Črna kronika

Je hrvaški morilec v Sloveniji?

Zagreb, 27. 03. 2008 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Moški, ki naj bi na Hrvaškem umoril štiri osebe, bi bil lahko že v Sloveniji. Policija je na preži, saj naj bi bil oborožen in nevaren.

V družinski hiši v Veliki Veternički v Krapinsko-Zagorski županiji so našli truplo 16-letnega vnuka Gorana Hudića, ki je drugače živel s svojimi starši, in njegove babice Cilike Hudić. V hiši nekaj sto metrov daleč pa so našli truplo soseda Franja Kosa, ki je bil ustreljen v glavo, z nožem pa naj bi bil zaboden tudi v grlo.

Storilec je poskušal ubiti še nekega moškega, ki naj bi bil priča zadnjega umora. V bližini hiš treh umorjenih je sicer družinska hiša generala Koradeja, kot je poročala hrvaška televizija, pa naj bi imel Korade neurejene odnose z ubitim 63-letnikom še iz zgodnje mladosti.

Policija išče morilca.
Policija išče morilca. FOTO: dnevnik.hr

Preiskovalci so našli pet nabojev, ker naj bi šlo za enake naboje pa policija sumi, da je vse tri umore izvršil isti storilec.

V vasi Vitešinec na območju Ivanca pa so v kletnih prostorih našli truplo moškega, najverjetneje gre za Davora Petrišo, ki je bil ustreljen. Preiskovalci predvidevajo, da se je umor zgodil v sredo zvečer. Umorjeni je bil sodelavec upokojenega generala Ivana Koradea, ki ga policija intenzivno išče. Truplo moškega so odpeljali na oddelek patologije v Varaždin, iskanje morilca pa še traja.

Preiskovalni sodnik varaždinskega sodišča Mladen Oštrek in tiskovna predstavnica varaždinske policije Vanessa Kremenić sta potrdila, da gre za nasilno smrt z več streli iz strelnega orožja, ter da se iskanje morilca nadaljuje.

Policija je od sodišča dobila nalog za hišne preiskave oseb, za katere predpostavljajo, da bi lahko kaj vedeli o umoru Petriše.

Preiskovalni sodnik zagrebškega sodišča Mirko Klinžić je potrdil, da so opravili hišno preiskavo pri 44-letnem generalu Koradeu, ki je bil nadrejeni umorjenemu Petriši.

Osumljeni general Ivan Korade
Osumljeni general Ivan Korade FOTO: dnevnik.hr

Varaždinski preiskovalni sodnik je povedal, da je policija našla Petrišo v kletnih prostorih. Policija naj bi ga iskala, vendar Oštrek ni želel povedati zakaj. Po njegovih informacijah policija še nima določenega osumljenca.

Vojaški policist Davor Petriš je bil leta 2001 zaradi umora Gorana Vidovića in Momčila Tuluma, ki ju je leta 1993 v kavarni v Varaždinskih toplicah ustrelil, obsojen na šest let zapora.

Prijeli generalovega sina

Preiskovalci na delu.
Preiskovalci na delu. FOTO: dnevnik.hr

Policija pa je prijela generalovega 19-letnega sina Maria Koradea, mediji pa so sporočili, da je njegov oče oborožen in na begu, ter da so se v iskanje osumljenca podali tudi specialci.

Krunoslav Borovec, tiskovni predstavnik generalne policijske postaje, ni želel niti potrditi niti zanikati informacije. ''Iščemo osebe, ki bi lahko imele informacije, ki bi nam pomagale rešiti umor in najverjetneje bomo do konca dneva imeli nove informacije, ki jih bomo posredovali javnosti,'' je povedal.

Policisti so medtem blokirali veliki del hrvaškega Zagorja. Koradeja so čez dan iskali tudi s helikopterjem, v Veliko Veterničko pa je policija napotila celo oklepnik. Korade, ki je leta 1992 v vojni izgubil levo roko, je bil sicer večkrat aretiran zaradi nasilnega obnašanja.

Na Generalni policijski upravi Slovenije opozarjajo, da bi osumljenec lahko pobegnil v Slovenijo in dodajajo, da so slovenski policisti o dogodku in videzu osumljenca že obveščeni. Moški naj bi bil sicer oborožen in nevaren.