Črna kronika

Pridobili smo posnetek streljanja, Macedoni: Romi so sami sebi največja grožnja

Ljubljana, 09. 09. 2024 10.27 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K., M.V., S.L.
Komentarji
0

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je po streljanju v romskem naselju Šmihel v Novem mestu dejal, da so "Romi sami sebi največja grožnja" in da glavno odgovornost za situacijo nosi država. Župani so kritizirali tudi sklepe četrtkove izredne seje državnega zbora o priporočilih vladi v zvezi z učinkovitostjo obravnave romske problematike. Medtem smo na POP TV pridobili posnetek streljanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Spor med dvema romskima družinama
    03:05
    Iz 24UR: Spor med dvema romskima družinama
  • Iz SVETA: Kdo je bil tarča strelca?
    03:59
    Iz SVETA: Kdo je bil tarča strelca?
OPOZORILO! Posnetek 'Streljanje v romskem naselju' prikazuje prizore nasilja. 

"Obžalujemo, da je včeraj prišlo do strelskega obračuna znotraj romske skupnosti med dvema družinama. Žrtev tega streljanja je bil otrok, mladoletna deklica. Na srečo ni šlo za tragičen izid, ampak za hujšo telesno poškodbo," je povedal novomeški župan Gregor Macedoni. "Ob tem ponovno lahko vidimo, da so Romi sami sebi največja grožnja. Tisti, ki je najbolj odgovoren za to, pa je država s svojimi neukrepanjem. Floskule, da gre za nestrpnost med večinskim prebivalstvom in Romi, tukaj ne delujejo več. Tudi floskule, da so v Prekmurju znali urediti zadeve, tukaj ne delujejo več. Retorično vprašanje je, ali govorimo o nelegalnem orožju in ali ima storilec še kakšen drug vir prihodka kot so socialni transferji."

"Želim si, da si vsi v Sloveniji nalijemo čistega vina, da samo z nekaj terenskimi obiski visokih vladnih predstavnikov, ki bodo skušali pomiriti vzdušje, problematika, ki ima veliko bolj globoke, sistemske vzroke, ne bo odpravljena," je dejal. Izrazil je upanje, da se odgovornih ne bodo premaknili šele ob morebitnih bolj tragičnih dogodkih, do katerih lahko pride.

Gregor Macedoni
Gregor Macedoni FOTO: 24ur.com

Macedoni je prepričan, da problematika ne bo rešena z nekaj zakoni in v zgolj nekaj letih, da pa je potrebno stvari začeti premikati. 

Podžupan Občine Kočevje Gregor Košir, meni, da so v tem primeru "vidni rezultat brezzobih ukrepov". Po njegovem mnenju, je najprej treba urediti osnovno varstveno situacijo, ki ima anomalije. "Nujno bo potrebno spremeniti zakonodajo. Apeliram na ministre." Kočevski podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana  obžaluje, da se morajo župani občin, v katerih živijo Romi, zbirati vedno takrat, ko gredo zadeve že čez rob. Zagotovil je, da bodo občine pri reševanju romskih vprašanj opravile svoje naloge, predvsem še dodatno pritiskale, da bodo romski otroci obiskovali šole in skozi socialna podjetja pomagale pri zaposlovanju romske populacije.

 Nujno je treba nasloviti predvsem bagatelno krajo, opraviti razpravo o tem, ali je socialna pomoč res nedotakljiva tudi za kršitelje zakonov, ter povečati pooblastila policiji. "To so tri ključne zadeve, ki jih moramo rešiti, če želimo, da prime kakršen koli integracijski ukrep," je pozval.

Župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek je izpostavil nekaj dogodkov v občini minuli konec tedna. Omenil je, gorečo streho v naselju in še nekaj drugih dogodkov, ki so se zgodili. Kavšek meni, da je potrebno nekaj narediti in dati večja pooblastila policiji. "Meni kot županu se policisti smilijo. Nimajo pooblastil in tam se lahko vsakdo, ki ima pet minut, iz njih dela norce." 

Župan občine Brežice Ivan Molan je, podobno kot ostali trije župani, kritiziral četrtkovo izredno sejo v parlamentu in stališč, ki jih glede problematike imajo v Ljubljani. Tudi v Posavju se po njegovih besedah razmere ne izboljšujejo, čeprav sta tako krška kot brežiška občina veliko vložili v komunalno opremljenost romskih naselij.

Zagotovil je, da bodo občine še naprej opravljale svoje naloge, bo pa morala svoje narediti predvsem država, ki je zadolžena tako za sistem vzgoje in izobraževanja kot trg dela. Vlado in pristojna ministrstva je tudi on pozval, naj opravijo svojo nalogo, sicer pa naj odstopijo. Z neukrepanjem namreč delajo škodo vsem, predvsem pa tistim Romom, ki se trudijo živeti po zakonih. "Prišli smo namreč v obdobje, ko se občani bojijo Romov, tudi tistih, ki pridejo z dobrimi nameni, in s tem ne pomagamo romski skupnosti, ampak ji delamo škodo. Upam, da bodo to enkrat spoznali predvsem v parlamentu, kjer si še vedno zatiskajo oči," je opozoril.

Kot smo poročali, so v romskem naselju Šmihel v Novem mestu odjeknili streli, le nekaj minut kasneje pa je zagorela še ena od hiš, poročajo novomeški policisti. Naključna žrtev streljanja je bil otrok, ki so ga odpeljali v bolnišnico. 51-letnega osumljenca so pridržali in mu odvzeli prostost. Hiša, ki je zagorela, pa naj bi bila po podatkih Policije prav njegova. "Ocenjujemo, da je šlo za maščevalno dejanje," so pojasnili. 

Osumljenca so v preteklosti že obravnavali za kazniva dejanja z elementi nasilja. Takoj po streljanju naj bi po naših neuradnih informacijah strelec sicer pobegnil. Policisti naj bi ga zelo hitro našli,  tudi s pomočjo policijskega helikopterja, in ga v romskem naselju aretirali. Na Policiji so potrdili, da je bilo na kraju aktivirano večje število policistov iz različnih enot novomeške in sosednjih uprav in da je bil aktiviran tudi helikopter Slovenske policije, ki je opravljal operativne in preventivne naloge.