Črna kronika

Mladenič skočil v reko

Ljubljana, 13. 01. 2007 14.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./I.H./K.H.
Komentarji
13

V Ljubljanici so odkrili moško truplo. Šlo naj bi za 23-letnika, ki ga je oče pogrešal od novembra lani.

Truplo so odkrili pri jezu Fužine
Truplo so odkrili pri jezu Fužine FOTO: POP TV

Podvodni reševalci so v Ljubljanici našli truplo mladeniča, ki si je kot kaže življenje vzel sam, domači pa so ga pogrešali že dalj časa. Šlo naj bi za 23-letnega Ljubljančana, ki ga je oče pogrešal od 27. novembra 2006, je za 24ur.com povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Martina Gramec.

Čeprav je kazalo, da bi fantovo truplo lahko našli v Ljubljanici, kriminalisti o tem niso obvestili potapljačev, kar je zelo nenavadno. Na podvodne reševalce se je moral obrniti sam oče pokojnika, in ti so sinovo truplo takoj našli.

Pogrešanega so našli v eni uri, je povedal vodja reševalne ekipe
Pogrešanega so našli v eni uri, je povedal vodja reševalne ekipe FOTO: POP TV

Policija se je sicer reševanja lotila s široko zastavljeno akcijo. "V zvezi s pogrešanim so policisti opravili številne razgovore tako s svojci in znanci kot z drugimi občani," je za 24ur.com povedala Gramčeva. "Kljub temu, da niso razpolagali s konkretnim podatkom, v kateri smeri je oseba odšla, so pregledali obrežje Ljubljanice. Prav tako so skupaj z vodniki psov za iskanje pogrešanih oseb izvedli obsežno iskalno akcijo na območju Golovca, saj so dobili podatek, da bi pogrešani lahko bil na tem območju. Policisti so se obrnili tudi na operaterja mobilne telefonije, da bi ugotovili zadnje klice oziroma gibanje pogrešanega. Policija je razpisala iskanje za pogrešanega, prav tako je vsem medijem posredovala informacijo in fotografijo. Ves čas iskalnih aktivnosti so bili policisti v stiku s svojci," je dodala.

Toda kljub temu, da so domači sumili, da je mladenič končal v reki, policija struge ni preiskala. Po mesecu dni se je obupani oče na potapljače obrnil sam - in jih takoj prepričal. Sumil je namreč, da je njegov sin storil samomor. Ko je zapustil dom s praznim nahrbtnikom, naj bi bil v hudi duševni stiski.

Fant si je v nahrbtnik naložil kamne in se vrgel v Ljubljanico
Fant si je v nahrbtnik naložil kamne in se vrgel v Ljubljanico FOTO: POP TV

Območje nad jezom Fužine je preiskalo okoli 20 potapljačev reševalne enote Ljubljana, na pomoč pa so jim priskočili tudi kolegi iz Trbovelj in Grosuplja. "Zbrali smo se ob desetih, ob 12. uri je bilo v vodi 20 potapljačev in v eni uri smo pogrešanega našli ob zapornici na desnem bregu Ljubljanice," je za 24ur.com pojasnil vodja ljubljanske potapljaške reševalne službe Vladimir Ban.

Zakaj policisti ob vsem trudu niso aktivirali tudi potapljačev, niso pojasnili. "Res je zelo neobičajno, ker so starši popoln scenarij, kot smo mu bili priča, opisali. Ponavadi se zadeva aktivira prej, največ v enem ali dveh dneh, največkrat pa takoj, ko obstaja sum," je za 24UR povedal Ban.

Vse kaže, da gre za pogrešanega 23-letnika."Fant si je v nahrbtnik naložil kamne, nato pa se je vrgel v Ljubljanico. Pri sebi je imel vozniško dovoljenje," je za 24ur.com povedal Ban. Gramčeva je pojasnila, da znakov nasilja niso zaznali. Truplo naj bi bilo v vodi dlje časa, več pa bo znanega po obdukciji, je še pojasnila.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frijolica
18. 01. 2007 19.51
No kaalen... s težkim srcem ti povem še to, da smo to sami doživeli v naši družini in tudi mi smo po dogodku iskali krivdo pri vseh drugih, samo pri sebi ne. In v večini družinskih skupnosti je običajno iskanje krivde vedno drugje, le pri sebi ne. Mogoče je bil moj odziv zato v tej smeri napisan.
Frijolica
18. 01. 2007 19.15
Ma narobe si si interpretiral, ni bilo mišljeno kot žaljenje nekoga, temveč pometanje pred lastnim pragom in najprej iskati vzrok pri sebi, potem šele pri drugih. A kapiraš? Ma kaj ti moram navesti vse možnosti, institucije, ki naj bi se s tem ukvarjale? Ma očitno je bilo jim dano vedet, da se nekaj dogaja, ni skrival tega. Mnogokatera trupla še zdaj niso najdena, po tolikih desetletjih, mnoga tudi nikoli ne bodo... Po komu se bo pa v tem primeru pljuvalo? Tudi po policiji, ker ni pozaprla udbašev in rdečkarev, ali ta belih al ta črnih? In na vsa ta trupla nekdo čaka...
kaalen
18. 01. 2007 18.35
nighty002: tole je pa en zelo nesramen komentar. Ne veš nič o njihovi situaciji, že tako jim je verjetno zelo hudo, ker so izgubili sina, ti pa se jih drzneš še obtoževati. Pri samomorilnih ljudeh nikoli ne veš, kdaj je kaplja čez rob in morda je bilo že prepozno, ko so pomislili da je bilo tako hudo, da je fant naredil samomor, močno pa dvomim da so njegove težave kar ignorirali. Lahko tudi, da so šele po tem ko je fant že izginil, odkrili kakšno poslovilno pismo ali kaj podobnega... mnogi depresivni potihem trpijo z masko na obrazu, dokler se ne odločijo narediti konec. Kakorkoli že, ko se enkrat zgodi, ima vsaka družina pravico, da se truplo najde in dostojno pokoplje, da lahko v miru živijo naprej. Imej no malo spoštovanja, do fantovih sorodnikov.
Frijolica
18. 01. 2007 18.18
No ja, kaj naj bi pa policija naredila, ko je pogrešani že odplaval? Mene bolj moti to, da so starši vedeli, da je depresiven oz. je oče izjavil, da je bil sin v hudi duševni stiski in naj bi storil samomor. To kaže na to, da so starši vedeli za njegovo duševno stanje, mogoče jim je celo sin sam kdaj pa kdaj omenil, da bo storil samomor. IN KAJ SO NAREDILI STARŠI V TEM PRIMERU??? Očitno NIČ. OK, bil je polnoleten, a vendar leta pri takšnem stanju ne igrajo nobene vloge. Tu bi po mojem mnenju starši sebe morali vprašati, ali so oni naredili dovolj za svojega sina, da ne bi prišlo do takšne situacije, ne pa, da sedaj pljuvajo po policiji, da ni naredila vsega, kar bi morala. Pa ljudje božji, a mislite, da se išče samo ena pogrešana oseba v SLO oz. da nimajo drugega dela? Ah ja.... v svoji nemoči sedaj pljuvati po drugih je najlažje. Starši, vedeli ste, da sinu "nekaj ne štima v glavi", sumili ste, da bo storil samomor... Pa ste mu znali ponuditi pomoč, tolažbo, roko, rešitev?? Očitno nič od tega.
civitasstain@gmail.com
17. 01. 2007 09.14
Zgleda, da se Policija ne zaveda ali ne jemlje resno svoje naloge. Glavno, da je na koncu meseca denar. Tudi ti bi morali biti placani po "ucinku". Pol bi pa malo bolj vrtel svoje ritke.
sunshine@mail386.com
13. 01. 2007 20.33
Lej, fanta so danes potapljači našli po eni uri. To pomeni da so starši dobro predvideli možen potek dogodkov. To pomeni, da bi namesto s slednimi psi na Golovec morali policisti iti s potapljači v Ljubljanico. Pika. To je vsa umetnost. Če so starši rekli da je bil fant depresiven in da se bojijo da bo/je storil samomor, potem oni nimajo kaj srat da ni bilo suma za samomor. Enako točne informacije kot so jih novembra dali policiji so zdaj dali potapljačem. Če so ga s temi informacijami po mesecu in pol našli v eni uri, bi ga našli v eni uri tudi naslednji dan ali teden. Ker mrtveci obteženi s kamenjem res ne plavajo prostega sloga. :(
butthead@email.si
13. 01. 2007 20.16
kritika, nisem hotel slišati tega kak je to postopek ampak to kar si napisal da se ne odzove, to ne drži.a misliš da se v sloveniji išče samo ta oseba in da se polaga pozornost samo na to osebo?kup drugih stvari je še poleg vsega tega.in se strinjam z mt.matej-em,... so pa dostkrat policijske akcije za iskanje oseb zato ne moreš trditi da se policija ne odzove popolnoma nič
ernest83
13. 01. 2007 19.46
Po par dneh itak težko koga najt, se sledi zbrišejo, ljudje pozabijo...
kritika@email.si
13. 01. 2007 19.30
Ti si pa res en butthead. Ja človek, če Policija po več kot 1 mesecu izginotja in depresivnem mladeniču, ki ima samomorilske misli nič ne stori potem zame to ni noben odziv! Da mora nekdo sam takole ukrepati je prav neverjetno in kaže na to, da je nekaj v naši državi hudo narobe.
MaTTO1133
13. 01. 2007 18.01
Jah poglejte. Policija je tako narejena, da ne more vsake osebe iskati, ki je pogresana kaksen dan ali pa dva, vendar bi pa lahko po nekaj dnevih sli iskati osebo ali pa tudi tisti dan....
.-_
13. 01. 2007 15.30
tudi moja 52-letna mati je storila samomor na podoben nacin. bila je pogresana skoraj tri tedne, policija pa v tem casu ni storila nic. ceprav smo vedeli, v katero smer je odtavala (nismo vedeli, da je sla v smrt), o kaksnem sledenju s psi (takoj naslednje jutro, ko je bila sled se sveza) niso hoteli niti slisati. njene fotografije v medijih niso hoteli objaviti, skratka naredili niso nic. organizirali smo iskalne akcije, pomagali nam niso nic. imeli smo sreco, da je ljubljanica njeno truplo sama vrnila po skoraj treh tednih (le nekaj kilometrov stran od bivalisca), lahko je ne bi nikoli nasli.
butthead@email.si
13. 01. 2007 15.25
kako to misliš ne odzove?
kritika@email.si
13. 01. 2007 15.09
Žalostno, saj je šlo za mladega fanta v stiski. Nesprejemljivo pa je, da se policija na takšne stvari ne odzove.