Črna kronika

Izmaknili skoraj tisoč evrov

Ljubljana, 04. 07. 2007 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Finance
Komentarji
7

Številni komitenti različnih bank so ostali brez kartic, saj so jih te, zaradi 'skiminga' v Tuševih trgovinah, blokirale.

Ponarejene bančne kartice
Ponarejene bančne kartice FOTO: PU Ljubljana

Neznani storilci, ki so kopirali magnetne zapise s pin kod in izdelali ponarejene kartice, s katerimi so dvigovali denar v tujini, so eno od Tuševih strank oškodovali za 480 evrov, druga pa pogreša 190 evrov, piše današnji časnik Dnevnik. Preko posterminala v trgovini Tuš so neznanci v zadnjem tednu na ta način izmaknili skoraj tisoč evrov.

Tuš ni odgovoren

Odgovoren je tisti, ki je lastnik POS terminala, v Sloveniji so v večini lastniki terminalov banke. Seveda pa zadeva ni čisto tako preprosta. Zahteve, ki izhajajo iz postavitve POS terminala so predmet poslovnega dogovora med banko in prodajnim mestom. Slavko Cimprič, Združenje bank Slovenije

V Engrotušu so povedali, da odgovornost za zlorabo bančnih kartic ni njihova, saj so tako kartice kot POS terminali v lasti bank, ki same urejajo tovrstne primere. V primeru Tuš je lastnik POS terminalov Banka Celje. V Tušu navajajo tudi, da so bile zlorabljene kartice bančne in ne njihove, zato ljudem svetujejo, da se v primeru dvomov o zlorabi obrnejo na svojo matično banko, kjer rešujejo vse reklamacije in vprašanja škod.

Številne banke blokirale kartice

Bančne kartice je, po poročanju dnevnika Finance, preventivno blokiralo že več bank. Banka Koper naj bi v trgovinah Tuš zaznala pet zlorab bančnih kartic, v skupni vrednosti 1.000 evrov. Prav tako naj bi bančne kartice preventivno blokirali tudi na Sparkasse. Na NKBM pa zlorab do zdaj še niso zaznali.

Blokado kartice je predvčerajšnjim doživela tudi ena od oškodovank, ki nam je povedala, da se je ob obtožbi prodajalke, da ima ukradeno kartico, počutila osramočeno. In ni bila edina. Samo Ljubljanska banka je zablokirala več kot sto kartic svojih komitentov. Kot pravijo, so jih o blokadi obvestili, za javnost pa zaenkrat ne dajejo izjav.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Remark
05. 07. 2007 19.48
Remark
05. 07. 2007 19.44
Zakaj se sprenevedamo?? Lastnica POS terminalov je Banka Koper( Activa Group), ki ima zastarele POS terminale. Pri novejših, ki jih uporabljajo ostale banke ( NLB, Abanka, NKBm..) so takšni, da se ob odpiranju izgubijo vse nastavitve ( BIOS, ključi, parametri..) in je po tem POS terminal do posega ODGOVORNE osebe neuporaben. banka Koper svoje terminale servisira v Italiji, postavljajo jih študenti ( pa ne, da je z njimi kaj narobe, samo je možnost za manipulacije večja, odgovornost pa manjša). Brez dvoma je rešitev v tem, da se zamenjajo vsi zastareli POS terminali. Ni majhen strošek, dobro ime banke pa tudi nekaj stane. Da ne bo pomote, če je kakšna kartice, recimo NL prebrana na tem POS terminalu za to ni kriva NLB, amapak lastnica POS terminala. In na koncu: skranji čas je, da banke zamenjajo zastarele kartice z magnetnim zapisom s takimi, ki imajo vgrajen čip, ki ga ne morejo ponarediti ( ali vsaj zelo, zelo težko). Nekatere banke, (recimo Abanka), to že pospešeno uvaja.
Ramzess
05. 07. 2007 14.49
oFca84="Ena zgodba je tudi ta, da so bili čitalci nameščeni v terminale še pred prodajo. Ampak, ker naj bi bili zmikavti prebrisani, so začeli z uporabo njih šele sedaj." Tudi to je verjetno, saj je čas med namestitvijo in uporabo ravno tako pomemben, saj daljši ko je ta čas, manj možnosti je da storilce dobijo, vendar bi pri rednih servisnih pregledih te dodatke gotovo našli, razen če ... "Blokado kartice je predvčerajšnjim doživela tudi ena od oškodovank, ki nam je povedala, da se je ob obtožbi prodajalke, da ima ukradeno kartico, počutila osramočeno. In ni bila edina." Zelo žalostno, da se prodalajalka v pričo drugih kupcev odzove na tak način, čeprav bi po moje (že) morala vedeti zakaj je kartica preklicana, pa če tudi ne, ne more kar naravnost v pričo drugih kupcev obtoževati kupca, da ima ukradeno kartico. Se res ne zaveda, da je lahko zaradi krive obtožbe ob službo, niso namreč vsi kupci tolerantni do takega vedenja. "Samo Ljubljanska banka je zablokirala več kot sto kartic svojih komitentov. Kot pravijo, so jih o blokadi obvestili" Prav v tem je težava, vse banke oškodovanih komitentov se izgovarjajo, da so le te obvestile, če so, kako?, a izkušnje in pričevanja mnogih komitentov temu nasprotujejo. "Na NKBM pa zlorab do zdaj še niso zaznali." Dober glas seže v deveto vas pravijo. Ta banka si pa res lahko obeta nov pritok komitentov iz drugih bank, kjer so le ti doživeli razočaranje. Sam sem že od nekdaj njihov komitent, to velja tudi za moje bližnje, pa še nikoli ni bilo težav. Nisem slišal, da bi jih tudi kdo drug imel. Skratka lepo je prebrati pozitiven stavek ob vseh ostalih.
limonca4
05. 07. 2007 09.31
Te bančne kartice so res hecne, izgledajo kot telefonske kartice ... he he >:-)
megla007
05. 07. 2007 00.17
koderk, kot je zapisano je pravilno zapisano. Namreč banka ti da POS terminal v najem. To, da je pa zaradi zlorabe kriva banka, ker je to njihov aparat, je pa druga pesemca. Banka ne more biti kriva za zlorabo nekega pos terminala, ki se nahaja v trgovini, ampak je za to izključno odgovorno podjetje, ki je najelo ta pos terminal, ker naj bi banka podjetju oddala v najem brezhibno delujočo napravo. Pa po možnosti še orgiginal zapakirano. Moje skromno mnenje.
oFca84@gmail.com
04. 07. 2007 20.56
Ena zgodba je tudi ta, da so bili čitalci nameščeni v terminale še pred prodajo. Ampak, ker naj bi bili zmikavti prebrisani, so začeli z uporabo njih šele sedaj. Ne vem. Ne plačujem s karticami in dvomim, da kadarkoli bom.
El Toro
04. 07. 2007 20.51
Tale izjava Tuša je pa za lase privlečena. Ali se ti pos terminali nahajajo na prostem? Kako pa so lahko namestili te naprave, brez posega v pos terminale v trgovinah? Bolje bi bilo, da bi bili tiho, tako pa samo kažejo kako neresni so.