Črna kronika

Napake v primeru Kampusch

Dunaj, 06. 02. 2008 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Avstrijska policija je deležna ostrih kritik zaradi napak pri preiskavi ugrabitve Natasche Kampusch.

Avstrijska policija je bila v torek deležna ostrih kritik, saj naj bi mesec dni po ugrabitvi Natasche Kampusch dobila pomembno sled, ki pa je ni ustrezno preiskala. Policija ni ustrezno preiskala sumov policista, ki je le mesec dni po ugrabitvi zasliševal Nataschinega ugrabitelja Wolfganga Priklopila, je razkrila parlamentarna preiskovalna komisija.

Kampuschevo je Priklopil ugrabil na poti v šolo marca 1998, ko je bila stara 10 let, nakar celih osem let nihče ni več slišal zanjo. Ko ji je 23. avgusta 2006 uspelo pobegniti, je njena zgodba obšla svet. Priklopil je nekaj ur po tem, ko je njegova ujetnica pobegnila, naredil samomor. Natascha je bila v Prikopilovi hiši zaprta v sobi, veliki tri krat štiri metre, tako da je bila popolnoma odmaknjena od zunanjega sveta. Po njenem pobegu je neznano kam izginil tudi ugrabitelj. Nekaj dni kasneje so ga mrtvega našli na železniških tirih v bližini njegove hiše v predmestju Dunaja.

Med preiskavo o izginotju je policija preiskala več sto belih kombijev, s kakršnim so domnevali, da je bila ugrabljena Kampuscheva, vključno s Priklopilovim. Vendar sledi niso ustrezno preiskali, čeprav je neki policist svoje sume glede Priklopila zapisal tudi v poročilo, je povedal član parlamentarne komisije in predstavnik Zelenih za vprašanja varnosti Peter Pilz.

Policistovi nadrejeni so poročilo enostavno ignorirali, je izjavil Pilz in zahteval posebno preiskavo. Tudi nekdanji načelnik policije Herwig Haidinger je komisiji povedal, da v primeru Kampusch policija ni do konca preiskala nekaterih pomembnih sledi.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
07. 02. 2008 09.35
-1
Po eni strani pa je kar prav, da se pomankljivosti rešijo, ampak res, kako so lahko spregledali tako reč. Morda bi morali preveriti kakšne so vezi družina Kampusch - policija, ker je že od začetka jasno, da tu ni vse tako kot bi moralo biti. Navsezadnje 'bode' v oči, da je dekle (ki zapovrh dobro manipulira z okolico, in iz okoliščin zna potegniti največ), v zelo kratkem času dosegla tisto, za kar drugi rabijo leta. Nevem, zdi se, da ji je stroka in birokracija šla zelo na roko. In kje je to dekle sedaj, uživa v sadovih 'svojega' dela.
xxl.2005@gmail.com
06. 02. 2008 16.16
-1
In opozicija to včeraj sploh ne omeni pri interpelaciji Dragutina Mateja. Jaz krivim Janeza Janšo za tole. Mislim, da bi moral odstopiti vsaj kot predsedujoči evropski uniji.
izbruh@gmail.com
06. 02. 2008 14.01
+1
Ja, ampak ravno takšne objave lahko malo spodbodejo kakšnega lokalnega komandirja, da malo bolj vestno opravlja svoje delo...
eiffel
06. 02. 2008 11.40
In kaj je bilo? Na osnovi preteklih izkušenj se menda učimo.
PosavcKK
06. 02. 2008 11.25
ja kar je blo je blo. zj se pa ukvarjajo s problemom izpred toliko let. naj se raje bolj posvetijo svežim primerom, da ne bodo takšnih napak delal kot so jih v tem primeru.