Črna kronika

Hotela se je vrniti v Slovenijo

Manila, 02. 09. 2009 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nika Bohinc je živela med Ljubljano in Filipini. V Slovenijo se je nameravala vrniti, da bi dokončala študij. Ta želja se ji ne bo izpolnila. S partnerjem sta podlegla pod streli pištole roparjev njunega stanovanja v Manili.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so potrdili, da je bila na Filipinih ubita slovenska državljanka, niso pa še mogli posredovati njenega imena. Povedali so tudi, da so ves čas v stiku s slovenskim konzulatom v Manili.

V torek ponoči so roparji v Quezon Cityju nedaleč od filipinske prestolnice Manila ubili slovensko novinarko Niko Bohinc ter njenega partnerja, priznanega filmskega kritika Alexisa Tioseca.

Po poročanju filipinskih medijev se je par okoli 22. ure po lokalnem času vrnil domov, tam pa so ju pričakali trije roparji in ju večkrat ustrelili. Nato so stanovanje izpraznili in pobegnili z njunim avtomobilom. Z njimi je ušla tudi gospodinjska pomočnica, ki jo je par pred kratkim najel. Kriminalisti so  prepričani, da je prav ona roparjem odprla vrata.

Policija je našla ukraden avto, storilci pa so medtem še na begu. Edina priča je druga pomočnica para, ki je rop preživela. Roparji so jo zvezali in ji z robcem zamašili usta, tako da ju ni mogla posvariti.

Policijo je o tragičnem dogodku obvestil šofer sosedov. Dejal je, da je slišal štiri strele. Še z nekaj ljudmi so nato pohiteli v hišo in našli trupli Bohinčeve in Tioseca ter zvezano pomočnico.

Nika se je hotela v teh dneh, menda prav jutri, za daljši čas vrniti v Slovenijo, kjer je nameravala končati študij in se posvetiti Ljubljanskemu filmskemu festivalu.

Izguba za slovensko novinarstvo in filmski svet

Nika je bila novinarka v svobodnem poklicu, živela je med Manilo in Ljubljano ter bila z nami povezana s srcem, spletom in z načrti. Staršem in sorodnikom izrekam globoko sožalje v imenu vseh, ki smo jo imeli radi, cenili njeno razgledanost, aktivnost in odprtost. Ministrica za kulturo Majda Širca

Nika Bohinc, rojena leta 1979, je bila svobodna novinarka in filmska kritičarka, živela pa je razpeta med Slovenijo in Filipini. Sodelovala je pri sestavi programov za Ljubljanski filmski festival (LIFFe) in Isola Cinema Film Festival. Bila je predsednica slovenskega združenja filmskih kritikov Fipresci, nekaj časa pa je delala tudi kot urednica revije Ekran. Nazadnje je bila pristojna za evropsko vsebino spletne strani SEA Images, ki skrbi za sodelovanje med Evropo in Azijo, ustanovila pa jo je fundacija ASEF (Asian European Foundation). 

Njen partner, 28-letni Alexios Tioseco, je bil ugleden filmski kritik filipinsko-kanadskega rodu, ki se je trudil predvsem spodbujati filmsko produkcijo jugovzhodne Azije.

"Filipinski film je izgubil svojega najbolj gorečega pristaša, jaz pa sem ostal brez dveh prijateljev. Besede ne morejo izraziti jeze, ki jo čutim," je dejal Raymond Phathanavirangoon, programski direktor mednarodnega filmskega festivala v Torontu. Napovedal je, da se bodo na naslednjem festivalu poklonili spominu na Bohinčevo in Tioseca.

 Širca: Pretreseni smo

Ministrica Majda Širca je ob izgubi "aktivne, drzne in zelo razgledane osebe" izrekla besede sožalja tudi staršem umorjene Nike Bohinc.

Kot je še povedala, bodo na ministrstvu za kulturo skrbno sledili vsem pripravam in dogodkom, ki bodo šli v znamenje obeležitve spomina na Niko Bohinc.

"Na ministrstvu za kulturo smo pretreseni in šokirani ob izgubi mlade Nike Bohinc. Izguba je toliko večja, ker je bila Nika dobra in trdna sooblikovalka filmske kulture ne samo v domačem, ampak tudi v mednarodnem prostoru," je v izjavi za javnost povedala vidno pretresena ministrica za kulturo Majda Širca.

Kot je dejala, je bila Bohinčeva "tako rekoč še do včeraj povezana z nami", v mednarodnem prostoru pa je po ministričinih besedah njena izguba še toliko bolj vidna, saj je bila pomembna sooblikovalka filmskih festivalov LIFFe in Kino Otok. Poleg tega je reviji Ekran "vrnila življenje in barve".

Alexis Tioseco je o svojem življenju in odnosu do filma pisal v uvodniku revije Rogue, ki ga je posvetil Niki Bohinc. "Moja draga Nika," začenja "Pismo, ki bi ti ga rad osebno prebral".

KOMENTARJI (205)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manuelcaa
10. 09. 2009 20.38
moje sožalje
anjatol
09. 09. 2009 09.53
-3
Vceraj zjutraj smo prispeli iz Manile in moram priznati, da je nasa slika nekoliko drugacna od tiste, ki jo ponujajo slovenski mediji. Prej sem zivela blizu Iraske meje in je bilo tudi veiko drugace od medijeskega napihovanja na domacem in ameriskem trgu. Mi smo bili v skorajda vseh koncih Manile, tudi najbolj revnih in dejstvo je, da so razlike med ljudmi zelo velike. Nekateri so tako obubozani, da te prosijo za kruh, ko gres iz pekarne. Mi se nikoli nismo spakovali in ziveli v ne vem kako bogatih hisah s slizincadjo za bodeco zico in hodili na VIP zurke ter izkazovali svojega bogastva drugim, sploh tistim, ki nimajo nicesar za v usta in bi naredili vse, da bi imeli. Nikoli nisem imela tezav, pa sem veckrat obiskala najbolj revne predele sveta, ker pac vedno spostujem tajkajsnje prebivalce, njihovo kulturo in vero. Resnica je, da se Slovenci v tujini dostikrat onasajo naduto in za to seveda tudi- placajo. Podoba, ki jo ponujajo slovenski mediji je seveda po svoje napihnena, kar pa ni tezko ce pomislimo, kako dalec je realnost sveta od nase male Slovenije.
z3b7
05. 09. 2009 13.23
Iskreno sožalje njeni družini!
hoolsfuzine
04. 09. 2009 13.31
itak da je pomočnica organizirala
qxyz
03. 09. 2009 21.58
ms00
03. 09. 2009 19.55
Robert Klemenšek
03. 09. 2009 16.26
Moje sožalje
periot
03. 09. 2009 15.47
-1
Žalostno če koga tako kruto ubijejo ampak malo preveč besed o tem kod da bi umrl kakšen predsednik.
toja62
03. 09. 2009 14.04
Iskreno sožalje vsem svojcem. Novica me je zelo pretresla. Ne razumem, kako lahko človek dvigne roko nad sočloveka. Če so imeli namen ropati O.K. samo, ne bi pa bilo treba zato še moriti. Kruto! Človeška krutost ne pozna meja.
FolkloraS
03. 09. 2009 12.08
8JASMIN
03. 09. 2009 10.58
Tudi moje sožalje svojcem, tragično in žalostno. Samo Širca pa naj z svojo "kulturo" neha, ki je sploh nima....
Lumina
03. 09. 2009 10.47
beton, jaz sem takoj za to! In tudi mislim ostati v SLO.
beton
03. 09. 2009 10.02
moje sozalje vsem svojcem,rez grozno....bi pa mel eno pripombo; dejmo ostati cim blizje Sloveniji,ce ze ne kar v njej,pa tuki resujmo probleme,jih imamo vec kot prevec,drugje pa naj njihovi to postore..ko pa bo tukaj znajkalo problemov (lol),pa hajde ven
Lumina
03. 09. 2009 09.19
Tudi meni se zdi to naročen umor..rop pa čakali so ju... ma, ja!.. In zakaj je pa ta druga služkinja preživela??? Lahko, da jih je pa ona, ta ki je preživela, spustila noter, ta drugo so pa odvlekli s sabo, jo ubili kje drugje in jo skrivno odvgli, da je živ krst ne bo našel. ... Potem pa zvrnili krivdo nanjo....
SherlockH
03. 09. 2009 08.50
-1
Sožalje...Imam pa pripombo,....ste opazili, koliko časa novinarji namenijo zgodbi, v kateri je glavni junak ( v tem primeru junakinja) iz njihovega ceha. Vse lepo in prav, a oglasni prostor naj bi bil demokratičen in zatorej vsem odmerjen enako, pa je?? Toliko!
kawasakimen
03. 09. 2009 08.33
Ce so ze kradli OK.Tudi pri nas se na veliko krade sicer s strani menedzerjev in tu gre za velike vsote. Tezko pa razumem zakaj je bilo cloveka potrebno zaradi tega ubiti ce niso bili ogrozeni?Kaj so s tem dosegli?Nic razen,da so sebi dali zanko okrog vratu saj so za sabo pustili prico.Nekaterim zgleda deluje prst na sprozilcu hitreje kot pamet.
Plaedian
03. 09. 2009 08.31
preveč piše kaj se je zgodilo?
IceWom
03. 09. 2009 07.48
žalostno, žalostno, vse to zaradi enega računalnika in nekaj nakita, ljubi bog, .......nam ne gre v razum.
Iluzionist
03. 09. 2009 07.38
bila je zelo pridna in zagnana punca, za to manilo sem se pa večkrat vprašal, kok je to kej varno.. tipček je sicer kao prihajal iz premožnejše nfilipinske družine ampak očitno niso bili dovolj premožni, da bi bili varni.. huros.. a ti si pa strokovnjak za filipinski kriminal??
L3T4NC4
03. 09. 2009 07.15
Mislim, da se dela prevelik pomp okrog tega.. koliko drugih slovencev umre zunaj, pa ni takšnega vetra... že res, da je izguba velika, ampak... dajte no... in "nič" delate 14 dni novice :(