Črna kronika

Čigavo kri so sploh našli?

Faro/London, 09. 09. 2007 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kate in Gerry McCann, ki sta osumljena povezanosti z izginotjem njune hčere Maddy, sta se vrnila v domovino.

Britanski par Kate in Gerry McCann, ki ju ima portugalska policija za glavna osumljenca v primeru izginotja njune hčere Madeleine, sta se po več mesecih bivanja na Portugalskem vrnila v Veliko Britanijo.

Zakonca sta se vrnila v domovino, da bi zavarovala svoja otroka.
Zakonca sta se vrnila v domovino, da bi zavarovala svoja otroka. FOTO: Reuters

Predstavnica zakoncev je povedala, da par ne beži pred preiskavo portugalske policije, pač pa počitniško letovišče Praia da Luz zapuščata zaradi svojih dveh otrok. "Kate in Gerry nikakor nista povezana z izginotjem njune predrage hčere. V Veliko Britanijo se vračata s soglasjem portugalske policije," je dejala predstavnica Justine McGuiness.

'Oprala bova svoje ime'

Policija je sicer McCannova razglasila za uradna osumljenca v petek, potem ko so ju več ur zasliševali, a zaenkrat proti njima še niso vložili obtožnice. Policija je prepričana, da sta povezana z izginotjem Madeleine, ki so jo mrzlično iskali od 3. maja, ko je izginila iz počitniškega apartmaja McCannovih.

Gerry McCann je zavrnil vsakršna namigovanja, da je povezan z izginotjem svoje hčere. "Nisva ubila Maddy. Sva nedolžna in oprala bova svoje ime," je Gerry dejal za britanski časopis News of the World. Zakonca sta policijo tudi pozvala, naj deklico še naprej iščejo. Policija namreč sumi, da je deklica že dolgo mrtva. V podporo McCannovima so tudi njuni sorodniki, ki policijo pozivajo, naj izloči Kate in Gerryja kot glavna osumljenca.

Zakonca sta odločena oprati svoje ime.
Zakonca sta odločena oprati svoje ime. FOTO: Reuters

Odvetnik zakoncev Carlos Pinto de Abreu je dejal, da ne more oceniti, kako dolgo bo trajalo, da bo primer zaključen, če njegovi stranki obtožijo, saj se Portugalska sooča s številnimi birokratskimi zamudami v svojem pravosodnem sistemu. Portugalski časnik Expresso pa je v soboto navajal pravne strokovnjake, ki pravijo, da se lahko primer zavleče tudi v eno leto.

DNK obrnila pozornost na McCannova

Portugalska policija je svojo pozornost v primeru preusmerila na zakonca McCann ta teden, potem ko so dobili forenzične rezultate z različnih prizorišč, tudi iz apartmaja McCannovih in avtomobila, ki sta ga zakonca najela 25 dni po izginotju Madeleine. Prav dekličina kri v avtomobilu naj bi bila najbolj obremenjujoča.

Madeleine je izginila 3. maja iz počitniškega apartmaja v letovišču Praia da Luz.
Madeleine je izginila 3. maja iz počitniškega apartmaja v letovišču Praia da Luz. FOTO: Reuters

A britanski Observer poroča, da viri blizu preiskave trdijo, da se DNK iz avtomobila ne ujema popolnoma z DNK Madeleine oziroma da je kri prestara, da bi lahko natančno ugotovili, ali je res kri pogrešane deklice. Nekateri viri celo trdijo, da v avtomobilu sploh niso našli krvi, ampak druge vzorce DNK. Ti pa bi se v avtomobilu lahko znašli tudi po njenem izginotju, na primer, če bi starša v avto prinesla kos njenega oblačila ali igračo, s katero se je igrala, preden je izginila. Viri v Observerju trdijo, da se je policija bolj oprla na sledi krvi iz apartmaja, saj naj bi se ta DNK ujemala z DNK Madeleine. Poleg tega pa naj starša med zaslišanjem ne bi imela zadovoljive razlage, zakaj se je dekličina kri sploh znašla na tleh apartmaja.

Policija: Nismo se hoteli pogoditi

Policija je medtem zanikala poročanja nekaterih medijev, da naj bi Kate McCann ponudili nižjo zaporno kazen, če bi priznala nenaklepni uboj svoje hčere. Odvetnik para pa je dejal, da je šlo za nesporazum z mediji, ki je nastal po zaslišanju.

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

masaa@moj.net
10. 09. 2007 21.00
Mogoče pa jemlje pomirjevala, pa je zato tako mirna. Meni vsaj deluje tako...
shshsh
10. 09. 2007 18.38
Mah jaz se strinjam s tem kaj je ena britanka povedla. Mama je premalo skursena. Samo zaskrbljen obraz ima to pa je vse. Da pa bi kdaj potocla kako spolzo pa nic. Pa meni se zmesa, da se to zgodi. Po mojem bi si lahko cel svet ogledal kako izgleda napad najhujse depresije v zivo, ce bi se meni to zgodlo. Tak kot ona, zgledam jaz takrat, ko ga kaj malega polomim, ali pa ce se udarim oz. dobim slabo oceno iz izpita, torej vsakdanje stvari. Pa sramota za oceta, da mora iz list papirja prebrat da ni kriv in blabla. Ce bi bla jaz kriva, bi hotla tudi brati iz papirja, ker bi bla tako zivcna, da me nebi pogruntali. Da pa o tem denarju, sploh ne govorim. Roko stavim, da ga bota, takoj ko bo priloznost vsaj velik del neopazno porabila. Groza, ljudje po svetu umirajo, otroci umirajo, nasilstvo, vse hudo se dogaja, a celi svet se obremenjuje z samo ENO deklico. Sramota
hemo21@gmail.com
10. 09. 2007 09.16
Kwa ma pa papež s tem?
masaa@moj.net
10. 09. 2007 08.29
Kdo pa še ni naredil kakšne napake v svojem življenju? Jaz priznam, da sem jih veliko in sigurno vsak dan naredim kakšno... Te so seveda manjše. To kar se je zgodilo, je pa sigurno tragedija...
strelka23
10. 09. 2007 07.26
damjanic_sanja se skoraj strinjam s tabo, moti me le to,da sta še ne štiri letnega otroka zaprla v stanovanje in odšla na večerjo.Torej del krivde...
CandyLipsBoo
10. 09. 2007 03.08
Pa jst res ne vem, eni pišete takšne bedarije, da mi gre na bruhanje. Kot prvo sm mnenja, da starša nista kriva. Če bi bila kriva in deklici dala prevelik odmerek pomirjeval (ne vem kateremu staršu to sploh pride na pamet?!?!?!) in se rešila trupla (grozno se sliši), ga prestavljala v najetem vozilu itd... Ne vidim smisla, zakaj takšno medijsko pozornost na sebe obračat, saj bi se slej ko prej nekdo zlomil in priznal. Lažje bi jima bilo čim prej oditi domov in pozabiti na vse in prah bi se polegel. Saj Madeleine ni edini otrok, ki je ugrabljen ali kaj podobnega. Mislim, da oni niso živeli 129 dni udobja in razkošnosti na Portugalskem, kot vsi opisujete. Po moje je bil to strašansko velik pritisk, ki si ga mi niti ne moremo predstavljati. Poleg tega sta pa trpela tudi majhna dvojčka. Vsi vemo kaj vse novinarji počnejo za dober članek in glavno naslovnico. Vsekakor pa, nihče od nas ni bil priča kaj se je RES zgodilo, da bi lahko nekaj trdili in obtoževali. Kot mamica sem zgrožena nad tem ali je deklica bila ugrabljena in hkrati, da je starš sposobn otroku dati pomirjevala, da bi imel fraj cajt. Kot drugo. Kar se tiče donacij. Donacije so možne tudi, če pošlješ ček po pošti, mislim pa, da jih ni velik bebcev, ki bi pošiljali tudi gotovino po pošti. PayPal se pa uporablja kot plačevanje preko interneta, v tem primeru se stroški storitve NE zaračunavajo, kot je to običajno. Je bolj smiselno, varno, hitrejše in najmanj zakomplicarano. Vsak pa ima svoje predsodke. Meni osebno še vedno najbolj diši "keš". Da, pa še to. Sklad je ustanovljen za iskanje Madeleine pod sloganom "Leaving No Stone Unturned" in denar je namenjen, tako iskanju deklice in pomoč njeni družini, kot tudi iskanju drugih ugrabljenih otrok na Otoku, pa tudi drugje. Ali sta se teh 129 dni financirala z denarjem iz tega sklada, nisem nikjer zasledila, vendar pa nisem nikoli opazila, da bi znesek denarja v skladu padal.. Vedno je samo rastel. Kar se je pa tudi opazilo v zadnjih dveh dneh, kjer je še dodatnih več kot 30 000 funtov. Poleg tega, vsi, ki imate takšne nesmiselne izjave, bi bilo bolje, da mal preberete po internetu, sej vse piše. Na tej strani je članek zelo skrčen. Aja, sam morate znati angleško. :P
pravica@gmail.com
09. 09. 2007 21.50
masaa! Tale podatek je pa meni všeč, saj si zelo želim, da sta starša brez večje krivde. (Večja bi bila to, da sta res kriva za izginotje otroka; manjša je taka, kot jih imamo vsi starši, take vsakdanje.) Ampak zakaj bi potem bil ta denar, čemu je sploh namenjen?
scoop
09. 09. 2007 21.26
Mislim da ima tole deklico, moj sosed zaprto v kleti...
mihec.zupopihec@email.si
09. 09. 2007 21.16
ka pa so tk tečn s tti tamali, boli me kur.. kam je šla naj rajš delajo paniko za slovenijo ne pa za kr tk ene kurc.
DarthRevan
09. 09. 2007 20.42
Masaa, in kaj bosta po tvoje naredila s tistim denarjem? Ga razdelila nazaj? :D
masaa@moj.net
09. 09. 2007 20.39
ROY BATTY, DONACIJE, KATERE SO PRISPEVALI LAHKOVERNI DOBROTNIKI, SE NISTA NITI DOTAKNILA IN TUDI REKLA STA, DA SE TEGA DENARJA NE DOTAKNETA. VES TA ČAS NA PORTUGALSKEM STA SE FINANCIRALA S SVOJIM DENARJEM.
DarthRevan
09. 09. 2007 20.32
Tina, morda sta si pa ugrabitev izmislila da bi prikrila lastno dejanje? Tudi to nekateri počnejo. Ma, ta štorija se bo še vlekla kot kurja čreva ane. To je jasno ko beli dan.
tina12@mobiplanet.net
09. 09. 2007 19.27
kako bi jo starša ubila če sta bila med ugrabitvijo na večerji?
anakos@email.si
09. 09. 2007 16.44
marijapo, se strinjam
Tonček Balonček
09. 09. 2007 15.53
Najtežje je takim, ki so sami krivi za razlog, zdaj trpijo! Bog bo sodil, molimo!
marijapo@email.si
09. 09. 2007 15.47
Kakorkoli je že bilo, starša sta ostala brez otroka. Verjetno jima ob vsem denarju, obtožbah in resnici, ni lahko.
Roy Batty
09. 09. 2007 15.39
Zanimivo je kako hitro sta "Parents of the Year" pobrisala nazaj na otok. Pravzaprav nemudoma, ko se je policija pričala zanimati za njuno vlogo v tem primeru. Očitno so večmesečne počitnice na Portugalskem, ki sta jih financirala s sredstvi lahkovernih dobrotnikov, končane. Prava mojstra svoje obrti sta postala. Odpravila sta se celo v Afriko, kjer sta širila pravljice o izginotju. Kot osnovno izhodišče je bilo kot ponavadi iskanje nekega moškega perverznega čudaka, se pravi nekako po sistemu, ki ga prodajata svojim populističnim volivcem Jelinčič in Tavševa. Žal so statistično gledano akterji v takih in podobnih primerih preko 90 odstotkov najbližnji sorodniki žrtve. Bravo Mr.and Mrs McCann. Uspela sta prepričati medije in lahkoverneže, ki jim sledijo. In zaradi dreves nihče več ni uspel videti gozda ...
OldSkul
09. 09. 2007 15.02
Preko Paypala sta že lepo zbrala 1mio funtov, če sem prav videl. Lep biznis ni kaj...
hot-shot69
09. 09. 2007 14.53
Devil Boy, vrjetn razmišlajo v smeri da sta jo razsekala, da se lažje znebita trupla.
Devil Boy
09. 09. 2007 14.14
sam a ni to malo čudno...če bi jo pomotoma ubila zaradi prevelikega odmerka pomirjeval od kod pol kri???