Slovenija

Na sojenju Rotniku pričal izvedenec za preiskavo rokopisov

Ljubljana, 28. 08. 2019 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
8

Na sojenju nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku, ki ob začetku sojenja junija ni priznal tatvine dokumenta o prijavi finančnega premoženja, je med drugim pričal izvedenec za preiskavo rokopisov Dorijan Keržan. Njegova naloga je bila ugotoviti, ali je pri prijavi Rotnikovega premoženja prišlo do popravljanja številk.

Keržan je prvo mnenje podal leta 2016, ko je primerjal dve listini, prvo, na kateri je bilo napisano, da je Rotnik prijavil za 300.000 evrov premoženja, in drugo, na kateri je bilo napisano, da ima za 3,3 milijona evrov premoženja.

Kot je dejal, je dobil zelo slabo gradivo, zato ni mogel ugotovili, ali je prišlo do popravljanja druge trojke pri številki 3,3 milijona evrov.

Na poziv sodišča je letos izdelal tudi drugo izvedensko mnenje, v katerem je zapisal, da primerjava obeh trojk pri omenjeni številki ni možna in da ni bilo moč ugotoviti, ali je bila prva trojka napisana z isto roko.

Na sojenju nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku, ki ob začetku sojenja junija ni priznal tatvine dokumenta o prijavi finančnega premoženja, je med drugim pričal izvedenec za preiskavo rokopisov Dorijan Keržan.
Na sojenju nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku, ki ob začetku sojenja junija ni priznal tatvine dokumenta o prijavi finančnega premoženja, je med drugim pričal izvedenec za preiskavo rokopisov Dorijan Keržan. FOTO: Kanal A

Tožilca Mateja Oštirja je zanimalo, zakaj je črta pod katero je zapisana številka 300.000 evrov odebeljena, je Keržan odgovoril, da je to lahko posledica brisanja prve trojke pri številki 3,3 milijona evrov.

Dejal je še, da ni mogel ugotoviti, ali je bilo kaj izbrisanega z omenjenih listin.

Po Neratovi oceni Rotnik želel legalizirati denar, ki ga je prejel kot provizijo

Sodišče je zaslišalo tudi kriminalista Mitjo Nerata, ki je vodil preiskavo glede šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6). V okviru preiskave so Rotnika zaslišali leta 2012. Nerat je dejal, da so med preiskavo ugotovili, da je imel Rotnik konec leta 2006 prijavljeno premoženje v višini 5,3 milijona evrov. Temu je Rotnik ugovarjal, ker, kot je dejal, Slovenija leta 2006 še ni uvedla evra.

Ker so ugotovili sporen prirast premoženja, so kriminalisti pri Rotniku leta 2013 opravili tudi hišno preiskavo. Po Neratovih besedah so ga vprašali, kje hrani 3,3 milijona evrov gotovine, ki naj bi izhajala iz provizij pri gradnji Teša 6, a jim je dejal, da na to vprašanje ne bo odgovoril.

Po Neratovi oceni je Rotnik želel legalizirati denar, ki ga je prejel kot provizijo.

Kriminalisti so pri Rotniku hišno preiskavo opravili tudi leta 2014, ko je bil direktor Komunalnega podjetja Velenje. Zato je sodišče danes zaslišalo tudi zaposlena v tem podjetju, in sicer Dejana Valenčaka in Natašo Šket Ribezel, ki sta bili priči pri preiskavi. Zaradi časovne odmaknjenosti se danes nista mogla spomniti veliko njenih podrobnosti.

Tožilec Oštir Rotniku očita, da je novembra 2013 na finančni upravi v Ljubljani protipravno odvzel omenjeno listino, da je to storil na predrzen način, ter da je s tem otežil postopek dokazovanja njegovega premoženja.
Tožilec Oštir Rotniku očita, da je novembra 2013 na finančni upravi v Ljubljani protipravno odvzel omenjeno listino, da je to storil na predrzen način, ter da je s tem otežil postopek dokazovanja njegovega premoženja. FOTO: POP TV

Na vprašanje tožilca, ali je Rotnik kriminalistom takrat sam vročil listino o svojem premoženju, kot izhaja iz policijskega zapisnika, sta obe priči zatrdili, da Rotnik tega ni storil, kar je danes tudi sam vnovič zatrdil.

Rotnik, za katerega na celjskem sodišču teče sojenje tudi zaradi obtožb o kaznivih dejanjih preprečitve dokazovanja in krive ovadbe, v katerem sta še dva soobtožena, je ponovil, da je izvirno listino o prijavi svojega premoženja maja 2013 oddal pristojni davčni inšpektorici. V njej je prijavil 1,7 milijona evrov premoženja, od tega je bilo njegovega osebnega premoženja za 980.000 evrov, preostanek se je nanašal na družinsko premoženje.

Po Neratovih besedah so ga vprašali, kje hrani 3,3 milijona evrov gotovine, ki naj bi izhajala iz provizij pri gradnji Teša 6, a jim je dejal, da na to vprašanje ne bo odgovoril.
Po Neratovih besedah so ga vprašali, kje hrani 3,3 milijona evrov gotovine, ki naj bi izhajala iz provizij pri gradnji Teša 6, a jim je dejal, da na to vprašanje ne bo odgovoril. FOTO: Damjan Žibert

Novembra 2013 je na pogovoru z davčnim inšpektorjem v Ljubljani, ko mu je ta vročil sklep o zavarovanju premoženja, prvič opazil zapis, da je prijavil premoženje v višini 3,3 milijona evrov, je dodal.

Očitki Rotniku, da je protipravno odvzel listnino

Tožilec Oštir Rotniku očita, da je novembra 2013 na finančni upravi v Ljubljani protipravno odvzel omenjeno listino, da je to storil na predrzen način, ter da je s tem otežil postopek dokazovanja njegovega premoženja. Zagrožena kazen za kaznivi dejanji preprečitve dokazovanja in tatvine dokumenta je do pet let zapora.

Sodišče je danes nameravalo zaslišati tudi Rotnikovo nekdanjo odvetnico Varjo Holec, a se ta že drugič ni odzvala na vabilo. Zato je sodnik Marko Brišnik napovedal, da bo moral poiskati drugačen način vabljenja Holčeve na sodišče. Sojenje Rotniku se bo nadaljevalo septembra, tožilec pa izrek kazni pričakuje še letos.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Levcekk
28. 08. 2019 20.25
+1
Mafijska drzava ga je nastavila in nic nebo to je samo pesek v oci in ,da si drzava ter politika roke opere ,ko so pokradli na stotine milijonov pri TES6 in to vsi bemo samo govoriti se bojijo ljudje,ker se jih potem izkljuci iz druzbe in mascevanje drzave in njihovim druzinam je neizbezno.Fuj mafijska drzava in diktatura!
Hasan
28. 08. 2019 17.22
+2
Iz te moke nebo kruha.Povezave s slovensko politiko so pretesne,kar bi z obsodbo te kraje državnega denarja pomenilo,da gre za cel avtobus članov SDS in SD za par let sedet na Dob,kar pa ni možno.
Frigo
28. 08. 2019 15.43
+2
Ampak resnično take stvari se res lahko dogajajo samo v Slo pa dol po jugi brez veze vse skupaj
Glifosatjevnas
28. 08. 2019 15.21
+1
A to je tisti Uroš Rotnik, ki je grizljal jabček (posnetek POP TV) vpričo kriminalistov, ki so ga obiskali na domu ? Ne vemo kam so izginili dokumenti in kam so izginili milijoni ? Ko so sklepali milijardni posel z ALSTOM-om so tuji časniki že objavljali korupcijske afere Alstoma .Joj, kakšno državo imamo ! Moj znanec pravi da je to država kratkega daha- Intenzivno se začenjam učiti nemščino.
ivan.z Doba
28. 08. 2019 13.59
+10
Še en, ki se bo s pomočjo zvez in denarja izvlekel brez kazni in legaliziral nakradeno!
ivan.z Doba
28. 08. 2019 14.00
+10
Večina pa crkuje na minimalcu in 500€ penzije.
Glifosatjevnas
28. 08. 2019 15.46
+2
Ne skrbi. Narod naš dokaze hrani. Za vse , ki so v tranziciji čez noč obogateli. Imena in priimki in dividende. Pred tranzicijsko nočjo so ležali na slami in se pokrivali s konjsko deko. Čez noč obogateli. Rezultat : 340 tisoč ljudi na robu revščine in številne nabirke za otroke, ki niso bili na morju, ki nimajo šolskih potrebščin, ki se ne morejo zdraviti , ki ...itd
piamlakar
28. 08. 2019 13.51
+2
ZAKAJ SE PA NE ZASLIŠI IVA PUŠNIKA?? NAJ ROTNIK KAJ O TEJ NAVEZI POVE. PA SAJ SODNIKI IN TOŽILCI VERJETNO ŽE VEDO VSE O TEM AMAPK ENI SO .....NEDOTAKLJIVI.