Črna kronika

Jadralnemu padalcu tik po vzletu zavrtelo sedež, padel je in na kraju umrl

Tolmin, 14. 08. 2024 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po torkovi tragični nesreči, v kateri je na pobočju kobariškega Stola umrl 67-letni nemški jadralni padalec, je znanih več informacij. Policisti so ugotovili, da je moškemu tik po vzletu zavrtelo sedež, zaradi česar je nato strmoglavil in na kraju podlegel poškodbam. Policisti so med preiskavo tujo krivdo izključili, je pa zdravnica nujne medicinske pomoči ZD Tolmin odredila sanitarno obdukcijo, da bi ugotovili natančen vzrok smrti nemškega jadralnega padalca.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v torek zgodaj popoldne prejeli obvestilo o nesreči tujega jadralnega padalca na pobočju Stola, v občini Kobarid. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da je 67-letni jadralni padalec, državljan Nemčije, malo po 12. uri v lastni izvedbi poletel z vzletišča, tik za tem pa mu je zavrtelo sedež.

Zaradi nezadostne vzletne hitrosti je nemški jadralni padalec strmoglavil na južnem pobočju Stola, približno 50 metrov pod vzletiščem, na nadmorski višini 1370 metrov. 67-letnik je zaradi poškodb na kraju nesreče umrl.

Na kraju tragičnega dogodka so posredovali tudi gorski reševalci GRS Tolmin in dežurna ekipa GRS z Brnika, ki so preminulega nemškega padalca s helikopterjem letalske policijske enote prepeljali na heliport v Tolminu, tam pa so ga prevzeli reševalci nujne medicinske pomoči ZD Tolmin in pogrebna služba.

'V dolino prepeljali tudi prijatelja pokojnega'

Kot so zapisali na planinskem društvu Tolmin, so bili tolminski gorski reševalci o nesreči obveščeni med drugo intervencijo, ko so na pomoč priskočili planincu, ki se je pri sestopu z Vrha Škrli proti Tolminskim Ravnam na neoznačeni poti zaplezal v strm in zelo zahteven teren, iz katerega se ni mogel rešiti. Reševalci so v tem primeru posredovali s terenskimi vozili, štirikolesnikom in dronom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prve informacije o lokaciji zaplezanega planinca namreč niso bile natančne, a naposled so nepoškodovanega planinca našli, ga z elektromotornim vitlom v trikotnem sedežu dvignili v plovilo in odložili na pristajališču v Tolminu.

Nato je sledilo posredovanje na Stolu. "Nemški jadralni padalec je pri vzletu padel in ostal v nezavesti. Posadka helikopterja letalske policijske enote je z dežurno ekipo GRS takoj odletela na kraj, vendar pa moškemu niso mogli več pomagati," so zapisali v planinskem društvu ter dodali, da so gorski reševalci s kraja nesreče v dolino prepeljali tudi pokojnikovo opremo in njegovega prijatelja.

Zdravnica odredila sanitarno obdukcijo

Zdravnica iz ZD Tolmin je pri pokojnem odredila tudi sanitarno obdukcijo, da bi ugotovili natančen vzrok smrti pokojnega.  

O tragičnem dogodku na Kobariškem je Policija poleg preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in Okrožnega državnega tožilstva v Novi Gorici obvestila tudi preiskovalca letalskih nesreč in incidentov na ministrstvu za infrastrukturo.

Glede na sedanje ugotovitve so policisti tujo krivdo izključili in bodo o vseh ugotovitvah tragičnega dogodka s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

"Gorski reševalci si želimo, da bi bilo nesreč s tragičnim koncem čim manj. Zadnja je bila že šesta letos, ki se je končala tragično," so ob tragični nesreči še zapisali v planinskem društvu, Policija pa je sporočila, da so med postopkom ugotovili še, da se je ponesrečenec pred kratkim nastanil v enem od kampov na Kobariškem.