Črna kronika

Štirje Slovenci in en Srb unovčevali ponarejene evrske bankovce

Maribor, 16. 10. 2024 15.36 | Posodobljeno pred eno minuto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborski kriminalisti so z izvedbo hišnih preiskav na petih lokacijah zaključili dlje časa trajajočo preiskavo. Prijeli so pet osumljencev, štiri slovenske in enega srbskega državljana. Osumljeni so, da so v sodelovanju z italijanskimi kolegi unovčevali ponarejene evrske bankovce.

Kriminalisti so vse od lanskega septembra preiskovali dobro organizirano hudodelsko združbo z območja Maribora in tujine. Pet oseb je osumljenih več kaznivih dejanj, in sicer ponarejanja denarja, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva. 

Gre za tri moške in dve ženski, štirje so državljani Slovenije, eden pa je državljan Srbije. Vseh pet je bilo v policijskem pridržanju, ena oseba pa je bila privedena k preiskovalni sodnici, ki je zoper njo odredila pripor. 

V sklopu preiskave so kriminalisti ugotovili, da je najmanj pet oseb skupaj z drugimi osumljenci iz območja Italije ponarejalo denar. Osumljenci iz Italije so ponaredili bankovce za 20, 50 in 100 evrov, člani hudodelske združbe iz Slovenije pa so jih nato spravili na območje Slovenije in ostalih držav EU, kjer so jih prodajali ostalim za približno tretjino vrednosti pristnega bankovca. 

Ponarejeni bankovci so bili unovčeni v različnih trgovinah, na bencinskih servisih, v igralnicah, za nakupe izdelkov preko spleta in podobno. Kriminalna združba je bila pri svojem početju previdna in dobro organizirana. Policisti so jim v sklopu preiskave zasegli 2833 ponarejenih bankovcev za 50 evrov in 390 bankovcev za 100 evrov, kar skupaj znaša za 180.650 evrov ponarejenih bankovcev. 

"Zaseženi ponaredki so bili izjemno kvalitetni in na prvi pogled niso odstopali od pristnih bankovcev ter so vključevali tudi nekatere zaščitne elemente," so pojasnili na PU Maribor. V zaključni akciji so policisti osumljencem zasegli še za 21.800 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi (gotovine). 

Na območju EU je bilo unovčenih za devet milijonov evrov bankovcev, ki so izvirali iz istih serij ponarejenih bankovcev in ki niso več v obtoku. Na podlagi mednarodnega sodelovanja sta bili v Italiji identificirani tudi dve proizvodnji ponarejenega denarja, od koder so izvirali v Sloveniji zaseženi ponarejeni bankovci. Za kaznivo dejanje ponarejanja denarja je predpisana zaporna kazen od enega do 10 let. 

Bankovec za 50 evrov.
Bankovec za 50 evrov. FOTO: Shutterstock

Prevažali nezakonite migrante in tihotapili konopljo

Trije od omenjene peterice so osumljeni tudi prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Osumljenci so namreč organizirali in izvrševali nezakonite prevoze tujcev, ki nimajo dovoljenja za vstop oz. prebivanje v Sloveniji ali Evropski uniji. Tujce so prevažali iz Hrvaške preko Slovenije v Italijo. Osumljenci so skupaj z drugimi, za zdaj še neznanimi storilci, izvršili najmanj dve tovrstni kaznivi dejanji dejanji in tako na območje EU prepeljali vsaj 31 nezakonitih migrantov. S tem so zaslužili 155.000 evrov. Za omenjeno kaznivo dejanje je predvidena zaporna kazen od treh do 15 let. 

Dva od peterice sta poleg tega osumljena tudi neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Policija je v sodelovanju s francoskimi varnostnimi organi v Franciji zasegla več kot 32 kilogramov konoplje in 260 gramov konopljine smole. Zgolj s preprodajo konoplje, ki so jo skušali prepeljati iz Španije v Slovenijo, bi osumljenci lahko pridobili premoženjsko korist v višini med 115.000 in 164.300 evrov. Za omenjeno kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od enega do 10 let. 

Ena oseba je osumljena tudi kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva. Ta je v prodajo ponujala različno orožje, ki je bilo dobavljeno z območja Italije in Kosova, in sicer pištole znamke Beretta in Zastava. Za omenjeno kaznivo dejanje je predpisana zaporna kazen od šest mesecev do 5 let. 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.