Črna kronika

Kam je izginila Maddy?

Algarve, 05. 05. 2007 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Portugalskem je izginila 3-letna deklica iz Velike Britanije. Policija je prepričana, da je bila ugrabljena.

Maddy so v noči na petek do jutranjih ur iskali gosti hotela, hotelsko osebje, policisti in družina McCann, a deklice niso našli.
Maddy so v noči na petek do jutranjih ur iskali gosti hotela, hotelsko osebje, policisti in družina McCann, a deklice niso našli. FOTO: Reuters

V četrtek zvečer je 3-letna Maddy McCann izginila iz sobe v hotelskem kompleksu v tusrističnem središču Praia da Luz, medtem ko so bili njeni starši na večerji le nekaj sto metrov stran.

Sorodniki in policija so sprva domnevali, da je deklica sama zatavala iz stanovanja in se izgubila, pozneje pa je policijski pes potrdil potrdil sume na ugrabitev. Zdaj policija domneva, da so ugrabitelji deklico odnesli medtem, ko je spala. Policijski pes je zavohal dekličino sled, ki pa se je izgubila na cesti, nekaj sto metrov stran od hotela. Maddy je spala v postelji ob dvoletnem bratcu in sestrici, starša pa sta tudi med večerjo vsake pol ure preverjala, če je z otroki vse v najlepšem redu.

McCannova sta zaradi ugrabitve njunega otroka pretresena.
McCannova sta zaradi ugrabitve njunega otroka pretresena. FOTO: Reuters
To so še posebej težki trenutki za družino in vsi se tolažimo med seboj. Prijatelji, družina in sočutje javnosti so nam v veliko podporo in za vse smo neizmerno hvaležni. Gerry in Kate McCann

Dan po izginotju deklice sta njena starša Gerry in Kate McCann, oba 38-letna zdravnika, javnost v pretresljivem nagovoru zaprosila za pomoč pri iskanju njune hčerkice. Katina prijateljica je povedala, da jo je mama deklice histerično klicala in ji povedala, kaj se je zgodilo. Širšo družino je o nesrečnem dogodku obvestil Gerry, ki je že od vsega začetka trdil, da je bila deklica ugrabljena. Ko sta se namreč vrnila v sobo, so bila vrata odprta, na oknu pa so bile sledi vloma. Sicer ni bilo nič premaknjeno, prav tako neznanci niso odnesli kakšne dragocenosti. „Prepričana sta, da je nekdo vlomil skozi okno in odšel skozi vrata,“ je povedal prijatelj zakoncev.

Starši deklice trdijo, da so na oknu sledi vloma.
Starši deklice trdijo, da so na oknu sledi vloma. FOTO: Reuters

Vendar pa upravljalci letoviškega kompleksa trdijo, da niso naški sledi vloma, pač pa naj bi starša med večerjo pustila rolete dvignjene in okno, ki gleda na parkirišče, odprto. Dodajajo tudi, da policija še vedno dopušča možnost, da je deklica iz sobe odtavala sama.

McCannsova in njuni prijatelji, s katerimi sta skupaj počitnikovala, naj bi prav to letovišče izbrali zaradi slovesa kompleksa, prijaznega družinam z majhnimi otroki. Vendar pa nista najela varuške, ki jo v hotelu nudijo, za čas večerij, ko sta puščala otroke same v sobi.

Zdaj pogrešano deklico, za katero so prepričani, da je še vedno živa, išče okoli 20 policistov, helikopterska enota, gasilci in pripadniki obalne straže. Na policisjko postajo je poklicalo že več sto ljudi, ki so trdili, da so deklico videli. Zaenkrat se še nobena sled ni izkazala za plodno.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakos@email.si
06. 05. 2007 18.37
Igor! Strinjam se, da nekatere stvari niso prav nič jasne. Zakaj bi ugrabili ta večjo deklico? Meni se zdi možno, da bi odtavala. Toda skoraj verjetno ne bi potem kar izginila. Ne dajem potuhe staršem. Jaz ne bi upala pustiti otroke spati "nekaj sto metrov stran". Ko mi spi doma 3-letnik, pa moram iti v šolo par sto metrov daleč po šolarja, ta malega natovorim spečega v naročje in grem. Vedno pomislim, kaj pa če bi bil potres, požar, vlom ... Saj se skoraj nikoli to ne zgodi, toda ... Igor, ne zagovarjam staršev, da sta pustila otroke same, toda tolikokrat je že bilo kaj pomankljivega v moji organizaciji, da sem se zelo bala. Tudi ko šolarke dolgo ni bilo iz šole, iskali smo jo, prišja je z veliko zamudo. Toda tisto vmes, ko otroka ni, ko se treseš od skrbi, ko ne veš, kaj bi, kam bi se obrnil ..., nikomur ne privoščim tako težkih trenutkov. Sploh pa ne takih, ko otroka kar ni ... Razumem tudi tvoj odziv, samo ... Upam, da nam ni treba čisto vsake napake krepko plačati! Upam, kako upam, da Maddy najdejo!
Ramzess
06. 05. 2007 15.43
Joj ste kritični, pa ne da mislite, da sem brez čustev. Zakaj bi starša lagala, ali pač. Za povrh pa nekateri, anakos, dajete staršem, ki puščajo otroke same brez nadzora še potuho. Ko pa se kaj zgodi ali je že prepozno pa jok in stok in panika za povrh. Morda sem, glede na to da ne poznam vseh dejstev, bil malo preoster, ampak kaj lahko starši, ki za lastne nevestnosti in malomarnosti pustijo otroke same, ko se zgodi kar se naj ne bi smelo, še pričakujejo, da jih bodo ujčkali, češ se je pač zgodilo. Mislim da malo preveč, upam da se bosta tadva in vsi drugi iz tega česa naučila. Kakšen starš pusti, ne enega ampak več otrok samih, sam pa gre papcat. Če je šlo res za ugrabitev, zakaj so ugrabili samo enega oz. najstarejšega otroka namesto katerega od mlajših, pa še manj težav bi bilo, poleg tega se 3-letnica ne bi dala po tihem odpeljati, zagotovo bi se drla na ves glas in bi jo kdo slišal. Kot sem že rekel preveč domnev in prepričanj in premalo treznega razmišljanja. "Policija je prepričana, da je bila ugrabljena." Če je policaj v nekaj prepričan še preden to lahko potrdi z dokazi je zagotovo udaril mimo. V marsikaterem primeru se je izkazalo zgrešen način dela. Zakaj, če je policaj ali so policaji, saj vsi vemo kako razmišljajo in delajo, prepričan/i, da je šlo za ugrabitev, potem preiskavo vodijo v tej smeri, in manj v druge smeri oz. možnosti. Ali če se izkaže da je prva možnost napačna, šele na to preiskujejo drugo. Enak problem se pojavi če te obtožijo za nek zločin, recimo če otroka ne bodo našli se bodo spravili na starša, pa če sta res kriva ali ne. Če te kot starša obtožijo za izginotje otroka, da si mu recimo kaj naredil, čeprav sam veš da mu nisi, drugega osumljenca gotovo prej nebodo iskali dokler ne bo ali boš dokazal lastne nedolžnosti. Ali drugače rečeno, dokler ne opravijo z enim osumljencem, se z drugimi niti ukvarjajo ne. Svoje pa k temu precej prispeva tudi javnost, marne.
anakos@email.si
06. 05. 2007 10.56
Sama imam več otrok in 1000 x sem se že krepko oddahnila, ko se je vse srečno končalo (enkrat mi je dveletnik odšel iz 4. nadstropja sam ven in prečkal celo cesto, našli smo ga po 20 minutah iskanja pet minut daleč od doma). Nikomur ne privoščim take hude izkušnje. Taka, kot je bila ta moja, da vedeti, kako malo je potrebno, kako ozke so meje ..., da se zgodi kaj hudega. In po drugi strani lahko otroke utesnjujemo z neprestanim varstvom. Najti res pravo mero je kar težko. In obvarovati otroke vsega hudega je enostavno nemogoče. Življenje je sestavljeno iz množice nepredvidljivih stvari ... Navijam za Mady, da jo najdejo živo in nepoškodovano in zdravo in ne preveč prestrašeno!
sapra
06. 05. 2007 02.16
igor.gojcic javi se za analitika in svetovalca pri iskanju nesrečne dekllice . Od daleč iz fotelja blebetati , pač ni preveč herojsko in očito se ti niti ne sanja , kaj preživljajo tako starši kot najbrž deklica. Mene kar srce zaboli...
DebeliFranc
05. 05. 2007 23.31
@igor.gojcic ti si pa res eno Budalo. Kako lahko staršema privoščiš, da zdaj pa imata "šolo". Ti očitno nimaš otrok in nimaš pojma o čem govoriš. Take izkušnje ne bi privoščil nikomur. Sploh pa ne vemo kaj se je zares zgodilo. Novinarji itak preveč zmešano ponavadi napišejo.
Ramzess
05. 05. 2007 19.27
"starša pa sta tudi med večerjo vsake pol ure preverjala", tole je čuden stavek, koliko ur sta pa večerjala. Tri otroke pustita sama, zdaj pa 'mata' šolo, da ne bi slučajno kaj jokcala, se po tem ne spodobi. Še en tipičen primer malomarnosti staršev, pa hotel ja nudi varstvo. Zanimivo da so vsi v nekaj prepričani, nekaj domnevajo, a nihče ničesar ne dokaže. Preveč prepričanj in ugibanj in premalo resnega dela. "pozneje pa je policijski pes potrdil potrdil sume na ugrabitev", a ja, kako pa je to mogoče, da pes loči med tem, ali šlo za ugrabitev ali kaj drugega, psi so res dobri, a tako pa spet ne. "Na policijsko postajo je poklicalo že več sto ljudi, ki so trdili, da so deklico videli." Ali so jo res, ali pa iščejo zgolj pozornost, ali pa samo mislijo, da so videli. Ljudje pač. Deklič je simpatičen, upam da jo bodo, kljub očitnemu birokratskemu (strogo po pravilih) pristopu, le našli.