Črna kronika

52-letnik družbo s ponarejanjem listin ogoljufal za 16.000 evrov

Koper, 25. 07. 2024 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Koper so zaključili kriminalistično preiskavo in podali kazensko ovadbo zoper 52-letnega državljana Italije, direktorja zdaj že izbrisane gospodarske družbe iz Kopra. Utemeljeno je namreč osumljen treh kaznivih dejanj, in sicer ponarejanja poslovnih listin in poslovne goljufije.

Predkazenski postopek so kriminalisti pričeli na podlagi kazenske ovadbe odgovorne osebe oškodovane gospodarske družbe iz Ljubljane in ga nadaljevali s pridobivanjem dodatnih dokazov, so sporočili iz PU Koper.

V preiskavi so ugotovili, da je 52-letni direktor koprske družbe poslovno sodeloval z ljubljansko družbo in jo oškodoval na način, da je slednja zanj izvajala storitve mednarodnega faktoringa. V letu 2019 je osumljenec oškodovani družbi poslal v odkup terjatev preko 60.000 evrov, na podlagi izdanega računa družbi iz Belgije. Oškodovana družba je koprsko družbo predfinancirala v višini te terjatve, zmanjšane za stroške storitve. Ker družba iz Belgije, ob zapadlosti računa, le-tega ni plačala, je oškodovana ljubljanska družba opravila poizvedbo in ugotovila, da terjatev do belgijske družbe ne obstaja, saj družba iz Belgije blaga iz spornega računa koprske družbe ni nikoli prejela.

52-letnik je družbo oškodoval za 16.000 evrov.
52-letnik je družbo oškodoval za 16.000 evrov. FOTO: Shutterstock

Oškodovana ljubljanska družba je 52-letnega osumljenca seznanila z ugotovitvami, pri čemer je priznal, da je z namenom lažnega prikaza obstoja terjatve izdal lažni račun koprske družbe in druge poslovne listine, s katerimi je prikazal, da je družba iz Belgije blago prejela in da bo ta račun, ob zapadlosti, tudi poravnala.  

Ko je bilo njegovo dejanje razkrito, je obljubil, da bo nastali dolg oškodovani ljubljanski družbi poravnal in kot garancijo zastavil tudi del svojega premoženja. Sprva je dolg odplačeval, kasneje pa je s plačevanjem prenehal ter skril zastavljene premičnine ter tako družbi iz Ljubljane onemogočil poplačilo celotnega dolga. Oškodoval jo je za skoraj 16.000 evrov.

"Za kaznivo dejanje Ponareditev ali uničenje poslovnih listin (po 235. členu KZ-1) je zagrožena zaporna kazen do dveh let, za kaznivo dejanje Poslovna goljufija (po 228. členu KZ-1) pa zaporna kazen do petih let," so še pojasnili na Policiji.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nightingale
27. 07. 2024 21.55
Pri 16k hitro zaključijo, pri milijonskih krajah pa s kuverto v žepu obrnejo hrbet...
ivan z Doba
26. 07. 2024 10.54
+1
Bo zastaralo? Ne verjamem, ker niso milijoni € v igri. Vsekakor je modela treba spraviti za rešetke. Če primerjamo škodo 16000 € z milijonsko škodo bavčarja, bi moral prvi dobiti celo nagrado, glede na bavčarjevo zaporno kazen. Takih "bavčarjev" je v Sloveniji preveč.