
29. 06. 2024 20.37
+8
izstavljajte račune,ali pa nehajte jamrat vsake dva dni...