Črna kronika

61-letnik žrtev blockchain prevare, ostal brez 4500 evrov

Postojna, 30. 09. 2024 11.48 | Posodobljeno pred eno minuto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

61-letnik iz Postojne je policiji prijavil, da mu na bančnem računu manjka 4500 evrov. Moški je predtem prejel klic neznane osebe, ki mu je predlagala namestitev blockchain aplikacije, kar je tudi storil. Sledil je tudi ostalim postopkom, na koncu pa ostal brez denarja.

Neznanec mu je z bančnega računa pobral skoraj ves denar.
Neznanec mu je z bančnega računa pobral skoraj ves denar. FOTO: Dreamstime

V nedeljo popoldne se je na PP Postojna zglasil 61-letni moški iz okolice Postojne in prijavil, da mu na bančnem računu manjka 4500 evrov. Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je 61-letnik 26.9. prejel telefonski klic, v katerem mu je neznani moški rekel, da ima na blockchainu stanje 6500 evrov. 

V nadaljevanju mu je klicatelj dejal, da si mora na telefon namestiti aplikacijo blockchain, kar je tudi storil. Vse je počel po njegovih navodilih. Ko je namestil aplikacijo je moral posredovati še številko bančne kartice, kar je prav tako storil. Moški mu je dejal, naj si na aplikaciji ogleda račun, na katerem je denar. Moški je dejansko videl znesek v ameriških dolarjih, ki je ustrezal približno 6500 evrov.

Ko je opravil prenos mu je moški rekel, da naj preveri svoj bančni račun. S kodo je vstopil v spletno banko ter videl, da je račun skoraj prazen. Takoj je iz telefona izbrisal aplikacijo in preklical bančno kartico ter zadevo prijavil policiji. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil ter zadevo preiskujejo v smeri kaznivega dejanja Goljufije po 211. členu Kazenskega zakonika.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.