Črna kronika

Roparji zbili starko na tla

Novo mesto, 12. 03. 2010 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nepridipravi si za žrtve tatvin pogosto izberejo ženske in starejše, ki živijo sami in se težje branijo. Policija je zato pripravila nasvete, kako ravnati ob nezaželenem obisku.

Ropar
Ropar FOTO: iStockphoto

Sinoči so neznanci napadli starejšo žensko na njenem domu, ji grozili in jo okradli, so sporočili z novomeške policijske uprave. Policija ob tem opozarja, da so dolenjski in belokranjski policisti v zadnjem času obravnavali kar nekaj primerov tatvin, vlomov in ropov, ko so bili oškodovani starejši občani, predvsem na podeželju, zato svetujejo, naj ti v podobnih primerih upoštevajo nekaj nasvetov.

Storilci pogosto svoje žrtve izberejo vnaprej in hiše, ki jih nameravajo okrasti, skrbno opazujejo. Žrtve so pogosto ženske in starejši, ki živijo sami.

Kot so sporočili s PU Novo mesto, so nekaj po 19. uri neznanci zvonili in trkali na vrata hiše v okolici Šentjerneja, kjer živi starejša ženska. Ko jim je ta odprla, so jo najprej prosili za gorivo, nato pa jo odrinili v hišo in od nje zahtevali denar. Grozili so ji in jo porinili, da je padla. Odšli so šele, ko jim je dala denarnico z nekaj gotovine in dokumenti.

Previdno in ne predrzno!

Ker to ni bil prvi primer napada na starejše občane, policisti svetujejo, naj bodo ti previdni in upoštevajo nekaj nasvetov, kako ravnati v podobnih primerih. Pomembno je, da doma ne hranimo večjih vsot gotovine, poudarjajo na policiji in dodajajo, naj ključev ne puščamo na skritih mestih, bančne kartice pa imejmo ločene od PIN gesla.

Pogoste tarče so starejši ljudje.
Pogoste tarče so starejši ljudje. FOTO: Reuters
Policisti so na dolenjskem in belokranjskem obravnavali več primerov napadov na starejše. Zgodilo se je celo, da je eden od napadalcev s pogovorom zamotil oškodovanca, medtem pa je drugi neopazno vstopil v hišo in pokradel denar ter druge vredne predmete.

Če se le da, pred odpiranjem vrat poglejmo skozi okno, kdo je obiskovalec, še poziva policija. Tudi pretirani prijaznosti, zvijačam in izgovorom neznancev ne gre nasedati, če pa se predstavijo kot uradne osebe, je pametno zahtevati identifikacijski dokument in pojasnilo o namenu obiska. Če ne vemo, kako jih odpraviti, se dogovorimo za kasnejši obisk, do takrat pa si zagotovimo navzočnost vsaj še ene osebe. Če obiskovalci postanejo nesramni ali celo nasilni, se jim odločno uprimo, glasno govorimo, da pritegnemo pozornost sosedov, po potrebi pa pokličimo tudi pomoč, so še zapisali na policiji.

Če vse to ne zaleže in nas oropajo, ni dobro reagirati pretirano pogumno in z roparjem se ne gre spuščati v fizično obračunavanje, še posebej, če jih je več. Bolje si je zapomniti čim več napadalčevih fizičnih značilnosti in tega, kje se je gibal ter česa se je dotikal. Takoj po dejanju čim prej pokličimo policijo in do njihovega prihoda vse pustimo nedotaknjeno, zato da se bodo ohranile sledi.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wrainer
14. 07. 2010 18.53
Kako morejo ! Prokleta mladina neizkušena, starka je čisto nič kriva in ji kar na enkrat začne nekdo težit ! To ji lahko povzroči kap in ji skrajša življensko dobo. Pri teh letih je to popolnoma možno. Medtem ko imajo oni povno rit vsega, pa hočejo še in še ! Naj pogledajo ljudi v afriki ! Oni bi bili zadovoljni da bi vsaj imeli udobno ležišče, ljubezen, topel dom in hrano. Sploh ne razumem, kako lahko človek k ima možgane (čeprav se šlovek težko sprijazne da jih ima) dela take hudobije, svinijarije in neumnosti ! Ljudje smo črna ovca men belimi, bele pa so druga živa bitja. Uboga starka ! Če mene uprašaš, bi morala biti za take stvari veliko hujše kazni !!
Elena.s
12. 03. 2010 20.37
pohbala 24 ur pogrešam link
untableass
12. 03. 2010 16.18
po eni strani se mi starka smili po druko pa gremo nasi s kriminalom dalje sam treba se na vecje ribe spravlat roparcki
Frenkoman
12. 03. 2010 15.35
To pa je tako, ker prvorazredne občane iz okolice Novega mesta živi država! Vozijo se v Audijih, pa Mercedezih, zravem pa še kradejo ko srake! Prišel je čas, ko še v svojem domu nismo varni! Še malo, pa bo tu amerika.....
am_staff
12. 03. 2010 10.40
Kako to, da se vedno spravijo na slabotne?
martyn
12. 03. 2010 10.31
ČE TE PONOČI OBIŠČE VLOMILEC,MU PAČ VLJUDNO SKUHAŠ KAVICO IN MU OBJASNIŠ DA SI NA ZAVODU ZA ZAPOSLOVANJE!!! MOGOČE BO PA POTEM ON TEBI PODARIL KAKŠEN EURO .
foff
12. 03. 2010 10.14
b77 zakaj bi kdo še delal? Zgledujmo se po eliti!
Rok Leban
12. 03. 2010 10.10
V mariboru na kardeljevi je eden oropal že več kot 20 žensk vkrade jim večinokrat torbico. Policija še ga sedaj ni našla.
b77
12. 03. 2010 09.56
počasi odrašča genaracija ninja šelv, bakuganov in predhodnih ljubiteljev agresivnih japonskih risank! kar se janezek nauči to pa zna, PA KDO BI ŠE DELAL