Črna kronika

Čakajo na sojenje

Koper/Trst, 09. 05. 2008 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski in italijanski kriminalisti so s skupnimi močmi prijeli Romune, ki naj bi kradli motorje s plovil tako v Sloveniji kot v Italiji.

Pomorska policija
Pomorska policija FOTO: POP TV

Koprski in tržaški kriminalisti so prijeli kriminalno združbo romunskih državljanov, ki naj bi izvrševala velike tatvine predvsem izvenkrmnih motorjev s plovil tako v Italiji kot Sloveniji. Štirje osumljenci so bili po prijetju pri preiskovalnem sodniku v Kopru, a jih je izpustil. Ovadbo nameravajo dopolniti. Dva osumljenca čaka sojenje v Italiji.

Prve kraje v marcu

Policisti Policijske postaje Koper so marca obravnavali več kaznivih dejanj tatvin, ki so se zgodila na območju semedelskega mandrača v Kopru. Tatvine so bile izvršene v noči s 6. na 7. marec, ukradeni pa so bili izvenkrmni motorji, so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper. Na škodo slovenskih državljanov so si tako protipravno prilastili pet motorjev znamke Yamaha katerih skupna vrednost je po nestrokovni oceni presegla 10.000 evrov.

Koprske kolege so konec marca s tržaške Questure obvestili, da se na ozemlju Republike Italije izvaja kriminalistična preiskava, usmerjena zoper večjo skupino romunskih državljanov, ki jih utemeljeno sumijo izvrševanja kaznivih dejanj tatvin, predvsem izvenkrmnih motorjev plovil. V sklopu kriminalistične preiskave v Italiji so italijanski varnostni organi ugotovili, da so se določeni osumljeni romunski državljani v določenih dneh zadrževali tudi na območju PU Koper, od koder so vzdrževali telefonske stike s sostorilci iz Italije. S preverjanjem uporabljenih telefonskih številk romunskih osumljencev so ugotovili, da so se slednji zadrževali na območju Kopra prav v dneh evidentiranih tatvin izvenkrmnih motorjev.

Policisti postavili zasedo

Italijanska policija
Italijanska policija FOTO: Dare Čekeliš

Ugotovili so, da spremljana kriminalna združba romunskih državljanov očitno izvršuje kazniva dejanj velikih tatvin tako na ozemlju Italije kot tudi Slovenije. Po izmenjavi informacij slovenskih in italijanskih organov so 31. marca postavil zasedo na območju Strunjanskih solin. Zaznali so prihod štirih osumljenih romunskih državljanov do privezov plovil v Strunjanskih solinah, kjer so ti pričeli z izvrševanjem tatvin izven krmnih motorjev s plovil.

V nekaj urah so osumljeni romunski državljani uspeli iz plovil demontirati šest izvenkrmnih motorjev, znamke Yamaha in Suzuki, katerih skupna vrednost je bila po nestrokovni oceni približno 20.000 evrov. Romunski osumljenci so po demontaži izven krmnih motorjev te naložili v vozilo. Tri osumljence so policisti prijeti na območju Strunjanskih solin, enega pa ob avtomobilu, ko je že zapustil območje izvrševanja tatvin. Štirje prijeti osumljenci so bili romunski državljani med 29. in 38. letom starosti.

V enem izmed vozil so policisti našli in zasegli šest motorjev, štiri ribiške palice, komplet orodja mehaničnih ključev, rezervoar za gorivo znamke Yamaha in pokrivalo za motor. Vsem štirim osumljencem so odvzeli prostost in zoper njih na Okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadba zaradi utemeljenega suma storitve šestih kaznivih dejanj velikih tatvin. Za tovrstna kazniva dejanja pa slovenska zakonodaja predvideva pet let zaporne kazni.

Osumljene romunske državljane so s kazenskimi ovadbami privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki pa jih je po zaslišanju izpustil. V naslednjih dneh bo po izmenjavi dokumentacije med italijanskimi in slovenskimi varnostnimi organi podana še dopolnitev kazenske ovadbe zoper prijete osumljence, in sicer zaradi utemeljenega suma izvršitve najmanj petih kaznivih dejanj velikih tatvin izven krmnih motorjev iz že omenjenega semedelskega mandrača v Kopru. Dva od v Sloveniji prijetih osumljencev so nato prijeli Italijani, poleg teh pa še dva druga romunska državljana (ki naj bi se zamenjala z ostalima dvema, ki sta ostala v Romuniji). Vsi štirje sedaj čakajo na začetek sojenja v Italiji.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
12. 05. 2008 21.30
pri nas imamo samo poštene lopove,zato se nehajte vzhajat ,pri nas te pokradejo,oskubejo,in nagrajeni so z intevjuji po TV-ju v brk se nam smejejo kaki kozli smo mi pa,eni jim ploskajo,eni vreče držijo,eni robantijo to pa je tudi vse
tomoroglic
11. 05. 2008 10.12
Romuni pri nas itak ne počnejo drugega kot pizdarije. Če srečam romuna že kar avtomatsko preverim ,če je denarnica še na svojem mestu.
nisem vedel da je Boško Šrot romun.Samo kako,ne on je ja evropejc saj krade na debelo,romuni...na drobno.Cubi ti pa se lahko pridružiš romunom ker lajaš na drobno!
Brasco
09. 05. 2008 23.54
In zgodba se zaključi tako, da italijanski preiskovalni sodnik strpa te barabe v zapor, za razliko od našega nesposobneža ki se ima za preiskovalnega sodnika. A bo ta k....n odgovarjal za svojo napako? Bo k...c, on je bog i batina.
kaki11@email.si
09. 05. 2008 21.23
cosmos prav imaš,preiskovalni sodnik naj plača za povzročeno škodo ako romuni nebodo bili več dosegljivi. Ker nesposobnež
Preiskovalni sodnik sedaj naj odgovarja za njihova dejanja ter plača povzročene škode.Kako jih je sploh bedak zavrt lahko izpustil na prostost pa še tuje državljane?
cubi
09. 05. 2008 19.55
Kaj pa mislis kaj recejo za slovence na Z evrope -avi ste tisti juznaki ali pa a saj vem saj sem bil tam imate reko tiso in donavo( to sta reki na Slovaskem)
BARCA 2014
09. 05. 2008 18.15
romune mi mogli nagnat iz EU in uvest vize za njih
LesJeLep
09. 05. 2008 18.03
Saj Romuni niso nič boljši. V večini primerov delajo samo pidarije po Evropi in kradejo kot srake.
thejure
09. 05. 2008 17.50
romuni ne romi
zajcek21@email.si
09. 05. 2008 17.45
spet romi, kaj pa drugega!!!!saj drugo ne znajo kot kraditi