Črna kronika

Počakali bodo izvedensko ekipo

Kranj, 17. 07. 2007 18.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na kranjskem sodišču so odločili, da bodo počakali na izvedensko ekipo preden bodo Velikonji izrekli sodbo za umor na Jesenicah.

Roman Velikonja na kranjskem sodišču
Roman Velikonja na kranjskem sodišču FOTO: Kanal A

Veliki senat kranjskega okrožnega sodišča kljub pričakovanjem še ni mogel izreči sodbe zoper 50-letnega Romana Velikonjo, ki je v gostinskem lokalu na Jesenicah lani ubil 28-letnega Elvina Hadžića. Sodna izvedenka psihiatrične stroke, ki jo je senat zaslišal danes, je namreč predstavila popolnoma drugačno mnenje kot drugi izvedenec. Ali je bil Velikonja v času streljanja prišteven, bo tako povedala ekipa izvedencev.

Za današnje nadaljevanje glavne obravnave zoper Velikonjo sta bili predvidena le še ponovno zaslišanje izvedenca, ki je pojasnil, kakšne poškodbe so utrpeli udeleženci lanskega streljanja v jeseniškem lokalu Caffe Inn, in zaslišanje sodne izvedenke psihiatrične stroke, katere mnenje je zahtevala obramba. Sodni izvedenec Branko Brinšek, ki je bil zaslišan prej, je namreč povedal, da Velikonja v času streljanja ni bil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, zato je obramba zaprosila za drugo mnenje.

Sodna izvedenka Martina Žmuc Tomori je drugače od svojega kolega Brinška ocenila, da je bil Velikonja v času dogodka bistveno zmanjšano prišteven in je imel bistveno zmanjšane sposobnosti obvladovanja. Po njenem mnenju je čustvena utesnjenost pri obtoženem nastopila v času, ko je vzpostavil komunikacijo s Hadžićem in njegovimi kolegi, medtem ko je v lokal vstopil popolnoma miren. Po njenem mnenju je imel tudi občutek življenjske ogroženosti, saj je vedel, da so posamezniki, s katerimi se je zapletel v prepir in pretep uživalci drog ter nasilneži.

Do streljanja je prišlo v jeseniškem lokalu Caffe Inn
Do streljanja je prišlo v jeseniškem lokalu Caffe Inn FOTO: POP TV


Ker se je to drugo izvedensko mnenje popolnoma razlikovalo od mnenja izvedenca Brinška, je tožilstvo podalo nov dokazni predlog, in sicer, da skupina izvedencev pripravi samostojno in soglasno mnenje o tem, ali je bil Velikonja med streljanjem prišteven ali ne. Sodni senat pod vodstvom sodnice Andreje Ravnikar je predlog upošteval in zato prekinil glavno obravnavo za nedoločen čas.

Obtožnica Velikonjo sicer bremeni umora Elvina Hadžića in poskusa umora njegovega 21-letnega brata Džeralda Hadžića ter povzročitve telesnih poškodb pri Samirju Terziću in Miranu Kovačeviću.

Velikonja, ki je le štiri dni pred dogodkom začel voditi najeti lokal Caffe Inn, je v svojem zagovoru pojasnil, da ga je tik pred streljanjem eden izmed bratov Hadžič začel žaliti, poleg tega ga je tudi udaril. Skupina moških, v kateri sta bila brata, ga je nato zbila na tla in ga začela brcati. Zato se je ustrašil, da ga bodo ubili in se je branil s pištolo. Zgodba ostalih udeležencev spora, ki trdijo, da je Velikonja začel pretep, pa je ravno nasprotna.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ri?ek
18. 07. 2007 23.39
Počaki, da te pofukajo pa boš vidu, drugač pa v farovž pa še svoje otroke nastav!!!!! Al si totalno na kmetih, kar Š. prevzemajo al pa nč ne viudiš? Itak morš še mal počaakat mogoče te bo kdo ad prejšnji komentatorjev rešu, jz te n bm!!!
warianta
18. 07. 2007 14.08
Vsi tisti, ki vpijete, kako dobro delo da je naredu za Slovenijo, in kako nedelavni, da ste in kako je treba dat vsem orozje ... 1. Dejte vsaj ločila uporabljat. 2. Ljudje na drogah so lahko Slovenci, Avstrijci ... pa so vseeno nevarni sebi in drugim. 3. Dostopnost do orožja je (tudi) kriva za tragedijo, ne pa da rešuje takšne in podobne situacije. 4. Po kakšni logiki trdite, da so krive "žrtve"? Iz medijev? Iz govoric? 5. Kaj ima pa Jelinčič s sodstvom (v pravni državi naj bi bilo to neodvisno od političnih in verskih inštitucij)? 6. mali_suzenj, verjetno imaš prav, če si "siptar in ostala nesnaga" (in nisi tisti "razen 1"), pomeni, da kradeš, lažeš in drugače nepošteno živiš že "po defoltu". Ja, se strinjam, laži je, da so "oni" - "prišleki", homoseksualci, Cigani, narkomani ...- krivi za tvoj neuspeh in frustracije in težave, kot pa da si priznamo, da mormo sami še dolgo pot nardit, da se popravimo. Nikoli nismo tako dobri, da ne bi bili lahko še boljši!
neznosje@email.si
18. 07. 2007 10.32
Seveda, nek ata je kar tako začel pretep proti skupini nedolznih obiskovalcev njegovega lokala, potem pa se streljal nanje, ko so ga malce pomirili in polozili na tla. No shieet. In zdaj je temu nasemu nadsodstvu vazno zgolj to, če je bil pri tem pristeven ali ne? ......................
?ri?ek
17. 07. 2007 21.57
Človeka je potrebno zaradi saomobrambe in dobrega dela za Slovenijo oprostit, ostale jeseničke udeležence pa na stol al pa kej lepšga narest!!!
Mali Suzenj
17. 07. 2007 21.12
ja verjetno da je on začel pretep! jaz v to popolnoma verjamem, saj so vendar bosanci, šiptarji in ostali nesnaga (razen 1) mirni, delovni in pošteni ljudje! to so edini ljudje ki imajo bmw-je, mercedese...kupljene s trdo prigaranim denarjem! predlagam da dajo Jelinčiča za sodnika, ker tako bo sodba sigurno takšna kot mora bit!!!!
Borut Kozan
17. 07. 2007 21.00
kdo verjame v pravno državo in sodstvo se verjetno z njim še ni srečal. itak da bo za samoobrambo obsojen. predlagam da sprejemo ustrezen akt, kot je 2 amandma v ZDA. vsem orožje pa bomo videli kdo bo komu še grozil. zdaj pa lahko pač grozijo in so zaščiteni samo tisti z orožjem.
grlica@siol.com
17. 07. 2007 20.15
mogu bi vse štiri pospravt barabe delovnega človeka jebat prov je naredu drgač bi bil pa ustrahovan z družino vred mogoč bi ga celo ubili in zakaj zato ker se enim cepcem ne da delat.....? halo sodstvo dejte mu nagrado
Prvo Bore
17. 07. 2007 18.54
Kaj se pri nas dovoljuje "zaščita". Človek se je samo branil predčasno. Drugače, bi bil pa naslov : Ubili so ga pred lokalom.Za storilci še poizvedujejo.