Črna kronika

Obtožba zoper Zavašnika

Ljubljana, 29. 03. 2007 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zoper lastnika diskoteke Lipa, kjer so konec leta 2005 umrla tri dekleta, je bila na tožilstvo vložena obtožba.

Robert Tomaž Zavašnik je za varovanje nočnega lokala najel varnostno službo, ki ni imela vseh potrebnih dovoljenj
Robert Tomaž Zavašnik je za varovanje nočnega lokala najel varnostno službo, ki ni imela vseh potrebnih dovoljenj FOTO: E plus

Na okrožnem državnem tožilstvu so potrdili, da so zoper lastnika diskoteke Lipa Roberta Tomaža Zavašnika na ljubljansko okrožno tožilstvo vložili obtožbo. Pred omenjenim lokalom se je 23. decembra 2005 zgodila tragedija, ko je množica obiskovalcev zaradi prerivanja do smrti pohodila dve mladoletni dekleti, tretja pa je zaradi hudih poškodb nekaj dni kasneje umrla v Kliničnem centru. Zavašnikov zagovornik Milan Vajda je trenutno službeno odsoten, zato vložitve obtožbe ni mogel komentirati.

Preiskovali od konca leta 2006 do konca februarja letos

Pred lokalom Lipa v Spodnjih Pirničah je množica 23. decembra 2005 do smrti poteptala dve mlajši dekleti, stari 15 in 17 let, tretja pa je zaradi hudih poškodb nekaj dni kasneje umrla v Kliničnem centru. Ljubljanski kriminalisti so zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti prostost odvzeli lastniku lokala Robertu Tomažu Zavašniku.

Preiskava zoper Zavašnika se je po poročanju današnje izdaje časnika Delo na predlog tožilstva pričela konec leta 2005 zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ki jo opredeljuje 317. člen kazenskega zakonika. Ta določa, da se vsak, kdor z opustitvijo dejanja, ki bi ga bil dolžan storiti za zagotovitev splošne varnosti ljudi in premoženja, iz malomarnosti povzroči smrt enega človeka ali več ljudi, kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

Preiskava je bila zaključena 28. februarja, obtožbo pa so tožilci vložili 26. marca. Ta še ni pravnomočna, saj lahko zoper njo obdolženi vloži ugovor, o katerem odloča zunajrazpravni senat, še poroča današnje Delo.

Preiskava je tudi pokazala, da varnostna služba Enigma Bagarič ni imela ustrezne licence za varovanje. Prav tako je zaradi objektivne odgovornosti odstopil glavni tržni inšpektor Roman Kladošek. Zavašnik je medtem iz pripora zaradi suma storitve treh kaznivih dejanj na Okrožnem državnem tožilstvu podal ovadbo zoper neznane storilce. Potem ko mu vrhovno sodišče ni podaljšalo pripora, so Zavašnika 24. marca lani izpustili na prostost.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.