Črna kronika

'Branil sem svoje življenje'

Kranj, 07. 05. 2008 18.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Začelo se je ponovno sojenje Romanu Velikonji, ki ga je sodišče lani obsodilo na 13 let zapora. Obravnavo so prekinili zaradi t.i. okuženih dokazov.

51-letnega Romana Velikonjo je kranjsko okrožno sodišče septembra lani obsodilo na 13 let zapora za umor, poskus umora in povzročitev telesnih poškodb v strelskem obračunu v jeseniškem lokalu Caffe Inn.

Velikonjo je pred sodiščem pričakala vrsta policistov, ki je zagotavljala varnost obtoženemu in ostalim na sodišču.
Velikonjo je pred sodiščem pričakala vrsta policistov, ki je zagotavljala varnost obtoženemu in ostalim na sodišču. FOTO: Kanal A

Višje sodišče v Ljubljani je sodbo razveljavilo na pritožbo zagovornika obtoženca Dušana Csipöja, ker je presodilo, da je bilo izvedeniško mnenje komisije o prištevnosti oziroma duševnem stanju obtoženega narejeno na temelju okuženega dokaza. To pomeni, da so člani izvedeniške ekipe pri oblikovanju mnenja upoštevali izjavo partnerke obtoženega, ki je bila izločena. Na ponovnem sojenju bo glavna beseda tako znova tekla o tem, ali je bil Velikonja v času streljanja prišteven ter ali je dejanje storil v samooobrambi.

Danes so znova zaslišali dva sodna izvedenca, ki sta v prvem postopku podala prvotni mnenji o prištevnosti Velikonje. Njuno raznoliko mnenje je na prvotnem sojenju namreč botrovalo imenovanju veččlanske izvedeniške ekipe, je prekinil okrožni državni tožilec Janez Palovšnik in opozoril, da sta bila tudi izvedenca, podobno kot izvedeniška komisija, okužena z izločenim dokazom ter da mora sodišče imenovati novega sodnega izvedenca in zahtevati četrto izvedeniško mnenje. Glavna obravnava je bila tako prekinjena, nadaljevala pa se bo 13. junija.

Spomnimo...

Kot je znano, obtožnica Velikonjo bremeni umora 28-letnega E.H. in poskusa umora njegovega tedaj 21-letnega brata D.H. ter povzročitve telesnih poškodb pri S.T. in M.K. Velikonja, ki je le štiri dni pred dogodkom začel voditi najeti lokal Caffe Inn, je v svojem zagovoru pojasnil, da ga je tik pred streljanjem eden izmed bratov začel žaliti, poleg tega ga je tudi udaril. Skupina moških, v kateri sta bila brata, ga je nato zbila na tla in ga začela brcati. Zato se je ustrašil, da ga bodo ubili in se je branil s pištolo. Zgodba ostalih udeležencev spora, ki trdijo, da je Velikonja začel pretep, pa je ravno nasprotna.

Velikonja je imel Cafe Inn v najemule štiri dni, preden se je zgodil incident.
Velikonja je imel Cafe Inn v najemule štiri dni, preden se je zgodil incident. FOTO: Kanal A

Velikonja tudi v ponovnem sojenju vztraja pri prvotnem zagovoru, da je streljal, ker je branil svoje življenje. "Na prvem sojenju sem seveda predlagal oprostitev in močno dvomim, da bo na tem sojenju kaj drugače," je dejal njegov odvetnik.

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

istra1
03. 10. 2008 16.58
Sam bi isto ravnal kot je g. Velikonja samo s to razliko, da bi bolje pomeril.
mac4_m
18. 05. 2008 12.55
Sodniki, policisti, pravni 'strkovonjaki', odvetniki, tožilci, politiki...ne se spraševat, zakaj vse več ljudi nosi s seboj 'kose'. Zaradi vaše strahopetnosti, korumpiranosti in nedela bo v bodoče še več takih dogodkov. In potem boste hoteli zapirat državljane, ki so se branili pred izrodom, ki ste ga vi sproducirali..
mac4_m
18. 05. 2008 12.51
ta izrod maltretira folk po jesenicah in okolici že več desetletij!! Korumpirani sodniki, ki ne sprejemajo prijav zoper te ljudi, usrani policisti, ki ne ukrepajo, če vejo, da gre za te ljudi. Pa tako enostavno je, za tistih par deset izrodov, pobrat prijave, aretirat in obsodit na 20 let ječe. In bo mir. Tako pa stotine napadov na ljudi, posilstev, celo umorov, za katere se šušlja po okolici, da jih policija prekvalificira v samomore..Tam na jesenicah smrdi, zelo smrdi, in ob kriminalcih bo treba odstranit še gnoj iz policije in sodstva..
504108
09. 05. 2008 07.14
Vsaka čast velikonji !! Čeprav imamo policijsko drzavo se bomo morali braniti vsak za sebe.
Lojs501
08. 05. 2008 19.26
Tudi jaz podpiram VELIKonjo. Je pač vzel zakon v svoje roke, ker ga niso tisti, ki so pooblaščeni zato.
dolejo
08. 05. 2008 15.56
Lahko bi poimenovali kako ulico po Velikonji, saj se je sam uprl zločinskemu okupatorju.
eBuddy
08. 05. 2008 14.37
žal si zasluži samo bronasto medaljo......za zlato bi moral vsem trem iztrjevalcem dat šus u glavo
grozd19
08. 05. 2008 14.25
Bravo mož!!! Čim več takih, pa bi ta banda (in še veliko drugih) hitro zgubila krila!!! Itak policija ne ukrepa ker se teh južnjakov boji. Možu častno medaljo!!! -in še vsem ki bi mu sledili.
trout80
08. 05. 2008 12.21
Velikonji diamantno plaketo :)) Po mojem se je navečličo izsiljevanja in je vedo kaj pričakovat drugega kot batine, ase je pa zato dober prpravo - to mi deli, še več takšnih državljanov, kateri čistijo umazanijo. Ja uni romi bi si pa defenitivno tud zaslužli neki podobnega. Samo spet nekaj o romih in spet se ne da komentirat. 24kur nehite jih ščitit!!!!!!!!!!!!
Ranunculus
08. 05. 2008 12.15
Hja, mogoče bi se pa Velikonja in še kaki podobno osveščeni združili v izganjalce mafije in po lokalih pobijali izsiljevalce. Seveda ne samo v svojih lokalih. Kar se pa policije tiče... Ne samo, da počakajo, da se kaj zgodi. Počakajo še dodatnih 15 minut, da se zadeve umirijo. Da bo policija kaj sankcionirala si lahko prepričan samo v primeru, da se skozi naselje pelješ 64 kmh. Ker tu so pa nepopustljivi zaščitniki naše družbe.
ind
08. 05. 2008 09.48
Eden redkih, ki se je upal postaviti zase. Prestrasena sodrga policijska in podkupljeni sodniki nam vsekakor ne bodo v pomoc. Zato pa imam v zepu vedno s seboj svoj zakonik...
elvog19
08. 05. 2008 07.25
Velikonji je treba dati priznanje in koncesijo za nadaljne odstranjevanje mafije z Balkana. Od policije razen nepotrebnega nadlegovanja šibkih tako nimamo nič. Velikonja, upam da bo prevladal razum, čeprav ga je na sodišču zelo malo in da boš čimprej na svobodi.
brado
08. 05. 2008 06.56
Kaj pa,če je tudi tožilec ustrahovan,da vztraja pri tako visoki kazni? So se zgodile že hujše stvari za manjšo kazen.
Slavko ?erv
08. 05. 2008 06.34
No jest držim pesti da bo možakar dobil čimanjšo kazen , kajti nekaj mora dobiti , toda nikakor pa ne tok kot tožilec predlaga. 2 ali 3 leta je za uboj nekoga ki izisljuje več kot dovolj . Me pa zanima kaj bi ta tožilec storil , če bi ga nekdo nonstop izseljeval ? Še posebno če bi bili tili čapci , ki drugega ne znajo delati kot samo delati sranje. Me prav zanima kakšni so to starši , ki vzgojijo take izrodke .
Enako narediti s ciganskimi smradi Pri novem mestu Žabjak.Brajdiče na prvo mesto za njimi pa ostale.
za_ra
07. 05. 2008 23.23
Naj mu dajo medaljo za hrabrost!
Draža
07. 05. 2008 22.55
DRŽAVA BI GA MORALA NAGRADITI,KER GA JE UBIL.PRAV DA GA JE,KAJ GA JE IZSILJEVAL.
Stanko Zabukovec
07. 05. 2008 20.09
Je pač tako,najprej se mora nekaj zgodit ,šele nato pridejo POLICAJI in naredijo kar naredijo,češ da nesmejo prej ukrepati,dokler se ne zgodi.Pa jih lahko prosiš,opozarjaš pa nič.
Fash
07. 05. 2008 19.43
Jast pravtako podpiram Velikonjo, ker, ce bi bil sam v taksni situaciji bi ravnal popolnoma enako. Sus v glavo pa konec in popolnoma enako bi storil pr unih romih iz Zabjeka. Drgac ne gre zgleda pr nas.
Čisto prav je imel.Kaj tožilec naklada z nekimi brezveznimi argumenti.Tudi če je stopil s pištolo v lokal je pač obračunal z gnojem kateri ga je izsiljeval ter maltretiral.Zakaj pa policija ni rešila že poprej tega primera,ker so se bali ko pa pride do katastrofe pa se mažejo ven tako kot zmeraj.