Črna kronika

Je župnik zlorabljal dečke?

Ptuj, 11. 07. 2007 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ptujsko tožilstvo je vložilo obtožnico proti novemu župniku. To bo že tretji proces proti duhovniku zaradi pedofilije.

Albin Žnidarič naj bi v času župnikovanja v Ormožu spolno zlorabil tri mlajše mladoletnike, oglasile pa so se tudi priče, ki trdijo, da je dečke zlorabljal že v drugih župnijah.
Albin Žnidarič naj bi v času župnikovanja v Ormožu spolno zlorabil tri mlajše mladoletnike, oglasile pa so se tudi priče, ki trdijo, da je dečke zlorabljal že v drugih župnijah. FOTO: Jani Dolinšek

Po Karlu Joštu in Francu Frantarju se obeta še tretji sodni proces proti kakemu duhovniku, ki se mu očita spolni napad na osebo, mlajšo od 15 let. Tokrat je okrožno državno tožilstvo s Ptuja na tamkajšnje okrožno sodilšče vložilo obtožnico proti ormoškemu župniku Albinu Žnidariču.

Tožilstvo ga obtožuje spolnega napada na dečke, mlajše od 15 let, doma iz Ormoža oziroma tamkašnje župnije. Kot poroča časopis Dnevnik, naj bi bila ena od njegovih domnevnih žrtev tudi hudo moten mladoletnik, zato župniku očitajo tudi zlorabo slabotne osebe. Če bo spoznan za krivega, Žnidariču grozi do deset let zaporne kazni.

Župnika Žnidariča so aretirali februarja v Ormožu, potem ko se je s primerom skoraj vse leto ukvarjalo ptujsko tožilstvo. Kriminalisti so ga predali preiskovalnemu sodniku na Ptuju, ki je Žnidariča zaradi nevarnosti uničenja dokazov in vplivanja na priče poslal v mariborski pripor.

Obtožnica Albina Žnidariča bremeni, da je med poletjem leta 2000 izkoristil dva dečka, rojena leta 1985 oziroma 1986, duševno zaostalega dečka pa naj bi zlorabil decembra lani.

V obtožnici piše, da župnik z nobenim od treh oškodovancev ni spolno občeval, jih je pa zlorabil z različnimi spolnimi dejanji, s katerimi je zadovoljeval svoj spolni nagon.

Po mesecu dni mu je ptujsko sodišče pripor spet podaljšalo, a po mesecu dni in pol za zapahi je lahko odšel iz pripora, saj mu je sodišče kljub nasprotovanju tožilstva in novi ovadbi, ki so jo spisali mariborski kriminalisti, odpravilo pripor.

Po preverjanju zbranih dokazov pa se je zdaj ptujsko tožilstvo odločilo za vložitev obtožbe proti župniku Albinu Žnidariču zaradi treh kaznivih dejanj pedofilije. Primerov zlorab naj bi bilo sicer še več, vendar so ti primeri po slovenski zakonodaji že zastarali, zato župnika zaradi njih ne morejo več preganjati.

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
15. 09. 2008 11.19
ja po mojem je kriv,mulci neznajo tako lagati. za kazen če bo kriv naj ga cerkev izroči talibanom in tako vsaj naj te dve vere sodeljujejo. talibani vejo kako bi s takim človekom. to ni bolano TO je nasramno dejanje. in to poglejmo ZAVESTNO:
focus2031
12. 09. 2008 20.54
itak pa svojad črna samo razmišlja kako bo nič hudega slutečim mamcam pobrala še zadnji novčič iz žepa in kako bodo zadovoljili svoja pedofilska nagnjenja...potem naj pa še pridigajo o nekih moralnih in etičnih vrednotah...država jim pa z vsemi štirimi pomaga in stoji za njimi....kot je rekel eden predhodnik....zdaj so jim dali še celo vrtce in šole, kjer bodo imeli neomejeno izbiro....seveda vse v imenu očeta, sina in svetega duha....DA TI GRE NA KOZLANJE KAM NAS JE PRIPELJALA TALE DRŽAVA Z JANŠO NA ČELU....spomini na klerofašizem so še vedno živi....amen
focus2031
12. 09. 2008 20.42
saj mu bo vlada zagotovila duševno oskrbo v arestu....naj se ne sekira...pet let mine ko si rekel keks....pol bo pa lahko spet dečke božal....izmeček farški...
Sandi Miševski 1
12. 09. 2008 18.35
-1
takega je treba zažgat na grmadi al pa dat ruski sekiti da ga pojejo za malco p r a s e c n e m a r n i!!!
impor
12. 09. 2008 17.22
-1
Vstop v cerkev bi moral biti dovoljen samo polnoletnim in osebam, ki niso zaostale. Na ta način bi se cerkev rešila tožb. Pa še v skušnjavo jih ne bi "silili".
gadni@email.si
15. 07. 2007 23.56
Verouk v šole ! Z nakradenim denarjem odpirajo katoliške vrtce. Le da bodo duhovniki potešeni. Imeli bodo dovolj izbire. Bravi naši!!!
dr.Cefurin@yahoo.com
15. 07. 2007 23.48
-1
kriss714: od kod pa tebi takšno posploševanje in poznavanje študijskih vsebin na obeh fakultetah?? si morda študiral oboje?? najverjetneje pa je zate edini pravi študij še v nastajanju :)
kriss714@amis.net
15. 07. 2007 23.34
-1
Med študijem teologije in FDV je razlika samo v religiji. Motivi študija in študentje so pa silno podobni.
DarthRevan
15. 07. 2007 22.00
-1
V Španiji so naredili racijo. V ZDA bo padla mastna odškodnina. Dajmo, sledimo razvitemu Zahodu; če že pri cenah in furanju kapitalizma to počnemo!
dr.Cefurin@yahoo.com
15. 07. 2007 17.42
smesna kazen bo dokazala, da pedofilija obstaja tudi med drugimi profesijami :)
MojOdgovorJeEnakPrejšnjemu
15. 07. 2007 17.02
tradicionalno in patološko (vaško) idealiziranje oz. čaščenje (ma)lika farja je botrovalo tudi marsikateri dodatni krivici nad zlorabljenimi otroki...hvala bogu :), da nekateri vidijo tud čez planke!! žal pa nekateri zarad subjektinega dojemanja situacije kategorično zadevo relativizirajo! Res.
y0han1@hotmail.com
15. 07. 2007 16.50
y0han1@hotmail.com
15. 07. 2007 16.48
Jaz mislim, da imaš popolnoma prav.
MojOdgovorJeEnakPrejšnjemu
15. 07. 2007 16.00
kateri normalno socialno/spolno aktiven moški pa še dons gre za farja??? pa saj nismo v srednjem veku, ko je bila edina dostopna izobrazba za revnejše samo teologija in ko je marsikatera familija "dala" sina za duhovnika v zameno za božjo naklonjenost!! tisti, ki pa zagovarjate oz. relativizirate spolne ekscese med župniki, pa se vprašajte, zakaj pa sami niste šli za farja...odg. sta lahko samo dva: ker ne verjamete v bogeca , kaj šele "služenje" njemu; in ker vam ustreza drugačen, moderen način življenja (torej tudi normalno spolno življenje) če pa že koga bogec res pokliče, pa naj pol spoštuje ta klic v celoti in mu trdnost vere ne bi smela dopuščati teh zločinov!!!
y0han1@hotmail.com
15. 07. 2007 15.21
Že kandidate za duhovnike bi bilo potrebno dati na sezname, službujoče duhovnikepa opremiti s sledilnimi napravami. Kaj duhovnike, vse moške!! Ker je med pedofili več moških kot žensk... Kaj bi bili malenkostni: v vse domove kamere, ker pošteni občan nima kaj skrivati!!
Tonček Balonček
15. 07. 2007 14.26
Več kot očitno gre za delo hudiča, satana. Pri nas imavsaka škofija svojega izganjalca, pa se jim ne zdi vredno,da bi lokalni izganjalec grešnika vzel v roke in ga obdelal po vseh njihovih znanih in neznanih metodah! Zakaj ne?Vsaj molimo,če bo kaj pomagalo, vsega menda ja ne more reševati Čeferin!
scoop
15. 07. 2007 12.35
sanja_dusi, se ti opazi ja... Kdo je pa kaj reku, da so froci krivi ?
sanja_dusi@yahoo.com
15. 07. 2007 11.25
ma vi ste bolani a zdj so pa otroci krivi da so jih spolno nadlegoval sam tok k bote kj tazga dozivel se javte noben ne ve kok je to grozn js pa nazalost vem :(
Prvo Bore
15. 07. 2007 09.30
Pošiljaš otroka v cerkev, da se bo nekaj naučil, da bo spoštoval druge ljudi in ne zaradi tega, da mu ga bo župnik spustil noter in poteptal njegovo dostojanstvo.
Tonček Balonček
15. 07. 2007 09.03
V ZDA je morala RKC plačati več kot 400 mio USD odškodnin. Če upoštevamo, da je manj kot polovica dejanj sploh odkritih, bi teoretično šlo za miljardne zneske (v dolarjih), pa v ZDA RKC sploh ni tako pomembna verska skupnost kot pri nas, kjer bi po grobih ocenah morali vrniti vse, kar so dobili v zadnjih 15 letih pa še zgraditi bi morali kakšno mošejo!! In še bi ostalo, kot rezerva za vnaprej, saj nič ne ukrepajo. Če bo šlo tako naprej, se bo število slovenskih katoliških misionarjev zelo povečalo! Seveda le, če bi imeli pravično tožilstvo sodstvo in vse ostalo. Tudi v ZDA ne bi bilo iz vsega skupaj nič, če bi bil minister za pravosodje kak križar,vitez božjega groba ali Malte, kot je npr. Herr Flick!! Še dobro da je bog, ki bo sodil tudi tistim, v katerega ti grešniki v RKC nikoli niso in ne bodo verjeli!!