Črna kronika

Gorska nesreča: 26-letnika pred hujšimi poškodbami rešila čelada

Bovec, 09. 09. 2024 14.49 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V soboto se je med Doličem in Triglavom na območju občine Bovec zgodila gorska nesreča, v kateri je bil poškodovan 26-letni pohodnik z območja PU Koper. Na približno 2650 metrih nadmorske višine je na skupino pohodnikov z zgornjega dela stene začelo padati kamenje, pri čemer je 26-letnika zadel večji kamen. Posredovali so tudi gorski reševalci in ga odpeljali na zdravljenje v bolnišnico.

V soboto okoli 11.30 so bili policisti PU Nova Gorica obveščeni o gorski nesreči med Doličem in Triglavom na območju občine Bovec. Skupina več planincev se je odpravila po označeni in zavarovani poti iz koče na Doliču čez Škrbino proti Triglavu. Na nadmorski višini približno 2.650 metrov je iz zgornjega dela stene začelo padati kamenje zaradi česar so se pohodniki naslonili proti steni. Kljub temu je večji kamen zadel 26-letnika, in sicer v zadnji del čelade.

Planinec je pri tem utrpel poškodbo glave in so ga na kraju oskrbeli drugi pohodniki. Kasneje so posredovali tudi gorski reševalci GRS Bovec in dežurna ekipa za reševanje v gorah z Brnika, ki so na kraj poleteli s helikopterjem Letalske policijske enote in predvidoma lažje poškodovanega planinca prepeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico Jesenice. Policisti so tujo krivdo izključili.

Policisti opozarjajo: Na planinski pohod se je treba ustrezno pripraviti 

Veliko ljudi se odloča za aktivno preživljanje prostega časa tudi v visokogorju, saj je planinstvo med ljudmi nadvse priljubljeno in je tesno povezano z rekreacijo, sprostitvijo in uživanjem v naravi, vendar pa je pri tem treba upoštevati osnovna gorniška pravila v izogib nevarnostim. Letošnja pohodniška sezona je še daleč od svojega zaključka, zato policisti PU Nova Gorica ponovno pozivajo k dobri pripravi na turo, opremljenosti, previdnosti, veliki odgovornosti ter zmernim in varnim odločitvam.

Vsakoletni množičen obisk slovenskih gora pri ljudeh prinaša varljiv občutek varnosti, zato se povečuje število nesreč, še pravijo in dodajajo, da na to vplivajo: telesna in duševna nepripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah. 

"Statistika gorskih nesreč kaže, da so padci, zdrsi in padajoče kamenje že vrsto let na prvem mestu med vzroki nesreč v naših gorah, sledijo pa tudi reševanja zaradi bolezni, slabosti in onemoglosti, nepoznavanja terena, odlomov in kotaljenja skal ter reševanja zaplezanih in prestrašenih pohodnikov. Da bi se temu izognili, se je v gorah treba držati osnovnih pravil," so še povedali.   

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miran1960
09. 09. 2024 16.50
+8
Kaj bluziš, fant je imel čelado, če so se stisnili ob steno je to že skoraj največ kar lahko nekdo v dani situaciji naredi. Časa za dat nahrbtnik na glavo v takem najbrž nimaš. Zame reševanje uravičeno.
daiči
09. 09. 2024 16.24
-11
u opankah, bres celad, pa s pol litra vode, po k pa scagajo, pol bi pa oni hteli helikoptr, helikoptr k zge 250 litrov benza na uro....placi benz, placi ure pilota, placi ure resevavcev, pa placi se dohtarja ce ga nucas zravn, pa placu bos tud serviseranje helikoptrja, pol k vse to placas u naprej, pol pa pridejo....tko bi mogl bit.
daiči
09. 09. 2024 16.28
-10
ludje zgublajo sihte u drzavnih firmah k je dnarja zmankal tle se pa placuje elitizem norih opankarjev k nevedo kaj se prav u visokogorje hodt
VladaPada
09. 09. 2024 17.10
+4
TEDYC
09. 09. 2024 16.24
+4
Določeni hodi kot, da so samo. Nič ne pazijo, vpijejo
Pfizergood
09. 09. 2024 16.05
-8
Kamenje je seveda zacelo padat samo od sebe...
kivzfccz
09. 09. 2024 16.09
+10
Pfizergood
09. 09. 2024 16.10
-8
Nekulturni morostarji pravimo taki eroziji tukaj
Ravenstein
09. 09. 2024 16.02
+10
Predvidevam, da se bodo vsuli komentarji v stilu, zakaj lezejo v gore... Opažam, da je vse polno nekih ljudi, ki so proti vsemu. Ampak na srečo, obstajajo tudi ljudje, ki v takih in podobnih stvareh vidijo tudi pozitivno plat. Ampak ravno tisti, ki so vedno proti so tisti, zaradi katerih bi še dandanes živeli v jamah, ker vsi ostali pozitivni, ki strmimo k novim podvigom in dosežkom vplivamo na razvoj novih tehnologij, vi pa v sobi na kavču rabito samo pir v roki in daljinec in ste varni... Tujci za našo državo povejo, da je živ dolgčas...