Črna kronika

Z zračno puško poškodoval štiri ljudi, v dijaškem domu našli osumljene dijake

Maribor, 17. 11. 2023 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L., M.V., STA
Komentarji
285

Mariborski policisti so dopoldan sporočili, da je neznani storilec streljal na paciente oddelka za psihiatrijo, ki so bili na sprehodu na dvorišču oddelka. Štiri osebe so bile ob tem lažje poškodovane. Pozneje je oseba streljala še na varnostnika, ki je preverjal, ali so vsi pacienti na varnem. Policisti so kasneje mladoletno osebo, ki naj bi streljala iz bližnjega dijaškega doma, izsledili in bodo ukrepali v skladu pristojnostmi. Ravnateljica Dijaškega doma Lizike Jančar pa je zdaj sporočila, da so streli res prišli iz njihovih prostorov. Enega od dijakov so zaradi dogodka trajno izključili iz doma, drugega so izključili začasno, tretji pa ni bil njihov stanovalec.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Streljal na paciente
    02:45
    Iz 24UR: Streljal na paciente
  • Iz SVETA: Mladoletnik streljal na paciente
    02:27
    Iz SVETA: Mladoletnik streljal na paciente
  • Glavni inšpektor inšpektorata za šolstvo Simon Slokan o postopkih, ki jih vodi inšpektorat
    03:30
    Glavni inšpektor inšpektorata za šolstvo Simon Slokan o postopkih, ki jih vodi inšpektorat
  • Minister Darjo Felda o streljanju dijaka z zračno puško v Mariboru
    03:20
    Minister Darjo Felda o streljanju dijaka z zračno puško v Mariboru

Mariborski policisti zbirajo obvestila o sumu storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, potem ko je v četrtek popoldne osumljeni na območju Ljubljanske ulice z uporabo neznanega, najverjetneje pa zračnega orožja lažje poškodoval štiri ljudi, so povedali na Policijski upravi Maribor. V zvezi z dogodkom so v četrtek zvečer izsledili mladoletno osebo in bodo ukrepali v skladu s pristojnostmi, sicer pa nadaljujejo zbiranje obvestil in preiskavo, so dodali. 

Preiskava poteka.
Preiskava poteka. FOTO: POP TV

Osumljeni je v četrtek okoli 17. ure domnevno z zračno puško streljal na paciente Oddelka za psihiatrijo, ki so bili na sprehodu na dvorišču oddelka, pozneje pa še na varnostnika, ki je preverjal, ali so vsi pacienti evakuirani v stavbo, pa so o dogodku sporočili z UKC Maribor. Varnostnik ni utrpel poškodb, medtem ko so štirje pacienti v dogodku utrpeli lažje telesne poškodbe, enega od njih so poslali na dodaten pregled v travmatološko ambulanto, so pojasnili. 

Odločili so se, da bodo zaradi zagotavljanja varnosti pacientov izhodi na dvorišče Oddelka za psihiatrijo preklicani. 

Streljal naj bi iz bližnjega dijaškega doma

Ravnateljica Dijaškega doma Lizike Jančar Bojana Peruš Marušič je popoldan potrdila, da se je incident zgodil v njihovih prostorih. Policija jih je v četrtek popoldne obvestila o streljanju, zato so vzgojitelji takoj pregledali sobe s pogledom na park pred psihiatrijo in v roku dveh ur našli osumljene mladoletnike.

O tem so obvestili njihove starše in Policijo, danes pa so z dijaki in starši opravili razgovor in opravili izredno konferenco kolektiva. Enega od dijakov so trajno izključili iz doma, drugega so izključili začasno, medtem ko tretji ni bil njihov stanovalec. Drugi dijaki ob dogodku niso bili prisotni in tudi ni bila ogrožena njihova varnost, je še dodala.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je dopoldan povedal, da so na ministrstvu pretreseni ob dogodku, posebej zato, ker so bili udeleženi mlajši ljudje. "Vse pojavne oblike nasilja v šolskem prostoru so nesprejemljive. Dogodek, v katerem so bili udeleženi dijaki, najostreje obsojamo. Vzgojno-izobraževalni zavodi bodo izvedli ustrezne ukrepe na primarni in sekundarni ravni. Zagotavljati moramo varnost vseh v šoli in njeni bližini." Minister je pozval k zmanjševanju tovrstnih dejanj. "Temelj je ustvarjanje družbe pozitivnih vrednostnih sistemov, v katerem se posamezniki zavedajo svoje vloge in odgovornosti."

Glavni inšpektor inšpektorata za šolstvo Simon Slokan pa je dejal, da Policija vodi predkazenski postopek. Dejal je, da inšpektorat izvaja določene aktivnosti, da ugotovijo vzroke in dogodke, ki so se odvijali v tem postopku. "Več o tem bo povedala Policija. Preverjamo ukrepe, ki so jih izvedli naši zavodi, v tem primeru dijaški dom." Povedal je, da gre po vsej verjetnosti za dijaka ali dijake, ki bivajo v dijaškem domu. "Koliko je bilo vpletenih in koliko storilcev je bilo, Policija še ugotavlja."

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (285)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ajdanakolesu
18. 11. 2023 19.29
-3
Navodilo Janse in molk Musarjeve...
Milan Oni?
18. 11. 2023 15.14
+4
Kdaj bodo odgovorni ugotovili, da je potrebno spremeniti zakonodajo tako, da se mladoletnikom sodi enako kot polnoletnim osebam! Daleč smo prišli!
dolgi
18. 11. 2023 10.07
+4
ko gre za objave nasilja, bi morale biti kazni za tiste, ki to objavljajo in posredujejo naprej razen kar je z namenom zagotovitve dokaznega materiala za postopke proti storilcem. kakršnokoli všečkanje in odobravanje tudi kaznovati.
sinaya
17. 11. 2023 21.52
+3
To niso problemi samo.posameznikov,ampak celotne družbe.Samo poglejte kaj je prinesla tako zvana demokracija! Vsak lahko počne kar želi ,od nevzgojenih in problematičnih staršev ne gre pričakovat ,da bodo otroci v redu ,redki so primeri kjer otroci kljub vsemu ostanejo normalni in nimajo težav.Otrok ,ki odrašča v družini kjer je ljubezen in razumevanje ,kjer sta starša složna v vzgoji in mu dajeta dober vzgled ne bo zabredel .Kjer tega ni in so starši odsotni več ali manj,kjer prevladuje alkohol in nasilje tam pa so potem težave.So pa še starši ,ki ne znajo postavljat zdravih mej in vse dopuščajo no pa se potem le pokaže rezultat take (ne)vzgoje
Omizje
18. 11. 2023 09.14
+7
starši? glavnina sr pogovarja samo še z odvetniki. kako naj potem uzgajajo mularijo z odvetniki ali kaj
summer90
17. 11. 2023 21.40
+7
Alko in droga in se zgodi. Še orožje najt pa bo.
periot22
17. 11. 2023 21.16
+21
Starše in otroka v zapor, starši ki niste sposobni vzgajati ne imejte otrok!!!!!!!!
Lojze Biber
17. 11. 2023 21.11
+5
No zdaj pa imamo oborožite se. Že tko vse zmešano...
BroNo1
17. 11. 2023 20.44
+23
Mularija polnih riti, že ne vedo kaj bi počeli v življenju. In ti računalniki uničujejo mularijo, starši pa vse pustijo samo, da imajo mir!!!
muceli
17. 11. 2023 20.42
+30
To dejanje je po vsej verjetnosti zadnja stopnica pred ubojem, umorom ali karkoli pač že. Morda v informacijo nekaterim, ki se jim zdi to smešno. Z nobeno puško, pištolo, samostrelom ali lokom se NIKOLI ne meri v človeka, kaj šele strelja. Poleg tega je zračna puška lahko tudi "resno" orožje in kot tako tudi smrtonosno. Če me spomin ne vara je bila včasih omejitev za nakup zračne puške brez priglasitvenega lista (pogoj je bil nekaznovanost, danes ne vem kako je s tem) 20J energije oziroma po domače moči ali 200 m/s hitrost izstrelka. Že to je lahko preveč. Danes se lahko dobi tudi zračno puško z hitrostjo izstrelka 380 m/s in to pri 25J z 4,5 zrnom. V državi, ki je del EU se da zgolj z osebnim dokumentom (polnoletnost) nabavit zračno puško moči 45J, kalibra 5,5 mm in hitrostjo izstrelka 380 m/s !!! To je že nadzvočna hitrost zrna in to pri zračni puški. Drugače pa so dobavljive tudi puške z močjo daleč preko 100J, kar je že na ravni kakšne klasične puške (zasledil sem, da je rekord zračne puške blizu 1000J, seveda pa to ni na vzmet ampak na kartušo s stisnjenim zrakom). Puška z močjo pod 100J na 100 metrov prebije 2 cm debelo smrekovo desko. Zračna puška "moči" 200J pa z lahkoto ubije tudi večjo divjad torej tudi človeka. Sicer sem "zašel" malce v tehnične vode, ampak dejstvo je da je razvoj zračnih pušk v zadnjih nekaj letih grozovito "poskočil", kar pa že tako neenotna zakonodaja s tega področja v EU niti v sanjah ne dohaja. Ko rečemo zračna puška je to danes lahko zelo resno in smrtonosno orožje in kot tako v rokah mulcev ki nimajo 5 dekagramov možganov ... sreča je, da ni bilo kaj hujšega.
muceli
17. 11. 2023 20.46
+24
Zanimivo je tudi to, da je včasih skoraj vsak mladenič odslužil vojaški rok in tudi streljal z pravim orožje. Pa se take neumnosti niso dogajale. Danes pa je dovolj samo mladenič, ki mu je malce dolgčas in gre počet take neumnosti z prelahko dostopnim orožjem.
Miskic a
17. 11. 2023 20.47
+18
Kakorkoli, da mi je sin ga pretepem doma. Definitivno. Samo to so pomoje ze starsi taki razgrajaski, verjetno nasilni in pijani od nekdaj. Socialni primeri. Ali pa ponavadi ful bogati in divji doma. Ce si kot stars koliko toliko skuliran, umirjen mislim, da z otrokom ne bi smelo biti takih tezav
LinaAnil
17. 11. 2023 21.44
+6
Včasih ni bilo permisivne vzgoje. Če smo mularija delali pi*****e, so nas tastari nahoblali, pa smo vedeli, da drugič ne smemo več.
proofreader
17. 11. 2023 20.28
+3
Preveč je pil Prime.
proofreader
17. 11. 2023 20.27
+2
Katero igrico je najraje igral na računalniku?
MucaNeGrize
17. 11. 2023 20.32
+6
janševo...oborožite se , vrag je vzel šalo...
Rast112
17. 11. 2023 20.19
+29
Za vsako stvar se ni treba kregat levi in desni pol. Tukaj se gre, da je treba sankcionirat prestopnik in pika. Najboljše bi bilo kakšno javno težko delo, da si bodo zapomnili mulci za vedno. Pa še oblačila bi morala biti točno določena, da bi vsi videli kakšne bedarije so počeli. Se mi kar smilijo ti bolniki, ki imajo z zdravjem probleme za kazen pa še fasejo od teh mulcev.
MojsterSplinter
17. 11. 2023 20.13
+12
Mislim, da se jim bo kmalu pridružil.
Nebodijetreba
17. 11. 2023 20.11
-8
Sploh ni treba brati komentarje, se ve, Janša je kriv.😉 Res ste revčki, tovrstni komentatorji.
4890
17. 11. 2023 20.32
+4
AliŠeKdoPleše
17. 11. 2023 20.00
+24
Moraš biti pa res bolan, da greš strelat tam neke boge paciente, ki majo že tako svojih problemov dost. Mogoče spet "naše" gore list, ta ki mu naglas malo nagaja.
Miskic a
17. 11. 2023 19.56
+20
V dijaskem domu lizike in jancar pridejo tudi bivati dijaki, ki so iz poboljsevalnice oz. po domace povedano iz zapora. To so otroci, ki so iz istega kraja bivanja pa so vseeno vkljuceni v domaci dijaski dom, ker doma ne morejo biti. Placajo pa ne starsi, ampak gre to nekak drugace.
slimy12
17. 11. 2023 21.10
-5
Darko32
17. 11. 2023 19.54
+12
kaj se čudimo temu nagnusnemu stanju. Poglejmo drugi članek, kje rje GOLOB bil operiran. Koliko žaljivih je izrečeno na račun operirane osebe in ponižujočih. Pa to je slika odnosa do bolnikov v Slvoeniji, kjer bi nekateri reševali kar z pravimi flintami kot so tukaj. To je smao slika stanaj duha v Slveoniji. Žal tudi med šolniki, uradniki in žal tudi med predstavniki zaščite zastave in ustave. Zato bi bilo dobro ta priemr obdelati temeljito, da s eugotovi zakaj je padlo na pamet nekaj tako zavrženega, da greš streljat po ljudeh in to bolnikih.
?erniGad
17. 11. 2023 19.55
-11
AliŠeKdoPleše
17. 11. 2023 19.59
-3
Pokvarjenca so baje celo moral operirat izven zunaj njihovega delovnega časa, se pravi tudi tam je delal zdraho, kot povsod drugje.
alenka.NN
17. 11. 2023 20.13
+8
kok si šele ti pokvarjen, ko take trosiš ''izven delovnega časa''....ob 11.uri je izven delovnega časa, daj se skrij v eno krtino....
Lombardo
17. 11. 2023 20.21
+8
Pa dobr ti si zmesal jabolka in hruske. H...o te holob, kako lahko v vsak post utivate svojo fustracije do ptica ali jj- ja?
kryptix
17. 11. 2023 19.53
-20
vsaj en trenira če uleti rus grem jaz v ta dijaški dom.
bronco60
17. 11. 2023 19.50
+12
Zdej jim bodo pa starši prepovedal igrat igrce in uporabljat telefon, jih bo pa kap zadela.
IKOSS
17. 11. 2023 20.01
+12
Sarši (okolje) je zatajilo, ko si bili ti storilci bistveno mlajši. Očitno temeljnih osebnih vrednot niso ponotranili! Tovrsten primankljaj pa je izjemno težko nadomestiti v kasnješih obdobjih.
alenka.NN
17. 11. 2023 20.18
+6
štima...ura zamujena, ne vrne se nobena (pregovor)....pa saj mkot lahko razberemo in slišimo, so itak že izgubljena sorta, v dom se švercajo iz neke ustanove (je povedala direktorica, da je eden bil zunanji), kar pa ne morem napisat, bom takoj ukinjena....sem pa slišala na TV
?erniGad
17. 11. 2023 19.48
+9
TikTok izziv ...kdo bo prvi objavil priimek, ime in poln naslov!
alenka.NN
17. 11. 2023 20.19
+4