Črna kronika

Poklon umrlemu mladeniču

Ljubljana, 14. 10. 2007 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./B.K./D.J./D.Š.
Komentarji
176

Policija išče osumljenca, ki je odgovoren za smrt mladeniča pred Globalom. Oče mladeniča je dejal, da ni šlo za pretep, ampak za uboj.

Številni so prižgali svečo za pokojnega mladeniča.
Številni so prižgali svečo za pokojnega mladeniča. FOTO: Dare Čekeliš
Včeraj se je pred ljubljansko diskoteko Global zbralo več tisoč ljudi, ki so s prižigom sveč in podpisom v žalno knjigo izrazili ogorčenje nad tragično smrtjo 20-letnega Vrhničana. Organizatorji naj bi zbrali tudi več kot 9.500 podpisov podpisnikov, ki zahtevajo ukrepe ob smrti mladeniča.

Protestu so se pridružili tudi predsedniški kandidatje, Lojze Peterle, Zmago Jelinčič Plemeniti in Darko Krajnc. Spominu mladeniča pa se je poklonil tudi župan Zoran Janković, ki obljublja, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bo storilec najostreje kaznovan.

Odziv staršev

"Mislim, da je bil to pravi uboj. To niti ni bil pretep. Gorazd je ležal na postelji. On ni imel niti ene podpludbe... Zdravniki te postavijo pred dejstvo, da se moraš v dveh minutah odločiti ali ga odklopimo ali pa ne. Dejansko je on klinično mrtev in to je bil za nas tako velik šok“, je dejal Gorazdov oče Danilo Čamernik.

Potem ko jih je varnostnik odslovil, so oni mirno odšli, medtem pa je varnostnik poklical "neko barabo in ta ga je zadela v glavo“, da se je Gorazd štirikrat ali petkrat pobral, kolikor je še imel moči. V tistem pa ga je "varnostnik udaril v brado in Gorazd je z glavo padel na asfalt", je še poudaril Danilo Čamernik.

Poziv k protestu
20-letni Vrhničan je bil minulo nedeljo zjutraj žrtev brutalnega pretepa v bližini diskoteke Global. Mladenič je v sredo v kliničnem centru podlegel poškodbam.

Starši, sorodniki in prijatelji mladeniča so obiskovalce tudi pozvali, naj se v znak protesta in v spomin na preminulega zabave v Globalu ne udeležijo. Po naših podatkih je diskoteko včeraj zvečer obiskala le peščica posameznikov.

Sveče pred Globalom
Sveče pred Globalom FOTO: Dare Čekeliš

Vsi, ki so se želeli pokloniti umrlemu, so lahko med 11. uro in polnočjo pred Globalom prižgali svečo in se podpisali v žalno knjigo in knjigo podpore.

Organizatorji tihega protesta, svojci in prijatelji umrlega, pozivajo k takojšnjemu začasnemu in v nadaljevanju trajnemu odvzemu licence podjetju Vip in vsem zaposlenim, dosledno izpeljan postopek zoper storilce, spremembo pravil pridobitve licence za opravljanje dejavnosti varovanja ter dopolnitev kazenskega zakonika, ki bi določil kazensko odgovornost za zlorabe, kot sta izogibanje zakonodaji in rekrutiranje na črno oseb s kriminalno preteklostjo.

Med 11. uro in polnočjo so se udeleženci protesta lahko podpisali v žalno knjigo.
Med 11. uro in polnočjo so se udeleženci protesta lahko podpisali v žalno knjigo. FOTO: Dare Čekeliš

Policija išče osumljenca

Za napad na 20-letnega Vrhničana so osumljene tri osebe, prvo so policisti izpustili v petek, druga, šlo naj bi za 53-letnega varnostnika družbe VIP, je po zaslišanju pred preiskovalno sodnico ostala v priporu, medtem ko policija še vedno išče tretjega vpletenega v pretep, ki naj bi bil tudi glavni osumljenec. Šlo naj bi za tujega državljana, ki je za družbo Vip Varovanje delo opravljal na črno.

Sveče pred Globalom
Sveče pred Globalom FOTO: Dare Čekeliš

Sindikat varnostnikov ogorčen

V lanskem in letošnjem letu je bilo opravljenih okoli 170 inšpekcijskih nadzorov. Nobeni varnostni službi pa v preteklem letu ni bila odvzeta licenca. Ministrstvo se sklicuje na slab zakon. Da ga niso spremenili že prej, pa krivijo zbornico za zasebno varovanje. Očitki tako ene kot druge strani so te dni kar deževali. Varnostne službe pa medtem že leta delujejo nezakonitio. Na to opozarja tudi sindikat.

Na tragičen dogodek se je odzval tudi sindikat varnostnikov, receptorjev ter drugih, ki delajo v varnostnih službah in imajo pridobljeno licenco za zasebno varovanje v Sloveniji. V sporočilu za javnost so zapisali, da obžalujejo tragičen dogodek in sorodnikom izražajo sožalje.

"Sporočamo vam, da smo zgroženi nad tem kaj se dogaja v varnostnih službah po Sloveniji, ki varujejo objekte z osebami brez preverjanja njegove preteklosti ter brez licence za zasebno varovanje." Za slabo urejene razmere v varnostnih službah krivijo predvsem direktorje varnostnih služb, ki po njihovem mnenju želijo samo služiti.

"Naše plače pa so sramotno nizke, da je prava sramota za sistem kot je zasebno varovanje," še zapišejo. Odgovorni so po njihovem mnenju zatiskajo oči, skrajni čas pa je, da se kaj ukrene, saj "za varnostnika delajo tudi osebe, ki imajo kriminalno preteklost. Osebe, ki sploh nimajo dokončane osnovne šole. Alkoholiki, narkomani, psihično motene osebe, vse te osebe sploh ne bi smele delati v varnostnih službah," pravijo v sindikatu varnostnikov.

KOMENTARJI (176)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ursa.kavar@gmail.com
22. 10. 2007 18.46
Jest sm pa prou ponosna na folk, k je zaceu pred Globalom svecke przigat, pa tud mislm, da mediji s tem, k na velk zvon obesjo ksno stvar ful velik nardijo. Drgac pa nism misnla, da se to tud u nasmu koncu dogaja (ok, mal naiuno, ker je blo ze tist u faraonu). Zmir sm se ful bl varn pocutlana Bledu kot v LJ. Glede juzni, nejuzni...poznam prfokso k dela na srednji soli, kjer zahaja dost folka k hod u Stopa, pa zmirej rece da je ful juznih OK, pa da tud ful Slovencou dela frke, tud jes poznam dost primerov iz obeh skupin :) Sam pomoje so si sami ustvarl tak sloves k ga majo... So bl ispostauleni, ampak bi sami mogl narest kej da bi dokazal, da jih po krivem obtozujemo. Skoda, da sm sla mal prezgodej iz Stopa, ce ne bi vam kej bl konkretnga napisala, k pomojem bi tud mogl pisat tisti, k so bli zravn, ne pa da kle usak po svoje filozofira, pa noben sploh ne ve tocn kaj je blo...
TuMach Muca ??? ????????
18. 10. 2007 19.43
glede na en komentar iz prejšne strani da mladostniki ne smejo nikamor..maldoletni so tako razviti pa tak se naštimajo da zgledajo polnoletni...varnostniki na vratih se pa itak sam menjo pa enx u noči pregledajo osebne, pa še to tistim kateri se jim zdijo sumljivo mladoletni...drugač je pa vsepovsod po večini mladoletnih... v bistvu pa tak leta nimajo veze tle..vsakega človeka je žal..pa če mladoletnega ali pa polnoletnega
TuMach Muca ??? ????????
18. 10. 2007 19.32
najbolj sramotn od vsega tega pa je da je slovenc v svoji državi ostahovan pa pretepen, u tem primeru tudi umorjen... kwa pa mislte da ste? u naši državi ste, tu se igra po naših pravilih..pomisle kdo povzroča največ nasilja ?? vsepovsod..od šole do diskačev...
hecate
17. 10. 2007 01.44
pa še kako ma nacionalnost veze pr takih stvareh če ravno neslovenci delajo najveš štale.
zbiratelj123
17. 10. 2007 01.36
Sploh se ne gre za varnostnike. Kazni za nasilje so premile. Uboj bi moral biti kaznovan kot recimo v drugih državah z boljšimi zakoni na tem področju. Prav tako bi morali biti ostreje kaznovani pretepi, pa naj si gre za varnostnika ali fizične osebe. Če bi za dokazano nasilje (videoposnetki pretepov itd) ljudje sedeli več let, bi se stopnja nasilja bistveno znižala.
OneRound
15. 10. 2007 16.03
Policija je po posnetkih ugotovila, da je v pretepu sodeloval varnostnik VIP, Global je že prekinil pogodbo z VIP varovanjem. Tako poročajo po radiu. Aja pa identiteta tretjega osumljenca je znana ampak ga ne najdejo.
kritika@email.si
15. 10. 2007 15.53
tirnanog1, DRŽAVA NI SAMO TVOJA AMPAK OD VSEH NAS! IN NE SERJI Z NACIONALISTIČNIMI PREDSODKI, ker to nima nobene veze s problemom! Raje dajte vsi vi polpametnjakoviči, ki imate oprane možgane z Jelinčičevimi parolami kakšen konkreten predlog, ki bi pomagal k reševanju tovrstnih problemov!
exim@t-2.net
15. 10. 2007 15.17
Koliko svečk, koliko podpore! Ali se bo zdaj zamislil Stary in ugotovil, da njegova pok. mati olga nima več vpliva, čeprav je bila prva partizanka in, po njenih besedah, vsemogočna? Baje naj bi se celo s Kučanom tikala! ne vem, če je to res, res pa je, da Stary neomejeno in neobremenjeno "fura" Global. Pa toliko je že bilo pripomb čezenj!!
brainiac
15. 10. 2007 14.58
temacni prav imaš.odstopiti bi moral kmetijski minister, ker si vojaške škornje uporabljal med kmetovanjem!
Rok na poti
15. 10. 2007 14.48
Po mojih neuradnih informacijah je najemnik Globala že želel zamenjati varnostno službo pa mu to ni uspelo saj jo sestavljajo izterjevalci in na sploh zločinci. Ali bo zdaj zbral toliko poguma da bo marsikaj o grožnjah in ustrahovanju povedal tudi policiji je seveda vprašanje.
tirnanog1
15. 10. 2007 14.41
Samo nekaj je jasno. Vsi ti "kardiologi" varovanja VIP so neslovenci, ali č*****i. In mi je prav malo briga kako nestrpno to zveni. Dokler bodo oni v moji državi nestrpni do ostalih, predvsem slovencev, potem jaz pač ne morem biti strpen, ke ne... Saj nisem jezus, da bom nastavljal še drugo lice... To je treba zapret in dat strožja pravila za varnostno službo. In predvsem strožja merila. Leta, narodnost, nekaznovanje, psihološki pregledi, itd...
123_Zoke_vec_ni
15. 10. 2007 14.28
"Bi moral minister za notranje zadeve Dragutin Mate zaradi objektivne odgovornosti za pretep v bližini diskoteke Global odstopiti?" Pa kakšno zahojeno vprašanje je to?????? Saj ga niso likvidirali policaji!!! VČERAJ SO ME OŽULILI VOJAŠKI ŠKORNJI! BI MORAL ZARADI OBJEKTIVNE ODGOVORNOSTI ODSTOPITI OBRAMBNI MINISTER KARL ERJAVEC??
mapa
15. 10. 2007 14.11
global mogoce direktno ni kriv v tem primeru. trdno pa verjamem, da vedo kaj se dogaja in nic ne naredijo, da bo bolje. to pa zato, ker jih briga za ljudi. da bodo le sluzili dobro. ce bo potrebno, bodo globala zaprli in odprli drug lokal. naivni so tisti (komentarji nekaj strani nazaj), ki mislijo, da lastniki taksnih lokalov najamejo kredite za ureditev lokala. ponavadi ne placajo izvajalcem del. ko pa izvajalec zahteva posteno placilo, ga varnostniki po navodilih lastnikov pretepejo. tudi dobaviteljev pijace in najemodajalcev ne placujejo. edino varnostne sluzbe redno in velikodusno dobijo svoje placilo. te jim zato pomagajo pri resevanju problemov, ko dobavitelji zahtevajo placilo. seveda obstajajo med lokali in varnostniki izjeme. ali so juznjaki ali ne, ne vem. varnostniki na fakultetah, v tovarnah in trgovinah so ponavadi normalni ljudje. varnostnikii v lokalih in diskotekah pa pogosto poskusajo realizirati svoje nikoli dosezene ambicije na podrocju (borilnih) sportov saj ponavadi obseg bicepsa krepko presega njihov IQ.
rika33
15. 10. 2007 14.05
Samo en predlog vladi in vsem poslancem! Naj se že nehajo ukvarjati s preteklostjo in se raje posvetijo perečim problemom, ki nas ogožajo danes (pa jih ne bi naštevala na tem mestu). Predvsem pa naj čim prej uvedejo dosmrtno ječo z družbenokoristnim delom za vse kriminalce..od pedofilov, posiljevalcev, morilcev in drugih izrodkov, pa da bodo vsaj enkrat koristni za ta svet. In ta varnostnik (če ga sploh lahko imenujemo tako!) brez dvoma sodi v to skupino zavrženih!
Ka_te_briga
15. 10. 2007 13.51
@tomi.passion Meni se zdi da vecina uporablja besedo "juznjaki" slabsalno, ne pa iz razloga, ker so ti ljudje dejansko z juga. S to besedo kot da bi zeleli zaznamovati in ponizati ljudi. Podobno so americani zmerjali crnce. Ne vem tudi od kod ti informacija, da je vecina varnostnikov juznjakov? Si jih mogoce prestel? Tudi ce je temu tako, to se ne pomeni da so zaradi slabih dejanj dolocenih varnostnikov ( za katere se ne ve kako so dobili sluzbo, po cigavih referencah..itd ) vsi "juznjaki" slabi. Vecina se je oddaljila od bistva in se osredotocila na varnostnike. Kaj pa vodilni? Zakaj za vraga so zaposlili taksne ljudi? Kaj jih ne preverjajo? Krive so luknje v zakonu. Vodilni klubov, varnostna podjetja..itd. so pa te luknje zvesto izkoristili sebi v prid. Zaposlovali so na crno, verjetno po predlogih samih varnostnikov ( veze ), niso jih preverjali..itd..;-)) Ne zagovarjam nobenega "juznjaka", samo stvari niso samo crne ali bele. Je se kaj sivega vmes. P.s. ljudi, ki delajo nered, krsijo zakon, ne locujemo po narodnosti. Si kriminalec ali pa ne. Si dober ali slab. Cas je, da se nekaj spremeni. Je pa zalostno, da je moralo mlado zivljenje ugasniti, da bi se nekaj premaknilo. S tem sistemom, druzbo je nekaj resno narobe. In ne samo v Sloveniji, pac pa povsod. LP
Jure Ostreli?
15. 10. 2007 13.40
že ime VIP je totalno egotripersko.. od kdaj pa so bili varnostniki pomembne osebe ? obnašajo pa se ko da so na fuckin red carpet-u... figa.mac: nevem kje vse si ti bil , global je eden tistih krajev kjer ti lepo obnašanje ne garantira da ti kak primitivc ne zloži na tla..
izotop
15. 10. 2007 13.39
Klub Lipa se je zaprl, ce me spomin ne vara, v nekaj dneh. Zanima me kako bo tukaj. Glede na to, da se so se tovrstni incidenti ponavljali (na srečo ne s smrtnim izzidom), Vodstvo Globeli pa še vedno zanikajo kakršnokoli povezanost.
DarthRevan
15. 10. 2007 13.31
Klub Lipa se nič ni takoj zaprl, tudi tam se je lastnik skušal izmakniti odgovornosti, ampak pritisk javnosti je naredil svoje...
izotop
15. 10. 2007 13.28
Fireclub: Ja, obiskovalci imajo pogosto tudi brez razloga konflikt z varnostniki. Vse je pa še podkrepljeno z nasiljem in samodokazovanjem. Glede obtoževanja imaš prav, ni pravično vse v isti koš metat. Dejstvo je pa da je pri nas še kako veliko slabih oziroma neprimernih varnostnikov. In seveda, ne glede na to kakšen je status osumljenca, če je plačan s strani VIP, torej delo na črno, ni tukaj nič kaj preveč za razmišljat. Sramotno je tudi to, kako se skuša Globel spet brezvestno otresti odgovornosti (recimo klub Lipa se je takoj zaprla) in zakaj to mesto Ljubljana dopušča.
DarthRevan
15. 10. 2007 13.24
Tomi.passion, umiri se. Dejstvo je, da je anketa brezveze, saj Mate s tem pretepom res nima nič. Ampak tudi prejšnje vlade imajo z njim natanko toliko, kot Mate. Torej nič.