Črna kronika

Bodo odkrili storilce?

Ljubljana, 05. 03. 2007 12.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na kranjski policiji so zaenkrat prejeli le 50 prijav oškodovancev, katerim so neznanci iz tujine zlorabili kartice.

Kljub temu, da so banke blokirale več kot 330 plačilnih kartic, so kranjski policisti prejeli le 50 prijav o zlorabah plačilnih sredstev
Kljub temu, da so banke blokirale več kot 330 plačilnih kartic, so kranjski policisti prejeli le 50 prijav o zlorabah plačilnih sredstev FOTO: POP TV

Zaradi suma zlorabe so nekatere slovenske banke prejšnji teden blokirale bančno - plačilne kartice svojih komitentov. Kot smo poročali, naj bi med 13. in 19. februarjem v enem izmed Merkurjevih trgovskih centrov v Kranju prišlo do zlorabe plačilnih kartic kupcev, ki so plačevali preko POS terminala.

Neznani storilci naj bi kupce oškodovali za okoli 200 evrov oziroma za dnevni limit vsakega posameznika. Tiskovni predstavnik PU Kranj Zdenko Guzzi je za 24ur.com potrdil, da so do sedaj prejeli približno 50 prijav oškodovancev, ki so jih posredovali na različnih gorenjskih policijskih postajah. Zaradi suma zlorabe je Gorenjska banka blokirala 170 kartic, NLB 100, Abanka Vipa pa 65.

Na kakšen način je prišlo do zlorabe, še vedno ni znano. Predstavnik za stike z javnostjo kranjskega Merkurja na Primskovem Rok Istenič je povedal, da je celotna preiskava zdaj v rokah kriminalistov, katerim so že posredovali vse zahtevane podatke. Glede spornega POS terminala, preko katerega naj bi prišlo do zlorab, pa je dejal, da terminali v njihovih trgovinah niso povezani z Merkurjevim sistemom. "Za odpravo morebitnih težav oziroma nepravilnosti na terminalu skrbijo serviserji banke, ki ima v lasti POS terminal," je pojasnil Istenič.

Po neuradnih informacijah naj bi bil POS terminal, na katerem naj bi prišlo do zlorabe, v lasti Banke Koper, kar pa nam na omenjeni banki še vedno ne morejo potrditi.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wejca@yahoo.com
05. 03. 2007 14.50
A so res blagajniki v merkurju BA kartico vlekli še čez svoj sistem??
Tedy1967
05. 03. 2007 14.00
Možnost, da bodo odkrili hakerje, ki so vdrli v sistem POS so enake ničli. Če bi se to zgodilo nekje v tujini, bi še človek verjel, da se bo kaj premaknilo, pri nas pa..... Škoda zgubljat besede za takšne malenkosti, kot je par x 200 eurov in sploh kaj pisat. Malček se spomnite kako so izpraznili trezorje sredi Ljubljane, pa???????? Bohinjske krave bi se lahko na vse zobke smejale naši vrli in (ne)sposobni policiji. In zdaj se bodo ti isti policisti spuščali na področje računalniških goljufij in kraj. Videosmešnica, kot že nešteto podobnih.
politik70
05. 03. 2007 13.46
Ampak ta pos terminal je bil v določeni trgovini.In ljudje ki se razumejo na ta sistem trdijo da je bil zraven sigurno še ena oseba (v trgovini)Drugač se to ne da narest.
Smreks
05. 03. 2007 13.34
Vdor ni bil v podjetje Merkur ampak v POS terminal ene od slovenskih bank... Ta sistem je popolnoma ločen od trgovine.