Črna kronika

45-letnica na prehodu za pešce trčila v mladoletnico

Novo mesto, 06. 12. 2023 11.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Seidlovi cesti v Novem mestu je 45-letna voznica na prehodu za pešce trčila v mladoletnico, ki je pravilno prečkala cesto. Lažje poškodovano peško so reševalci oskrbeli na kraju nesreče, povzročiteljici pa so policisti izdali plačilni nalog. Policija ob tem opozarja, da so pešci v zimskem času najbolj ogroženi udeleženci v prometu. Tako pešce kot voznike pozivajo k dodatni previdnosti.

V zadnjih 10 letih je na območju PU Novo mesto v prometnih nesrečah umrlo 15 pešcev. V petih primerih so bili pešci povzročitelji nesreč. 95 pešcev se je v nesrečah hudo poškodovalo, 320 pa lažje. 

Pešci so sicer v tem letnem času, ko je temni del dneva daljši, pogostejše pa so padavine in megla, najbolj ogroženi udeleženci v prometu, pravijo na Policiji. Pešcem svetujejo, da nosijo svetlejša oblačila in uporabljajo svetlobna telesa. Pri prečkanju ceste na prehodih za pešce naj se dobro prepričajo, da so jih vozniki opazili in da bodo lahko ti glede na razmere vozilo varno ustavili. 

"Izven naselij, kjer ni pločnikov, številni hodijo po desni strani vozišča v smeri hoje in s tem dodatno ogrožajo svojo varnost, saj s tem zmanjšujejo možnost pravočasne reakcije in umika ob nepredvidenih okoliščinah. Predvsem mlajši med hojo nemalokrat uporabljajo slušalke za telefon ali telefonirajo med hojo, kar dodatno zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu," poudarjajo na PU Novo mesto. 

Prehod za pešce
Prehod za pešce FOTO: Shutterstock

Voznike medtem opozarjajo, naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti, upoštevajo cestno-prometna pravila in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Pozorni naj bodo tudi na nepravilna ravnanja pešcev, ki prečkajo vozišče izven prehodov za pešce. Izven naselij naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi po robu vozišča. 

Konec oktobra so sicer v enotedenski nacionalni preventivni akciji za večjo varnost pešcev 'Bodi viden, bodi previden' na območju PU Novo mesto ugotovili 110 kršitev pešcev. Med najpogostejšimi kršitvami pri voznikih motornih vozil je izsiljevanje prednosti na prehodu za pešce, slednji pa največkrat ne upoštevajo rdeče luči, nepravilno prečkajo vozišče, hodijo po nepravilni strani in so neustrezno osvetljeni. 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
06. 12. 2023 12.36
+1
Sem voznik in pešec. Kot pešec vedno vzamem svetleči trak okrog rokava, da sem vsaj malo viden, kot voznik pa opažam razne nindže ob robu ceste, opaziš ga tik pred zdajci, na prehod kar stopi brez pogleda levo-desno in nesreča je tu, najslabše jo pa odnese pešec, kriv, ali nedolžen.
orhideja79
06. 12. 2023 12.48
+0
kaj pa tvoje predvidevanje kot voznik? Ko opaziš nekoga, blizu prehoda si bolj pozoren ali po gasu in naprej? To je cela umetnost. Pa nima veze ali pešec pogleda levo in desno, kot so nas učili starši. Na prehodu za pešce ima pešec, še enkrat, vedno prednost. Če vam pa to, še vedno ni jasno, pojdite do policista in ga vprašajte. Nekaj čisto drugega je, če vam pešec skoči na cesto kar naenkrat. Takrat pa (po policistovih nalodilih) sta kriva oba 50-50. Seveda jo bo pešec slabše odnesel, to je 100%.
mastablasta
06. 12. 2023 13.22
problem je mrak in črna oz. temna ali siva obleka. te se pogostokrat zlije z okoljem. ob mraku so barve slabše vidne, svetloba luči pa še en razsvetli okolice dovolj.
Micimici7
06. 12. 2023 11.21
+3
jaz bi dodala še to, da vsak dan iz lastnih izkušenj vidim, kako mladina prečka ceste, na perehodu ali izven njega, vseeno. V glavnem vsi s slušalkami v ušesih, buljijo v telefon, ker bodo za 3 sekunde na telefonu ziher nekaj zamudili..v glavnem, hodijo kot ovce:(( Ne slišijo in ne vidijo nič, pa tudi ne gledajo.. Če se komu kaj zgodi, nastrada voznik to je pa druga plat takih nezgod, nesreč..
Nikdar več
06. 12. 2023 11.49
+1
Sicer ne vem kako je do nesreče prišlo v tem primeru. Se pa povsem strinjam s komentarjem v prenekaterih drugih primerih. Kot so mene, učim svoje otroke tudi sam. Ustavi se pred prehodom, poglej levo-desno-levo, če je treba tudi 2x, potem ko si prepričan, da lahko, prečkaj. Dandanes pa iz hoje v smeri ceste, direktno na vozišče. Tudi nekateri odrasli. Zakaj? Ker pešec velja za najšibkejši člen v prometu, ko pride do nesreče, pa je največja žrtev voznik. Kazen zanj!, dogodek ima pred očmi vse življenje, plačuje.. . In znotraj sebe se bori s tem, da je pravzaprav nedolžen...
orhideja79
06. 12. 2023 11.51
-1
Pozabila ste povedati, da ima pešec na prehodu VEDNO prednost. Ali pešci gledajo levo in desno je pa čisto odvisno od posameznika. Sedaj problem nastane, ko gre pešec čez cesto, kjer ni prehoda za pešce ali skozi rdečo.
Nikdar več
06. 12. 2023 11.52
+0
Dodal bi še to. Ko greš čez prehod za pešce, ja, šel si na pravem mestu, in to je pravilno. Ali si to izvedel prav, ne drugo vprašanje.
mastablasta
06. 12. 2023 13.25
+1
v teh primerih bi morali imeti ustrezno kazen za pešce ne za voznika. ne morejo za vse stvari biti drugi odgovorni. vsi smo kdaj pešci in pešci so najšibkešji v prometu. ampak tudi oni morajo pokazati določeno mero odgovornosti in včasih prevzeti del krivde.
Nikdar več
06. 12. 2023 14.33
Ko si meter, dva, tri,.. od prehoda, pešec hodi naravnost, kaj ti predvidevaš? Ti verjetno ustaviš in ga celo vljudno vprašaš ii namerava čez cesto.
Nikdar več
06. 12. 2023 14.34