Črna kronika

Nasedla na spletni oglas in ostala brez 40.000 evrov

Maribor, 22. 07. 2024 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborski policisti so sporočili, da obravnavajo primer spletne goljufije, kjer se je žrtev odzvala na spletni oglas, pri tem pa ostala brez 40.000 evrov. Policisti ob tem svarijo pred goljufijami, ki jih prevaranti izvajajo tudi v imenu Policije. Z neznanci ne delite osebnih informacij in po navodilih neznancev ne nalagajte aplikacij na svoje naprave.

S PU Maribor so sporočili, da je žrtev prevare, ki jo obravnavajo, po navodilih neznane osebe namestila aplikacijo, s katero je omogočila dostop do spletne banke, pri tem pa ji je bilo odtujenih nekaj manj kot 40.000 evrov. Zato policisti občane pozivajo, da z neznanci ne delijo občutljivih podatkov in ne nameščajo aplikacij, s katerimi lahko omogočajo dostop do spletnih bank.

Spletna prevara
Spletna prevara FOTO: Shutterstock

Policisti pa svarijo tudi pred drugačnimi prevarami. Pojavljajo se namreč prevare, pri katerih goljufi žrtev nagovorijo po telefonu, predstavijo pa se lahko tudi v imenu Policije. V zadnjem obdobju so policisti prejeli več prijav poskusa telefonskih goljufij, ko goljufi iz lažnih slovenskih telefonskih številk kličejo na naključne slovenske telefonske številke in se predstavljajo kot policija, v nekaterih primerih tudi kot carinska uprava.

Če se na tovrsten klic oglasite, se začne predvajati posnetek v angleškem jeziku. Vsebina se nanaša na lažno zgodbo, da je v Slovenijo prispel paket s prepovedanimi drogami na vaše ime, pri tem pa želijo, da na tipkovnici pritisnete številko 1. Storilci pogosto uporabljajo lažne slovenske telefonske številke in čeprav se prejemniku klica na telefonu izpiše slovenska telefonska številka, je klicatelj najverjetneje nekje v tujini, pravi lastnik številke pa sploh ne ve, da jo uporablja še kdo drug.

Goljufi poskušajo pridobiti vaše podatke in vas tako finančno oškodovati

"Cilj goljufov je, da vas s klicem in vsebino prestrašijo do te mere, da jim posredujete svoje osebne oziroma bančne podatke. S tem vas lahko v nadaljevanju finančno oškodujejo. Prepričajo vas na primer, da bodo izvedli bančno nakazilo ali pa si celo pridobijo vaše uporabniške podatke za vstop v spletno banko. To jim omogoča, da lahko izvršijo tatvino sredstev z vašega bančnega računa," so zapisali na Policiji. 

Če je le mogoče, se ne oglašajte na telefonske klice številk, ki jih ne poznate oziroma jih nimate shranjenih v svojem imeniku. Če se vendarle oglasite, tovrsten klic takoj prekinite, ne čakajte do konca klica in ne pritiskajte nobene od številk na številčnici. Klicateljem nikar ne posredujte svojih osebnih ali bančnih podatkov. Prav tako si po navodilih klicatelja ne nameščajte ničesar na svoje telefone oziroma računalnike. 

Goljufi so v preteklosti v imenu Policije že izvajali prevare preko elektronske pošte, zdaj pa jih pogosto izvajajo tudi preko telefona. Ta način pa je lahko celo bolj nevaren, saj na ta način na žrtev ves čas pogovora vršijo časovni pritisk, da bi dobili občutek, da mora reagirati in nima časa za razmislek. Posledično lahko prejemnik klica sledi navodilom goljufa. Prevaranti se v klicu, SMS sporočilu ali v e-poštnem sporočilu pretvarjajo, da so policisti, cariniki, uslužbenci slovenskih bank ali ponudniki kriptovalut. 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bratjeslovani
23. 07. 2024 14.45
Prav zaradi tega, ker pred temi goljufi ni zaščite nočem financ nikoli uporabljat čez telefon ali računalnik. Preprosto preveč tvegano je in v trenutku nepazljivosti si lahko gol in bos. Jezen sem na banke, da nas z tem posiljujejo.
periot22
22. 07. 2024 21.09
Dokaz da za neumne ni denar!
server
22. 07. 2024 18.32
+2
Mene so danes dvakrat klicali iz 'slovenskih' številk in predvajali posnetek v angleščini nekaj, kar načeloma nisem hotel razumeti (naj se vsaj najprej predstavijo v slovenščini!). Ne mislim obremenjevati policije s temi klici, ker verjetno ne bi s tem nič dosegel. Se pa sprašujem ali naši strokovnjaki za IT in telefonijo niso sposobni slediti klica do pravega klicatelja, ki je, kot piše v članku, nekje v tujini.
trot45
22. 07. 2024 17.23
+0
Jaz sem že 2x izgubil 20.000 eur
Lojze Biber
22. 07. 2024 17.41
+1
misterbin
22. 07. 2024 17.04
+2
Škoda da ji še niso las pobrali iz glave
Lojze Biber
22. 07. 2024 16.57
+2
Lahko vsak dan piše pa bo kmalu spet pisal podobno 🫢
Podlesničar
22. 07. 2024 16.54
+1
E.Nigma
22. 07. 2024 16.20
+0
Se sploh ne čudim. Prav danes sem preko neke aplikacije podpisal en akt in pogodbo z dvema klikoma. Nek Betrsign. Elektronski podpis. Ker je nekako vezan na moj mail. In dobil povratnico z obvestilom. Moje ime, podatki, čas, podpisali ste. Se dobro da to osebo poznam. Sicer pa se ne prijavljati na nič z maili. Če nisi siguren da je to to. Si predstavljate, da te nekdo razveseli kako si prejel nagrado in si potrdil ta tvoj identičen ročni podpis na pogodbi o darovanju ali prodaji nepremičnine ali vozila??? Saj to kar podpišeš je lahko tudi PDF failed datoteka ni naložena, a opcija pošlji podpis vseeno deluje.
E.Nigma
22. 07. 2024 16.22
+0
Kje so dobri stari časi, ko si dobil papir v roke ga prebral, podpisal in z povratnico poslal preko pošte azaj in obdržal vsaj kopijo.
brusilec
22. 07. 2024 17.00
sej so še vedno ti časi, poveš da nimaš, nisi sposoben to naredit preko telefona in se naredi na papirju.. pač samo povej, pa je
2fast4
22. 07. 2024 15.56
+0
lahko oškodovanemu nudim trr, da legalno še nakaže meni, očitno eur ni problem....
E.Nigma
22. 07. 2024 16.21
-1
Kje so dobri stari časi, ko si dobil papir v roke ga podpisal in z povratnico poslal nazaj in obdržal vsaj kopijo.
Diavolo 666
22. 07. 2024 15.48
+1
😂😂 ... Pa pravjo ,da folk živi na pragu revščine . Ni ga dneva da nekdo ostane brez par deset tisoč € ... No ja , saj tistemu ki ima lahko vzamejo , meni ne morejo
mackon08
22. 07. 2024 15.45
+3
Verus ne filozofiraj, da nasedeš bedariji kot je tu opisana moraš imeti slamo v glavi.
brusilec
22. 07. 2024 16.34
-1
je lepo napisal, kar se enkrat preberi raje ti
Verus
22. 07. 2024 15.30
+3
Ne preseneča, da imamo politiko prevare, korupcije in laže, ne preseneča, da imamo objavo lažnih delovnih mest in kvazi statistik, ko imamo družbo, ki goljufijo označijo za naravno selekcijo. Neverjetno koliko norosti je med nami. Komentarji na portalu tukaj so živ prikaz, kako hudo smo zašči kot družba. VI IMATE PRAVICO BITI NAIVNI, SOSED NIMA PRAVICE VAS OROPATI, KER STE NAIVNI. Dojemite logičnost pravičnosti. Ker ste takšni kot ste, imamo PRAVOSODJE, KI KRADE, SODNIKA, KI LAŽE, ZDRAVNIKA, KI PUSTI PACIENTA UMRETI, SOSEDA, KI VAM STREŽE PO ŽIVLJENJU, MLADOLETNICE, KI TEPEJO OSTARELE, NEURAVNOVEŠENO PODPREDSEDNICO VLADE itd. Celoten sistem ja zavil v napačno smer zaradi vas, ljudi povsem spodletelih kriterijev za prav in narobe!!!!
Verus
22. 07. 2024 15.22
+0
Čeprav je nevednost koštala 40000 , je goljufija kaznivo dejanje. Dojemite to, ker v komentarjih prikazujeta vso neumnost prebivalstva pri nas, pri čemer ste sami izjemno vprašljive osebe, verjetno zmožne najhujših oblik goljufije. Hkrati pa tudi sam menim, da pohlep, kot osebnostna lastnost vodi tudi žrtev. Še vedno pa goljuf dvakrat dela slabo - tudi sam je pohlepen, kar je lastnost, ki si jo deli z žrtvijo, hkrati je pa goljuf, kar je kaznivo dejanje. Pohlep ni kaznivo dejanje, je pa grda osebnostna lastnost. Pohlepni ste pa vsi! Še najbolj tisti, ki napada te žrtev.
Verus
22. 07. 2024 15.00
-1
Ne krivite žrtev! Pristopate povsem narobe v kometnarjih! Zadeva je sledeča; če vas napade oseba, ki trenira boks in vas prebuta do onemoglosti, ste vi krivi, da ste bili tepeni, ker niste boksar? NE! No, tako je tudi tukaj. Oseba, ki se "profesionalno" ukvarja s prevaranstvom išče ljudi, ki so naivni in slepo zaupajo. V poštenem svetu je človek, ki zaupa, dober človek. Težava je, da danes dobrega človeka napademo kot stekli psi, ko bi v resnici morali napasti tistega, ki zlorablja tujo naivnost! VPRAŠAJTE SE KAKŠNA OSEBA STE, kakšen sodnik bi bili, ko bi prevarantu pustili čez zato, ker bi sodili žrtev, da je žrtev! Povsem zblazneli ste številni, ker v lastni neumnosti ne veste, da breme valite na nedolžnega in ščitite prevaranta. Zato ne čudi, da imamo takšno tudi politiko, ki vam laže o stanju v zdravstvu, o brezposelnosti, o višini osebnih dohodkov in celemu kupu reči. Vi dobesedno navijate za prevarante in udarjate po žrtvah. Zamislite se nad seboj!!!
Verus
22. 07. 2024 15.02
+2
Drugi primer bi bil: ropar vas napade z nožem in vas oropa. A ste vi krivi, ker še vi nimate noža ali orožja pri sebi? Ali bi bilo prav, da nekdo napiše "kdo ti kriv, ker nimaš še ti noža"? Verjetno ne. Sodi se napadalcu, ne žrtvi! Poravnajte te kriterije, ker ste v nasprotnem primeru ravno vi del problema v propadajoči družbi, ki je povsem zmaličila kriterije za prav in narobe! ŽRTEV JE ŽRTEV, KRIMINALEC JE KRIMINALEC!
Ramzess
22. 07. 2024 15.24
-3
Svoj delež nosi tudi žrtev, ki bi lahko ravnala drugače.
Verus
22. 07. 2024 15.26
+2
V različnih komentarjih pojasnjujem težavo na družbeni ravni! Postali smo družba, v kateri se sodi žrtev za slabe osebnostne lastnosti, ne pa kriminalca, ki stori kaznivo dejanje ... poleg tega, da ima še negativne osebnostne lastnosti. V pravičnem svetu bi človek lahko svobodno investiral, ker ustvarjamo svet laži, prevare, korupcije itd. si ogrožen tudi ti, samo ne ta hip, zato si bolj pogumen. Ko boš nategnjen pri nakupu nepremičnine recimo ali rabljenega avta, ne boš več istih prepričanj, kot si zdaj.
brusilec
22. 07. 2024 16.37
+2
ja, seveda jenktiva s5 žrtev, ker se je sprehajala po soncnem zahofu zunaj.. posteni ljudje so doma, postene zenkse za štedilnikom, če hodi zvečer zunaj jensigurno iskala kar je dobila.. vsi piskajo, udrihajo po drugih, ko pa sami nalrtijo, so pa največje žrtve in reveži.. sms ZDEJPAMENPROSIMCISTZARESZADNJIC55
zapiramvamustaaa
22. 07. 2024 14.57
+1
Naravna selekcija...Ljudje opozarjajo narod pa se dela slepe podobno kot v covid diktaturi.Je pa v teh časih imeti na strani toliko denarja že skoraj iluzija.
Verus
22. 07. 2024 15.08
+4
Torej krivdo valimo po novem na žrtev in zagovarjamo kriminalca? Bravo, res. Me prav zanima če boš enake vatle imel, ko te nekdo nategne pri nakupu nepremičnine recimo. In si rekel: ja klinc ne, pač sem bil naiven.
brusilec
22. 07. 2024 16.44
+2
in kako jento iluzija? najbrž si iskal neko drugo besedo.. milijarderjev in milijonarjev še ni bilo nikoli več.. naravna selekcija.. ja, sej boš naletwl tudi ti, pol boš pa prva žrtwv po kristusovem rojstvu.. tole. so mojstri ki obračajo na desetine ljdui dnevno
Mat123
22. 07. 2024 14.57
+9
Mene pa zanima, če kdo te goljufe izsledi in kaznuje, ker tega je iz dneva v dan več..
Zdenko Krajnc
22. 07. 2024 14.50
+2
Ni mi jasno, kako lahko tako naivna (milo rečeno, da je ne poimenujem, kot si res mislim) oseba ima 40.000€... pa takšnega dnarja nima na kupu niti večina s polno glavo pameti.
Verus
22. 07. 2024 15.04
+3
Bolj je vprašljivo, zakaj postavljaš vprašanja o ŽRTVI TATVINE, pri čemer si celo prikrito žaljiv, ne postaviš pa NITI ENEGA VPRAŠANJA o kriminalcu oz. prevarantu? Premisli malo o tem, kako spodletel miselni vzorec imaš in kako nesmiselno se lotevaš pravičnosti. Zdaj se pa vprašaj, kakšen bi bil v vlogi sodnika!? Ti si srednjeveški bedak!
Sredinc
22. 07. 2024 14.48
-2
se premalo ji je plozno…prav tak neumnica
Verus
22. 07. 2024 15.05
+2
Premisli malo o tem, kako spodletel miselni vzorec imaš in kako nesmiselno se lotevaš pravičnosti. Zdaj se pa vprašaj, kakšen bi bil v vlogi sodnika!? Ti si srednjeveški bedak! Kaznuješ žrtev za dejanje prevaranta! Pa to ni normalno, kako globoko neumni ste ljudje!
zajebant1
22. 07. 2024 14.47
+4
Super stranka
Malek
22. 07. 2024 14.42
+7
To ni nobena prevara ali goljufija, ampak cista naivnost in nerazgledanost ženske. Če jaz nekoga poklicem po telefonu in mu recem, naj mi na ta in ta racun nakaže 30000 evrov to ni nobena goljufija ali prevara. Kot ženske, ki se zaljubijo v zdravnika na drugem koncu sveta, ceprav ga nikoli niso videle, ko jih olupijo, pa jokajo, kako so bile ogoljufane.
Verus
22. 07. 2024 15.05
+0
Premisli malo o tem, kako spodletel miselni vzorec imaš in kako nesmiselno se lotevaš pravičnosti. Zdaj se pa vprašaj, kakšen bi bil v vlogi sodnika!? Ti si srednjeveški bedak! Kaznuješ žrtev za dejanje prevaranta! Pa to ni normalno, kakšni miselni vzorci množice so priostni! ŽENSKA JE ŽRTEV, NE KRIVEC!