Črna kronika

En promil alkohola, 25-krat večja verjetnost za nesrečo

Celje, 19. 06. 2023 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Celjski policisti so ob prometni nesreči, ki so jo obravnavali pretekli konec tedna, znova opozorili, da alkohol ne sodi v promet. Voznik kombiniranega vozila, ki je nesrečo povzročil zaradi vožnje s prekratko varnostno razdaljo, je imel v krvi kar dobra dva promila alkohola. "Že pri enem promilu alkohola v krvi se bistveno zmanjšata ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo," so spomnili.

Policisti Postaje prometne policije Celje so v petek zvečer v Celju obravnavali prometno nesrečo, ki jo je zaradi vožnje s prekratko varnostno razdaljo povzročil voznik kombiniranega vozila. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da je voznik, ki je trčil v motorista, vozil pod vplivom alkohola.

Vozniku so prometni policisti zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje odredili še strokovni pregled z odvzemom krvi in urina, kjer je bilo ugotovljeno, da je imel povzročitelj v času prometne nesreče dobra dva promila alkohola v krvi.

Voznika so kazensko ovadili, ob tem pa spomnili,  da se že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno zmanjšata ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno  razdaljo. "Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov," so dodali.

Nalet v Celju
Nalet v Celju FOTO: Policija

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri enem promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat, navajajo. 

"Vsi udeleženci cestnega prometa se moramo zavedati, da alkohol ne sodi v promet in da s svojim  neodgovornim  ravnanjem ne ogrožamo le svojih življenj, pač pa tudi življenja ostalih nič krivih udeležencev cestnega prometa," so opozorili na spoštovanje cestno-prometnih predpisov.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
22. 06. 2023 08.22
mi se vozimo s tremi promili, pa zmer pridemo celi domov.
nemojdaidesmojomulicom
20. 06. 2023 21.05
+2
Nemudoma uvesti zaporno kazen za pjance na cesti
13klu?
19. 06. 2023 20.52
+1
Po tako slabih cestah se ti zdi treznemu škoda avta
Solarius Solar
19. 06. 2023 17.30
+2
Država ni sposobna urediti tega področja.. vsky prekršek je treba evidentirati in zaračunati globo.. sam pri nas so vsi leni od predsednika vlade pa navzdol..ne glede ali je levi ali desni..samo glumci..
sinaya
19. 06. 2023 17.14
-1
Pitje alkohola in vožnja ne gresta skupaj pika amen !!!
brusilec
19. 06. 2023 15.38
+7
kako lepo da so se Celjani spomnili narediti test .. nekako so pozabili to narediti, ko je bil povzročitelj njihov kolega. takrat umrl Italijan, zgodba pa nlponiknila, me pa zanima če ta junak še patruljira brez posledic.
tornadotex
19. 06. 2023 15.20
-3
Ga je kar od zadaj, očitno je bil prepočasen..
Ramzess
19. 06. 2023 16.00
+0
En prehiter, drugi prepočasen. Nenazadnje je treba gledati obe strani, kaj sta počeli in česa nista, da je tak rezultat.