Črna kronika

Dvodnevna iskalna akcija: Nizozemec padel v grapo, umrl med reševanjem

Tolmin, 27. 10. 2024 14.38 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V soboto popoldan so na Tolminskem sprožili iskalno akcijo za 61-letnim državljanom Nizozemske. Njegovo izginotje je prijavila skupina pohodnikov, od katere se je ločil na poti proti Tolminskim Ravnam. Dan pozneje so Nizozemca našli v globeli, približno kilometer nad vasjo Tolminske Ravne. Sprva je še kazal znake življenja, saj ga je drevo zadržalo pred nadaljnjim padcem v grapo, a je moški nato med reševanjem umrl.

S Policijske uprave Nova Gorica so sporočili, da so bili v soboto okoli 16.30 obveščeni, da na Tolminskem pogrešajo 61-letnega državljana Nizozemske. Takoj za tem so sprožili aktivnosti, da bi ga našli.

Glede na prve ugotovitve se je skupina pohodnikov, večinoma tuji državljani, okoli 13.15 odpravila po kolovozni poti proti Tolminskim Ravnam. Med njimi je bil tudi pozneje izginuli 61-letnik, ki se je nato na poti ločil od preostale skupine. Nazadnje so ga videli okoli 14.45.

Policijski helikopter
Policijski helikopter FOTO: PU Nova Gorica

Iskalna akcija, v kateri so sodelovali tolminski policisti, policisti gorske policijske enote PU Nova Gorica in gorski reševalci GRS Tolmin, je potekala do pozno zvečer, vendar državljana Nizozemske na območju niso našli.

Iskalna akcija na strmem in težko prehodnem območju se je nadaljevala danes zjutraj. Pri iskanju pogrešanega se je tolminskim policistom in pripadnikom gorske policijske enote pridružilo večje število reševalcev oz. sil za zaščito in reševanje. V akciji je skupaj sodelovalo okoli 40 oseb, moškega pa so iskali tudi s pomočjo enote reševalnih psov, brezpilotnih letal in policijskim helikopterjem s termovizijsko kamero.

Okoli 11.30 so pogrešano osebo našli v globeli, približno kilometer nad vasjo Tolminske Ravne, na pobočju nad potokom Zadlaščica. Nizozemec je takrat še kazal znake življenja, saj ga je drevo zadržalo pred nadaljnjim padcem v "grapo". 

Na kraj je poletel vojaški helikopter, a je nizozemski državljan v času reševanja umrl. Njegovo smrt je pozneje potrdil zdravnik. Policisti Policijske postaje Tolmin bodo o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Kot so nam povedali na Gorski reševalni zvezi Slovenija, je moški v Sloveniji pred nesrečo dopustoval.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8