Tuja scena

Zvezdniško leto 2006

Ljubljana, 27. 12. 2006 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 20 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
0

V pregledu dogodkov iz sveta zabave vam ponujamo najbolj zanimive zvezdne utrinke iz življenj slavnih in zabavnih.

Lepotice preteklega leta

Iris Mulej so okronali za miss Slovenije ...
Iris Mulej so okronali za miss Slovenije ... FOTO: Dare Čekeliš

Prvo uradno lepotico smo dobili februarja, ko so okronali Natašo Pinoza iz Sevnice, ki je postala miss Universe Slovenije (na julijskem svetovnem izboru je zmagala 18-letna miss Portorika Zuleyka Rivera Mendoza), za Miss Hit Stars so okronali Merimo Čatić, miss športa je postala 20-letna Aneta Salihović, v finalnem izboru za miss Slovenije 2006 je konec junija v portoroškem Avditoriju slavila 24-letna Iris Mulej iz Podgrada.

... Tatana Kučarova je postala miss sveta ...
... Tatana Kučarova je postala miss sveta ... FOTO: Reuters


Konec septembra pa so okronali še miss sveta 2006. Naslov najlepše Zemljanke je tokrat domov odnesla plavolasa Tatana Kučarova s Češke. Oktobra smo dobili tudi najbolj "usodno" žensko letošnjega leta. Za fatalko leta so proglasili lansko miss Slovenije, Sanjo Grohar. Novembra pa so v Kranjski Gori izbrali še dve lepotici in jima podelili naziv Miss Havaiian Tropic. To sta postali črnolasa Sabina Mali in svetlolasa Nina Stropnik.

Sanja Grohar pa slovenska fatalka leta
Sanja Grohar pa slovenska fatalka leta FOTO: POP TV


Gora Brokeback ali Usodna nesreča?

Ang Lee je prejel oskarja za režijo, kipec za film pa se mu je izmuznil ...
Ang Lee je prejel oskarja za režijo, kipec za film pa se mu je izmuznil ... FOTO: Reuters
Januarja je na 63. podelitvi zlatih globusov največ, štiri nagrade, prejel film Brokeback Mountain režiserja Anga Leeja, film Jamesa Mangolda, Hoja po robu, so nagradili s tremi zlatimi globusi, in sicer za najboljši muzikal ter za glavni vlogi (Reese Witherspoon in Joaquin Phoenix). Za dramski vlogi pa sta slavila Philip Seymour Hoffman in Felicity Huffman.

Tudi na britanskih filmskih nagradah bafta je slavil Angov film Gora Brokeback, ki je prejel štiri priznanja. Za glavni vlogi sta uspeh ponovila Reese Witherspoon in Philip Seymour Hoffman. Na francoski cezarjih je zmagal film Ko je zastalo moje srce, Jacquesa Audiarda.

Tudi na podelitvi neodvisnih nagrad Spirit so za najboljši film nagradili Goro Brokeback Anga Leeja, ta pa je postal tud najboljši neodvisni režiser. V igralskih vrstah sta slavila Philip Seymour Hoffman in Felicity Huffman.


...saj ga je prejel Paul Haggis za film <i>Usodna nesreča</i>
...saj ga je prejel Paul Haggis za film <i>Usodna nesreča</i> FOTO: Reuters

Ko je že vse kazalo, da bo Lee veliki zmagovalec tudi na podelitvi najbolj prestižnih filmskih nagrad, pozlačenih oskarjev, pa je doživel hladen tuš. Goro je namreč podrla Usodna nesreča, film Paula Haggisa, ki je od skupaj šestih nominacij prejel oskarja za najboljši film, izvirni scenarij in montažo. Lee se je lahko potolažil z oskarjem za režijo. Med glavnimi igralci sta pričakovano slavila Reese Witherspoon (Hoja po robu) in Philip Seymour Hoffman (Capote), v stranski kategoriji pa Rachel Weisz (Zvesti vrtnar) ter George Clooney (Siriana). Velika poraženca podelitve sta bila Clooneyjev film Lahko noč in srečno in Spielbergov München, ki sta s šestimi oz. petimi nominacijami ostala praznih rok.

V kinih so kraljevali kvazi kazahstanski reporter Borat, platna je zasedel novi James Bond Daniel Craig, v novi različici filma Casino Royale, za ljubitelje grozljivk je žagala Žaga III, na platna sta prišla dva filma o tragediji 9/11, United 93 in Stonov World Trade Center, Frears je predstavil Kraljico, z izvrstno Helen Mirren v naslovni vlogi, Ken Loach je opozoril na krvavo poglavlje irske zgodovine s filmom Veter, ki trese ječmen, Martin Scorsese pa prepričal z izvrstnim trilerjem Dvojna igra. Če imamo v mislih nadaljevanja, pa ne moremo mimo dveh bombastičnih filmskih sag; Tom Cruise je predstavil tretji del Misije nemogoče (in nato kmalu dobil nogo pri Paramountu), eden večjih poletnih hitov pa je bil tudi drugi del Piratov s Karibov, s podnaslovom Mrtvečeva skrinja. Konec leta pa je premiero doživel tudi nov film Mela Gibsona, Apokalipto, krvava drama o majevski civilizaciji.

Konec maja so podelili zlato palmo na 59. filmskem festivalu v Cannesu, ki jo je prejel britanski režiser Ken Loach za film Veter, ki trese ječmen. Za najboljši film na 12. sarajevskem filmskem festivalu pa so proglasili švicarsko dramo Gospodična.

Filmske nagrade so podelili tudi na MTV-ju, kjer je komedija Lovca na družice, z Vinceom Vaughnom in Owenom Eilsonom, prejela tri priznanja, med drugim za najboljši film.

Na 63. Mostri, filmskem festivalu v Benetkah, je zlatega leva za najboljši film prejel poetični kitajski film Mirno življenje, režiserja Jia Zhangkeja.

V Los Angelesu pa so podelili že 58. televizijske nagrade emmy. Serija Zahodno krilo je z emmyjem Alana Alde prejela že 26. emmyja in se tako v prejetih emmyjih izenačila s serijo Fantje s Hill Streeta iz osemdesetih. Emmyja za glavno vlogo v dramski seriji je prejel Kiefer Sutherland (24), emmy za glavno igralko v miniseriji ali filmu pa je prejela Helen Mirren (Elizabeta I.). Najboljša komična serija je postala The Office, najboljša dramska serija pa 24.

Justin Timberlake je MTV nagrade vodil in nekaj nagrad podelil tudi sebi
Justin Timberlake je MTV nagrade vodil in nekaj nagrad podelil tudi sebi FOTO: Reuters

Podelili so tudi mednarodne emmyje, kjer je Ronald S. Lauder, ustanovitelj CME, prejel emmy s področja upravljanja, za pionirsko delo pri razvoju neodvisnega televizijskega predvajanja v srednji in vzhodni Evropi. Stevena Spielberga pa so nagradili za izjemno in dolgoletno delo na televiziji.

Prešernovi nagradi za leto 2006 sta za življenjsko delo prejela pesnik, esejist in pisatelj Milan Dekleva, na področju literarne umetnosti, ter režiser Karpo Godina na področju filmske umetnosti.

Odgrobadogroba velik festivalski hit, ki je Cvitkoviču prinesel kup nagrad

Slovenski režiser Jan Cvitkovič je tudi v preteklem letu prejel lepo število nagrad za njegov film Odgrobadogroba. Na filmskem festivalu v Sofiji je prejel nagrado bolgarske filmske kritike za najboljši balkanski film, na portugalskem filmskem festival Troia, pa je za film prejel posebno nagrado žirije, srebrnega delfina, ter nagrado CICAE, ki jo podeljuje mednarodno združenje umetniških kinodvoran.

Filmu Zajtrk na Plutonu, Neila Jordana, je občinstvo na 17. LIFFu dodelilo zlati kolut za najboljši film
Filmu Zajtrk na Plutonu, Neila Jordana, je občinstvo na 17. LIFFu dodelilo zlati kolut za najboljši film FOTO: 24ur.com


V Subotici je prejel glavno nagrado, zlati stolp, za najboljši film 13. festivala evropskega filma Palič, na mednarodnem filmskem festivalu v poljskem Torunu (TOFFI), pa je oktobra prejel posebno nagrado strokovne žirije in nagrado Zygmund Kalužynski, ki jo namenijo režiserju filma za izbrani, izjemni prispevek k filmski umetnosti.

In viktorja dobi ...

Leto 2006 je bilo zmagoslavno tudi za POP TV in Kanal A. Ustvarjalci programa, uredniki, novinarji in voditelji Pro plusa so namreč skupaj prejeli kar pet medijskih nagrad viktor.

Špela Šipek, Darja Zgonc in Vine Bešter z viktorjem za najboljšo informativno oddajo (24UR)
Špela Šipek, Darja Zgonc in Vine Bešter z viktorjem za najboljšo informativno oddajo (24UR) FOTO: Dare Čekeliš


Viktorja za najboljšo informativno TV oddajo je že drugo leto zapored prejela paradna oddaja POP TV 24UR, med viktorji popularnosti so za najboljšo TV oddajo izbrali oddajo E+ v produkciji Kanala A, novinarka POP TV Maja Roš pa je prejela viktorja za najbolj obetavno medijsko osebnost. Naša mala klinika je zopet prejela viktorja za najboljšo igrano TV oddajo ali film, ustvarjalci interaktivnostnega šova BAR pa so prejeli viktorja za posebne dosežke. Viktorja za televizijsko osebnost je prejel Jože Činč, Neisha je postala naj glasbena izvajalka, častnega viktorja pa so dodelili Tonetu Vogrincu.

Maja Roš z viktorjem za obetavno medijsko osebnost
Maja Roš z viktorjem za obetavno medijsko osebnost FOTO: Dare Čekeliš

Zmagovalec 17. izdaje Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala LIFFe, dobitnik nagrade vodomec, je postal dansko-britanski film 1:1 (Ena na ena), režiserke Annette K. Olesen. Posebno omembo žirije za vodomca si je prislužil nemški film Namizni tenis Matthiasa Luthardta in Meike Hauck. Madžarski film Bele dlani Szabolcsa Hajduja je prejel nagrado FIPRESCI, ki jo podeljuje mednarodno združenje filmskih kritikov. Irsko-britanski film Zajtrk na Plutonu Neila Jordana je z oceno občinstva (4,70) postal dobitnik zlatega koluta. Jafar Panahi pa je za film Ofsajd od Amnesty International prejel nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic.

Anžej Dežan na vaji pred Evrosongom
Anžej Dežan na vaji pred Evrosongom FOTO: Aleš Matko - Evrovizija.com

Evropska filmska akademija je v Varšavi podelila letošnje filmske nagrade. Za najboljši film so razglasili nemško dramo Življenje drugih (Das Leben Der Anderen), prvenec režiserja Floriana Henckela von Donnersmarcka. Almodovarjev film Vrni se, je prejel pet nagrad, tudi za najboljšega režiserja, Penelope Cruz pa je domov odnesla nagrado za najboljšo igralko. Roman Polanski je prejel nagrado za življenjsko delo.

Komu več glasbenih nagrad?

Mary J. Blige je slavila na ameriških glasbenih nagradah in nagradah revije Billboard
Mary J. Blige je slavila na ameriških glasbenih nagradah in nagradah revije Billboard FOTO: Reuters

Kar se tiče glasbenih nagrad, so februarja v Los Angelesu podelili prestižne glasbene nagrade grammy. Največ, kar pet, jih je dobila irska skupina U2. Tri sta prejela raper Kanye West in R&B pevka Mariah Carey, David Bowie pa je prejel grammyja za življenjsko delo. Na podelitvi latino grammyjev je slavila kolumbijska pevka Shakira, ki je domov odnesla kar štiri pozlačene "gramofončke".

Na podelitvi britanskih glasbenih nagrad brit so bili najuspešnejši rockerji Kaiser Chiefs, ki so prejeli tri brite, za najboljše rock izvajalce, za najboljšo britansko skupino in najboljši živi nastop. Po dva brita so prejeli Coldplay, James Blunt in ameriški punk rockerji Green Day.

Na podelitvi nagrad revije New Musical Express, je skupina Arctic Monkeys prejela tri nagrade in tako krepko premagala rivale Kaiser Chiefs. Prejeli so nagrado za najboljšo britansko skupino, za najboljšo pesem (I Bet You Look Good On The Dancefloor) in za najboljše novince.

Na podelitvi nemških glasbenih nagrad echo sta v kategoriji mednarodnih izvajalcev slavila Madonna in Robbie Williams, novinci leta so postali Tokio Hotel, alternativci pa Rammstein.

Pravi šok so favoriti, med katerimi so bili Red Hot Chili Peppers in Shakira, doživeli na podelitvi nagrad za video leta na postaji MTV (ki je sicer v letu 2006 praznovala 25. rojstni dan), saj so gledalci postaje za videospot leta izbrali pesem v Evropi dokaj neznane skupine Panic! At The Disco (I Write Sins Not Tragedies).

Pesem <i>Plan B</i> Anžeja Dežana ni bila dovolj dobra za finale Eurosonga
Pesem <i>Plan B</i> Anžeja Dežana ni bila dovolj dobra za finale Eurosonga FOTO: E plus

Po dve nagradi evropskega MTV-ja pa sta šli v roke dua Gnarls Barkley in voditelja Justina Timberlaka, izvajalka MTV Adrie pa je postala Aleksandra Kovač.

Letošnja podelitev ameriških glasbenih nagrad je bila v znamenju skupine The Black Eyed Peas, ki je pobrala kar tri piramide, Red Hot Chili Peppers so dobili dve nagradi, Mary J. Blige pa je v soul in R&B kategoriji prejela nagradi za pevko in album leta. No, Mary J. je bila tudi absolutna zmagovalka podelitve nagrad glasbene revije Billboard, saj je z devetimi nagradami dobesedno odpihnila konkurenco.

Laibach so nastopili na 18 koncertih po Evropi
Laibach so nastopili na 18 koncertih po Evropi FOTO: Boštjan Tušek

Kaj pa EMA?

Seveda pa ne smemo pozabiti na EMO in izbor za pesem evrovizije. Konec januarja je na EMI zmagal mladi pevec Anžej Dežan s pesmijo Plan B, ki je Slovenijo konec maja zastopal na evrovizijskem izboru v Atenah. Tam se mu je nato finale izmuznil, saj je v polfinalu dosegel le 16. mesto. Na presenečenje večine je z 292 točkami zmagala finska hard rock skupina Lordi, ki je zažgala s svojo pesmijo Hard Rock Hallelujah.

Glasbena gostovanja v Sloveniji in turneje velikanov

Legendarni Stonesi so morali nekaj koncertov preložiti iz zdravstvenih razlogov, nazadnje pa so neglede na to, podrli rekord v zaslužku
Legendarni Stonesi so morali nekaj koncertov preložiti iz zdravstvenih razlogov, nazadnje pa so neglede na to, podrli rekord v zaslužku FOTO: Reuters

V Sloveniji so v preteklem letu med drugim koncertirali Lou Reed, Siddharta so junija na ljubljanskem gradu predstavili nov album Petrolea, razprodane Križanke je ob pomoči simfoničnega orkestra in posebnih gostov dve uri navduševala pevka Neža Buh, bolj znana kot Neisha, v okviru turneje Touring The Angel so Slovenijo končno obiskali elektro pionirji Depeche Mode, nekaj dni pozneje pa še kultni darkerji The Sisters of Mercy. Urbano tolkalsko pleme The Stroj je znova zatreslo ljubljanski Železniški muzej. Tokrat s 15-tonskim instrumentom - cisterno, predstavili pa so nov album Cona. Dvorano Tivoli pa so obiskali škotski rockerji Simple Minds, zatresli so jo zvoki veteranske zasedbe Deep Purple, konec leta pa še kanadski rocker Bryan Adams in romski godci Budapest Gypsy Symphony Orchestra.


Zmagovalec BARA 2 in dobitnik 12 milijonov tolarjev je bil Emil Širić
Zmagovalec BARA 2 in dobitnik 12 milijonov tolarjev je bil Emil Širić FOTO: POP TV

Kultna slovenska zasedba Laibach je nastopila na festivalu Grand Rock Sevnica, nato pa še v Kamniku, kjer so zadnjič predstavili program s plošč Anthems in WAT. Zasedba je nato konec oktobra izdala nov album Volk in se podala na evropsko turnejo, na kateri je zaigrala 18 koncertov v dvanajstih državah.

Tom Cruise in Katie Holmes sta poskrbela za poroke leta
Tom Cruise in Katie Holmes sta poskrbela za poroke leta FOTO: Reuters

Rolling Stones bi morali julija nastopiti v hrvaški prestolnici, a so koncert odpovedali, saj je njihov kitarist Keith Richards na Fidžiju padel s palme in se hudo poškodoval. So pa zato februarja z brezplačnim koncertom na znameniti plaži Copacabana v Riu de Janeiru privabili več kot milijon obiskovalcev, turnejo A Bigger Bang pa zaključili kot najbolj donosno turnejo vseh časov.

BAR 2 - še boljši in bolj uspešen!

Leto 2006 je nedvomno zaznamoval tudi resničnostni šov na POP TV, BAR 2. Za sodelovanje v BARu se je prijavilo rekordno število kandidatov, in sicer 1370, kar je bilo trikrat več kot za prvi BAR. Veliko ljudi je BAR 2 spremljalo tudi prek spleta, saj je bilo zabeleženih okoli tri milijone ogledov videov in ravno toliko prenosov v živo.


Madonna in Guy Ritchie sta se borila za posvojitev malavijske sirote
Madonna in Guy Ritchie sta se borila za posvojitev malavijske sirote FOTO: Reuters

Svojevrsten rekord pa je podrla tudi finalna oddaja, v kateri so prejeli rekordno število glasov. Zmagovalec BARa 2 je tako s 136.833 glasovi postal Emil Širić, ki je prejel glavno nagrado v vrednosti 12 milijonov tolarjev, drugouvrščeni Gregor Žonta pa je prejel 132.744 glasov. Razlika med glasovi je bila tako le 1,5-odstotna.

Da pa se resničnostni šovi na POP TV in Kanalu A še ne bodo kar tako hitro končali, pa priča dejstvo, da se napovedujeta že dva nova, Zamenjajmo ženi in licenčni Big Brother.

Zvezdniške posvojitve

Leto 2006 je bilo zagotovo leto posvojitev. Zvezdniki so dobesedno ponoreli za otroki iz drugih držav. Lahko bi rekli, da so posvojitve postale pravi modni trend med slavnimi in bogatimi.

Denise Richards in Charlie Sheen sta med ločitvenim postopkom javno prala umazano perilo
Denise Richards in Charlie Sheen sta med ločitvenim postopkom javno prala umazano perilo FOTO: Reuters

Meg Ryan je tako že v začetku leta posvojila kitajsko siroto, igralka Sharon Stone je posvojila že tretjega otroka in tako posvojenima sinovoma Roanu in Lairdu dodala še novorojenčka Quinna. Posvojitvenemu trendu sta sledila tudi nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder in soproga Doris, ki sta posvojila drugega otroka, tokrat ruskega dečka. Največji bum med letošnjimi posvojitvami pa je povzročila ameriška zvezdnica Madonna, ki je uprizorila pravo kalvarijo s posvojitvijo malavijske sirote, dečka Davida Bande. Kraljica popa pa je obenem sprožila pravi val navdušenja med zvezdniki, saj so o posvojitvi začeli govoriti tudi Nicole Kidman, Britney Spears, pevec Ricky Martin, o še enem posvojencu iz Afrike ali Azije pa sta začela razmišljati tudi Angelina Jolie in Brad Pitt.

TomKat s poroko leta

Za poroko leta 2006 sta poskrbela Tom Cruise in Katie Holmes, ki sta se poročila na pompozni poroki v večnem mestu Rimu, kamor sta povabila celo četico znanih zvezdniških prijateljev. Od ostalih porok pa velja omeniti, da sta se v začetku leta poročila pevka Pink in njen motokrosistični prijatelj Carey Hart. No, Pink se je proti koncu leta že začela pritoževati, da ji zakon zaradi kroničnega pomanjkanja časa vse bolj razpada.


Poroka Nicole Kidman
Poroka Nicole Kidman FOTO: Reuters

Tretjič se je poročila tudi filmska zvezdnica Andie MacDowell, kot tudi njena 58-letna igralska kolegica Glenn Close, hčerka slavnega Elvisa, Lisa Marie Presley, pa se je poročila že četrtič. Tokrat s kitaristom in glasbenim producentom Michaelom Lockwoodom.

Konec junija smo bili priča zvezdniški poroki št. 2., saj sta se v Sydneyju poročila avstralska igralka Nicole Kidman in country pevec Keith Urban. Nicole so sicer mnogi svarili, da je Urban ozdravljeni zasvojenec, a je to ni kaj dosti motilo. No, ker se je pevec kmalu po sklenitvi zakonske zveze spet predal alkoholu, je pristal na kliniki za odvajanje. Nicole, ki si bolj kot kar koli drugega želi otroka, pa v jok!


Junija se je poročila tudi 44-letna "razočarana gospodinja" Marcia Cross, ki je vzela borznega posrednika. O zaroki in poroki sta na veliko govorila tudi suhljata Kate Moss in njen nikoli ozdravljeni rockerski zasvojenec Pete Doherty. In ko je že kazalo, da ga bo Kate spametovala in mu bo ona bolj pomembna kot droge, je Pete znova zdrknil v objem opojnih substanc, kar je vodilo v policijske aretacije in nepotrebne mamilaške ekscese.

...in ko je sreče konec

Raper Eminem je januarja spet skočil v zakonski jarem, saj se je vnovič poročil s svojo nekdanjo ženo Kim. Čeprav je par zatrjeval, da sta narejena drug za drugega, in da se, predvsem zaradi hčerke Hailie Jade, tokrat nameravata za srečo bolj potruditi, ljubezen ni vzdržala. Raper je namreč že čez nekaj mesecev vložil prošnjo za razvezo.


... kot tudi ne Heather Mills in Paul McCartney
... kot tudi ne Heather Mills in Paul McCartney FOTO: Reuters

V dolgo in umazano ločitev sta se že v začetku leta zapletla Charlie Sheen in Denise Richards, podobno pa se je zgodilo tudi njeni prijateljici Heather Locklear, ki se je po enajstih letih zakona ločila od rockerja Richieja Sambore. No, ta se je kmalu znašel v objemu lepe Denise, kar je povzročilo kar nekaj hude krvi med igralkama.

Končala se je tudi sreča med Hillary Swank in Chadom Lowom, kot tudi med Davidom Hasselhoffom in njegovo ženo Pamelo Bach ter pevskim parom, Whitney Houston in Bobbyjem Brownom.

Za ločitev na papirju sta se odločila tudi Maša Medik iz skupine Turbo Angels in "zloglasni" Kristijan Kamenik, marca se je ločil pevec, bobnar in nekdanji član zasedbe Genesis, Phil Collins, ki je po šestih letih končal zakon z ženo Orianne.

Aprila se je ločil nekdanji zvezdnik serije Prijatelji, Matt LeBlanc, razšla sta se Slobodan Živojinović in Lepa Brena, maja je vložil zahtevek za ločitev od svoje druge žene Perle tudi kitarist Slash iz skupine Velvet Revolver, ki je zaslovel s skupino Guns N' Roses. Po štirih letih je do razkola prišlo tudi med slavnim Beatlom Paulom McCartneyjem in njegovo ženo Heather Mills. Macca se je takoj "popraskal", ker ni podpisal predporočne pogodbe, Heather, ki so jo poskušali diskreditirati s spolnimi škandali iz preteklosti, pa si mane roke, saj bo od svojega znanega soproga prejela zajetno preživnino.


Heidi Klum je bila zelo lepa nosečnica
Heidi Klum je bila zelo lepa nosečnica FOTO: Reuters

Junija je vlogo za razvezo vložila tudi igralka Selma Blair, ki se je po dveh letih odločila ločiti od igralca in glasbenika Ahmeta Zappe (sina Franka Zappe). Kultni režiser David Lynch pa se je od svoje tretje žene, sodelavke Mary Sweeney, ločil po samo mesecu dni zakona. Po dobrih dveh letih zakona sta odločitev za ločitev sprejela tudi brhka Carmen Electra in divji rocker Dave Navarro, ki sta sklenila, da nimata dovolj časa eden za drugega.

Avgusta sta se za ločeni poti po šestih letih zakona odločila igralka Kate Hudson in njen rockerski mož Chris Robinson. Kmalu potem pa so se tabloidi razpisali, da Kate prijateljuje z Ownom Wilsonom, čeprav sta zvezo oba zanikala.


Zapustil nas je legendarni filmski režiser Boštjan Hladnik ...
Zapustil nas je legendarni filmski režiser Boštjan Hladnik ... FOTO: E plus

Eno bolj umazanih in bizarnih ločitev v Hollywoodu sta nadaljevala tudi Liza Minnelli in David Gest, ki se ločujeta že od leta 2003. Legendarni znanstvenik Stephen Hawking pa se je po enajstih letih ločil od svoje žene Elaine. Po sedmih letih zakona pa se je razšel še en zlati hollywoodski par, Reese Witherspoon in Ryan Phillippe, komik Chris Rock pa po desetih letih in dveh hčerkah ni več zdržal ob ženi Malaak Compton Rock.

Vlogo za ločitev je vložil tudi bobnar Travis Barker (nekdaj član Blink 182), ki je ženi, nekdanji Playboyjevi zajčici Shanni Moakler, očital varanje in zanemarjanje otrok. Ona je nato priredila ločitveno zabavo, kmalu pa se je izkazalo, da sta se pobotala, vse skupaj pa je izpadlo kot obupan klic po (pre)potrebni publiciteti.

Uradno se je končal tudi zakon med igralcem Christianom Slaterjem in producentko Ryan Haddon, Britney Spears pa je odslovila svojega zapravljivega in žurerskega moža in kvazi raperja Kevina Federlinea. Pevka se je odločila za korenito spremembo imidža. Na zabavah jo boste odslej srečevali le še 'spodaj brez' in v družbi Paris Hilton.

Na hitro se je poleti poročila in nekaj mesecev pozneje ločila tudi prsata Pamela Anderson, ki ni zdržala ob Kidu Rocku, bosanski raper Edo Maajka pa je po šestih letih končal zakon z ženo Lano.

Superzvezdnik med komiki Eddie Murphy se je aprila ločil od žene Nicole Mitchell, s katero ima pet otrok. Kot razlog sta navedla "nepremostljive razlike", njega pa so kmalu začeli videvati v družbi Melanie Brown (nekdaj Mel B oz. Scary Spice iz skupine Spice Girls). Ko je ta zanosila, pa je Eddie dejal, da ni oče otroka in da bo zahteval test očetovstva. Zgodba se še ni razpletla.

Tabloidi pa so se razpisali tudi o ločitvi 40-letnega ruskega mogotca Romana Abramoviča, za katerega so ugotavljali, da bi utegnil ob ločitvi od svoje žene Irine Abramovič izgubiti polovico od 11 milijard funtov vrednega premoženja. Kako se je vse skupaj razpletlo, pa bo najbrž znano v letu 2007.

Zvezdniški naraščaji

in velika zvezda slovenske popevke Majda Sepe
in velika zvezda slovenske popevke Majda Sepe FOTO: Boštjan Tacol / Žurnal

Vesna Dolenc - Janković je januarja rodila drugega otroka, deklico Julijo, igralka Holly Hunter je pri 47-ih rodila dvojčka, slovenska Američanka Melania Knauss, poročena z ameriškim milijarderjem Donaldom Trumpom, je marca rodila fantka Barrona Williama, aprila je igralka Gwyneth Paltrow rodila drugega otroka, ki sta ga z možem, Chrisom Martinom, poimenovala Mojzes, zvezdniški par Tom Cruise in Katie Holmes pa je pod strogim scientološkim nadzorom dobil hčerko Suri.

Pri 46-ih letih je maja petič postal oče tudi igralec Don Johnson, ki mu je žena Kelley rodila tretjega skupnega otroka, prav tako je sredi maja hčerko, ki jo je poimenovala Bluebell Madonna, rodila nekdanja 'spajsica', pevka Geri Halliwell, konec maja je sina Kingstona Jamesa rodila 36-letna pevka Gwen Stefani, zvezdniški par Jolie-Pitt je dobil hčerko Shiloh Nouvel, v začetku junija je sina rodila britanska igralka in letošnja oskarjevka Rachel Weisz, junija je oče postal tudi igralec Matt Damon, ki mu je žena Luciana Barroso rodila hčerko Isabello. Oddahnili pa so si tudi na japonskem dvoru, saj je princesa Kiko vendarle rodila bodočega prestolonaslednika. Komik Adam Sandler in žena Jackie Titone sta dobila hčerko Sadie, Brooke Shields pa deklico Grier.


Nepričakovano je odšel tudi pustolovec Steve Irwin
Nepričakovano je odšel tudi pustolovec Steve Irwin FOTO: Reuters

Septembra je drugič rodila tudi pevka Britney Spears, ki je sina poimenovala Jayden James, tretjo deklico je rodila tudi igralka Jennie Garth (znana iz serije Beverly Hills 90210), Melissa Etheridge in njena življenjska sopotnica Tammy Lynn Michaels sta septembra povili dvojčka, dečka in deklico. Novembra je igralka Gillian Anderson (Dosjeji X) rodila drugega otroka, sina Oskarja, Heidi Klum in Seal sta ljubezen kronala z drugim skupnim otrokom, Johanom, režiserka Sofia Coppola pa je rodila punčko Romy. Decembra je hči slavnega Beatla Paula McCartneyja, Stella, rodila deklico, ki jo je po svoji mami poimenovala Bailey Linda Olwyn, raper in producent Diddy pa se je s partnerko Kim Porter razveselil dvojčic.

Rasni izbruhi in aretacije

Med škandale leta zagotovo spadata tudi rasna izbruha dveh velikih zvezdnikov, Mela Gibsona in Michaela Richardsa. Gibsona so policisti julija ustavili, ko je vozil pod vplivom alkohola, nato pa je uprizoril pravi besedni rafal rasnih žaljivk, saj je Jude obtožil za "vse zlo tega sveta".



Seveda je takoj padel v nemilost pri močnem judovskem lobiju v Hollywoodu in pri filmskih studijih, ki so ravnotako večinoma v rokah ljudi judovskega porekla. Gibson se je nato sicer hitel opravičevati. No, kljub temu pa škandal ni toliko škodil njegovemu novemu filmu Apokalipto, ki so ga v ZDA z velikim uspehom začeli vrteti proti koncu letošnjega leta.

V podoben, če ne še bolj poguben položaj, pa se je novembra spravil komik Michael Richards, ki ga večina pozna kot Kramerja iz serije Seinfeld. Med nastopom v znanem klubu Laugh Factory v Los Angelesu, ga je namreč med njegovo stand-up rutino začela motiti skupina temnopoltih obiskovalcev kluba. Richards je zato enega izmed njih ozmerjal z "zamorcem" (večkrat je uporabil besedo "nigger") in dejal, da bi "pred petdesetimi leti črnci za žalitve viseli z drevesa z glavo navzdol". Vse našteto je sicer izrekel v afektu, sledili pa so protesti številnih temnopoltih skupnosti, ki so Richardsu napovedovale konec kariere.


Veliko zvezdnikov pa se je znašlo tudi na drugi strani zakona. Aretacijam se tako niso mogli izmuzniti Snoop Dogg (zaradi razgrajanja, prepovedanih substanc), znova prijateljici Nicole Richie in Paris Hilton, George Michael (zaradi posedovanja marihuane in vožnje pod vplivom), Jamiroquai (zaradi napada na fotografe in žaljenja policistov), Wesley Snipes (zaradi utaje davkov), Naomi Campbell (zaradi nasilnega obnašanja), Gary Glitter (zaradi pedofilije), ...

Zapustili so nas ...

V 85. letu starosti je umrla dvakratna dobitnica oskarja, igralka Shelley Winters, v 93. letu alpinist Heinrich Harrer (avtor knjige Sedem let v Tibetu), v 39. letu techno glasbenik Mark Spoon (polovica dueta Jam & Spoon), v 64. letu ameriški soul pevec Wilson Pickett, v 43. letu igralec Chris Penn (mlajši brat zvezdnika Seana Penna), hrvaški skladatelj, dirigent, aranžer in producent Nikica Kalogjera.


Nicole Kidman se je poročila s pevcem Keithom Urbanom
Nicole Kidman se je poročila s pevcem Keithom Urbanom FOTO: Reuters

V 81. letu se je poslovil igralec Dennis Weaver, malijski glasbenik Ali Farka Toure, v 88. letu Pio Leyva, vokalist zasedbe Buena Vista Social Club, v 84. letu poljski pisec znanstvene fantastike Stanislav Lem, v 65. letu ameriški pevec Gene Pitney, v 64. letu legendarni reggae glasbenik Desmond Dekker, v 78. letu pa legendarni slovenski filmski režiser in scenarist Boštjan Hladnik.


Rasna nestrpneža leta sta bila Mel Gibson ...
Rasna nestrpneža leta sta bila Mel Gibson ... FOTO: Reuters


V 70. letu na je zapustila Majda Sepe, ena največjih dam zlatega obdobja slovenske popevke, v 59. letu starosti Billy Preston, spremljevalni glasbenik Beatlesov in Rolling Stonesov, avstrijski skladatelj madžarskega rodu György Ligeti (tudi avtor filmske glasbe za film 2001: Odiseja v vesolju), v 71. letu, zaradi raka na pljučih, znani nizozemski voditelj razvedrilnih oddaj Rudi Carrell, v 84. letu ameriški televizijski producent Aaron Spelling, v 90. letu filmska legenda Glenn Ford, v 94. letu filmar in fotograf Gordon Parks, ki je bil prvi temnopolti režiser v Hollywoodu, v 90. letu slovenski baletni koreograf, plesalec ter pedagog Pino Mlakar, v 93. letu pa slovenski prevajalec, urednik in publicist Janko Moder.


Da pa v tem poglavju ne pišemo zgolj o smrti in žalosti, lahko z optimizmom v srcu zapišemo, da so letos smrtonosnega raka premagale avstralska pevka Kylie Minogue, ameriška pevka Sheryl Crow in legendarna igralka Farrah Fawcett.

Slavni avstralski "lovec na krokodile", pustolovec Steve Irwin, je med potapljanjem umrl star le 44 let, v 87. letu starosti je umrl tudi legendarni igralec Jack Palance, pri samo 27-ih letih dolenjski glasbenik Borut Novina, v 82. letu kultni ameriški režiser Robert Altman, v 77. letu priljubljeni francoski igralec Philippe Noiret, v 72. letu igralec Peter Boyle, pri starosti 95 let Joseph Barbera, oče Toma in Jerryja, v 93. letu Joe Jagger (oče Micka Jaggerja), na božični večer pa je umrl tudi ameriški boter soula James Brown, ki je še novembra koncertiral v naši neposredni bližini, v Zagrebu.

... in komik Michael Richards
... in komik Michael Richards FOTO: Reuters


KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.