Maraton / ARHIV ČLANKOV
20.00 23. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Treniral, odtekel in zmagal

Pa mu je uspelo. Ker so tekli vsi, je tekel še naš Aleksander Pozvek, poglejmo njegov tek. Aleksander se je po nekaj treningih odločil, da odteče 10 kilometrov. Če je po tiho upal na rezultat pod uro, pa je spoznal, da je za to treba resno trenirati. A pomembno je, da mu je uspelo, da je prišel do cilja in se dokončno navdušil nad tekom. Čeprav morda vseh 10 kilometrov ni razmišljal ravno tako. A že se je začel projekt maraton 2024.
19.58 23. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Rekorder na Ljubljanskem maratonu: star 80 let in pretekel 10 kilometrov

Se spomnite 86-letnega upokojenega učitelja fizike, ki je iskal gospo, zaradi katere mu je lani uspelo priteči 10 kilometrov na Volkswagen Ljubljanskem maratonu? Ker ni poznal njenega imena, smo iskalno akcijo zagnali mi. Od takrat se je njegovo življenje spremenilo. V akcijo se je vključilo ogromno ljudi, ki so si želeli, da bi zgodba dobila srečen konec. In ga je dobila. Najstarejši tekač na maratonu, Ivan Bartol, je uspešno pretekel 10 kilometrov. Čeprav v noči pred največjim tekaškim praznikom ni zatisnil očesa, saj ga je skrbelo, da gospe ne bo našel. Pa ne toliko zaradi sebe kot zato, ker ni želel razočarati vseh ljudi, ki so mu pomagali pri iskanju. Pa jo je našel?
16.20 21. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Tekaški 'stroji' iz Etiopije in Kenije tudi na Ljubljanskem maratonu

Od pripravljalnih centrov v Keniji in Etiopiji, kjer trenirajo in živijo nad 2000 metri nadmorske višine, elitni maratonci potujejo po svetu in skrbijo za dodaten "spektakel" in rekorde na svetovnih maratonskih prizoriščih. Vzhodnoafriški tekači (z nekaj izjemami) že 60 let dominirajo na najdaljši olimpijski razdalji. Njihov način treninga je poskrbel tudi za razcvet tako imenovanega tekaškega turizma, kjer turistične agencije prirejajo posebne kampe za obiskovalce z Zahoda, željne napredka. Tudi ljubljanski rekord bodo naskakovali tekači iz najbolj poznane tekaške regije.
19.03 20. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

V kakšni maski bodo letos tekli Vitezi?

Najbolj tekaški vikend v letu je tik pred vrati. Volkswagen Ljubljanski maraton ni le praznik rekreacije, tekačev, premagovanja lastnih mej, pač pa tudi druženja in zabave. Velja za najbolj množično rekreativno prireditev v Sloveniji, ki na ulice prestolnice zvabi več kot odstotek prebivalstva. Vsako leto je obvezni del teka tudi skupina tekačev, ki slišijo na ime Vitezi dobrega teka, z Markom Roblekom na čelu. Gre za popularizatorja teka, ki nas z zanimivimi maskami in opravami vsako leto opominjajo, da pri teku niso pomembne le sekunde in stotinke. V kakšni opravi bodo letos zabavali sotekače, razvnemali navijače in mirili razjarjene voznike, ki čakajo, da se zapore cest odprejo?
15.42 20. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Za Volkswagen 27. Ljubljanski maraton skrbi kar 1300 prostovoljcev

Kako velik zalogaj je največja tekaška prireditev pri nas, priča že veliko število ljudi, ki pomagajo vzdrževati dogodek na najvišjem nivoju. Toda ali ste vedeli, da je med najnižjo in najvišjo točko maratona le 30 višinskih metrov razlike ali da tekači na najbolj oblegani okrepčevalnici na desetem kilometru popijejo kar 3000 litrov vode? V nadaljevanju smo zbrali nekaj zanimivih dejstev o Volkswagen Ljubljanskem maratonu.
20.09 19. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Debelejši podplati kot simbol 'razvajene generacije'

Danes domala vsi proizvajalci tekaške obutve ponujajo copate z odebeljenimi in dodatno ublaženimi podplati. "Superge", kot smo jih bili vajeni, počasi izginjajo, v ospredju so tekaško udobje in varčevanje z energijo. Proizvajalci obljubljajo hitrejši tek in manj utrujenosti, tudi organizatorji Volkswagen 27. Ljubljanskega maratona zaradi napredka tekaške tehnologije pričakujejo hitrejše čase na kraljevski razdalji.
19.28 19. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Ljubljanskega maratona se bo udeležil tudi 71-letni 'Forrest Gump'

Letošnjega maratona se bodo udeležili tudi številni tekači iz tujine, prijavljenih jih je 4.500 iz 68 držav. Eden izmed njih je tudi Forrest Gump. A ne gre za Toma Hanksa, ki je v znanem filmu igral neustavljivega tekača, ki je tekel tri leta, dva meseca, 14 dni in 16 ur. Pač pa za čisto pravega Forresta Gumpa, kot imenujejo upokojenega geodeta iz Velike Britanije, ki je pretekel že skoraj ves svet in se pri 71 letih še ne namerava ustaviti.
11.30 18. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Volkswagen 27. Ljubljanski maraton v živo na POP TV

Še nekaj dni nas loči do najbolj težko pričakovanega slovenskega tekaškega praznika. Maraton, ki se bo vil po ljubljanskih ulicah, bo potekal že 27. leto zapored, prenos pa bomo prvič prenašali na POP TV. S sliko in vsemi zornimi koti se javimo od 8.45 dalje. Kdor ne bo tekel, naj se v napovedanem deževnem dopoldnevu udobno zlekne na domači kavč in uživa v navdihujočih zgodbah in jekleni volji rekreativcev, ki so se na ta dan pripravljali zadnje mesece.
15.25 17. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Da vas ne preseneti: ljubljanski maraton z velikimi spremembami

Organizatorji so udeležence letošnje izvedbe Ljubljanskega maratona ponovno opozorili na glavne novosti. Med temi je selitev prevzemnega mesta štartnih številk ter sejma Tečem iz Gospodarskega razstavišča v Areno Stožice, selitev štartnega mesta iz Kongresnega trga na Trg Ajdovščina pri Figovcu in spremenjeno traso 10-kilometrske preizkušnje, ki bo letos še bolj atraktivna, obljubljajo prireditelji. Maratonsko preizkušnjo bomo letos predvajali tudi na programu POP TV in spletnem portalu 24ur.com.
08.13 16. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Skupaj pišeta zgodbe navdiha in spodbujata trajnostno mobilnost

Volkswagen Ljubljanski maraton, ki bo 21. in 22. oktobra letos napisal že svojo 27. zgodbo, je veliko več kot le tekaški dogodek. Je dogodek, ki ne diskriminira po spolu, starosti in fizični pripravljenosti. Je dogodek, ki gradi skupnost, ki jo združuje več kot le ljubezen do teka, širi pozitivno energijo, navdihuje ter ozavešča o pomembnosti zdravega načina življenja in varovanja okolja. Zaradi skupnih vrednot in ciljev pa se je spletlo tudi čudovito partnerstvo med največjim tekaškim dogodkom v Sloveniji in mednarodno avtomobilistično znamko, ki traja že več kot desetletje.
20.05 13. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Pred 10 leti pretekel en kilometer, zdaj se mu nasmihajo olimpijske igre

Le še teden dni nas loči do 27. Volkswagen ljubljanskega maratona. Priprave so na vrhuncu. Mi smo med zadnjimi treningi ujeli Gregorja Beca. Tekača iz Borovnice, ki je iz nič začel teči pred desetimi leti. Z enim kilometrom na tekaškem stadionu. A ga je tek tako zasvojil, da zdaj vsako leto preteče 3.000 kilometrov. Za tek nameni skoraj ves prosti čas in denar. Je eden izmed Slovencev, ki je pretekel serijo šestih največjih svetovno znanih maratonov. Za prihodnje leto pa se mu nasmiha nastop na olimpijskih igrah v Parizu.
15.37 12. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

27. Ljubljanski maraton ponovno z izjemno udeležbo

Po koronavirusnem obdobju in nekoliko slabši udeležbi zadnjih let bo letos za kar tretjino več udeležencev, napovedujejo organizatorji. Čeprav skupni rekord po udeležbi ne bo dosežen, bo letos po ljubljanskih ulicah teklo rekordno veliko tujcev. Med novostmi organizatorji izpostavljajo še selitev štarta na ploščad Ajdovščina ter selitev tradicionalnega sejma Tečem v Areno Stožice.
07.00 12. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

'Tekaške treninge dopolnjujte s treningi moči'

Do tridesetega leta lahko treniramo kot vrhunski športniki, kasneje tečemo predvsem zase, pravi nekdanji slovenski mnogobojec in trener Uroš Kogal. Pri rekreativnih tekačih opaža veliko napak, med drugim opozarja na neprimerno tehniko teka, ki vodi v poškodbe. Ponuja pa tudi nasvete, kako se uspešno spoprijeti z značilno predštartno mrzlico in s progo na VW 27. Ljubljanskem maratonu.
19.00 11. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Ustrezna psihološka priprava pomembna tudi pri rekreativnih tekačih

Maraton je več kot le preizkus fizične pripravljenosti, je tudi izpit za naš um. Psihološka priprava je nepogrešljiv del uspešno opravljene 42 kilometrske preizkušnje in skoraj enako pomembna kot fizična. Pred tekaškimi preizkušnjami se tako rekreativni kot profesionalni športniki srečajo z dodatnim stresom, ki lahko pomeni veliko oviro pri doseganju želenega rezultata. Pred VW 27. Ljubljanskim maratonom smo se pogovorili s športno psihologinjo Andrejo Holsedl.
20.11 09. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Pozvek dokazuje, da je s prijatelji tudi tek lažji in zabavnejši

V prispevku, polnem vzdihovanja, so tokrat v glavnih vlogah Aleksander Pozvek, Patricija Pangeršič in Miki Vlahovič. Ne gre za nizkoproračunski film za odrasle, ampak prispevek o Aleksandrovih pripravah na maraton. Tokrat ga je čakal petkilometrski tekaški preizkus. In ker je teči v družbi vedno zabavnejše, sta Pozveku poleg trenerja moralo dvigovala prijatelja.
18.58 06. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Maratonec išče gospo, ki mu je lani pomagala, da je pritekel do cilja

Na steni nima obešenih slik, ampak tekaške čevlje, stene njegovega stanovanja so prekrite z medaljami, police polne pokalov. 86-letni upokojeni učitelj teče že sedem desetletij. Za startnine je namenil že toliko denarja, da bi si z njim lahko kupil še eno stanovanje. Ko si je poškodoval koleni, je pred operacijo kirurga vprašal, ali bo po posegu še lahko tekel. A ker ni dobil dovolj jasnega odgovora, je stekel domov. Trenutno se pripravlja na 27. Volkswagen ljubljanski maraton. Kondicijo je že nabral, manjka pa mu le še gospa, ki mu je lani pomagala, da je kljub bolečinam v kolenih pritekel na cilj. Ker ne pozna njenega imena, jo prosi, naj ona najde njega.
19.12 02. 10. 2023
Maraton Zadovoljna

Še 20 dni časa za priprave na maraton

Še 20 dni nas loči do velikega Volkswagen ljubljanskega maratona in še 20 dni imate časa za trening. Tega se zaveda tudi Aleksander Pozvek, ki je z mislijo "nikoli ni prepozno" opravil svoj prvi trening. Ogrelo ga je kar sonce. Namesto tekaške tehnika pa je Aleksandra bolj zanimalo, katera glasba se posluša med tekom. Po ogledu tega prispevka se nam zdi, da si Aleksander vrti Smolarjevo "Zlo počas".
18.49 29. 09. 2023
Maraton Zadovoljna

Zgodba o bolezni in uporu: 'Tek je moj inzulin'

Rafael Ziherl je bil eden izmed tistih, ki o maratonih ni nikoli resno razmišljal, še več, šalil se je, da samo norci tečejo 42 kilometrov. Kaj počne danes? Teče maratone, pretekel pa je že 76, 85 in celo 106 kilometrov. Teči je začel, ko je zaradi diabetesa tipa ena skoraj izgubil obe nogi. Čeprav so mu zdravniki tek odsvetovali. Volkswagen Ljubljanski maraton bo že njegov 51. maraton.
07.00 24. 09. 2023
Maraton Zadovoljna

(Skoraj) vse skrivnosti Ljubljanskega maratona

Mesec dni pred začetkom VW 27. Ljubljanskega maratona smo se podali na traso s Tomom Šarfom, glavnim traserjem ljubljanske pentlje in preverili, kaj tekači lahko pričakujejo na progi, ki je doživela nekaj sprememb. Največja novost je štart dirke, ki so ga organizatorji prestavili na Trg Ajdovščina pri Figovcu, cilj ostaja na Kongresnem trgu. Zaradi tega je nekoliko posodobljena tudi proga v Rožni dolini. Prenos maratona boste lahko spremljali na POP TV.
18.15 23. 09. 2023
Maraton Zadovoljna

Pred maratonom pomembni spanec, prehrana in regeneracija

Zdaj, ko se približuje ljubljanski maraton, je dobro, da začnete tej največji tekaški prireditvi pri nas prilagajati tudi količino treninga, si vzamete čas za regeneracijo, počitek in ne pozabite na ustrezno prehrano. Kaj lahko še storite zadnji mesec pred startom, smo vprašali tudi tekaškega trenerja, ki bo letos znova tempo tekač ljubljanskega maratona.