Črna kronika

Krvave slovenske ceste

Ljubljana, 18. 12. 2006 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav se je v Sloveniji zmanjšalo število žrtev prometnih nesreč, so številke še vedno med višjimi v EU.

Podatki za letošnje leto kažejo, da je doslej na slovenskih cestah umrlo 251 oseb
Podatki za letošnje leto kažejo, da je doslej na slovenskih cestah umrlo 251 oseb FOTO: Jani Dolinšek

Državni zbor je sklenil obravnavo resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2007-2011, poimenovano Skupaj za večjo varnost. Čeprav je Sloveniji v zadnjih desetih letih uspelo zmanjšati število smrtnih žrtev prometnih nesreč, so številke še vedno med višjimi v EU. Zato je, so soglašali poslanke in poslanci, treba okrepiti prizadevanja za zagotavljanje večje in učinkovitejše varnosti v cestnem prometu.

Letos že 251 mrtvih

Primarni cilj, je uvodoma poudaril minister za promet Janez Božič, je zmanjšanje števila smrtnih žrtev. Podatki za letošnje leto kažejo, da je doslej na slovenskih cestah umrlo 251 oseb, toliko kot v primerljivem obdobju lani. Skupni cilj držav članic EU je, da se do leta 2010 v cestnem prometu ohrani čim več življenj in prepolovi število žrtev. Temu cilju sledi tudi nacionalni program, ki predvideva, da število umrlih v prometnih nesrečah leta 2011 ne bi bilo večje od 124.

V Sloveniji se je sicer število smrtnih žrtev na cestah zmanjšalo
V Sloveniji se je sicer število smrtnih žrtev na cestah zmanjšalo FOTO: POP TV

Ukrepi, ki naj bi pripeljali k zmanjšanju žrtev prometnih nesreč, so predvideni na različnih področjih, od preventive - na primer osveščanja in usposabljanja udeležencev v prometu ali merjenja hitrosti na nevarnih cestnih odsekih - do posodabljanja zakonodaje s tega področja. Tako naj bi na primer preverili ustreznost splošne omejitve hitrosti na cestah zunaj naselja (90 km/h) ter preučili možnost zakonskega znižanja dovoljene meje alkohola (zdaj 0,5 g/kg).

V Sloveniji vsak tretji povzročitelj nesreče s smrtnim izidom in vsak četrti povzročitelj nesreče s hudimi telesnimi poškodbami vozita pod vplivom alkohola. S staranjem prebivalstva se kot drugod v Evropi odpira problem starejših udeležencev v cestnem prometu, saj so starejši od 65 let nadpovprečno ogroženi zlasti v vlogi pešcev in kolesarjev. Rizična skupina so tudi mladi vozniki, je le nekaj od izpostavljenih problematik.

Ministrstva za nemoteno izvajanje ukrepov iz tega programa od leta 2007 do 2011 načrtujejo ustrezno povečanje proračunskih sredstev v okviru svojih finančnih načrtov. Ocenjuje se, da bo treba pri nekaterih ministrstvih zagotoviti od 0,5 do odstotka letnega proračuna sredstev. Glede na izvedbo načrtovanih ukrepov iz nacionalnega programa bodo v letu 2007 nastali stroški v višini okoli 8,5 milijarde tolarjev, ki se bodo črpali iz že načrtovanih sredstev posameznega organa, je zapisano v predlogu resolucije.

Slednji ne nasprotujejo v nobeni poslanski skupini, čeprav so bili izraženi tudi nekateri pomisleki o ustreznosti nekaterih že sprejetih zakonskih rešitev v času te vlade. Za SD je na primer problematična pred kratkim sprejeta novela zakona o varnosti cestnega prometa, ki podaljšuje obdobja med tehničnimi pregledi vozil. V SNS se po drugi strani sprašujejo o ustreznosti rešitve, po kateri je mladim po 16 letu dopuščena vožnja s spremljevalcem.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.