Zanimivosti

Maturantska parada 2002

Ljubljana, 24. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prek 12.000 slovenskih maturantov je na svoj zadnji šolski dan na ulicah desetih mest po Sloveniji zaplesalo četvorko. Dogodek se bo kot svetovni rekord v številu istočasno plešočih parov vpisal tudi v Guinessovo knjigo rekordov.

četvorka na Slovenski cesti
četvorka na Slovenski cesti FOTO: POP TV

Organizatorja prireditve sta bili Plesna zveza Slovenije s projektom Slovenija pleše in plesna šola Urška s projektom Maturantska parada. Četvorko so istočasno plesali v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Celju, Kranju, Izoli, Škofji Loki in Velenju.

V Ljubljani so maturanti plesali po Slovenski cesti, od Šubičeve do Figovca, in na Kongresnem trgu. V Mariboru je ples četvork potekal na Titovem mostu, udeležilo pa se ga je več kot 2000 maturantov mariborskih srednjih šol, Šolskega centra Ptuj in Gimnazije Ljutomer. Četvorka je prav tako potekala tudi v Celju, kjer jo je več kot 1600 maturantov zaplesalo na Prešernovi ulici. Prireditev je letos potekala že drugo leto zapored.

maturanti plešejo četvorko
maturanti plešejo četvorko FOTO: POP TV

V slovenski prestolnici se je maturantska parada začela ob 11. uri z razvrščanjem četvork na Slovenski cesti, ob 12. uri pa se je po pozdravu ljubljanske županje Vike Potočnik začela "največja četvorka na svetu v štirih slikah brez sprehodov". Neposredni prenos ljubljanske prireditve je potekal na Kongresnem trgu, kjer so po zaključku četvorke osmošolci zaplesali skupinsko plesno točko, sledila je plesna revija Slovenija pleše in ogled posnetka četvorke s Slovenske ceste. Program so nadaljevali s plesnimi stvaritvami srednješolcev, za poletno animacijo pa so poskrbeli učitelji Plesne šole Urška. Ob 14. uri se bo začela triurna plesna zabava z naslovom DJ Time, ob 15. uri pa bodo sledili ogledi in primerjava posnetkov četvork vseh sodelujočih mest.

Lani je parada potekala z okrog 3000 udeleženci le v Ljubljani, kjer se je zbralo skoraj 1000 četvork, nepozabno zabavno dogajanje pa je spodbudilo mlade, da se letošnje Maturantske parade udeležijo še bolj množično.