Črna kronika

Na Goriškem večji zaseg drog v hišnih preiskavah, prijeli dva osumljenca

Nova Gorica, 28. 07. 2023 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica so v tem mesecu izvedli več hišnih preiskav pri osumljencih kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Dva osumljenca so prijeli in ju kazensko ovadili, zasegli pa so jima tudi večjo količino drog. Sicer pa so samo letos zabeležili pet dogodkov, v katerih se je sedem mlajših oseb predoziralo z uporabo različnih prepovedanih drog, ena med njimi je umrla. Vse te osebe so potrebovale nujno medicinsko pomoč, večina med njimi je bila mlajših od 20 let.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Nova Gorica Marino Pangos je v današnji izjavi povedal, da so policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica 18. julija skupaj z novogoriškimi kriminalisti opravili hišno in osebno preiskavo pri 46-letnem moškem, ki je neprijavljen prebival v enem od naselij na območju občine Ajdovščina. 

V hišni preiskavi so mu zasegli več različnih snovi, med drugim okoli 300 gramov heroina, okoli 30 gramov metamfetamina, gotovino ter elektronske naprave in nosilce elektronskih podatkov. Naslednji dan so ga s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je zanj odredil pripor.

V ponedeljek pa so v popoldanskih urah med nadzorom cestnega prometa v Idriji ustavili 37-letnega voznika osebnega avtomobila in v okviru kontrole v vozilu zaznali različne ovoje ter snovi, za katere je obstajal sum, da gre za prepovedano drogo. To se je v nadaljevanju tudi potrdilo. Osumljencu, sicer z območja UE Idrija, ki neprijavljen prebiva na območju Ljubljane, so začasno zasegli osebni avtomobil in mu odvzeli prostost. V predkazenskem postopku so po navodilih Okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici 25. julija pri osumljencu izvedli tudi hišno preiskavo.

Marino Pangos, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica
Marino Pangos, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica FOTO: PU Nova Gorica

V okviru hišne preiskave na osumljenčevem neprijavljenem naslovu na območju PU Ljubljana so mu zasegli nekaj manj kot 110 gramov prepovedane droge hašiš, okoli 30 gramov kokaina, prek 80 gramov heroina, 78 gramov tablet prepovedane droge MDMA, najmanj 350 gramov prepovedane droge konoplja, različen pribor oziroma pripomočke za preprodajo prepovedane droge, večjo količino cigaret, nosilce elektronskih podatkov in približno 17.000 evrov gotovine. Pri osumljencu so našli tudi prepovedano strelivo, zaradi katerega bo uveden ločen prekrškovni postopek.

V osebnem avtomobilu pa je osumljeni prevažal nekaj manj kot 200 gramov hašiša in 10 gramov heroina, raznovrstne snovi in tekočine, za katere še ugotavljajo, ali so na seznamu prepovedanih drog. Navedeni predmeti bodo služili za nadaljnjo preiskavo v okviru  predkazenskega postopka. V četrtek, 26. julija, so ga privedli pred preiskovalnega sodnika novogoriškega sodišča, ki je zanj odredil pripor.

Nekaj statistike

Pangos je povedal še, da so letos do 26. julija na območju PU Nova Gorica obravnavali skupno 78 (lani 73) kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog, in sicer 67 (lani 71) kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter 11 (lani dve) kaznivih dejanj omogočanja uživanja prepovedanih drog. Letos je bilo zaznanih še 71 (lani v istem obdobju 66) prekrškov po zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Za primerjavo, v celem letu 2022 je bilo na območju PU Nova Gorica obravnavanih 97 takšnih prekrškov.

V letošnjem letu so na območju PU Nova Gorica zabeležili pet varnostnih dogodkov, v katerih se je sedem mlajših oseb predoziralo zaradi uporabe različnih prepovedanih drog. Vse osebe so potrebovale nujno medicinsko pomoč, kljub temu pa je ena oseba umrla. Večina oseb, udeleženih v teh varnostnih dogodkih oziroma predoziranju, je bila mlajša od 20 let, so še izpostavili v PU Nova Gorica.

Novogoriški kriminalisti in policisti so pri preiskavi vseh okoliščin omenjenega primera pokazali izredno strokovnost in predanost pri delu, kar se je na koncu odrazilo z uspešno zaključeno kriminalistično preiskavo. Prav tako so kriminalisti z uspešno preiskavo pomembno prispevali k preprečevanju nadaljnjih zlorab prepovedanih drog v tem okolju, so zapisali na PU Nova Gorica. 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stalin ne bo nikdar hin
15. 08. 2023 21.36
+2
Na Baliju tovrstne primere rešujejo hitro, brez polnjenja zaporov. Kazen izvršena za par evrov oziroma nekaj gramov svinca.
proofreader
29. 07. 2023 20.17
+3
Vladne stranke ne dovolijo testiranja poslancev na droge, ker bi bil to prevelik poseg v zasebnost.
revolucijakorupcijafasizem
29. 07. 2023 13.14
+3
To je tako smešno da je sramota v medijih objavljat
thedutchman
29. 07. 2023 12.31
+1
kaj je to na prvi sliki?trava?kdo mu je pa za ta šodr od trave še plaču noooo če mal bol pomislm mogoče pa glih zaradi tega je padu,da mi da to človek na mizo za kadit ga resno vprašam po zdravju
rdeč alarm
30. 07. 2023 15.33
Mogoče gre za spice slaba trava presprcana s kemikalije.
Blond James
28. 07. 2023 21.24
+5
Taktična naštimalka vemo kdo uvaža drogo blaginje komunjar
pinocio
28. 07. 2023 18.45
+7
ma to je pesek v oči kje jaz živim imamo določene preprodajalce ki prodajajo drogo več desetletji cela občina ve kdo so ampak ob enem so tudi ovaduhi vedno padejo male ribice sam kriminalist je izjavil da raje pustijo dilerj pri mira saj vedo kdo so ko ga zaprejo pride na njihovo mesto nekdo drug za katerega ne vedo problem pol pa je tukaj še en kup pokvarjenih policajev nikoli rešeno eni obstajajo zaradi drugih pri nas legalizacije konoplje nikoli ne bo pol 10 procentov policije nima kaj početi tako pa lovijo male ribice vedno
murate
30. 07. 2023 20.11
+1
Glej kot ti je kot pišeš ,policist kriminalist dejal ,kriminalist pusti dilerja pri miru.Objektivno gledano v to dvomim in sicer iz dveh bistvenih zadev ki se sučeta predvsem okrog zaslužka in pa mira v službi.Kriminalist dobi plače več kot 95% obrtnikov v sloveniji, da ne pišem o penziji.Od starega dilerja policist pobira procente,zaščiteni diler pa policistu naznani vsako novo konkurenco s tem skrbi za svoj posel,finančno pomaga otrokom kriminalista,pa še kriminalist kakšno rundo dobi .S tem potolaži kakšnega narkomana ,seve zopet za informacije,ne ker je dober človek.Za več otrok kriminalisti vedo prej kot starši da so odvisniki... Se pa človek ,ki je proti uporabi drog vpraša kako naj policija drugače nadzira in regulira trg
Blue Dream
28. 07. 2023 18.26
-2
na prvih dveh slikah je čajček
flojdi
28. 07. 2023 18.25
-2
Loviti proizvajalce in preProdajalce je..kolikor Vidim totalno NeUspešno. Naj začnejo lovit Uporabnike
flojdi
28. 07. 2023 18.25
+0
flojdi
28. 07. 2023 18.26
+1
pravica1
28. 07. 2023 17.54
+0
Zgleda pa od daleč kot, da si je neko sarme vakumiral :D
Petur
28. 07. 2023 17.54
+5
to so veliki posli,tu so večja imena,sicer bi preprodajalca enostavno umaknili iz javnosti,..za mrežo...tipi morijo naše otroke,država jim pa tolerira...ker,so tu tudi večji vpleteni.neki šoferček tovornjaka,ki dela za 1000 eu je v Turčiji kupil paleto praha in je zato nekje zaprt????
Janko Ig
28. 07. 2023 17.09
+2
Dokler ne bojo preganjali uživalcev in jim onemogočili uživanje ( poseben zapor) se bo dilanje in proizvodnja nadaljevala...ampak tega nihče noče razumet...če ni povpraševanja ni proizvodnje..
enfrancl
28. 07. 2023 17.05
+16
Kdo že živi tam okoli Nove Horice?