Črna kronika

Eden v priporu, drugega iščejo

Ljubljana, 12. 10. 2007 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preiskovalna sodnica je odredila pripor za enega od osumljencev, ki naj bi sodeloval v sobotnem pretepu pred Globalom.

Sveče pred Globalom opominjajo na nedeljski tragični dogodek.
Sveče pred Globalom opominjajo na nedeljski tragični dogodek. FOTO: POP TV

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je napovedal vložitev popravljene novele zakona o zasebnem varovanju. Po nedeljskem pretepu pred ljubljansko diskoteko Global, v katerega naj bi bili vpleteni varnostniki podjetja VIP, ki v lokalu skrbi za varovanje, so se namreč ponovno odprle razprave o podeljevanju licenc varnostnim službam ter nadzoru nad njimi. Mate pričakuje, da bodo popravljeno novelo v obravnavo vladi predložili v 14 dneh.

Medtem se je v izjavi za javnost diskoteka Global distancirala od dogodka. Trdijo, da se pretep ni zgodil pred Globalom, pač pa na bližnji avtobusni postaji. Prav tako zanikajo, da bi bil v dogodek vpleten varnostnik varnostnega podjetja VIP Varovanje.

V soboto med 11. in 24. uro bodo vsi, ki želijo javno obsoditi nasilje, na kraju, kjer je pod udarci obležal Gorazd, prižigali sveče in se vpisali v knjigo podpore pobudi za spremembo pogojev za podeljevanje licenc.

Za posledicami nedeljskega pretepa je v sredo umrl 20-letni Vrhničan. Po besedah Mateja so policisti že prijeli dve osebi, ki naj bi sodelovali v pretepu, od tega so eno že izpustili, druga pa je stopila pred preiskovalno sodnico. Ta je po zaslišanju za 53-letnega varnostnika družbe VIP odredila pripor zaradi nevarnosti ponovitve dejanja. Policija je varnostnika aretirala sinoči po opravljeni hišni preiskavi, sodnica pa se je za podaljšanje pripora tudi na podlagi izjav prič, ki so varnostnika prepoznale prek videoposnetkov varnostnih kamer. Osumljenec je že napovedal, da bo vložil pritožbo.

Policija pa še vedno išče enega moškega, ki naj bi bil v omenjeni zadevi glavni osumljenec. Kot je dejal Mate, gre za starega znanca policije, podatkov o tem, ali je kateri od osumljencev zaposlen kot varnostnik v podjetju VIP, pa v interesu preiskave ni želel izdati.

Skopa z informacijami je tudi policija, ki zaradi tega, ker policijski postopek še poteka, ne daje pojasnil. Tako še vedno ni popolnoma jasno, kje se je incident sploh zgodil, saj je kraj pretepa predmet policijskega postopka, javnost pa bo o tem obveščena šele po končani preiskavi. Kot je za 24ur.com povedal Leon Keder, ne morejo govoriti niti o domnevnem posnetku nadzorne kamere, ki naj bi dogodek posnela. Potrdil pa je, da tretjega osumljenca še vedno iščejo.

Postopek za odvzem licence VIPu je v teku

Postopek za odvzem licence VIPu je v teku, je povedal minister.
Postopek za odvzem licence VIPu je v teku, je povedal minister. FOTO: POP TV

Po besedah Mateja se bodo v novem predlogu novele zakona o zasebnem varovanju osredotočili na člene, ki govorijo o zagotavljanju učinkovitega nadzora nad delom varnostnih podjetij ter tiste, ki govorijo o odvzemanju licenc za opravljanje omenjene storitve. Sedanji postopki za odvzem licenc so namreč po besedah Mateja predolgotrajni, saj morata za začetek postopka obstajati dve pravnomočni odločbi o prekršku varnostne službe. Zoper podjetje VIP, ki skrbi za varnost v Globalu, je sicer že v teku postopek za odvzem licence, saj te pogoje izpolnjuje.

V novem predlogu naj bi bile predvidene tudi posledice za lastnike lokalov, pred ali v katerih prihaja do neljubih dogodkov. Kot je dejal Mate, se namreč soočajo s problemom prelaganja odgovornosti med podjetjem, ki skrbi za varnost in lastnikom lokala. "Posledice za lastnike lokalov bodo šle v smeri zaprtja lokala, če bo prihajalo do kršitev," je še dejal Mate.

Na novelo zakona o zasebnem varovanju je odložilni veto vložil državni svet, v državnemu zboru pa je ob ponovnem glasovanju julija za sprejetje zakona zmanjkal en glas. Glavni razlog za "padec" omenjenega zakona je bilo po mnenju Mateja lobiranje zbornice za zasebno varovanje v državnemu svetu. Z uveljavitvijo omenjene novele bi namreč usposabljanje in izpopolnjevanja varnostnega osebja prevzelo ministrstvo za notranje zadeve oziroma policija, čemur pa se je uprla zbornica, saj bi to po njihovem dejansko pomenilo njeno ukinitev.

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TuMach Muca ??? ????????
18. 10. 2007 19.37
mitja.likar: tk dovg ojo zavlačval da bo tonal u pozabo..storilca pa ne bojo nikol dobl..
sreckoroskzis@siol.net
14. 10. 2007 21.41
Ukolikor želimo omejiti kriminal, moramo najprej prečistiti vrste v "nazovi"policiji. Zmetati ven vse sodelavce kriminalcev in dokazane lenuhe, ki razen kurjih tatov, ki pridejo po zimski azil, nikoli niso nikogar ujeli. V Celju imajo takšni absolutno večino in verjetno po rezultatih sodeč, tudi v Ljubljani ni dosti drugače. Če bodo morilca ujeli bo to zgolj slučaj, še vedno pa je vprašanje, če bo ob takšni asistenci tudi obsojen. SPOMNIMO SE KAMENIKA, LONČARIČA ITD.
Prvo Bore
13. 10. 2007 18.51
Ljudje nimajo več denarja in tako Vsi vodijo nekakšno življenje. Ljudej ne hodijo več na izlete, še na eno dnevne ne, ampak vsi so nekam zabubili in trpijo. Če bi imela mladina vsaj kakšen lep pogled v bodočnost, bi drugače gledali na življenje. Cele dneve delajo, če jo seveda imajo in potem si privoščijo zabavo, ki je trenutno na razpolago. Kdo pa vodi take zabave, je pa drugo vprašanje.
bluzer
13. 10. 2007 17.09
na policijo se ne moreš zanest
bluzer
13. 10. 2007 17.06
se pa strinjam, da bi moral minister Mate odstopiti zaradi svoje odgovornosti: policaji so se poznali z VIPovci in se jih tudi bali, od njih prejemali denar - podkupnine, itd... imeli so jih v šahu (policijo) in ker Mate tega ni znal ali hotel preprečiti, naj odide in da mesto sposobnejšemu in manj korumpiranemu!
bluzer
13. 10. 2007 17.04
iz članka: glupa sodnica ga je priprla zaradi nevarnosti PONOVITVE dejanja!!!!????????????? kaqj ga je mislil še enkrat ubit al kaj?? zapreti ga je treba zaradi UMORA ali kot osumljenca za umor!
bluzer
13. 10. 2007 17.02
vi posranci na 24 ur: ste tud prekleti čefurji al kaj, da brišete moje prispevke??
mucek1980@yahoo.com
13. 10. 2007 13.27
Tisto luknjo od Globala bi bilo potrebno zapreti že leta 2003…zanima me katera budala se je podpisal po požarni elaborat…smrt tega fanta je tragedija…..število mrtvih v primeru požara bi pa bila katastrofa… nobeden si ne predstavlja kaj bi se zgodilo, če bi izbruhnil požar v Globalu ko je gor 1000-2000 obiskovalcev…..mislim da, bi se v tem nesrečnem lokalu že mogel zglasiti požarni inšpektor (Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami) npr. g . Dolščak.. zanimivo bi bilo če bi se mediji obrnili tudi na njegov naslov… Ps: VIP je varoval Jankovičeve volilne shode? Zanimivo kaj bo zdaj…mislim da ne rabimo takega župana…
jasnovidec@gmail.com
13. 10. 2007 13.06
PROSIM 24ur, da takoj izbrišete v celoti vse moje prispevke. S tem ko ste delno cenzurirali mojo objavo, ste izgubili kredibilnost neodvisnega medija. Hvala!
OneRound
13. 10. 2007 12.49
Jst pravim tko, nehajmo se jih bat, vseh nas ne bodo mogli dotolč, povejmo resnico, vztrajajmo še naprej in javno zahtevajmo spremembe! Dokler je naš glas živ se bo morda še kaj spremenilo! Ta stvar ne sme zamret in it v pozabo, nikakor ne!
jasnovidec@gmail.com
13. 10. 2007 12.38
1) ko je pred kratkim Srečko Jarc, direktor Direktorata za policijo in druge varnostne naloge na MNZ, javno govoril o korektnosti družbe VIP, mi je bilo jasno da smrdi po korupciji na najvišjih položajih 2) da minister Mate še ni odvzel licence VIPu in zaprl Global takoj po dogodku, kot je to storil v Lipi, tudi tukaj ni nekaj čisto vredu 3) da patrulja dveh policistov nikoli ne upa sama v Globala, se pa zato pogosto rokujejo z varnostniki pred vhodom.... 4) da časopis Direkt, ki sicer velja za medij, ki včasih (pre)hitro koga raztrga, sedaj v povojih govori o smrti fanta. Zakaj? VSI SE JIH BOJIJO. Na drugi strani me je pa groza ko berem forume, da obstaja ogromno ljudi z zelo negativnimi izkušnjami oz. celo hudimi telesnimi poškodbami. Kdo potem laže in kdo se spreneveda.
drzavljan35
13. 10. 2007 12.19
Jaz sem take narave - kar se tice druzine in druzinskih clanov, zob za zob samo! Ti absolutno druge teorije. Ce bi mi pokoncali otroka, pokoncam ga nazaj pa tudi ce je treba tiste odgovorne, ki bi pravno stopali, tudi sebe, kajti moj smisel zivljenja bi se ugasnil. Tu ne bi bilo tolerance!
surfordie
13. 10. 2007 12.11
tud jaz ne bi šparal ne s časom, denarjem in živci da pospravim take budale, če bi mi sina spravili s sveta! Vse srednjeveške metode mučenja bi dali skozi vključno z najvičjimi podganami v hierarhiji....
elos_b@yahoo.co.uk
13. 10. 2007 11.56
To pri nas je samo metanja peska v oči. Zelo žalostno je da imamo kriminalne organizacije in združbe pri nas, ki jih sama policija podpira ali pa se jim ne usodi postaviti pokonci. Vsi dobro vemo kako poteka to pri nas in zakaj vsi ti KAO varnostniki in varnostne zdruzbe varujejo določene lokale. Vsi vemo da je to samo kamuflaza in da je odzadi izsiljevanje in reketiranje samo tega si noben ne prizna in država, ki ima moč bi lahko to izkoreninili in zatrli, vendar pomoje se sami sodelujejo saj vemo kdo varuje vlado po novem!!! Vse pa je posledica, da imamo tako mile kazni in popolnoma osebno podpiram novi zakon o dosmrtni ječi oziroma bi morala biti še smrtna obsodba možna. Malo se oglejte Kitajce in irance pa bomo videli kokrat bo kdo se dvakrat kradel, pretepal in se izzivljal nad nedolznimi, ko mu bojo prvo eno roko odrezal pol pa drugo. Pa bomo videli kok bo pajacev še za vzor mladini, kar so na žalost danes. Sramota da lahko pretepajo in počnejo kar se jim zazdi iz dneva v dan. Konkretno nekdo strela v javnosti z pravimi naboji, ker nekoga hoče ubiti in gre sedet za 3 leta. Ta ista oseba pride vn in čes slabe pol leta ali leto zopet strela na nekoga in ko dobi za sedet nič, če mene prašate. Zopet ko je prisšla ta ista seba vn ni bilo dolgo zopet pretepi, kao varnostnik in zopet strelanje. Kje se bo končalo? Nasplošno prešibke kazni, ki dobesedno podpirajo kriminal. Že v mladosti ko te "opice" zagrešijo vrsto kriminalnih dejanj od pretepanja v javnosti napadov ljudi v lastnih hišah domovih, preprodaja, itd., pove sodnik oškodovancu "gospod dajte no, saj so še mladi vse življenje bojo imeli uničen, če jih tožite in če podprete kazenski pregon - pomeni pustite jih na miru naj delajo naprej kar hočejo. To ni iz trte zvito, ker to se je dejansko zgodilo mojemu sorodniku, ki je bil dobesedno napaden v lastnem domu. ZAKON PA TAK! Te varnsotnike in vodje samo v Irak, Iran poslat pa naj tam pokažejo kok majo jajc k so tok korajžni in hudi! Še to osebno jaz bi, da se mojemu sinu kaj takega zgodi, grem iskat ljudi na jug, da take pospravijo in ne samo posameznika ampak tud vrh! Pa če je treba kredit dvignt ali banko oropat. IN Še to so gdaj najdlimorilca iz hotela Slon ko je ubil tistega mafijozota, pa so tudi vse kamere posnele. Sramota, da polici nesmejo ali jim je prepovedano obračunavat z takimi združbami.
jasaschmidt@yahoo.com
13. 10. 2007 11.48
... najbloj zalostno je pa to da vsi vemo, da karkoli bo zdaj nasa drzava spremenila v zakonu bo v realnosti se vedno tako da bodo te barabe delale in pretepale naprej ...
pumpar@volja.net
13. 10. 2007 11.15
Spletna stran ne dela več...torej se le nekaj dogaja...od VIP-a seveda.Čeprav verjamem da niso vsi slabi ljudje pr njih...
profimajster
13. 10. 2007 10.45
V prvih dneh so vsega skupaj opravili en govor, za odvzem licence ni bilo pravnih moznosti ... Sedaj so sprozili postopek za odvzem licence, ki bo menda morda cez nekaj mesecev. Vsakih nekaj tednov pretepeni, posiljeni, celo mrtvi ... Vsi vemo, da so varovanja, diskoteke, gostilne ... obvladovani s strani mafijskih zdruzenj vsaj zadnjih nekaj let. Pristojni se zgovarjajo - vsi so nedolzni dokler ni 120% dokazano, kje imate nesporen dokaz, moramo se drzati zakonov, nic ne moremo ... Ali niso to NASI zakoni v NASi drzavi, ki jih pisejo NASI politiki in jih izvajajo NASI policaji za varovanje NASIH otrok??? Kaj se je tako izrodilo v NASI srzavi - ali to, da trpimo nesposobne zaradi koalicijskih dogovorov, ali zato, ker so iz pravih strank, ali kaj? Kot receno, mi pridemo z vso druzino v prvi vrsti izraziti sozalje tragicno preminulemu, pa tudi v mirnem protestu zoper kriminalne razmere in brezbriznost ljudi na polozajih do ljudi, za katere bi morali skrbeti.
mega309872
13. 10. 2007 10.27
- visoke plače redarjev kriminalno dejanje varovanje lokalov reketiranje - ukinejo licence ustanovijo novo podjetje - zapreti je treba barabe - a je lažje lovit neprivezane in tiste z mobiteli v roki - odstopiti mora minister mate
Prvo Bore
13. 10. 2007 10.25
Ljudje nimajo več denarja in tako Vsi vodijo nekakšno življenje. Ljudej ne hodijo več na izlete, še na eno dnevne ne, ampak vsi so nekam zabubili in trpijo. Če bi imela mladina vsaj kakšen lep pogled v bodočnost, bi drugače gledali na življenje. Cele dneve delajo, če jo seveda imajo in potem si privoščijo zabavo, ki je trenutno na razpolago. Kdo pa vodi take zabave, je pa drugo vprašanje.
carpe.diem@masicom.net
13. 10. 2007 10.16
Ibr.pacient... Hmm... Ja, treba je kriminalce spraviti za zapahe, ne le z ulic. To je premalo. Pa ne misli si, da ti bo en varnostnik v nekem lokalu varoval tvojega otroka, kar pa še ne pomeni, da zato mladostniki ne smejo nikamor. Ne trdim, da je bilo tako v tem tragičnem primeru, vendar v veliki večini starši sploh ne vedo, kam gredo zvečer njihovi otroci, niti se za to ne pozanimajo.