Črna kronika

Pogorela celotna proizvodna hala

Begunje na Gorenjskem, 12. 04. 2007 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Požar, ki je v sredo zvečer izbruhnil v prostorih Seawaya, je povzročil za sedem milijonov evrov materialne škode.

Požar so uspeli pogasiti okrog druge ure zjutraj
Požar so uspeli pogasiti okrog druge ure zjutraj FOTO: Kanal A

V Seawayevi tovarni jadrnic v Zapužah je v sredo zvečer okrog 21.30 ure izbruhnil požar, ki so ga gasilci ponoči uspeli pogasiti, so za 24ur.com povedali na operativno komunikacijskem centru Ljubljana.

Požar je namreč uničil proizvodno halo, vse končne izdelke, manjše sestavne dele izdelkov, orodje in nekaj materiala. V celoti so bile uničene tri jadrnice tipa Shipman 63 dolžine 18 metrov, med katerimi je bil ena že skoraj dokončana ter jadrnica Shipman 50 dolžine 15 metrov. Uničen je bil tudi kalup za jadrnico Shipman 80, ki je bil v zadnji fazi izdelave.

Poškovana delavec in gasilec

Kriminalistična komisija je v sodelovanju s strokovnjakoma Centra za forenzične preiskave ministrstva za notranje zadeve nadaljevala z ogledom kraja požara v podjetju Seaway Group. Kriminalisti so ugotovili, da so bila v požaru poleg Seawaya, kjer je požar izbruhnil, oškodovana še tri druga podjetja, ki so imela v hali proizvodne prostore. Požar je tem podjetjem uničil osnovna sredstva za izdelavo plovil, več opreme in prostore. Skupna materialna škoda v teh podjetjih pa znaša približno 100.000 evrov.

V požaru oziroma pri gašenju sta se z dimom zastrupila delavec podjetja in gasilec, ki so ju reševalci nujne medicinske pomoči oskrbeli in ju prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Ogenj je zajel celotno proizvodno halo nekdanje tovarne Sukno - danes v njej izdelujejo jadrnice - in se nato razširil na ostrešje, tako da je gorelo na površini 25 x 40 metrov. V delavnici so zgoreli vsi stroji in dve jadrnici, gasilcem pa je uspelo zaščititi poslovni del objekta in skladišče ter prostore sosednjih podjetij. Vzrok požara za zdaj še ni znan.

Gasilo je več kot sto gasilcev iz Radovljice in okolice
Gasilo je več kot sto gasilcev iz Radovljice in okolice FOTO: Kanal A
Z zbiranjem obvestil so zaenkrat ugotovili, da naj bi do požara prišlo v brusilnici, kjer so stroji in orodja za obdelavo in izdelavo plovil. Pred izbruhom požara sta dva delavca podjetja v sosednjem prostoru opravljala svoje delo in ko sta okrog 21.20 odšla na dvorišče pred zgradbo podjetja, sta iz notranjosti brusilnice zaslišala močan pok. Ob vstopu v prostor sta videla, kako je s stropa padla neonska svetilka, na tleh pa je že gorelo.

Delavca sta z vedrom vode in kasneje tudi z ročnimi gasilnimi aparati poskušala požar pogasiti, vendar jima to ni uspelo. Požar se je v zelo kratkem času razširil tudi v sosednje prostore in kasneje na celotni objekt, saj so bile v objektu vnetljive tekočine in hitro gorljiv material, ki se uporablja za izdelavo plovil.

Požar so uspeli pogasiti okoli druge ure zjutraj

Pri gašenju so sodelovale vse gasilske enote radovljiške občine, in sicer prostovoljni gasilci iz Radovljice, Begunj, Lesc, Brezij, Hlebc, Kamne Gorice, Krope, Lancovega, Ljubnega, Mošenj, Podgore, Podnarta in Srednje Dobrave. Na pomoč so jim priskočili tudi prostovoljni gasilci z Bleda, ki so pripeljali cisterni in lestve ter gasilci iz Ribnega, ki so skupaj z gasilci iz Naklega ostali v gasilskem domu v Radovljici v stanju pripravljenosti za primer druge intervencije.
Vzrok požara za zdaj ni znan
Vzrok požara za zdaj ni znan FOTO: Kanal A

Sodelovali so tudi jeseniški in kranjski poklicni gasilci, ki so pripeljali lestve in dihalne aparate. Pomagali pa so tudi poklicni gasilci iz bližnjega Elana. Tako je bilo skupaj aktiviranih kar 19 gasilskih enot in blejski ter radovljiški reševalci.

Ob 2.11 zjutraj je gasilcem uspelo požar pogasiti, nato so prezračili in pregledali še celoten objekt in ob 3. uri zjutraj vzpostavili požarno stražo, na kateri je ostal del enote iz Prostovoljnih gasilskih društev Radovljica in Begunje.

Udarec za podjetje

V Seawayu za zdaj še ne vedo, kako se bodo lotili sanacije objekta in nadaljevali s proizvodnjo. Ob pogoreli proizvodni hali sicer stoji še ena, vendar pa ta ne bo dovolj za izpolnitev številnih naročil. Prav tako bo nemogoče izdelati jadrnico, ki je v celoti zgorela, naročniku pa bi jo morali predati že čez dva tedna. Poleg jadrnic so v požaru zgoreli tudi kalupi za njihovo izdelavo, tako so v celoti izgubili en model jadrnice, kar je za podjetje še dodaten udarec.

Poškodovanega delavca in gasilca so odpeljali v jeseniško bolnišnico
Poškodovanega delavca in gasilca so odpeljali v jeseniško bolnišnico FOTO: Kanal A

Škoda bo, poleg neposredne, ki je nastala v požaru, verjetno še veliko večja zaradi izpada proizvodnje, ocenjujejo zaposleni, ki še ne vedo, kako bo delo potekalo naprej.


  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
13. 04. 2007 05.32
Nerazumljivo...kar tko zagori na veliko...tud če lampa pregori, se to neb smelo zgodit...
Boris Baloh 1
12. 04. 2007 19.33
No ja,gorenjski gasilci pa res nimamo srece,ze 2gi vecji pozar v 3 dneh.Upajmo da bo od danes naprej bolje,vsaj jutri ko je petek 13.Na pomoc.